بهزاد ایزدی؛ محمد سیامک رضاقلی
چکیده
هدف از این پژوهش طراحی مدل ظرفیت سازی فراغت فعال و ورزش روستایی با رویکرد توسعه پایدار بود. روش تحقیق از نوع کیفی- کمی با رویکرد اکتشافی نظاممند (تحلیل مضمون) و رویکرد معادلات ساختاری انتخاب شد. مشارکتکنندگان در بخش کیفی شامل دو بخش منابع انسانی (صاحبنظران و مدیران عالی سطح کشور، نخبه های ورزشی، مسئولین استانی ، شهرستانی و روستایی ...
بیشتر
هدف از این پژوهش طراحی مدل ظرفیت سازی فراغت فعال و ورزش روستایی با رویکرد توسعه پایدار بود. روش تحقیق از نوع کیفی- کمی با رویکرد اکتشافی نظاممند (تحلیل مضمون) و رویکرد معادلات ساختاری انتخاب شد. مشارکتکنندگان در بخش کیفی شامل دو بخش منابع انسانی (صاحبنظران و مدیران عالی سطح کشور، نخبه های ورزشی، مسئولین استانی ، شهرستانی و روستایی فعال در امر ورزش و ...) و منابع اطلاعاتی (کتابها، مقالات، اسناد، رسانهها، و ...) بود. چارچوب مفهومی نهایی شامل 77 مؤلفه، 19 بُعد، 8 منظر شناسایی شده بود. براساس یافتههای پژوهش میتوان گفت اهتمام به توسعه پایدار از عوامل مهم و اساسی در ظرفیت سازی فراغت فعال و ورزش روستایی کشور می باشد، دولت، نهادهای شهری و روستایی، مسئولین، مدیران و رسانه های مختلف لازم و ضروری می باشد تا در جهت توسعه و رشد ورزش روستایی کشور اقدامات لازم را تدبیر کنند و در برنامه ها و بودجه بندی ها به این مقوله واقف باشند.
محسن کاوه آهنگر؛ حسین پیمانی زاد؛ محمدرضا اسماعیل زاده قندهاری؛ حسن فهیم دوین
چکیده
ورزش روستایی بهعنوان بخشی از فرایند ورزش کشور در پی آن است که با فراهم آوردن زمینههای لازم و ایجاد محیط و فرصت مناسب، کلیه روستاییان را در موقعیتهای تفریحی و رقابتی سالم قرار دهد و با پاسخگویی به نیازهای اساسی آنان، برنامههایی برای تقویت جسم همگام با پرورش روح تأمین کند. هدف از تحقیق حاضر، طراحی مدل رابطهای عوامل مؤثر بر توسعه ...
بیشتر
ورزش روستایی بهعنوان بخشی از فرایند ورزش کشور در پی آن است که با فراهم آوردن زمینههای لازم و ایجاد محیط و فرصت مناسب، کلیه روستاییان را در موقعیتهای تفریحی و رقابتی سالم قرار دهد و با پاسخگویی به نیازهای اساسی آنان، برنامههایی برای تقویت جسم همگام با پرورش روح تأمین کند. هدف از تحقیق حاضر، طراحی مدل رابطهای عوامل مؤثر بر توسعه ورزش روستایی بود. روش تحقیق، توسعهای بود و از روش دادهبنیاد جهت تحقق اهداف پژوهش بهره گرفته شد. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران و معاونان اداره کل ورزش و جوانان استان، مدیران و معاونان ادارات ورزش و جوانان شهرستانهای استان، اساتید دانشگاه و روسای هیئتهای ورزشی استان و شهرستانها در استان خراسان رضوی بودند. با توجه به کیفی بودن تحقیق، با استفاده از تکنیک نمونهگیری گلولهبرفی نمونه آماری انتخاب شدند. تجزیهوتحلیل دادهها بر اساس تحلیل نظریه دادهبنیاد روش استراوس و کوربین و از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. به طور کلی یافته ها حاکی از شناسایی عوامل علی، زمینهای، مداخلهگر، راهبردها و پیامدهای توسعه ورزش روستایی خراسان رضوی بود و پیشنهادات کاربردی مبتنی بر آن نیز ارائه گردید.
میثاق حسینی کشتان؛ رضا سعیدی؛ محسن رضائی؛ صلاح دستوم
چکیده
پژوهش حاضر به بررسی و ارائه راهکارهای توسعه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی پرداخته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، و از نظر ماهیت و روش، توصیفی همبستگی میباشد که به صورت آمیخته در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی، افراد آگاه به موضوع پژوهش و خبرگان و صاحبنظران حیطه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی بودند ...
بیشتر
پژوهش حاضر به بررسی و ارائه راهکارهای توسعه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی پرداخته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، و از نظر ماهیت و روش، توصیفی همبستگی میباشد که به صورت آمیخته در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی، افراد آگاه به موضوع پژوهش و خبرگان و صاحبنظران حیطه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی بودند که تعداد 8 نفر با روش نمونهگیری گلوله برفی انتخاب شدند و در بخش کمی، کارکنان معاونت توسعه ورزش ادارات کل ورزش و جوانان استانها، ادرات ورزش و جوانان شهرستانها، هیئتهای ورزشهای روستایی و بازیهای بومی محلی استانهای ایران و همچنین برخی اساتید دانشگاهی صاحبنظر بودند که تعداد 100 نفر بهصورت نمونهگیری در دسترس به روش 20 برابر تعداد سوالات متغیری با بیشترین تعداد سوال، جهت کفایت نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی، مصاحبه عمیق نیمهساختارمند بود که از طریق آن مولفههای اصلی موثر بر توسعه ورزش روستای و بازیهای بومی محلی مشخص شد. ابزار پژوهش در بخش کمی، پرسشنامه محققساخته مستخرج از بخش کیفی پژوهش (مطالعه اکتشافی نظاممند با استفاده از مطالعه کتابخانهای و مصاحبه) با مقیاس 5 ارزشی لیکرت بود (67 سوال). تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرمافزار اسمارت پیالاس جهت تحلیل دادهها استفاده گردید. نتایج حاکی از آن بود که اولویت سازههای مدل به ترتیب شامل تأمین امکانات مشارکت ورزشی، نیازسنجی ورزشی روستاییان، نقشهای ذینفع، نوآوری و تنوعبخشی ورزشی، احیا و ترویج بازیهای بومی سنتی، دستاورد و بازخورد مشارکت ورزشی، هدفمندسازی و استمرار مشارکت ورزشی، نهادهای متولی، مشارکت ورزش و بازی روستاییان، توسعه پایدار ورزش روستایی و بازی بومی سنتی، فرهنگسازی مشارکت ورزشی، تقسیم کار میانبخشی و فرابخشی و آموزش همگانی فعالیت ورزشی بودند.
در نهایت نتایج نشان داد که مدل معادلات ساختاری عوامل تعیینکننده توسعه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی برازش مطلوبی دارد و تامین امکانات و زیرساختها در کنار نوآوری، فرهنگسازی و تنوعبخشی از نقش تعیین کنندهای در توسعه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی ایران برخوردار است. مدل نهایی پژوهش، شناختی جامع و کلان بر پایه شناسایی عوامل کلیدی موثر بر توسعه ورزش بومی محلی و چگونگی تعامل آنها با یکدیگر را فراهم میآورد و چارچوبی مناسب و بومی برای مطالعات بیشتر و دقیقتر در این حوزه است و میتواند برای توسعه ورزش بومی محلی مبنای عمل قرار گیرد.
فریبا افشون؛ وحید رفیعی ده بیدی؛ سید احسان امیرحسینی؛ علی پیرزاد
چکیده
بازیهای بومی محلی فوائد فراوانی در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، روحی و روانی، بینالمللی، گردشگری و اقتصادی خواهند داشت. بنابراین هدف این پژوهش، شناسایی و تحلیل عوامل مؤثر بر توسعه ورزش روستایی و بومی محلی بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، از نظر روش، توصیفی و بهصورت آمیخته کیفی و کمی انجام شد. نمونهگیری در بخش کیفی بر اساس پنل ...
بیشتر
بازیهای بومی محلی فوائد فراوانی در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، روحی و روانی، بینالمللی، گردشگری و اقتصادی خواهند داشت. بنابراین هدف این پژوهش، شناسایی و تحلیل عوامل مؤثر بر توسعه ورزش روستایی و بومی محلی بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، از نظر روش، توصیفی و بهصورت آمیخته کیفی و کمی انجام شد. نمونهگیری در بخش کیفی بر اساس پنل تخصصی و هدفمند و تعداد نمونه برابر با 20 تن بود. جامعه آماری در بخش کمی شامل مسئولان و کارکنان فدراسیون ورزشهای روستایی و بومی محلی و مسئولان هیئتهای استانی، برابر با 115 تن بودند که بهصورت تمامشمار به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته شامل 39 عامل مؤثر بر توسعه ورزش روستایی و بومی محلی بود. روایی پرسشنامه با نظر 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی دانشگاه و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ تأیید شد. برای تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی از نرم افزارهای SPSS و لیزرل استفاده گردید.
یافتهها نشان داد که 39 عامل در قالب مؤلفههای منابع مالی، عوامل اجرایی، عوامل محیطی، نگرشی و حمایتی، امکانات و تجهیزات، منابع انسانی، عوامل مدیریتی، اقدامات آموزشی، رشدآفرین انگیزشی و اجتماعی-فرهنگی اثرگذار است. میتوان گفت که وجود فضاهای طبیعی و تنوع اقلیمی و جغرافیایی در روستاها به همراه تأمین اعتبارات کافی جهت پیادهسازی برنامههای ورزشی و برگزاری منظم مسابقات متمرکز، لیگ کشوری و جشنوارههای ورزشی به احیا و توسعه ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی کمک خواهد کرد.
محمد علی نودهی؛ مجتبی احمدی؛ غلامرضا نودهی؛ محمدصادق داداشی
دوره 15، شماره 33 ، آذر 1395، ، صفحه 163-188
چکیده
هدف از اجرای این تحقیق، تدوین استراتژی توسعه ورزش روستایی و بومی و محلی استان گلستان بود. روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی، از نظر نتایج کاربردی و به لحاظ نوع مطالعه موردی است. جامعه آماری این تحقیق شامل اساتید دکتری تربیت بدنی دانشگاه های استان، مدیران ادارات ورزش و جوانان و هیات های ورزش روستایی استان برابر با 94 نفر بود. به دلیل ...
بیشتر
هدف از اجرای این تحقیق، تدوین استراتژی توسعه ورزش روستایی و بومی و محلی استان گلستان بود. روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی، از نظر نتایج کاربردی و به لحاظ نوع مطالعه موردی است. جامعه آماری این تحقیق شامل اساتید دکتری تربیت بدنی دانشگاه های استان، مدیران ادارات ورزش و جوانان و هیات های ورزش روستایی استان برابر با 94 نفر بود. به دلیل محدودیت جامعه، نمونه گیری به صورت تمام شمار انجام شد. برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. روایی پرسشنامه از سوی 10 نفر از اساتید دکتری مدیریت ورزشی مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ 82/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی(رسم جداول، نمودار و ...) و استنباطی(آزمون فریدمن) استفاده شد.
در مجموع، 12 نقطه قوت، 12 نقطه ضعف، 12 فرصت و 10 تهدید مورد شناسایی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مهمترین نقطه قوت، کسب مدال در برخی از رشته ها در سطوح ملی و بین المللی؛ مهمترین ضعف، توجه ناکافی به ورزش روستاها و عشایر؛ مهمترین فرصت، حضور قبایل و فرهنگ های مختلف در مناطق روستایی و مهمترین تهدید ورزش روستایی استان، نفوذ فرهنگ جوان پسند غربی بود. با توجه به تجزیه و تحلیل های صورت گرفته، موقعیت راهبردی ورزش روستایی در منطقه WT (تدافعی) قرار گرفت. بر این اساس، راهبردهای توسعه ورزش روستایی استان شامل 3 راهبرد SO، 2 راهبرد ST، 2 راهبرد WO و 4 راهبرد WT تدوین شد.