محسن هادی طحان؛ سید محمدرضا رشیدی آل هاشم؛ یاسر محمودی؛ حسن گلی
دوره 19، شماره 49 ، آذر 1399، ، صفحه 257-276
چکیده
توسعه گردشگری بر مبنای ورزش در هر منطقهای موجب رونق گردشگری و بالتبع باعث توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی میشود. در این مقاله تلاش شده است در مرحله نخست عوامل مؤثر بر توسعه گردشگری ورزشی استان لرستان با تأکید بر جاذبههای طبیعی ورزشی شناسایی گردد و در مرحله بعدی این عوامل به جهت اقدامات لازم برای اجرای موفقیتآمیز استراتژیها ...
بیشتر
توسعه گردشگری بر مبنای ورزش در هر منطقهای موجب رونق گردشگری و بالتبع باعث توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی میشود. در این مقاله تلاش شده است در مرحله نخست عوامل مؤثر بر توسعه گردشگری ورزشی استان لرستان با تأکید بر جاذبههای طبیعی ورزشی شناسایی گردد و در مرحله بعدی این عوامل به جهت اقدامات لازم برای اجرای موفقیتآمیز استراتژیها اولویتبندی شوند.
روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. نمونه تحقیق به صورت تمام شمار از جامعه آماری و به تعداد 120 نفر می باشد. برای دستیابی به اهداف تحقیق، از پرسشنامه محقق ساخته عوامل توسعه گردشگری ورزشی (با تأکید بر جاذبههای طبیعی ورزشی) استفاده شد که روایی پرسشنامه توسط 15 تن از اساتید تأیید و پایایی آن در یک مطالعه مقدماتی با 30 نفر آزمودنی دارای آلفای کرونباخ 75/0 محاسبه گردید. همچنین به منظور تحلیل دادهها، از روشهای آماری توصیفی و استنباطی از نرمافزار spss (نسخه 21) استفاده شد.
با توجه به نتایج، جاذبههای مربوط به کوهنوردی و غارنوردی با میانگین رتبه (55/3)، جاذبههای مربوط به ورزشهای آبی و فصلی با میانگین رتبه (26/3) و جاذبههای مربوط به شکار و صید و تپه نوردی و طبیعتگردی به صورت مشترک با میانگین رتبه (87/2) از بالاترین اهمیت در توسعۀ گردشگری ورزشی استان لرستان برخوردار هستند.
با توجه به نتایج تحقیق، امید است سرمایهگذاری در بخش زیرساختی برای جاذبههای طبیعی گردشگری ورزشی از قبیل کوهنوردی و غارنوردی، ورزشهای آبی و فصلی در استان لرستان مورد توجه مدیران در بخش گردشگری قرار گیرد.
هومن بهمنپور؛ مژگان زعیمدار؛ میثم قنبریان؛ غلامرض امانی شلمزاری؛ پریوش نوربخش
دوره 19، شماره 48 ، شهریور 1399، ، صفحه 151-174
چکیده
هدف از پژوهش حاضر، تعیین الگوی مکان یابی گردشگری ورزشی در شهرستان لاهیجان با استفاده از ارزیابی مدل محیط زیستی و از طریق ابزار GIS (سیستم اطلاعات جغرافیایی) و رویهمگذاری لایههای اطلاعاتی میباشد. پس از تهیه لایههای اطلاعاتی مورد نیاز با استفاده از مدلهای محیط زیستی موجود گردشگری، لایههای مذکور در محیط GIS تلفیق شد و برای انجام ...
بیشتر
هدف از پژوهش حاضر، تعیین الگوی مکان یابی گردشگری ورزشی در شهرستان لاهیجان با استفاده از ارزیابی مدل محیط زیستی و از طریق ابزار GIS (سیستم اطلاعات جغرافیایی) و رویهمگذاری لایههای اطلاعاتی میباشد. پس از تهیه لایههای اطلاعاتی مورد نیاز با استفاده از مدلهای محیط زیستی موجود گردشگری، لایههای مذکور در محیط GIS تلفیق شد و برای انجام این کار از توابع Overlay در نرمافزار Arcview 9,2 استفاده گردید. در نهایت پس از تهیه نقشه نهایی، در مقیاس شهرستان به اجرای مدلهای اکولوژیک گردشگری ورزشی پرداخته شد و نواحی دارای قابلیت، شناسایی گردیدند.
نتایج بیانگر آن است که منطقه مورد مطالعه را میتوان به دو بخش اصلی (جنوبی و شمالی) و سه زون تقسیم نمود. در مجموع، 9/36321 هکتار از منطقه پتانسیل گردشگری گسترده (کلاس 1 با سهم 89 درصدی) از کل محدوده واجد شرایط برای گردشگری گسترده میباشد. این زون شامل ورزشهای کایتسواری، پیادهروی، سوارکاری، دویدن، شکار و صید و مسیرنوردی است. از سوی دیگر، 2/30288 هکتار واجد شرایط گردشگری متمرکز (کلاس 1 با سهم 74 درصدی) میباشد. برخی از فعالیتهای پیشنهادی برای این زون شامل دوچرخهسواری، خورگشت، موتورسواری، گلف، رالی موتور، رالی اتومبیل، رالی دوچرخه، گلایدر و هواپیماهای سبک میباشد. رویهم رفته، بخشهای جنوبی شهرستان، از پتانسیل بالایی برای توسعه فعالیتهای تفرجی متمرکز برخوردار نمیباشند و اصرار بر انجام این نوع فعالیتها بدون برنامهریزی و ملاحظات زیستمحیطی، صدمات جبرانناپذیری را بر محیط طبیعی این مناطق وارد می آورد. از سوی دیگر، اکوسیستم آبی موجود در منطقه نیز به دلیل برخورداری از سطح کاربری کم، قابلیت توسعه گردشگری ورزشی را ندارد.