اکبر اخوان؛ زهرا حاجی انزهایی؛ فریده اشرف گنجویی
چکیده
نظام ورزشی درکشور همواره با چالشها و مسائل مختلفی درحوزه حکمرانی، تعامل میان نهادهای متعدد و برآورده ساختن انتظارات کلیه ذینفعان مواجه بوده است. پژوهش حاضر باهدف دستیابی به الگویی مطلوب در حوزه حکمرانی ورزشی به منظور درک بهتر این پدیده و ارائه پیشنهادهای لازم صورت پذیرفت. برای طراحی الگوی حکمرانی مطلوب ورزشی، روش تحقیق به صورت ...
بیشتر
نظام ورزشی درکشور همواره با چالشها و مسائل مختلفی درحوزه حکمرانی، تعامل میان نهادهای متعدد و برآورده ساختن انتظارات کلیه ذینفعان مواجه بوده است. پژوهش حاضر باهدف دستیابی به الگویی مطلوب در حوزه حکمرانی ورزشی به منظور درک بهتر این پدیده و ارائه پیشنهادهای لازم صورت پذیرفت. برای طراحی الگوی حکمرانی مطلوب ورزشی، روش تحقیق به صورت آمیخته و مبتنی بر دیمتل فازی انجام گرفت. جهت گردآوری اطلاعات از مصاحبههای نیمه ساختاریافته و برای نمونهگیری از روش نمونهگیری نظری و با تکنیک گلوله برفی انجام شد. در بخش کیفی ازنظرات خبرگان مدیریت ورزشی و جامعهشناسی در قالب پرسشنامه دلفی فازی استفاده شد. 15مدل حکمرانی مطلوب استخراج و مورد مطالعه قرار گرفتند. تلخیص این مدلها وجود 4 بعد، 15 مولفه و 41 شاخص را نشان میدهد. ماتریس حاصله از تکنیک دیمتل (ماتریس ارتباطات داخلی)، هم رابطه علی و معلولی بین عوامل را نشان داده و اثرپذیری و اثرگذاری متغیرها را شناسایی نمود. روایی پرسشنامهها در بخش کیفی به روشهای CVR و CVI (شاخصهای نسبت روایی محتوایی و روایی محتوایی) با استفاده نظر خبرگان تایید گردید. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده و بر طبق فرمول کوکران 225 نفربه عنوان نمونه آماری تعیین و پرسشنامه حکمرانی مطلوب در بین اعضای نمونه توزیع گردیده برای ترسیم مدل تحلیلی، تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. در نهایت چهار بعد شامل کنترل مالی، شفافیت و پاسخگویی، شایستگی منابع انسانی و اجرای سیاست و خطمشی بدست آمده است. در پایان براساس یافتههای بدست آمده پیشنهادهای پژوهش ارائه شده است.
مهدی سادات الحسینی؛ علی زارعی؛ زهرا حاجی انزهایی
چکیده
هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر شکلگیری فساد در ورزش حرفهای ایران بود. روش پژوهش کیفی (نظریه داده- بنیاد) بود. دادهها از طریق مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند با 19 نفر از صاحب نظران (اعضای هیئت علمی دانشگاه، مدیران باشگاه ورزشی، معاونان وزارت ورزش و جوانان، روسای فدراسیونهای ورزشی، ورزشکاران و اصحابرسانه) انجام و ...
بیشتر
هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر شکلگیری فساد در ورزش حرفهای ایران بود. روش پژوهش کیفی (نظریه داده- بنیاد) بود. دادهها از طریق مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند با 19 نفر از صاحب نظران (اعضای هیئت علمی دانشگاه، مدیران باشگاه ورزشی، معاونان وزارت ورزش و جوانان، روسای فدراسیونهای ورزشی، ورزشکاران و اصحابرسانه) انجام و همزمان با جمع آوری دادهها و انجام فرایند کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) تحلیل انجام گرفت. پس از اشباع نظری و با تکمیل یافتهها، مدلی با رویکرد سیستماتیک طراحی گردید. نتایج نشان داد بعد از کدگذاری مرحله به مرحله، تعداد 254 کد اولیه غیرتکراری به دست آمد که در قالب 40 مقوله طبقهبندی شدند. میتوان گفت که شکلگیری فساد در ورزش حرفهای ایران بر مبنای عوامل مختلفی قرار دارد. لذا زمانی که مکانیسم اثر این عوامل بهدرستی شناسایی و تشخیص داده شود میتوان شاهد رشد علمی و پیشگیری از شکلگیری فساد در ورزش حرفهای ایران بود. با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد میشود که فدراسیونها و حتی باشگاههای ورزشی به ایجاد یک سیستم نظارتی مشخص بر عملکرد مربیان، داوران، ورزشکاران و مدیران بپردازند. همچنین با توجه به اینکه یکی از عوامل به وجود آمدن فساد در ورزش حرفهای ایران وجود بسترهای قانونی، مقررات پیچیده، قوانین مبهم و سایر موارد مشابه است، پیشنهاد میشود با تدوین قوانین و سیاستهای ورزش حرفهای بر اساس قوانین بینالمللی موجود در فدراسیونها و قوانین رسمی کشور در جهت کاهش فساد در ورزش حرفهای گام برداشت.
محمدحسین سنایی؛ فریده اشرف گنجویی؛ حمید سجادی هزاوه؛ زهرا حاجی انزهایی
دوره 19، شماره 49 ، آذر 1399، ، صفحه 237-256
چکیده
هدف از انجام این پژوهش، تبیین و تحلیل سیاستهای زیر ساختی تعیینکننده موثر بر پیشرفت فدراسیونهای راکتی ایران در سطح قهرمانی بود. در این مطالعه یک چارچوب مفهومی ارائه گردید که میتواند برای مقایسه سیاستهای ورزشی قهرمانی فدراسیونهای راکتی استفاده شود.
جامعه آماری شامل روسا و نایب رئیس، دبیر، روسای هییتهای استانی ورؤسای کمیتههای ...
بیشتر
هدف از انجام این پژوهش، تبیین و تحلیل سیاستهای زیر ساختی تعیینکننده موثر بر پیشرفت فدراسیونهای راکتی ایران در سطح قهرمانی بود. در این مطالعه یک چارچوب مفهومی ارائه گردید که میتواند برای مقایسه سیاستهای ورزشی قهرمانی فدراسیونهای راکتی استفاده شود.
جامعه آماری شامل روسا و نایب رئیس، دبیر، روسای هییتهای استانی ورؤسای کمیتههای تخصصی چهار فدراسیون ورزشی راکتی جمهوری اسلامی ایران بودند. روش مورد استفاده نمونهگیری هدفمند بود. نتایج حاصله از تحلیل بار عاملی برای این شاخص برابر با 85 درصد استخراج شد. روشهای آماری مورد استفاده در این تحقیق آزمون رتبهای فریدمن برای رتبهبندی و آزمون تی زوجی وابسته و تکنیک تحلیل مسیر بود. به منظور استخراج بارعاملی هریک از گویههای ابزار اندازهگیری، از روش تحلیل عامل اکتشافی استفاده گردید. پرسشنامه دارای اعتبار صوری و محتوایی بود. نتایج ماتریس همبستگی عوامل برای انجام تحلیل عاملی مناسب بود.
یافتهها نشان داد بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب شاخص زیرساختی ارزیابی عملکرد فدراسیونهای ورزشی راکتی (بدمینتون، تنیس روی میز، تنیس و اسکواش) تفاوت معنیداری وجود دارد (05/0p<). همچنین بین رتبههای میانگین فدراسیونهای ورزشی راکتی (بدمینتون، تنیس روی میز، تنیس و اسکواش) سیاستهای زیر ساخت ورزشی فدراسیونهای راکتی تفاوت وجود دارد(05/0 p<) .
بدین ترتیب می توان نتیجه گرفت که توجه به عوامل تبیین شده، به خصوص توسعه ورزش قهرمانی و فرآیند استعدادیابی، ضمن تثبیت وضعیت موجود، میتواند به پیشرفت هر چه بیشتر فدراسیونهای راکتی ایران در سطح قهرمانی کمک نماید. همچنین عوامل تبیین شده میتواند به عنوان یک برنامه و نقشه راه توسط دیگر فدراسیونهای ورزشی در جهت پیشرفت هر چه سریعتر مورد استفاده قرار گیرد.