ارزشها و نگرشهای ازدواج در ایران بهطور چشمگیری درحال تغییر است. درک و تبیین این تغییرات، مستلزم در نظر گرفتن نقش عوامل و نیروهای فرهنگی به همراه و یا در تقابل با عوامل ساختاری است. مقاله پیشرو قصد دارد در چارچوب «نظریه گذار دوم جمعیتی» به این پرسش پاسخ دهد که جوانان تهرانی چه نگرشی به ازدواج و اشکال نوپدید آن دارند؟ ...
بیشتر
ارزشها و نگرشهای ازدواج در ایران بهطور چشمگیری درحال تغییر است. درک و تبیین این تغییرات، مستلزم در نظر گرفتن نقش عوامل و نیروهای فرهنگی به همراه و یا در تقابل با عوامل ساختاری است. مقاله پیشرو قصد دارد در چارچوب «نظریه گذار دوم جمعیتی» به این پرسش پاسخ دهد که جوانان تهرانی چه نگرشی به ازدواج و اشکال نوپدید آن دارند؟ همچنین، جهتگیریهای ارزشی و فرهنگی چه تأثیری بر نوع نگرش آنها دارند؟
دادهها با استفاده از ابزار پرسشنامه طی پیمایش مقطعی در میان جوانان 15-30 ساله شهر تهران به شیوه نمونهگیری چندمرحلهای گردآوری شده است. نتایج مطالعه نشان داد تغییرات اجتماعی و فرهنگی منجر به تغییر ارزشها و نگرشهای ازدواج شده است. حدود یک پنجم جوانان مورد بررسی نگرش مدرن نسبت به ازدواج و تشکیل خانواده دارند. نتایج تحلیل چندمتغیره نشان داد با تغییر جهتگیریهای فرهنگی به سمت فردگرایی، برابرگرایی جنسیتی، عرفیشدن و گرایش به رسانههای فرامرزی (ماهواره و اینترنت)، نگرشهای سنتی به ازدواج کاهش و در مقابل، نگرشهای مدرن به ازدواج افزایش مییابد. بر این اساس، با توجه به تغییرات ابعاد و مولفههای مختلف ارزشی و فرهنگی در جامعه، انتظار میرود نگرشهای مدرن و اشکال نوپدید ازدواج در آینده افزایش یابد.