مهدی قانع عزآبادی؛ شادی ضابط؛ محمدمهدی فتورهچی
دوره 19، شماره 49 ، آذر 1399، ، صفحه 33-52
چکیده
شایعه و اشاعه آن از دیرباز وجود داشته و نمایانگر دغدغهها، باورها و افکار هر جامعهای بوده است. با ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات و همهگیر شدن آن، انتقال هر نوع پیام از جمله شایعه آسان شده است. جوانان به عنوان بخش قابل توجهی از کاربران این ابزارهای ارتباطی در معرض دریافت و اشاعه بیشتر این شایعات قرار دارند. پژوهش حاضر به بررسی دلایل ...
بیشتر
شایعه و اشاعه آن از دیرباز وجود داشته و نمایانگر دغدغهها، باورها و افکار هر جامعهای بوده است. با ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات و همهگیر شدن آن، انتقال هر نوع پیام از جمله شایعه آسان شده است. جوانان به عنوان بخش قابل توجهی از کاربران این ابزارهای ارتباطی در معرض دریافت و اشاعه بیشتر این شایعات قرار دارند. پژوهش حاضر به بررسی دلایل اشاعه شایعه از طریق پیام رسان های موبایلی میپردازد.
هدف تحقیق حاضر، تعمق در این موضوع است که چرا کاربران جوان پیام رسان های موبایلی با علم به این که خبر دریافتی، شایعه، غیرموثق و نامعتبر است اقدام به انتشار فوری و همرسانی آن میکنند.
روش تحقیق در این پژوهش، پدیدارشناسی و جامعه آماری شامل کلیه کاربران 22 تا 35 ساله انواع پیام رسان های تلفن همراه است. بدین ترتیب تعداد 22 نفر به عنوان نمونه به روش گلوله برفی برای مصاحبه نیمهساختاریافته انتخاب شدند و تحلیل محتوای مصاحبهها به روش موضوعی انجام شد.
یافتههای حاصل از پژوهش نشان داد که ابراز وجود و جلب توجه دیگران، استفاده ابزاری از شایعه جهت فتح باب گفتگو و تصور اطلاعرسانی مفید و مفرح از جمله دلایل اساسی مشوق کاربران جوان در بههمرسانی و ترویج شایعه از طریق پیام رسان های موبایلی است. به عبارت دیگر، این تحقیق نشان داد استفاده از این فناوریها جهت رفع نیازها و در بستر اجتماعی جامعه شکل میگیرد.