محمدمهدی شمسایی؛ حسن پاشا شریفی؛ محمدباقر صابری زفرقندی
دوره 14، شماره 28 ، شهریور 1394، ، صفحه 185-202
چکیده
بعد فردی سلامت اجتماعی، جنبهای از سلامت فرد است که اساساً به شخصیت فرد بهعنوان موجودی اجتماعی توجه دارد. نظریههای موجود در این زمینه از نظر ماهیت و کیفیت سرشت- سرنوشت انسان، تفاوت و گاه تضادهای بنیادین با نگاه اسلام دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه بعد فردی سلامت اجتماعی و سنجش بعد فردی سلامت ...
بیشتر
بعد فردی سلامت اجتماعی، جنبهای از سلامت فرد است که اساساً به شخصیت فرد بهعنوان موجودی اجتماعی توجه دارد. نظریههای موجود در این زمینه از نظر ماهیت و کیفیت سرشت- سرنوشت انسان، تفاوت و گاه تضادهای بنیادین با نگاه اسلام دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه بعد فردی سلامت اجتماعی و سنجش بعد فردی سلامت اجتماعی شهروندان تهرانی بر اساس ویژگیهای جمعیت شناختیشان انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی، اکتشافی و پسرویدادی است. 962 آزمودنی به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای منظم انتخاب شدند. دادههای جمعآوری شده به روش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل واریانس بررسی گردیدند. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه بعد فردی سلامت اجتماعی مبتنی بر آموزههای اسلام 96/0 و مقیاس تدوین شده 59 درصد واریانس بعد فردی سلامت اجتماعی را تبیین مینماید. بعد فردی سلامت اجتماعی در مردان، افراد مجرد، بیکار و گروه سنی 18 تا 30 سال پایینتر از زنان، افراد متاهل، شاغل و گروههای سنی بالاتر است. در وضعیت ترسیمی و مورد انتظار دیدگاه اسلام با وضعیت سلامت اجتماعی شهروندان تهرانی تفاوت وجود دارد. پیشنهاد میشود نظام سلامت کشور و برنامه ملی سلامت جوانان در تدوین راهبردها و برنامههای کلان خود، مفهوم سلامت اجتماعی را مبتنی بر آموزههای اسلام مد نظر قرار دهد و ارتقای سلامت اجتماعی مردان، افراد مجرد، بیکار و گروه سنی 18 تا 30 سال مورد توجه ویژه قرار گیرد.
محمدباقر صابری زفرقندی؛ محمدمهدی شمسایی؛ محسن روشن پژوه؛ رکسانا میرکاظمی
دوره 12، شماره 21 ، آذر 1392، ، صفحه 27-42
چکیده
پژوهش حاضر به منظور دستیابی به وضعیت برنامهها و اقدامات کاهش تقاضای سوءمصرف مواددر کشورهای مختلف دنیا صورت گرفته است.
پژوهش کیفی حاضر با روش اسنادی و کتابخانهای صورت گرفته و از نوع توصیفی-تحلیلی است.
مهمترین راهبردهای پیشگیری از سوءمصرف مواد در کشورهای مورد بررسی عبارتاند از:آگاه سازی افراد درباره خطرات و مضرات مواد، ...
بیشتر
پژوهش حاضر به منظور دستیابی به وضعیت برنامهها و اقدامات کاهش تقاضای سوءمصرف مواددر کشورهای مختلف دنیا صورت گرفته است.
پژوهش کیفی حاضر با روش اسنادی و کتابخانهای صورت گرفته و از نوع توصیفی-تحلیلی است.
مهمترین راهبردهای پیشگیری از سوءمصرف مواد در کشورهای مورد بررسی عبارتاند از:آگاه سازی افراد درباره خطرات و مضرات مواد، افزایش مهارتهای زندگی، تقویت فعالیتهای جایگزین به جای مواد برای ارضای نیازهای روانی- اجتماعی، مشاوره و مداخله حین بحرانهای مختلف در طول زندگی، ارتقای فرهنگی و مذهبی، تقویت قوانین و مقررات مبارزه با مواد و درمان معتادان برای جلوگیری از سرایت اعتیاد. این راهبردها در قالب فعالیتهای متمرکز بر فرد، آموزش و آگاهسازی والدین، معلمان و مدرسه، استفاده از رسانهها، محلهای کار و مکانهای تجمع، استفاده از شبکه مراقبتهای سلامتی اولیه و وضع و اجرای قوانین و مقررات، مورد بحث قرار میگیرند.
کشورهای مورد مطالعه و منابع بینالمللی در رویارویی با مصرف مواد مخدر یک رویکرد متوازن، چندجانبه و متمرکز در حوزه جرائم مرتبط با مواد دارند. به طور کلی، رسیدگی مناسب به مشکلات جسمی و ارضای مطلوب نیازهای روانی، اجتماعی و معنوی افراد جامعه به عنوان "ابعاد چهارگانه سلامت" - که همسو با تحولات و مقتضیات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور باشد- گامهای اساسی در نقشه راه پیشگیری و کاهش تقاضای سوءمصرف مواد است.