میثاق حسینی کشتان؛ رضا سعیدی؛ محسن رضائی؛ صلاح دستوم
چکیده
پژوهش حاضر به بررسی و ارائه راهکارهای توسعه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی پرداخته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، و از نظر ماهیت و روش، توصیفی همبستگی میباشد که به صورت آمیخته در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی، افراد آگاه به موضوع پژوهش و خبرگان و صاحبنظران حیطه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی بودند ...
بیشتر
پژوهش حاضر به بررسی و ارائه راهکارهای توسعه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی پرداخته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، و از نظر ماهیت و روش، توصیفی همبستگی میباشد که به صورت آمیخته در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی، افراد آگاه به موضوع پژوهش و خبرگان و صاحبنظران حیطه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی بودند که تعداد 8 نفر با روش نمونهگیری گلوله برفی انتخاب شدند و در بخش کمی، کارکنان معاونت توسعه ورزش ادارات کل ورزش و جوانان استانها، ادرات ورزش و جوانان شهرستانها، هیئتهای ورزشهای روستایی و بازیهای بومی محلی استانهای ایران و همچنین برخی اساتید دانشگاهی صاحبنظر بودند که تعداد 100 نفر بهصورت نمونهگیری در دسترس به روش 20 برابر تعداد سوالات متغیری با بیشترین تعداد سوال، جهت کفایت نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی، مصاحبه عمیق نیمهساختارمند بود که از طریق آن مولفههای اصلی موثر بر توسعه ورزش روستای و بازیهای بومی محلی مشخص شد. ابزار پژوهش در بخش کمی، پرسشنامه محققساخته مستخرج از بخش کیفی پژوهش (مطالعه اکتشافی نظاممند با استفاده از مطالعه کتابخانهای و مصاحبه) با مقیاس 5 ارزشی لیکرت بود (67 سوال). تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرمافزار اسمارت پیالاس جهت تحلیل دادهها استفاده گردید. نتایج حاکی از آن بود که اولویت سازههای مدل به ترتیب شامل تأمین امکانات مشارکت ورزشی، نیازسنجی ورزشی روستاییان، نقشهای ذینفع، نوآوری و تنوعبخشی ورزشی، احیا و ترویج بازیهای بومی سنتی، دستاورد و بازخورد مشارکت ورزشی، هدفمندسازی و استمرار مشارکت ورزشی، نهادهای متولی، مشارکت ورزش و بازی روستاییان، توسعه پایدار ورزش روستایی و بازی بومی سنتی، فرهنگسازی مشارکت ورزشی، تقسیم کار میانبخشی و فرابخشی و آموزش همگانی فعالیت ورزشی بودند.
در نهایت نتایج نشان داد که مدل معادلات ساختاری عوامل تعیینکننده توسعه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی برازش مطلوبی دارد و تامین امکانات و زیرساختها در کنار نوآوری، فرهنگسازی و تنوعبخشی از نقش تعیین کنندهای در توسعه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی ایران برخوردار است. مدل نهایی پژوهش، شناختی جامع و کلان بر پایه شناسایی عوامل کلیدی موثر بر توسعه ورزش بومی محلی و چگونگی تعامل آنها با یکدیگر را فراهم میآورد و چارچوبی مناسب و بومی برای مطالعات بیشتر و دقیقتر در این حوزه است و میتواند برای توسعه ورزش بومی محلی مبنای عمل قرار گیرد.