اکبر ذوالفقاری؛ طاها عشایری؛ طاهره جهان پرور
چکیده
مقدمه: ورزش، از سبکهای زندگی اجتماعی مدرن است، که، مورد توجه قرار گرفته است. با افزایش حامیان ورزش در ایران، شدت و میزان خشونت و پرخاشگری ورزشی نیز گسترش یافته است.بنابراین، هدف اصلی این پژوهش مطالعه علل خشونت و پرخاشگری در ورزش با رویکرد فراتحلیل است.
روش: روش انجام این تحقیق از نوع فراتحلیل است. فراتحلیل با مرور سیستماتیک بر پژوهشهای ...
بیشتر
مقدمه: ورزش، از سبکهای زندگی اجتماعی مدرن است، که، مورد توجه قرار گرفته است. با افزایش حامیان ورزش در ایران، شدت و میزان خشونت و پرخاشگری ورزشی نیز گسترش یافته است.بنابراین، هدف اصلی این پژوهش مطالعه علل خشونت و پرخاشگری در ورزش با رویکرد فراتحلیل است.
روش: روش انجام این تحقیق از نوع فراتحلیل است. فراتحلیل با مرور سیستماتیک بر پژوهشهای قبلی، درصدد برآورد میزان اندازه اثر متغیر مستقل بر وابسته است. جامعه آماری تحقیق 56 سند پژوهشی بوده، که، 33 سند آن با رعایت ملاک ورود و خروج انتخاب شدند.
یافته های تحقیق: یافته ها نشان میدهد خشونت و پرخاشگری در ورزش به عوامل متعدد اجتماعی، فرهنگی، روانی، اقتصادی، جمعیتی و زمینه ای بستگی دارد، که، عوامل اجتماعی شامل پیوند افتراقی، نارضایتی اجتماعی، ضعف کنترل رسمی، ضعف کنترل غیررسمی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، تعلق اجتماعی، هویت شغلی، سابقه خشونتورزشی، آنومی اجتماعی، هویت قومی، عوامل فرهنگی دربرگیرنده تعلق خردهفرهنگی، سرمایه فرهنگی، تعلق مذهبی، تصورات قالبی، آنومی فرهنگی، عوامل روانی شامل نارضایتی از عملکرد داوران، رسانههای ورزشی، احساس بیگانگی، شخصیت ضد اجتماعی، نارضایتی از فضای اجتماعی باشگاه، عوامل اقتصادی مشتمل بر بیکاری، آنومی اقتصادی، محرومیت نسبی، ناکامی شغلی، و عوامل جمعیتی و زمینهای هم شامل سن، درآمد، پایگاه اقتصادی-اجتماعی است.
بحث و نتیجه گیری: فشارهای ساختاری، آنومی اجتماعی و اقتصادی، محرومیت نسبی، ضعف سرمایه اجتماعی، افزایش خردهفرهنگ ها، رفتار جانبدارنه گروههای مرجع، طرد اجتماعی کاهش باورهای پیونددهنده، بیکاری، کاهش فضای کسبوکار، و فقدان مشارکت ساختاری بستر رفتار خشونتآمیز در ورزش را فراهم میکند.
ستار پروین؛ اسماعیل عباسی زاغه
دوره 16، شماره 37 ، آذر 1396، ، صفحه 43-60
چکیده
هدف از تحقیق حاضر، بررسی زمینههای اجتماعی مؤثر بر رفتار پرخطر بوده است. به همین منظور از یک چارچوب نظری مبتنی بر نظریات اگنیو، ساترلند، هیرشی و گادفرسون استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه جوانان 15 تا 29 سال شهر سنندج تشکیل میدهد که یک نمونه 383 نفری از آنها به روش نمونهگیری خوشهای چند مرحله با استفاده از روش تحقیق پیمایش ...
بیشتر
هدف از تحقیق حاضر، بررسی زمینههای اجتماعی مؤثر بر رفتار پرخطر بوده است. به همین منظور از یک چارچوب نظری مبتنی بر نظریات اگنیو، ساترلند، هیرشی و گادفرسون استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه جوانان 15 تا 29 سال شهر سنندج تشکیل میدهد که یک نمونه 383 نفری از آنها به روش نمونهگیری خوشهای چند مرحله با استفاده از روش تحقیق پیمایش موردبررسی قرارگرفتهاند. ابزار گردآوری اطلاعات آن، پرسشنامه استاندارد و محقق ساخته بهصورت توأمان بوده و نتایج آن با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرارگرفته است. نتایج حاصل از آزمون فرضیات و مدل نظری تحقیق مبتنی بر ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر و تحلیل رگرسیون نشان میدهد که روابط معناداری بین هر سه متغیر مستقل تحقیق یعنی فشار اجتماعی، همنشینی با افراد دارای رفتار پرخطر و بازدارندگی اجتماعی و میزان رفتارهای پرخطر وجود دارد و این سه متغیر برمبنای تحلیل رگرسیون انجامشده 43 درصد از واریانس متغیر میزان رفتارهای پرخطر را تبیین میکند و برمبنای تحلیل مسیر انجامشده میتوان نتیجه گرفت متغیر فشار اجتماعی نقش بسزایی در ایجاد رفتارهای پرخطر در بین جوانان شهر سنندج دارد.