حسن قراباغی؛ سید مرتضی هنرمند؛ محمد آتله خانی؛ کیومرث قیصری گودرزی
چکیده
ازدواج بهعنوان مبنای شکلگیری نهاد خانواده همواره موردتوجه قرارگرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی گرایش جوانان استان همدان به ازدواج با رویکرد به مبانی نگرشی(معرفتی و بلوغ فکری)، ارزشی، روانی(هیجانی) و سبک زندگی اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه افراد 18 الی 35 سال استان همدان تشکیل میدادند. حجم نمونه آماری شامل 449 نفر با استفاده ...
بیشتر
ازدواج بهعنوان مبنای شکلگیری نهاد خانواده همواره موردتوجه قرارگرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی گرایش جوانان استان همدان به ازدواج با رویکرد به مبانی نگرشی(معرفتی و بلوغ فکری)، ارزشی، روانی(هیجانی) و سبک زندگی اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه افراد 18 الی 35 سال استان همدان تشکیل میدادند. حجم نمونه آماری شامل 449 نفر با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شد. ابزار اندازه گیری ، پرسشنامه محقق ساخته با مقیاس لیکرت بود. . یافته های پژوهش نشان داد:1. 4/80 درصد از جوانان گرایش متوسطی به ازدواج دارند.2. بین مردان و زنان در گرایش به ازدواج تفاوت معناداری وجود ندارد.3. از نظر پرسش شوندگان بلوغ فکری از موانع با اهمیت متوسط به پایین محسوب می شود و تأثیر بلوغ فکری بر میزان گرایش به ازدواج برای پسران با اهمیت تر از دختران محسوب می گردد.4. از نظر پرسش شوندگان(57% به بالا) شرایط اخلاقی جامعه از موانع با اهمیت متوسط به بالا محسوب میشود و تأثیر شرایط اخلاقی جامعه بر میزان گرایش به ازدواج برای پسران با اهمیت تر از دختران محسوب میگردد.5. جوانان استان همدان نسبت به ازدواج داری نگرش خوش بینانه هستند و پسران نسبت به دختران در ازدواج نگاه خوش بینانهتر بیشتری دارند و در عوض دختران در این قضیه از پسران واقعگرایانهتر هستند.6. هر چه گرایش به ازدواج افزایش مییابد اعتقاد بر این که ترویج سبک زندگی غربی مانع بزرگتری است افزایش می یابد.
نعیمه ملاحسنی؛ علی اسماعیل پور؛ محمدرضا عرب بافرانی
چکیده
پژوهش حاضر با هدف شناسایی سناریوهای پیشروی الگوهای فراغتی جوانان شهری در ایران در افق 1406 شناسایی شده است. امروزه اوقات فراغت از چنان اهمیتی برخوردار است که حتی از آن به مثابه آیینه فرهنگ جامعه یاد میکنند به این معنی که چگونگی گذران اوقات فراغت افراد یک جامعه تا حد زیادی معرف ویژگیهای فرهنگ آن جامعه است. در این پژوهش الگوهای فراغتی ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف شناسایی سناریوهای پیشروی الگوهای فراغتی جوانان شهری در ایران در افق 1406 شناسایی شده است. امروزه اوقات فراغت از چنان اهمیتی برخوردار است که حتی از آن به مثابه آیینه فرهنگ جامعه یاد میکنند به این معنی که چگونگی گذران اوقات فراغت افراد یک جامعه تا حد زیادی معرف ویژگیهای فرهنگ آن جامعه است. در این پژوهش الگوهای فراغتی کنونی جوانان انقلاب اسلامی تحلیل شده و روندهای اصلی بیان میشوند، سپس مهمترین سناریوهای پیش روی الگوهای فراغتی ارائه میگردد. رویکرد کلان پژوهش تفسیری و کیفی و روش به کار رفته در آن، سناریونویسی بر مبنای آنالیز شاخهای میباشد که بر پایه مطالعات کتابخانهای و آمارهای ناشی از مجموعه پژوهشهای صورت گرفته به صورت کمی و کیفی در سالیان اخیر صورت پذیرفته است. با توجه به یافتههای پژوهش سه عدم قطعیت بحرانی میزان تقید به خانواده و گروه دوستان، اعتقادات دینی غیر سکولار و درآمد به هزینه شناسایی و با استفاده از آنها هشت سناریو نگاشته شد که دو سناریو به عنوان محتملترین سناریوها، دو سناریو به عنوان مطلوبترین سناریوها و یک سناریو به عنوان بدترین سناریو معرفی شده و در نهایت راهبردهایی به منظور حرکت در جهت سناریوی مطلوب بیان شده است. نتایج پژوهش نشاندهنده آن است که با توجه به روندهای موجود وقوع بدترین سناریو یکی از دو سناریو محتمل است که این امر اهمیت توجه ویژه و برنامهریزی و اقدام سریع در خصوص موضوع پژوهش از طرف مسئولین امر را نشان میدهد.
محسن کیانی؛ داریوش بوستانی
چکیده
این پژوهش، با هدف شناسایی بسترها و فرایندهای پدیده ازدواج سفید به عنوان سبک زندگی متفاوت در شهرهای تهران و کرج انجام شده است. روششناسی تحقیق، کیفی و مبتنی بر روش نظریه زمینهای اشتراوس و کوربین بوده و برای جمعآوری دادهها از مصاحبه عمیق نیمهساختاریافته بهره گرفته شده است. در روند پژوهش 17 نفر که دارای رابطه همخانگی بودند، براساس ...
بیشتر
این پژوهش، با هدف شناسایی بسترها و فرایندهای پدیده ازدواج سفید به عنوان سبک زندگی متفاوت در شهرهای تهران و کرج انجام شده است. روششناسی تحقیق، کیفی و مبتنی بر روش نظریه زمینهای اشتراوس و کوربین بوده و برای جمعآوری دادهها از مصاحبه عمیق نیمهساختاریافته بهره گرفته شده است. در روند پژوهش 17 نفر که دارای رابطه همخانگی بودند، براساس نمونه-گیری هدفمند و راهبردهای نمونهگیری با بیشترین تنوع و گلولهبرفی انتخاب شدند. همچنین، از روش نمونهگیری نظری ﺑﺮای ﺗﺸﺨﻴﺺ ﺗﻌﺪاد اﻓﺮاد، ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻣﺤﻞ دادهﻫﺎی ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز و ﻳﺎﻓﺘﻦ ﻣﺴﻴﺮ ﭘﮋوﻫﺶ اﺳﺘﻔﺎده شده است. از خلال کدگذاری دادهها، 13 مقوله اصلی استخراج گردید که عبارتند از: آموزههای دینی در محاق و ادراک بحران اقتصادی به عنوان شرایط علی، معادله پذیرش و نفی و استیضاح و گذار از باکرهگی به عنوان شرایط زمینهای، شبکههای مجازی تسهیلگر و واهمه از ازدواج رسمی به عنوان شرایط مداخلهگر، طیف وفاداری؛ از تعهد تا تعلیق تعهد، آزمون سازگاری، انتخاب عقلانی فایدهگرا و سادهسازی زندگی به عنوان فرایند، شکلگیری رابطه برابرگرایانه، استهلاک مردسالاری و رضایتمندی به عنوان پیامدهای ازدواج سفید تعیین شدند. در آخر، مقوله "ازدواج سفید به مثابه گریزگاه انتخابی " به عنوان مقوله هسته انتخاب گردید.
سمیرا خان محمدی؛ مونا رضایی؛ اکبر آفرینش خاکی
چکیده
چکیدهاز دیدگاه علمی اعتقاد بر این است که دین میتواند تأثیر قابل توجهی بر سبک زندگی ورزشکاران داشته باشد. هـدف از ایـن پژوهـش، مطالعه جامعهشناختی سبک زندگی ورزشکاران متاثر از مولفههای دینداری میباشـد. روش تحقیـق از نـوع کیفـی بـا رویکـرد تحلیـل مضمون بـود. جامعه آماری شـامل ورزشکاران تیم های ملی و مسئولین وزارت ورزش و جوانان ...
بیشتر
چکیدهاز دیدگاه علمی اعتقاد بر این است که دین میتواند تأثیر قابل توجهی بر سبک زندگی ورزشکاران داشته باشد. هـدف از ایـن پژوهـش، مطالعه جامعهشناختی سبک زندگی ورزشکاران متاثر از مولفههای دینداری میباشـد. روش تحقیـق از نـوع کیفـی بـا رویکـرد تحلیـل مضمون بـود. جامعه آماری شـامل ورزشکاران تیم های ملی و مسئولین وزارت ورزش و جوانان بـوده و نمونه آمـاری بـه تعـداد قابـل کفایـت بـر مبنـای اشـباع نظـری به صـورت هدفمنـد و در دسـترس نمونهگیـری و نظرخواهی گردیـد (15 نفـر). ابزارهـای پژوهـش شـامل مصاحبـه نیمه سـاختار یافته بـوده است. روایـی ابـزار بـا اسـتفاده از ضریب کاپا به مقدار 0.81 اندازهگیری شد. از روش کدگـذاری و چارچوببنـدی مفهومـی بـرای تحلیـل یافتههـا اسـتفاده گردیـد. الگوی شناسایی شده سبک زندگی ورزشکاران متاثر از مولفههای دینداری بر اساس 304 کد باز، شامل 55 زیر مولفه و 9 مولفه اصلی مربوط به سبک زندگی ورزشکاران بود. نتایج تحلیل کیفی نشان داد که مدل شناسایی شده شامل 9 مولفه ارزشها و اعتقادات، تعاملات اجتماعی، ساختار خانواده، اخلاق کاری، پوشش و ظاهر، اوقات فراغت و تفریح، آموزش و یادگیری، سلامت و تندرستی و تصمیمگیری اخلاقی میباشد. نتایج این مطالعه نشان داد که دینداری بر پایبندی ورزشکاران به ارزشهایی مانند صداقت، خیرخواهی، احترام، صبر، فروتنی، نظم و انضباط و تعهد به خانواده تأثیر میگذارد و دینداری ورزشکاران را به حفظ حریم خصوصی، احترام به دیگران، کمک به نیازمندان، پرهیز از دروغ و غیبت، ارادت به خویشاوندان و مشارکت در فعالیتهای اجتماعی تشویق میکند. کلیدواژهها: سبک زندگی، دینداری، ارزشها و اعتقادات، تعاملات اجتماعی، ساختار خانواده.
امید ابوالفتحی؛ سعید معیدفر
چکیده
این پژوهش با هدف فهم تفسیری از معنای شادی در میان جوانان و به روش تحلیل تماتیک انجام شد. برای گردآوری دادهها به روش گلوله برفی با تعداد 42 نفر از جوانان 18تا 35 سال در رشتههای گوناگون، مصاحبه نیمهساختاریافته انجام شد.
نتایج دادهها نشان داد که جوان شاد در زندگیش دارای اهداف و برای رسیدن به اهدافش در حال تلاش میباشد. مهمترین ...
بیشتر
این پژوهش با هدف فهم تفسیری از معنای شادی در میان جوانان و به روش تحلیل تماتیک انجام شد. برای گردآوری دادهها به روش گلوله برفی با تعداد 42 نفر از جوانان 18تا 35 سال در رشتههای گوناگون، مصاحبه نیمهساختاریافته انجام شد.
نتایج دادهها نشان داد که جوان شاد در زندگیش دارای اهداف و برای رسیدن به اهدافش در حال تلاش میباشد. مهمترین فضای فراغت برای نسل جوان، فضایی است که در آن احساس آزادی و تعلق خاطر کند، بتواند عقایدش را بیان و امکان برقراری روابط اجتماعی همراه با اعتماد در آن ممکن باشد. در روابط اجتماعی زمینههای شادی برای جوانان از نزدیک بودن اهداف، فهم و اعتماد متقابل و حمایت از یکدیگر حاصل میشود. شادی احساسی است که از شرایط درونی و بیرونی بهدست میآید و پاسخی به نیازهاست که لذت و آرامش به همراه دارد و عامل مهمی برای انگیزه و رضایت و موجب امید به زندگی است.
میدانهای اجتماعی برای گذران فراغت در حال تغییر میباشند و با تقویت عنصر عاملیت، فهم جوانان از شادی به سمت رویکردهای فراجنسیتی در حال حرکت است. در شکلگیری روابط اجتماعی اهمیت طبقه اجتماعی کمتر و شاهد تعامل جوانان از طبقات اجتماعی مختلف با یکدیگر هستیم. در همین راستا زمینههای شادی حالت فراطبقه پیدا کرده وشادی به عنوان تجربه مشترک در روابط خود با دیگری شکل میگیرد. در شریط حاضر برآیند شرایط ذهنی و عینی، اثرات منفی بر رویکرد جوانان بر جای گذاشته که اتخاذ تدابیری برای تقویت امیدواری هر چه بیشتر در آنها حیاتی است.
غلامرضا تاج بخش؛ فرشاد گودرزی
چکیده
امروزه موضوع هویتیابی جوانان در جامعه ایرانی به یک مسئله بسیار مهم تبدیل شده است، چرا که هویت از عوامل مختلفی تأثیر میپذیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر سبک زندگی بر هویت جوانان استان آذربایجان غربی انجام شده است. روش این پژوهش از نوع کمی و پیمایشی و جامعه آماری آن شامل جوانان 18 تا 35 سال استان آذربایجان غربی بود که به روش ...
بیشتر
امروزه موضوع هویتیابی جوانان در جامعه ایرانی به یک مسئله بسیار مهم تبدیل شده است، چرا که هویت از عوامل مختلفی تأثیر میپذیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر سبک زندگی بر هویت جوانان استان آذربایجان غربی انجام شده است. روش این پژوهش از نوع کمی و پیمایشی و جامعه آماری آن شامل جوانان 18 تا 35 سال استان آذربایجان غربی بود که به روش تصادفی انتخاب شدند. دادههای پژوهش با استفاده از پرسشنامه آنلاین محققساخته جمعآوری گردید. حجم نمونه با استفاده از نرمافزار سمپل پاور 383 نفر بود که برای حصول اطمینان به 400 نفر افزایش یافت. دادههای پژوهش با استفاده از نرمافزار اِس پی اِس اِس 26 تحلیل شد و مدل معادله ساختاری و معیارهای برازش مدل با استفاده از نرمافزار اِیموس گرافیک 24 ترسیم و برآورد گردید.
یافته های پژوهش نشان داد که میزان همبستگی پیرسون بین بعد مصرفگرایی و اوقات فراغت مربوط به متغیر سبک زندگی با هویت جوانان به ترتیب با مقدار 126/0 و 188/0 در سطح معناداری 012/0 و 000/0 بود. یافتههای آزمون رگرسیون چندگانه هم گویای آن بود که ابعاد متغیر مستقل پژوهش به میزان 40 درصد واریانس و تغییرات متغیر وابسته پژوهش را تبیین کرده اند و مدلسازی معادله ساختاری پژوهش نشان داد که با توجه به معیارهای برازش دادههای تجربی پژوهش از مدل نظری حمایت کرده اند. بنابراین، بعد اوقات فراغت و سبک زندگی بر هویت جوانان استان آذربایجان غربی اثر گذار بوده و این دو متغیر ارتباط معناداری با یکدیگر داشته اند.
حمیده صادقی؛ سیدسعید آقایی؛ بهرام قدیمی
دوره 20، شماره 51 ، خرداد 1400، ، صفحه 203-216
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی موانع فرهنگی و اجتماعی مشارکت زنان سالمند در ورزش همگانی انجام شد و با استفاده از چارچوب نظری متغیرهای الگویی پارسنز متغیرهای تنوع اهداف مشارکت، سبک زندگی، پایگاه اجتماعی، شبکه روابط اجتماعی، جامعهپذیری جنسیتی، ناتوانانگاری و علاقههای فردی استخراج گردید. پژوهش با روش پیمایشی انجام و از ابزار پرسشنامه ...
بیشتر
این پژوهش با هدف بررسی موانع فرهنگی و اجتماعی مشارکت زنان سالمند در ورزش همگانی انجام شد و با استفاده از چارچوب نظری متغیرهای الگویی پارسنز متغیرهای تنوع اهداف مشارکت، سبک زندگی، پایگاه اجتماعی، شبکه روابط اجتماعی، جامعهپذیری جنسیتی، ناتوانانگاری و علاقههای فردی استخراج گردید. پژوهش با روش پیمایشی انجام و از ابزار پرسشنامه محققساخته برای گردآوری دادهها بهره گرفته شد. جامعه آماری پژوهش را زنان سالمند شهر تهران تشکیل می دادند که با استفاده از فرمول کوکران، نمونه مورد مطالعه به میزان 286 نفر برآورد شد. پس از آزمون روایی پرسشنامه، نمونهگیری با روش خوشه ای چند مرحلهای اجرا گردید و دادهها گردآوری شدند.
نتایج نشان داد سبک زندگی که مبتنی بر تحرک کم باشد و پیامد زندگی شهری است، یکی از موانع مشارکت در ورزش همگانی است. در افرادی که روابط اجتماعی آنان محدود است، کمبود روابط اجتماعی به دلیل آگاهی اجتماعیِ کم سبب کاهش مشارکت در ورزش همگانی میگردد. ناتوانانگاری در دو بعد سالمندی و جنسیتی که از دیدگاههای فرهنگی برخاسته است، به عنوان باوری ریشهدار مانعی برای مشارکتهای ورزشی به شمار میرود. از سوی دیگر، هر چه افراد اهداف بیشتری برای شرکت در ورزشهای همگانی داشته باشند، مشارکت بیشتری نیز پیدا میکنند و نبود تنوع در اهداف، انگیزه مشارکت را کاهش میدهد. در کنار این عوامل، وجود علاقههای فردی به ورزش، تسهیل کننده مشارکت ورزشی در زنان سالمند است و رابطه پایگاه اجتماعی- اقتصادی با گرایش زنان سالمند به ورزش همگانی معنادار می باشد، اما بین متغیر جامعهپذیری جنسیتی با متغیر وابسته همبستگی معناداری در سطح اطمینان 95 درصد دیده نمی شود که تکجنسیتی بودن جامعه آماری میتواند دلیل این نتیجه باشد.
الهام رحمتآبادی؛ سهیلا علیرضانژاد؛ حسین ابوالحسن تنهایی
دوره 18، شماره 45 ، آذر 1398، ، صفحه 105-126
چکیده
پرسش آغازین این مقاله آن است که دلایل گرایش فزاینده گروههایی از جوانان به تنها زندگی کردن چیست؟ برای پاسخ به این پرسش از روش داده بنیان استفاده شده است. روش گردآوری اطلاعات، انجام مصاحبه نیمه ساخت یافته و کدگذاری و تحلیل مستندات مربوط به روزنگاشتههای تعدادی از جوانان تنها در شبکههای اجتماعی است. روش نمونهگیری، نمونهگیری ...
بیشتر
پرسش آغازین این مقاله آن است که دلایل گرایش فزاینده گروههایی از جوانان به تنها زندگی کردن چیست؟ برای پاسخ به این پرسش از روش داده بنیان استفاده شده است. روش گردآوری اطلاعات، انجام مصاحبه نیمه ساخت یافته و کدگذاری و تحلیل مستندات مربوط به روزنگاشتههای تعدادی از جوانان تنها در شبکههای اجتماعی است. روش نمونهگیری، نمونهگیری هدفمند است. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که تمایل به شهرنشینی و سبک زندگی مدرن، زمینههای برآمده از فضای عمومی، خانوادگی، اجتماعی– اقتصادی و زمینههای ارتباطی در شهر، از مهمترین دلایل زمینهساز برگزیدن تنهایی بهمثابه سبکزندگی هستند. نتایج این پژوهش نشان داد با طیف گستردهایی از تنهایی مواجه هستیم که میتوان آنها را به چهارگونه تنهایی انتخابی، اجباری، ناگهانی و تحمیلی دستهبندی کرد. از جمله مهمترین آثار تجربه تنها زندگی کردن بر جوانان میتوان به هراسهای ارتباطی، تمایل کم به معاشرتهای خانوادگی و انواعی از انزوای اجتماعی، جسمی، جنسی، کلامی، فضایی- مکانی اشاره کرد.
از مهمترین ویژگیهای جوانی، تحرک و تمایل به تغییر و استقلال طلبی است. تهران نیز بهمثابه شهری بزرگ از سویی بستر تنوع و تکثر است و فرصتهای بیشتری در اختیار جوانان قرار میدهد و از سوی دیگر، محدودیتها و محرومیتهای فضایی را به جوانان تحمیل میکند که آنان را در شرایطی تناقضآمیز (پارادوکسیکال) قرار میدهد. عمده جوانان معمولا پیش از مواجهه، تصوری از آن ندارند. بنابراین از یک طرف، شهر تهران به واسطه گستردگی و وسعت، فرصت دیده نشدن را در اختیار جوانان تنها میگذارد و از سوی دیگر، جوانان تنها را بهطور مدام در معرض داغننگ و فشار به حریم خصوصی قرار میدهد. از همین روی، جوانان با تلاش برای حفظ جداییگزینی، از روابط خویشاوندی پرهیز می کنند و از همگزینی بهمثابه جایگزینی برای روابط اجتماعی سنتی و خانوادگی بهرهمند می گردند.
احسان محمدی ترکمانی؛ علی مقدم زاده؛ حسین خنیفر
دوره 18، شماره 43 ، خرداد 1398، ، صفحه 229-244
چکیده
سبک زندگی، عرصه قابل انتخاب فعالیتهای زندگی است و یکی از شاخصهای مهم در سنجش سبکهای زندگی امروزی فعالیتهای فراغتی میباشد. امروزه ورزشکاران نخبه یکی از گروههای مهم در جوامع هستند که سبک زندگی آنان مورد توجه همگان قرار میگیرد. هدف پژوهش حاضر، سنخ شناسی سبکهای زندگی فراغتی ورزشکاران نخبه بود. روش این تحقیق، کیفی و ابزار ...
بیشتر
سبک زندگی، عرصه قابل انتخاب فعالیتهای زندگی است و یکی از شاخصهای مهم در سنجش سبکهای زندگی امروزی فعالیتهای فراغتی میباشد. امروزه ورزشکاران نخبه یکی از گروههای مهم در جوامع هستند که سبک زندگی آنان مورد توجه همگان قرار میگیرد. هدف پژوهش حاضر، سنخ شناسی سبکهای زندگی فراغتی ورزشکاران نخبه بود. روش این تحقیق، کیفی و ابزار جمعآوری دادهها، مصاحبههای عمیق بود. جامعه آماری پژوهش، افراد خبره آشنا با زندگی ورزشکاران نخبه با تعداد نامعلوم بودند که 19 نفر از آنها به شکل هدفمند و گلوله برفی بهعنوان نمونه انتخاب شدند. دادهها با فن تحلیل تم مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت و 75 کد شناسایی شده در 12 تم فرعی و چهار تم اصلی طبقهبندی شدند. چهار تم اصلی، سبکهای زندگی ورزشکاران نخبه را نشان میداد که سبک خانواده محور، سبک متمایز، سبک مجازی و سبک بسته نامگذاری شد و در ادامه ویژگیهای هر سبک بیان گردید. همچنین تحلیلها نشان داد در سنخ شناسی سبک زندگی ورزشکاران نخبه، نحوه بروز و مکان انجام فعالیتهای فراغتی، مهمتر از خود فعالیتهای فراغتی میباشد و با توجه به تغییرات در شرایط زندگی ورزشکاران امکان بروز سبکهای زندگی مختلف در طی زمان وجود دارد.
حمید حیدرپناه؛ شاپور بهیان؛ فریدون وحیدا
دوره 16، شماره 36 ، شهریور 1396، ، صفحه 139-158
چکیده
موسیقی یکی از پرکاربردترین هنرها در بین جوانان است. این پژوهش به بررسی مصرف موسیقی میان جوانان می پردازد. روش پژوهش، پیمایشی با ابزار پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش، کلیه جوانان 15 تا 29 ساله ساکن مناطق 22 گانه شهر تهران است که از بین آنها تعداد 400 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. یافته ها در مورد علاقه به موسیقی نشان ...
بیشتر
موسیقی یکی از پرکاربردترین هنرها در بین جوانان است. این پژوهش به بررسی مصرف موسیقی میان جوانان می پردازد. روش پژوهش، پیمایشی با ابزار پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش، کلیه جوانان 15 تا 29 ساله ساکن مناطق 22 گانه شهر تهران است که از بین آنها تعداد 400 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. یافته ها در مورد علاقه به موسیقی نشان داد که 86 درصد در حد زیاد، 13 درصد کم و تنها 1 درصد اصلاً به موسیقی علاقه ندارند که نشان دهنده میزان بالای علاقه جوانان به موسیقی است. همچنین، 8/23 درصد کمتر از یک ساعت، 36 درصد بین یک تا دوساعت، 8/22 درصد بین سه تا چهار ساعت، 7 درصد بین پنج تا شش ساعت، 8/3 درصد بین هفت تا هشت ساعت و 4 درصد نه ساعت و بیشتر از وقت خود را صرف گوش دادن به موسیقی می کنند و تنها 8/2 درصد اعلام کردند اصلاً به موسیقی گوش نمی کنند که نشان دهنده جایگاه بالای موسیقی در اوقات فراغت جوانان است. بیشترین علاقمندی به سمت موسیقی پاپ نسل دوم و سپس موسیقی رپ است. بر اساس نتایج این پژوهش، بین پایگاه اجتماعی و اقتصادی، سرمایه فرهنگی فرد و سن با مصرف موسیقی رابطه مثبت وجود دارد، ولی بین جنسیت با مصرف موسیقی رابطه ای دیده نشد.
منصور حقیقتیان؛ سیدعلی هاشمیان فرد؛ مسعود دارابی
دوره 14، شماره 30 ، اسفند 1394، ، صفحه 179-201
چکیده
با بصری شدن نمادهای منزلت و هویت در مدرنیته متاخر، بدن به محملی برای ابراز هویت و نمادی از شخصیت فرد مبدل گشته است. مراقبت و نظارت بر بدن این امکان را برای افراد فراهم میکند تا روایت مشخصی از هویت خویش را حفظ کنند و آن را در معرض تماشای دیگران قرار دهند. این مقاله با توجّه به اهمیت موضوع، به بررسی رابطۀ سبک زندگی و تصویر بدن در بین زنان ...
بیشتر
با بصری شدن نمادهای منزلت و هویت در مدرنیته متاخر، بدن به محملی برای ابراز هویت و نمادی از شخصیت فرد مبدل گشته است. مراقبت و نظارت بر بدن این امکان را برای افراد فراهم میکند تا روایت مشخصی از هویت خویش را حفظ کنند و آن را در معرض تماشای دیگران قرار دهند. این مقاله با توجّه به اهمیت موضوع، به بررسی رابطۀ سبک زندگی و تصویر بدن در بین زنان جوان میپردازد. چارچوب نظری تحقیق براساس نظریات گیدنز، بوردیو و فوکو تنظیم شده است. جامعۀ آماری پژوهش حاضر، ۲۶۵۹۶۸۱ نفر و نمونۀ آماری آن ۴۱۵ نفر از زنان جوان شهر تهران میباشند که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شده اند. دادهها و اطلاعات نیز با استفاده از روش پیمایشی و کاربرد تکنیک پرسشنامه جمع آوری گردیده است. برای تحلیل دادهها از رگرسیون چند متغیره و مدلسازی معادلات ساختاری (AMOS) استفاده شده است. آزمون فرضیهها بیانگر آن است که بین متغیرهای مصرف فرهنگی، سرمایه فرهنگی، مدیریت بدن، گرایش مذهبی، فعالیتهای فراغتی، تحصیلات، سن و تصویر بدن رابطه معنادار وجود دارد. نتایج رگرسیون هم حاکی از آن است که برحسب ارزش بتا به ترتیب: مدیریت بدن، گرایش مذهبی، مصرف فرهنگی، سرمایه فرهنگی، تحصیلات و سن، بیشترین تاثیر را در تبیین تصویر بدن داشتهاند. همچنین، به منظور آزمون کلی و جزئی الگوی نظری، از مدلسازی معادلات ساختاری بهره گرفتیم که شاخصهای برازش بالا حاکی از حمایت بسیار خوب دادهها از مبانی نظری میباشد.
جهانگیر جهانگیری؛ حسن تابعیان؛ فروزنده زرآور؛ محسن زهری
دوره 12، شماره 20 ، شهریور 1392، ، صفحه 59-76
چکیده
هدف مقاله حاضر این است که رابطه بین مصرف انواع رسانه (رسانه داخلی، ماهواره و اینترنت) و نحوه گذران اوقات فراغت به مثابه مؤلفه بنیادین سبک زندگی دختران را شناسایی کند. روش این تحقیق بر اساس نوع دادههای جمعآوری و تحلیلشده، کمی است و از فن پیمایش در این مطالعه بهره گرفته شده است. جامعۀ آماری شامل کلیۀ دختران ورزشکار حاضر در دهمین ...
بیشتر
هدف مقاله حاضر این است که رابطه بین مصرف انواع رسانه (رسانه داخلی، ماهواره و اینترنت) و نحوه گذران اوقات فراغت به مثابه مؤلفه بنیادین سبک زندگی دختران را شناسایی کند. روش این تحقیق بر اساس نوع دادههای جمعآوری و تحلیلشده، کمی است و از فن پیمایش در این مطالعه بهره گرفته شده است. جامعۀ آماری شامل کلیۀ دختران ورزشکار حاضر در دهمین المپیاد ورزشی دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی کشور در شهرکرد میباشند که از میان آنها، 355 نفر به شیوه نمونهگیری طبقهبندی شده انتخاب شدند. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که رابطه بین مصرف هر سه نوع رسانه و نحوه گذران اوقات فراغت معنادار است، با این تفاوت که جهت رابطه بین مصرف رسانه داخلی و اوقات فراغت مثبت، اما جهت رابطه بین میزان مصرف ماهواره و اینترنت با اوقات فراغت معکوس است؛ به عبارت دیگر، با افزایش میزان مصرف رسانه داخلی توسط دختران ورزشکار، نحوه گذران اوقات فراغت آنها نیز بهنجارتر میشود، اما هرچه دختران ورزشکار بیشتر از ماهواره و اینترنت استفاده میکنند، آنها گرایش به انتخاب نوعی از اوقات فراغت خواهند داشت که با هنجارهای جامعه کنونی ما در تعارض است. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که مصرف دو نوع رسانه داخلی و ماهواره قادر هستند، حدود 26 درصد از تغییرات متغیر وابسته (سبک زندگی) را تبیین نماید.
محمداسماعیل ریاحی؛ علی دارایی زاده
دوره 12، شماره 20 ، شهریور 1392، ، صفحه 153-166
چکیده
جامعه ایران در دهههای اخیر مانند همه جوامع امروزی، دچار دگرگونی در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ... شده است. یکی از مهمترین تحولات، تغییر در سبک زندگی جوانان است که موجب شده جامعه در معرض چالشهای جدی قرار گیرند. جوانان ایرانی به واسطه جامعهپذیری از طریق رسانهها و وسایل جدید زندگی، پیشگامان تغییر هستند و پتانسیل ...
بیشتر
جامعه ایران در دهههای اخیر مانند همه جوامع امروزی، دچار دگرگونی در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ... شده است. یکی از مهمترین تحولات، تغییر در سبک زندگی جوانان است که موجب شده جامعه در معرض چالشهای جدی قرار گیرند. جوانان ایرانی به واسطه جامعهپذیری از طریق رسانهها و وسایل جدید زندگی، پیشگامان تغییر هستند و پتانسیل لازم برای پذیرش سبکهای زندگی جدید را دارند؛ اما این تغییر سبک زندگی به آسانی از طرف والدین جوانان مورد قبول قرار نمیگیرد و با مقاومتهایی رو به روست که بستری برای بروز آسیبهای اجتماعی فراهم می کند. این مطالعه به بررسی آسیبهای اجتماعی ناشی از سبک زندگی جوانان که به واسطه مدرنیته شکلگرفته، میپردازد. در این پژوهش ابتدا اطلاعات مورد نظر با استفاده از روش «اسنادی» گردآوری شد و به روش «فرا تحلیل» مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که مدرنیزاسیون با سرعت و با تمام مظاهر خود در دهههای اخیر وارد جامعه سنتی ایران شده و نسل مقارن با این تحولات که بر اساس آموزههای مدرن جامعه پذیر شدهاند، در صورت مخالفت شدید نسلهای گذشته - که حامل سنتهای کهن هستند- با تصمیمگیرهایشان برای زندگی دچار تقابل می گردند و این تقابل، فضا را برای بروز آسیبهای اجتماعی فراهم می کند.
محمدتقی ایمان؛ علی روحانی
دوره 12، شماره 19 ، اردیبهشت 1392، ، صفحه 29-48
چکیده
امروزه در درون جوامع جدید، فرایند تمایز گزاری و «تمیز» سبکهای زندگی متفاوت بین افراد و گروهها، دیگر نه به وسیله پایگاه موروثی اجتماعی/اقتصادی/سیاسی، بلکه بیشتر بر اساس قدرت انتخاب در مصرف انواع کالاهای مادی و معنوی، صورت میگیرد. در این میان یکی از عواملی که موجب این قدرت انتخاب در مصرف میشود، مالکیت سرمایههای متفاوت ...
بیشتر
امروزه در درون جوامع جدید، فرایند تمایز گزاری و «تمیز» سبکهای زندگی متفاوت بین افراد و گروهها، دیگر نه به وسیله پایگاه موروثی اجتماعی/اقتصادی/سیاسی، بلکه بیشتر بر اساس قدرت انتخاب در مصرف انواع کالاهای مادی و معنوی، صورت میگیرد. در این میان یکی از عواملی که موجب این قدرت انتخاب در مصرف میشود، مالکیت سرمایههای متفاوت در فضای نابرابر اجتماعی است. افراد با داشتن سرمایههای متفاوت، به شیوههای متفاوتی سبک زندگی و به تبع آن الگوهای گذران اوقات فراغت خود را شکل میدهند. مالکیت سرمایه اجتماعی نیز به همین شکل سبک زندگی و گذران اوقات فراغت افراد را شکل میدهد. پژوهش حاضر در این مسیر سعی نموده است به بررسی تجربی این مدعای نظری (طرح تحلیلی پییر بوردیو) بپردازد. به همین دلیل «میدان دانشگاه شیراز» به عنوان یک میدان علمی/اجتماعی انتخاب شد و 430 نفر از دانشجویان به شیوه نمونهگیری تصادفی سیستماتیک مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که هرچند میزان سرمایه اجتماعی در دسترس دانشجویان در هر دو بعد سرمایه اجتماعی غیررسمی و رسمی در وضعیت متوسط و پایین قرار دارد، اما سرمایه اجتماعی غیررسمی تنها با الگوهای فراغتی فردگرایانه رابطه معناداری داشته است، در حالی که سرمایه اجتماعی رسمی هم با الگوهای فراغتی فردگرایانه و هم با الگوهای فراغتی جمعگرایانه رابطه معنیدار داشته است. نتایج تحقیق در پایان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و راهکارهای عملی ارایه گردید.
بیژن خواجه نوری؛ زهرا ریاحی؛ سیدابراهیم مساوات
دوره 12، شماره 19 ، اردیبهشت 1392، ، صفحه 81-100
چکیده
چکیده مطالعهی حاضر رابطهی بین هویت مذهبی و سبک زندگی جوانان شهر شیراز را مورد بررسی قرار داده است. در ابتدا مطالعههای انجام شده در این حوزه مرور گردیدند، سپس بر اساس نظریهیی مبتنی بر آراء گیدنز هفت فرضیه ارائه شد. جهت آزمون فرضیهها 560 جوان بین سنین 15 تا 29 شهر شیراز به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحلهای انتخاب شدند. ...
بیشتر
چکیده مطالعهی حاضر رابطهی بین هویت مذهبی و سبک زندگی جوانان شهر شیراز را مورد بررسی قرار داده است. در ابتدا مطالعههای انجام شده در این حوزه مرور گردیدند، سپس بر اساس نظریهیی مبتنی بر آراء گیدنز هفت فرضیه ارائه شد. جهت آزمون فرضیهها 560 جوان بین سنین 15 تا 29 شهر شیراز به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحلهای انتخاب شدند. روش تحقیق این مطالعه پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه است. نتایج در سطح همبستگی نشان میدهد که بین برخی متغییرهای سبک زندگی و میزان دینداری با هویت مذهبی رابطهی معنادار وجود دارد. نتایج بدست آمده در سطح تحلیل رگرسیونی نشان دادهاند که بترتیب متغیرهای شبکههای مجازی 2، سبک دینی، رسانههای خارجی، درآمد پاسخگو، رسانههای نوشتاری داخلی، مجرد بودن، فناوریهای نوین و سبک فرهنگی فراغت جدید برروی هم 52 درصداز تغییرات متغییر وابسته را تبیین میکنند. این تحقیق نشان میدهد که تقویت عوامل مذهبی، باورها ، و سبک زندگی دینی بر هویت مذهبی تاثیر مثبت و بسزایی دارد.