Document Type : Original Article

Authors

1 Ph.D. Student in Strategic Management in Sports Organizations and Venues, University of Tehran, Tehran, Iran

2 Ph.D., Professor, Sports Management Department, University of Tehran, Tehran, Iran

3 Ph.D., Associate Professor, Sports Management Department, University of Tehran, Tehran, Iran

Abstract

The study is to design an optimal model for protecting elite athletes against harassment and abuse in Iranian sports. This qualitative study was conducted by using grounded theory methodology based on Strauss and Corbin approach. For gathering data, studying high level documents and semi-structured in-depth individual interviews with experts aware of the subject were done. The statistical population included elite athletes in adults, the heads of sports federations, the committee of National Olympic coaches and the deputy ministers of the Ministry of Sports and Youth. Sampling method was purposive and fourteen interviews with elites and experts were collected. For data analysis, the continuous comparison method was used in three stages: open, axial and selective coding. Base on the study results, 5 main components and 15 subcomponents and 123 open codes were extracted.
The results showed that awareness, mutual rights and education were identified as the most important causal factors of the model. Media power factors, protection officer and audience classification were identified as the most important contextual factors. The intervening factors of the model also included limitations, infrastructure and managers' ignorance. Finally, strategies including policies, trust building, public relations, media and law were suggested. It seems managers can benefit from its achievements in sports organizations by implementing the model of protecting elite athletes against harassment and abuse.

Keywords

طراحی مدل حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران

احمد بختیاری­ نیا[1]

 سیدنصراله سجادی[2]

 مهرزاد حمیدی[3]

                                                                                                                                   10.22034/ssys.2023.2571.2856

 تاریخ دریافت مقاله: 30/7/1401

                                                                                 تاریخ پذیرش مقاله:25/11/1401

 

مقدمه

در دنیای کنونی انجام فعالیت­های ورزشی به‌عنوان یک عنصری قوی و فعال، نقش مؤثری در جامعه روبه‌توسعه امروز ایفا می­نماید و استمرار و تداوم آن در ارتقای سطح فرهنگی مادی و معنوی جامعه مؤثر واقع می­شود و سلامت جسمی و روحی افراد جامعه را تضمین می­نماید. در حال حاضر ورزش و فعالیت­های مربوط به آن، زمان و انرژی فراوانی از افراد هر جامعه را به خود اختصاص داده و جایگاه مهمی در فرهنگ جوامع پیدا کرده است. رقابت­های ورزشی، ورزشکاران و تماشاگران را در وضعیت­هایی قرار می­دهند که ممکن است قواعد، هنجار و تقسیم کارهای رایج به آسانی نقض و به رویارویی‌های پرخاشجویانه و خشونت­آمیز منجر شود (محسنی، 1388: 76). رفتار اجتماعی ،پایه و اساس زندگی هر فرد است و رشد اجتماعی نیز سبب اعتلای رشد عقلانی سایر جنبه­های رشدی فرد می­شود. یکی از کارکردهای مهم ورزش کمک به رشد و تحول شخصیت روانی، اجتماعی وجسمانی افراد جامعه، تحکیم معاشرت جمعی و تسهیل دستیابی به رشد مسؤولیت اجتماعی و فردی می باشد (ظهیری و آقاپور، 1393: 98). در بیانیه اجماع کمیته بین­المللی المپیک آورده شده که آزار و اذیت و سوءاستفاده به پنج شکل می­تواند ایجاد گردد که ممکن است به‌صورت ترکیبی یا به‌تنهایی اتفاق بیفتد: 1) سوءاستفاده روانی، 2) سوءاستفاده جسمی، 3) آزار جنسی، 4) سوءاستفاده جنسی، 5) بی‌توجهی و غفلت (کمیته بین­المللی المپیک).

آثار مثبت و ابزار توسعه بودن ورزش وسیله و به خودی خود هدف است. ورزش علیه ناهنجاری­ها مبارزه می­کند و آگاهی زنان را از حقوق و مسائل آن­ها  افزایش می­دهد- در عین حال با گرد هم آوردن افراد و گروه‌ها به ساختن پل ارتباطی میان آن‌ها کمک می‌کند. ورزش در ترمیم زخم‌ها و آسیب‌های اجتماعی مؤثر است و شادی و نشاط را به زندگی افراد هدیه می‌کند. ورزش که بخشی جدانشدنی از تعلیم و تربیت عمومی است، تأمین سلامت جسمی و روانی را به دنبال دارد و افراد را با نظام نهفته در فعالیت بدنی عجین می‌سازد(جکسون[4]، 2015). موفقیت در بین ورزشکاران نخبه، بیش از هر چیزی به تأمین رضایت دو سرمایه انسانی مهم در ورزش، یعنی ورزشکاران و مربیان وابسته است. رضایت ورزشکاران می­تواند بیشترین نقش را در عملکرد و تعاملات تیمی ایفا کنند. ورزشکاران تا حد زیادی تعیین­کننده وضعیت رقابتی و سرمایه­ای باشگاه هستند. بنابراین، رضایت و تعهد شغلی آنان اهمیت بسیاری دارد (رمضانی­نژاد و همکاران، 1396: 236).

محیط ورزش به دلیل مستقل‌بودن از سایر حوزه­های زندگی همواره به‌عنوان یک منطقه شفاف دیده شده و رشته‌های ورزشی به عنوان یک منطقه متفاوت که فقط بر عملکرد فیزیکی یا توانایی در نظر گرفته شده به‌عنوان یک زمینه متفاوت تأکید دارد، فعالیت نمی­کنند. در حالی که آشکار‌کردن آزار و اذیت و سوءاستفاده در جامعه دشوار است، اما آزار و اذیت در ورزش بسیار مشهود است (ترکلی و کوبانگلو[5]، 2018: 171). ورزش ایمن باید به‌طور مناسب به‌عنوان یک عنصر اصلی از یک مدل کسب وکار قوی در ورزش یا حمایت خوب دولت از طریق بالا و پایین در هر سازمان ورزشی لحاظ شود. آزار و اذیـت و سوءاستفاده می­تواند بر اساس هر دلیلی اعم از نژاد، مذهب، رنگ، عقیده، قومیت، خصوصیات جسمی، جنسیت، گرایش جنسی، ناتوانی سنی، وضعیت اجتماعی اقتصادی و توانایی جسمانی باشد. این امر می­تواند شامل یک حادثه تکرارنشدنی یا یک‌سری حوادث باشد (مونتجوی و همکاران[6]، 2016: 50). خشونت علیه زنان و دختران در موقعیت‌های ورزشی مانع اصلی برای مشارکت آن‌هاست. میزان و اشکال خشونت در ورزش که مردان، زنان، دختران و پسران تجربه می­کنند، متفاوت است. اما شواهد نشان می­دهد که دختران در معرض خطر خشونت جنسی، آزار و اذیت و استثمار بیشتری هستند. خشونت چه در ورزش و چه خارج از ورزش رخ دهد، اثرات منفی آن روی ورزشکاران زنی که در رشته‌های انفرادی تمرین می­کنند، قابل ملاحظه است. خشونت­هایی که در خارج از ورزش اتفاق می­افتد، می­تواند قربانیان و کسانی که مورد آزار واقع شده­اند را در حالی که در حین آموزش هستند، دنبال کنند. (ترکلی و کوبانگلو[7]، 2018: 172). استرلینگ و کر[8] (2012) دریافتند که ورزشکاران زن و مرد نخبه بازنشسته آثار روانی (بی‌حوصلگی، خشم، خودسودمندی پایین، عزت نفس پایین و اضطراب) متعددی را از تجربیات خود از سوءرفتار عاطفی مربیان گزارش کردند. بریکندریج و همکاران[9] (2005) نیز با تأکید به میزان خشونت­های عاطفی و روانی، آن را بسیار شایع­تر از آزارهای جنسی در حیطه ورزش بیان کرده­اند.

با وجود مزایای بی‌شمار مشارکت در ورزش، شواهد نشان می­دهد که آزار و اذیت و سوء استفاده در تمامی ورزش­ها و در همه سطوح اتفاق می­افتد. این ممکن است با فقدان سیاست­های نظارتی و رویه­ها در سازمان‌های ورزشی همراه باشد (مارکس[10]، 2011: 907). بسیاری از مردم بر این عقیده­اند که شرکت در ورزش، فعالیت بسیار مثبتی است و میدان ورزشی یک میدان امن است. بنابراین، دشوار است بپذیرند در محیط ورزشی نیز افرادی وجود دارند که ورزشکاران را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند­. اما از آن جا که ورزش از بسیاری جهات آینه جامعه است، نباید تعجب کنیم (فاستینگ[11]، 2014: 28). فاستینگ (2010) بیان می­دارد که بیشترین سطح آزار و اذیت در بالاترین سطح عملکرد نشان داده شده است. کاووسان و استرنجر[12] (2017) متغیرهای انگیزشی و اخلاقی را پیش­بینی­کننده­های مهم رفتارهای اجتماعی و ضداجتماعی ورزشکاران می­دانند و اولویت سالم­سازی را از عوامل روانی مربیان و ورزشکاران قلمداد می‌کنند.

بنابراین، وظیفه قانونی و اخلاقی، مراقبت از کسانی است که ورزش را سازمان می­دهند تا اطمینان حاصل شود که خطرات خشونت غیرتصادفی شناسایی و کاهش می­یابد. آسیب­های ناشی از آزار و اذیت هنوز هم برای بسیاری از سازمان­های ورزشی یک نقطه کور است- یا از طریق ترس از آسیب به شهرت یا از طریق ناآگاهی، سکوت و تبانی (مونتجوی و همکاران[13]، 2016: 174). افروزه و همکاران (1398) با تحلیل ابعاد خشونت علیه کودکان در حوزه ورزش بیان داشتند چهار عنصر فرد، خانواده، جامعه و باشگاه هستند که نقصان در هر عنصر می­تواند راه را برای خشونت علیه کودک هموار کند.  استرلینگ و کر (2008) به این نتیجه رسیدند که ورزشکاران معمولاً توسط رفتارهای زبانی، رفتارهای فیزیکی و بی­توجهی یا حمایت­های ویژه، مورد سوءرفتار عاطفی مربیان قرار گرفته­ا­ند. رومین و همکاران[14] (2013) با بررسی در جامعه ورزشی هلند نشان دادند که 11 درصد از افراد 12 سال به بالا قربانی یا شاهد خشونت­های کلامی، 12 درصد قربانی برخوردهای فیزیکی و در حدود 1 درصد قربانی تجاوز جنسی در ورزش بوده­اند. ورتمن[15] و همکاران (2016) نشان دادند که به ترتیب 38 درصد، 11 درصد و 18 درصد از ورزشکاران این خشونت­ها را تجربه کرده­اند. علاوه براین، سوءاستفاده جنسی در ورزش در هر دو جنس مشهود بوده است. همچنین، سوءاستفاده در ورزشکاران مبتدی نسبت به ورزشکاران نخبه فراگیری بیشتری دارد. اوهلرت و همکاران[16] (2018) اذعان داشتند که بیش از یک سوم ورزشکاران کشور آلمان در طول زندگی خود خشونت جنسی را در ورزش تجربه کرده­اند.

در کشورهای مختلف سوءاستفاده­های مختلفی در ورزش دیده می­شود، اما به دلیل ماهیت مسئله‌برانگیز این مسائل کمتر علنی می­شوند. در واقع پرداخته‌نشدن به این مسائل به این معنی نیست که در ورزش کشورها این موضوع وجود ندارد، بلکه به واسطه شرایط خاص اجتماعی و فرهنگی به آن‌ها پرداخته نمی­شود. در سال­های گذشته مواردی از سوءاستفاده در ورزش گزارش شده­اند که از آن‌ها می­توان به تنبیه بدنی ورزشکاران؛ فحاشی‌کردن و توپ و تشر به ورزشکاران؛ کودک­آزاری و سوءاستفاده از دانش­آموزان در درس تربیت­بدنی؛ آزار و  اذیت دختران در کلاس ورزش؛ اذیت و آزار جنسی در برخی مدارس فوتبال، تعرض به پسر بچه­ها در مدارس فوتبال؛ ضرب و شتم ورزشکاران و ... یاد کرد. افشای این سوء استفاده­ها در ورزش به واسطه ترس از آسیب­های ناشی از اعتبار، جهل، سکوت یا تبانی، در بسیاری از نهادهای ورزشی انجام نمی‌گردد و به مثابه یک نقطه کور در نظر گرفته می­شود (مونتوایس و همکاران[17]، 2016). با توجه به مطالب یاد‌شده و با در نظر گرفتن سیاست­ها و رویه­های بین­المللی ورزش که شامل بحث حفاظت از ورزشکاران، مراقبت از یکپارچگی ورزش و سازمان­های ورزشی، حفاظت از افراد شاغل در سازمان­های ورزشی، گسترش ارزش­های ورزش ایمن و پا می­شود، پژوهشگر بر آن است تا به طراحی مدل حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران  به منظور دست‌یابی به اهداف مورد نظر و ارائه راهکارهای کاربردی بپردازد.

روش­شناسی پژوهش

روش تحقیق از نوع کیفی (داده‌بنیاد)، به لحاظ اهداف پژوهش از نوع کاربردی و از نظر روش گردآوری داده‌ها، توصیفی ـ‌ پیمایشی بود که به صورت میدانی اجرا شد.

جامعه آماری این پژوهش شامل ورزشکاران نخبه در رده بزرگسالان، رؤسای فدراسیون­های ورزشی، مدیران کمیته ملی المپیک و معاونان وزارت ورزش و جوانان بود که با روش نمونه‌گیری غیرتصادفی و هدفمند با 14 نفر از خبرگان تا رسیدن به اشباع نظری مصاحبه شذ.

به منظور جمع‌آوری داده‌ها از مصاحبه­های نیمه‌ساختاریافته با نخبگان استفاده شد. پژوهشگر پس از هماهنگی­های لازم در محل کار مصاحبه‌شونده حضور می‌یافت و با استفاده از ضبط‌صوت و با کسب اجازه از مصاحبه‌شونده مکالمات مصاحبه را ضبط می‌کرد تا کدها را استخراج کند- البته این عمل بعد از هر بار مصاحبه صورت گرفت. گفتنی است که مدت زمان انجام مصاحبه بین 30 تا 50 دقیقه بود و فرایند مصاحبه در سال 1399 و 1400 اجرا شد.

در نهایت برای تجزیه و تحلیل داده‌ها، از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده گردید.

یافته­های پژوهش

با توجه به تحلیل داده‌های جمع‌آوری‌شده، در مجموع پنج مقوله اصلی شرایط علی، شرایط زمینه‌ای، شرایط مداخله‌گر، راهبردها و پیامدها شناسایی شد که در ادامه به بررسی جزئیات هر کدام پرداخته می‌شود.

با توجه به نتایج جدول 1، با تجزیه و تحلیل داده­ها در زمینه شرایط علی یا سبب­ساز مدل حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران یک مقوله اصلی، 3 مقوله فرعی و 17 مفهوم یا کد باز شناسایی شد:

جدول1: کدگذاری باز و محوری شرایط علی

مقوله اصلی

مقوله فرعی

مفاهیم

آگاهی

آگاهی

1. استفاده از ابزار رسانه و کارشناسان جهت آشنایی ورزشکاران و مربیان از حقوق متقابل.

2. برگزاری دوره­های آموزشی جهت آشنایی ورزشکاران، مربیان با مبانی آزار و اذیت.

3. جذب مشاور آگاه به مسائل و حقوق ورزشکاران و مربیان.

4. ایجاد کتابچه­های آموزشی برای ورزشکاران و ارائه به آن­ها در حین برگزاری اردوهای ورزشی.

5. اگاهی دادن والدین به ورزشکار بسیار مهم است و جلوی خیلی از این مسائل را می‌گیرد.

6. ورزشکار در دوران ورزشی خود خیلی چشم و گوش بسته است و فقط روی تمرین تمرکز دارد.

 

آموزش

7. قابلیت رسانه­های اجتماعی و شناخت آن بسیار مهم است.

8. قدرت تعامل در رسانه­های اجتماعی بسیار مهم است.

9. این که هر کسی می­تواند در رسانه­های اجتماعی بنویسد، خوب است.

10. مربیان و ورزشکاران سواد لازم و آشنایی با رسانه­های اجتماعی ندارند.

11. عدم‌آموزش لازم برای نوشتار در رسانه‌ها و رسانه‌های اجتماعی.

12. ایجاد کتابچه­­های آموزشی برای ورزشکاران و ارائه به آن­ها در حین برگزاری اردوهای ورزشی.

13. آموزش ورزشکاران، مربیان و مدیران بسیار مهم است.

14. حضور در کلاس­ها و دوره­های شورای حفاظت از ورزشکاران ضروری به نظر می­رسد.

حقوق متقابل

15. آشنایی ورزشکاران و مربیان از حقوق متقابل خود.

16. قوانین و مقررات، قانون نباشد این اتفاقات ادامه پیدا می‌کند، هم در سطح کلان در کشور و هم در سطح سازمان.

17. آزار و اذیت ورزشکاران به صورت جسمی، روحی و روانی، جنسی و حتی تخصصی است، اگرچه براساس فرهنگ و مذهب در همه کشورها مقاومت وجود داره ولی همه این ابعاد رو دارند، سازمان‌های متولی ورزش قهرمانی موظف هستند محیط امن و خوشایندی را برای ورزشکار ایجاد نمایند.

با توجه به نتایج جدول 2، با تجزیه و تحلیل داده­ها در زمینه شرایط زمینه­ای مدل حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران، 1 مقوله اصلی، 3 مقوله فرعی و 24 مفهوم یا کد باز شناسایی شد:

جدول2: کد گذاری باز و محوری شرایط زمینه­ای

مقوله اصلی

مقوله فرعی

مفاهیم

قدرت رسانه

قدرت رسانه

1. قدرت پخش زنده در رسانه­های اجتماعی تفاوت دیگر است، چون پخش زنده در گذشته در اختیار حاکمیت بود.

2. قدرت انتشار اطلاعات در رسانه­های اجتماعی بسیار آسان است.

3. دسترسی آسان به حاشیه­ها.

4. رسانه­های اجتماعی مرزها را از بین برده و دهکده جهانی ساخته است.

5. رسانه­های اجتماعی می­تواند محبوبیت بازیکنان و کادر فنی و تمامی ارکان سازمان را افزایش دهد یا آنها را نابود کند.

6. رسانه­های اجتماعی انحصار رسانه­ها را از بین برده است.

7. رسانه­های اجتماعی تاثیر بیشتری از رسانه­های سنتی دارند.

8. طوفان رسانه­ای در رسانه­های اجتماعی بسیار تاثیرگذار است.

9. افرادی دارای منصب می­ترسند که جایی اشتباه کرده و از طریق رسانه­ها دیده شود.

10. بحث تعرض مربی ژیمناستیک آمریکا در رسانه­ها مطرح شد و پس از آن سایر ورزشکارانی که مورد تعرض قرار گرفته بودند شکایت­های خود را مطرح کردند.

11. بازیکن­مطرح که اقدامات غیراخلاقی انجام داده بلافاصله با عکس­العمل رسانه­ها مواجه شد.

12. بعضاً افراد به طور ناشناس می­توانند اخبار را در رسانه­های اجتماعی به اشتراک بگذارند.

افسر حفاظت

13. کلیه موارد آزار و اذیت در جایی که تخلف صورت گرفته است، مطابق تعریف سازمان شما از آزار و اذیت و سوء استفاده باید از طریق یک رویه انضباطی گزارش شود.

14. معلوم شود چه­کسی گزارش آزار و اذیت را دریافت و از افراد­مربوطه پشتیبانی می­کند.

15. افسر حفاظت باید با بخش­ها و افراد مربوطه سازمان برای ارزیابی اینکه آیا آزار و اذیت و سوء استفاده با تعریف سازمان مطابق بوده یا خیر هماهنگ باشد.

16. مأمور بهزیستی و حراست بخشی از یک برنامه جامع ورزشی امن برای رویداد است.

دسته­بندی مخاطب

17. ورزشکاران معلول ریسک بالایی برای سوء استفاده در مقایسه با همتایان سالم خود دارند.

18. محافظت از ورزشکاران باید همه افراد درگیر در ورزش را نگران کند.

19. هدف این باشد که بر پیشگیری از خشونت علیه زنان در ورزش متمرکز شود.

20. خط‌مشی حراست از ورزشکاران بیشتر به سمت جوانان ورزشکار هدایت شود.

21. خشونت علیه زنان­ودختران در موقعیت­های­ورزشی مانع­اصلی برای مشارکت آنها است.

22. میزان و اشکال خشونت در ورزش که مردان، زنان تجربه می‌کنند متفاوت است.

23. دختران در معرض خطر خشونت جنسی، آزار و اذیت و استثمار بیشتری هستند.

24. حمایت از کودکان در ورزش و جلوگیری از کودک آزاری.

 

با توجه به نتایج جدول 3، با تجزیه و تحلیل داده­ها در زمینه شرایط مداخله­گر مدل حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران، 1 مقوله اصلی، 3 مقوله فرعی و 21 مفهوم یا کد باز شناسایی شد:

جدول 3: کدگذاری باز و محوری شرایط مداخله گر

مقوله اصلی

مقوله فرعی

مفاهیم

موانع عملکردی

محدودیت

1. رد تبعیض از هر نوع و به هر دلیلی، خواه نژاد، رنگ، جنسیت، گرایش جنسی، زبان، مذهب، عقاید سیاسی یا دیگر عقاید، منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، تولد یا وضعیت‌های دیگر.

2. عدم‌درک آنچه آزار و اذیت و سوءاستفاده را تشکیل می­دهد.

3. ترس از گزارش‌دادن.

4. اگرچه براساس فرهنگ و مذهب در همه کشورها مقاومت وجود دارد، ولی همه این ابعاد رو دارند، سازمان‌های متولی ورزش قهرمانی موظف هستند محیط امن و خوشایندی را برای ورزشکار ایجاد نمایند.

4. به دلیل مسایل فرهنکی و جلب اعتماد سازمان‌ها کمتر به این مباحث ورود می­کنند

5. رشد و بلوغ اجتماعی ورزشکار در خانواده

6. مربیگری، مسئولیت مقدسی است، کار فرهنگی و اخلاقی است، خیلی میتوانند جلوی سوءاستفاده رو بگیرند.

7. نقش ورزشکار و والدین مهم هست، متاسفانه در ایران عنوان کردن این مسائل از لحاظ اجتماعی و فرهنگی مشکل است.

8. فرهنگ­سازی زمان بر خواهد بود.

زیرساخت

9. عدم‌درک آنچه آزار و اذیت و سوءاستفاده را تشکیل می­دهد.

10. عامل زیرساخت­ها خیلی مهم است.

11. امکان دسترسی و ارائه گزارش و شکایت برای ورزشکاران در سراسر کشور یکسان نیست.

12. آئین­نامه­های رفتاری باید توسط همه سازمان­های ورزشی امضا شود.

13. سیستم گزارش­دهی آنلاین، جایی که ورزشکار می­تواند گزارش آزار و اذیت و سوء استفاده را به کمیته ملی المپیک، فدراسیون جهانی، یا فدراسیون ملی ارائه دهد.

14. عدم‌اعتماد به روش گزارش‌دهی.

15. داشتن چارچوبی برای شرکت ورزشکاران در ورزش پاک.

ناآگاهی مدیران

16. عدم‌آگاهی برخی مدیران از ابعاد و مفهوم آزار و اذیت.

17. باید ملاحظات پنهان برداشته شود و از رسانه­ها استفاده بهینه بکنیم.

18. ما از مسائل روز رسانه­های اجتماعی عقب هستیم.

19. بدآگاهی مدیران در باره اتفاقات و حوادث پشت پرده ورزش.

20. عدم‌آگاهی مدیران در استفاده از افراد متخصص و کارشناسان این حوزه.

21. عدم‌آشنایی با کنوانسیون­های بین­المللی در مورد حمایت از حقوق بشر.

با توجه به نتایج جدول 4، با تجزیه و تحلیل داده­ها در زمینه راهبردهای مدل حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران، 1 مقوله اصلی، 4 مقوله فرعی و 40 مفهوم یا کد باز شناسایی شد:

جدول 4: کدگذاری باز و محوری راهبردهای مدل

مقوله اصلی

مقوله فرعی

مفاهیم

راهبردها

 

 

 

سیاست­ها و خط­مشی­ها

1. نکته مهم این است که افراد در هر جایگاهی با هر سطح از سوادی و با هر سطح از لحاظ دانش بتوانند در جریان امور قرار گیرند.

2. خط‌مشی­ها، بیانیه­های هدفی هستند که پایبندی به ایجاد محیطی امن و مبتنی براحترام متقابل را به ترسیم می­کشند.

3. بر پیاده­سازی خط‌مشی­ها باید نظارت شود.

4. خط‌مشی­ها و سیاست­ها باید مسائل را شناسایی و به آن­ها بپردازند.

5. مسئولان اجرا، پیاده­سازی و صیانت از سیاست­ها باید مشخص باشند.

6. دامنه پیامدهای مربوط به تخلفات را مشخص کنند.

7. هر آنچه تخلف محسوب می­شود را تعریف کنند.

8.جزئیات مربوط به اینکه طرفین شکایت ازکجا می‌توانند مشاوره­وحمایت بگیرند راتوضیح دهند.

9. برای تمامی اعضا حق احترام، ایمنی و حفاظت قائل شوند.

10. سیاست­ها ساده، شفاف و قابل‌درک باشند.

 

روابط عمومی

و رسانه

11. فرهنگ رسانه‌ای در دنیا عوض شده است.

12. تمامی افراد با هم از طریق رسانه­های اجتماعی در ارتباط هستند.

13. رسانه اجتماعی این امکان را می­دهند که در باره شما نظر دهند.

14. به روز بودن اطلاعات.

15. ایجاد بحران اخلاقی امکان دارد از طریق رسانه‌های اجتماعی صورت گیرد.

16. افراد در رسانه­های اجتماعی می­توانند مستقل از رسانه­های سنتی اخبار خودشون رو منتشر کنند و بازخورد مثبت بگیرند از مخاطب­های کلیدی خود این ویژگی ممتاز است.

17. آگاهی­رسانی ازطریق رسانه­ها و ایجاد روابط دوطرفه امتیازی است که در جای دیگر نیست.

18. با توجه به قدرتی که رسانه پیدا کرده است، افراد شاغل در ورزش سعی می­کنند کمتر دچار لغزش اخلاقی شوند.

19. روشنگری، ترویج و آگاهی رسانی، ایجاد ساختارهای مناسب، پیش­بینی­های مناسب، پیش­بینی سازو کارهای لازم برای مامن بودن ورزشکاران از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

 

اعتمادسازی

20. در  ارائه گزارشات باید اعتمادسازی کنیم.

21.ایجاد اعتماد باعث می­شود که ورزشکاران و حتی مربیان راحت­تر به بیان اتفاقات بپردازند.

22. امنیت در ارائه شکایت­ها بسیار مهم است.

23. اطلاع‌رسانی دقیق باعث می­شود مخاطبان به آنها ایمان بیاورند.

24.باتوجه به حجم اطلاعات زیادی که امروزه مردم دریافت می‌کنند سازمان‌ها باید منابع موثق باشند

25. احترام به کرامت انسانی.

26. کمک به مربیان در مواجهه با افشای آزار و اذیت و سوء استفاده ورزشکاران.

27. خطر رنج ورزشکارانی که مورد آزار و اذیت و سوء استفاده قرار گرفته اند را کاهش داده و در نتیجه اثرات منفی بر رشد ورزشکاران خواهد گذاشت.

28. رعایت امانت در گزارش‌نویسی و حفظ شان افراد.

29. عدم‌افشای اطلاعات گزارشات تا زمانی که به اثبات نرسیده است.

30. وجود افسران حفاظت معتمد همچون افسران دوپینگ.

قانون

31. تدوین آیین نامه‌های رفتاری، مهم است که دقیقاً مشخص کنید که کد رفتاری به چه مواردی اشاره دارد و چه کسی بر آن اعمال می‌شود.

32. کدهای رفتار می توانند بخش مهمی از راهبرد حفاظتی شما را تشکیل دهند.

33. تشریح استانداردهای رفتاری افراد وابسته به سازمان شماست که تخلف از آنها ممکن است بسته به مقررات خاصی که انجام می‌شود به اقدامات انضباطی بینجامد.

34. تدوین دستورالعمل­هایی برای مربیان می­تواند باعث محافظت در برابر نقض مقررات حفاظت از ورزشکار باشد.

35. مراقبت از یکپارچگی ورزش و سازمان­های ورزشی.

36. حفاظت از افراد شاغل در ورزش.

37. برای منع سوءاستفاده از ورزشکاران جوان باید تمهیداتی اتخاذ شود.

38. آئین نامه‌های رفتاری باید توسط همه سازمان های ورزشی امضا شود.

39. حرف اول و آخر را قانون می­زند، قوانین و مقررات، قانون نباشد این اتفاقات ادامه پیدا می‌کند، هم در سطح کلان یعنی کشور و هم در سطح باشگاه­های ورزشی کوچک.

40. داشتن کمیته ­انضباطی مقتدر که به مسائل و حوادث مهم ورزش بپردازد و موارد بی اهمیت.

       

با توجه به نتایج جدول 5، با تجزیه و تحلیل داده­ها پیرامون پیامدهای مدل حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران، 1 مقوله اصلی، 2 مقوله فرعی و 21 مفهوم یا کد باز شناسایی شد:

جدول 5: کدگذاری باز و محوری پیامدهای مدل

مقوله اصلی

مقوله فرعی

مفاهیم

پیامدها

 

 

توسعه منابع

 

 

 

1. بر منابع تاثیر می­گذارد و باعث افزایش چهار منبع اصلی سازمان شامل منابع مالی، منابع انسانی، منابع فیزیکی و منابع نامحسوس می­شود.

2. رسانه­های اجتماعی یک منبع مهم می‌باشد.

3. توسعه سازمانی سیاست حفاظت از ورزشکاران.

4. توصیه می‌شود که ورزشکاران در سیاست­های توسعه حفاظتی مشارکت داشته باشند. ممکن است بخواهید از طریق کمیسیون ورزشکاران سازمان خود همکاری کنید. ضروری است که صدای و نظرات ورزشکاران مورد توجه قرار گیرد.

5.حفاظت ازورزشکاران به‌طور­ذاتی برای­حکمرانی خوب وباید درباور سازمان‌های­ورزشی جاری باشد.

6. توسعه منابع مالی جهت برگزاری دوره­ها و کارگاه­های آموزشی.

7. به‌کارگیری منابع انسانی متخصص.

 

 

حمایت از ورزشکار

 

 

8. خطر رنج ورزشکارانی که مورد آزار و اذیت و سوء استفاده قرار گرفته­اند را کاهش داده و در نتیجه اثرات منفی بر رشد ورزشکاران خواهد گذاشت.

9. گزارش دریافتی توسط مامور حفاظت از ورزشکاران.

10. محافظت از ورزشکاران در برابر آزار و اذیت در ورزش با عنوان «حمایت از ورزشکاران» در اصول بنیادین مدیریت بهینه جهانی المپیک و جنبش‌های ورزشی گنجانده شده است.

11. کد پزشکی جنبش المپیک، تقدم سلامت ورزشکاران را به رسمیت می­شناسد و بهترین اقدامات پزشکی را در زمینه مراقبت از ورزشکاران و محافظت از آنها لازم می­داند.

12. تأثیر آزار و اذیت بر ورزشکاران می­تواند ویران‌کننده باشد.

13. رفاه ورزشکاران هم در زمین مسابقه و هم خارج از آن، برای فدراسیون­های بین­المللی ورزش بسیار حائز اهمیت است.

14. نتیجه توسعه سیاست­های حفاظتی ورزشکاران باید دغدغه تمامی کسانی باشد که در همه سطوح سازمان­های ورزشی فعالیت می­کنند.

15. ما با مربی‌شدن این وظیفه را قبول می­کنیم که به ورزشکاران کمک کنیم تا در رشته خود به بهترین ورزشکار تبدیل شوند. این به معنای توانمندسازی و مراقبت از آنهاست.

16. اساس سیاست جلوگیری از آزار و اذیت و سوء استفاده در ورزش است.

17. باحمایت ازجنبش­های المپیک­و­پارالمپیک، آمریکا مرکز المپیک برای ورزش امن را درسال 2017 افتتاح کرد تا امنیت ورزشکاران را در سراسر 17 سازمان ملی مدیریت ورزشی توسعه دهد.

18. اگرچه سیاست­های حفاظتی که در گروه­های خاص ورزشکار هدف قرار می­گیرد لازم و ضروری است، اما شواهد نشان می­دهد که همه ورزشکاران ممکن است در معرض خطر آزار و اذیت و سوء استفاده در ورزش قرار بگیرند.

19. سیاست­های کمیته بین­المللی المپیک در بحث جلوگیری از آزار و اذیت و سوء استفاده از ورزشکاران شامل حمایت از تمامی ورزشکاران بدون محدودیت می­شود.

20. خشونت چه در ورزش و چه خارج از ورزش رخ دهد، اثرات منفی آن روی ورزشکاران زنی که در رشته‌های انفرادی تمرین می‌کنند، قابل ملاحظه است.

21. به‌عنوان بخش مهمی از برنامه جلوگیری از خشونت علیه زنان و دختران در ورزش، بخش زنان سازمان ملل متحد مجموعه­ای برای انجمن‌ها و سازمان­های ورزشی فراهم کرده است.

 

 

شکل 1: مدل حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران

بحث و نتیجه­گیری

هدف از انجام این پژوهش، طراحی مدل حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران به منظور دست‌یابی به اهداف مورد نظر بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد در زمینه شرایط علی یا سبب ساز مدل حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران 1 مقوله اصلی، 3 مقوله فرعی و 12 مفهوم یا کد باز وجود دارد. لذا شرایط علی شناسایی‌شده در این پژوهش شامل آگاهی، حقوق متقابل و آموزش می‌باشد. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، یکی از مهم‌ترین عوامل شرایط علی، آگاهی است که عوامل زیادی از جمله مدیریت، ارتباطات، روابط عمومی و .. را شامل می­شود. بدین منظور مدیران در شرایط علی لازم است ابتدا آگاهی‌ها و آموزش­های لازم را به ورزشکاران بدهند و برای این کار می­توانند از نیروهای متخصص در این زمینه استفاده نمایند. به اذعان بسیاری از پژوهشگران ازجمله هیلیس و همکاران[18] (2٠17) آگاهی و آموزش می­تواند تأثیر بسزایی بر کاهش خشونت علیه کودکان داشته باشد. سهراب­زاده و راوندی (1396) آموزش در مدرسه و فرایندهای جامعه­پذیری و پرنت[19] (2٠11) آموزش مدیران ورزشی را از ارکان افزایش آگاهی بیان نموده­اند. افزایش آگاهی جز از طریق آموزش میسر نیست که این فرایند نیز می­تواند از سه طریق خانواده، جامعه و باشگاه ورزشی انجام شود- اما لازم است نوع آموزش­ها نیز مدنظر باشد. با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می­شود که آموزش­ها در چند حیطه ازجمله آموزش حقوقی به والدین ازطریق جامعه، آموزش مقابله با خشونت علیه کودکان از طریق خانواده و جامعه و در نهایت، آموزش مدیریت فضای مجازیِ دراختیار ورزشکاران  از طریق فدراسیون­ها و رسانه­ها ارائه شود. همچنین، در برخی موارد، این خشونت‌ها ناشی از تلقی فرد از خود است که ازطریق جامعه یا شخصی قوی‌تر، باهوش‌تر یا ثروتمندتر به وی القا شده است که این مورد به «نظریه برچسب‌زنی»[20] مشهور است و معمولاً در محیط‌های ورزشی می­تواند فرصت بروز داشته باشد؛ زیرا در این مکان‌ها، برخی افراد مهارت و قدرت بیشتری دارند و این امکان برای آنها وجود دارد که به زیردستان یا بازیکنان ضعیف برچسب‌های خارج از اخلاق بزنند که این خود زمینه بروز خشونت جمعی را برای آنها آسان می­کند.

نتایج حاصل از این پژوهش در زمینه شرایط زمینه­ای یا بستر ساز مدل مطلوب حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران 1 مقوله اصلی، 3 مقوله فرعی و 24 مفهوم یا کد باز را نشان داد که شامل قدرت رسانه­ها، افسر حفاظت و دسته­بندی مخاطب می‌باشد. آنچه در بررسی شرایط زمینه­ای باید در نظر گرفت شناخت قدرت رسانه­هاست. امروزه رسانه­ها جایگاه بسیار مهمی در بین افراد و جوامع پیدا کرده­اند.  هر رسانه‌ای بنا به اقتضائات خاص خودش می‌تواند تاثیراتی بر افراد به جای بگذارد. قدرت رسانه­ها را در شرایط کنونی دنیای امروز می­توان به انفجار ارتباطی تشبیه کرد که ارتباطات وسیعی را میان افراد و شهروندان ایجاد کرده که در دنیای واقعی به این وسعت امکان‌پذیر نبود (شکاری نمین و حاجیانی، 1393: 68).  مامور یا دادرس حفاظت از ورزشکار باید در اختیار سازمان باشد و نسبت به گزارش­های ارائه‌شده بی­طرف باشد. همچنین ضروری است که برای این موضوع هم افسر مرد و هم افسر زن حضور داشته باشند. افسر یا دادرس حفاظت از ورزشکاران، همان شخصی است که گزارش­ها را دریافت می­کند و باید ارتباط شفافی برقرار شود تا شخص یا اشخاصی که گزارش­ها را دریافت می‌کنند مسوولیت رسیدگی به پرونده­ها را به عهده داشته باشند. مهم است که فدراسیون­ها در سیاست خود یک روش تحقیق و تفسیر تعیین‌شده را برای پاسخ به حوادث ادعا‌شده از آزار و اذیت و سوءاستفاده بیان کنند. این روش باید با هدف گردآوری اطلاعات جامع درباره حادثه انجام شود. این رویه معمولاً توسط افسر حفاظت از منافع و یا دادرس انجام می­شود. کلیه گزارش‌های ثبت‌شده توسط افسر محافظ/ دادرس در یک جای امن حفظ شوند. به طور مثال، یک افسر حفاظتی از سوی فدراسیون بین‌المللی نت بال برای مسابقات جام جهانی نت بال جوانان در سال 2017 منصوب شد. برای نقش او بودجه­ای با عقد قرارداد بین سازمان کمیته محلی، کمیته ملی المپیک و پارالمپیک نروژ مقرر گردید. حضور مأمور بهزیستی و حراست بخشی از یک برنامه جامع ورزشی امن و خاص برای این رویداد بود. نقش­ها و مسئولیت­های مامور رفاه و حفاظت فدراسیون جهانی نت بال، آموزش حداقل­های اساسی برای حفظ آگاهی ورزشکاران بود و هر دو جنبه تجربه مدیریت و حفاظت را بایستی نشان می­داد. خشونت علیه زنان و دختران در موقعیت­های ورزشی مانع اصلی برای مشارکت آنهاست. میزان و اشکال خشونت در ورزش که مردان ، زنان، دختران و پسران تجربه می‌کنند، متفاوت است. اما شواهد نشان می­دهد که دختران در معرض خطر خشونت جنسی، آزار و اذیت و استثمار بیشتری هستند. خشونت چه در ورزش و چه خارج از ورزش رخ دهد و اثرات منفی آن روی ورزشکاران زنی که در رشته­های انفرادی تمرین می­کنند، قابل ملاحظه است. خشونت­هایی که در خارج از ورزش اتفاق می­افتد، می­تواند قربانیان و کسانی که مورد آزار واقع شده­اند را در حالی که در حین آموزش هستند، دنبال کنند. به عنوان مثال، تهدیدها یا اتفاقات واقعی خشونت خارج دنیای ورزش به محیط ورزش هم سرایت کند که گاهی اوقات با نتایج غم‌انگیزی برای قربانیان و سایر ورزشکاران همراه است (ترکلی و کوبانگلو[21]، 2018).

مدیران ورزش، مربیان، ورزشکاران و جامعه ورزشی فرصت بسیاری برای مقابله با خشونت علیه زنان و دختران دارند. در حالی که بسیاری از آنها ممکن است احساس کنند که خشونت علیه زنان و دختران موضوع خاصی در سازمان آنها نیست و آنها می­توانند برای اطمینان از این امر برای آینده گام بردارند.

نتایج حاصل از این پژوهش در زمینه عوامل مداخله­گر مدل مطلوب حفاظت ورزشکاران نخبه 1 مقوله اصلی، 3 مقوله فرعی و 21 مفهوم یا کد باز را نشان داد که شامل محدودیت، زیرساخت و نـاآگاهی مدیران می‌باشد. فرهنگ رایج و تابوهای موجود در جامعه است که می­تواند به رشد خشونت و آزار علیه ورزشکاران دامن بزند. باید گفت جامعه­پذیری، فرایندی است که طی آن عناصر اجتماعی و فرهنگی درونی می‌شوند. رحمانی نیا و همکاران (1380) به دو عامل فرهنگی مؤثر در ایجاد خشونت یعنی«خرده‌فرهنگ خشونت» و «بحران هویت» در جامعه اشاره کرده‌اند. در فرهنگ عمومی، بیش از صلح و گفت وگو و اندیشه ورزی، جنگاوری برجسته شده و در ادبیات فارسی و بیش از سایر متون به حماسه رستم و سهراب پرداخته شده است. دشنام دادن، استفاده از واژگان تحقیرآمیز و به‌کارگیری اسامی حیوانات در مخاطب قراردادن کسانی که از آنها رنجیده­ایم و دلخور هستیم، حتی برای اعضای خانواده، دوستان، همسایگان، همکاران و دانش آموزان در فرهنگ بسیاری از ایرانیان پرکاربرد و قبیح است. بنابراین، می­توان برخی از خشونت‌های رایج در ورزش علیه کودکان ازجمله خشونت کلامی را محصول خرده‌فرهنگ‌های رایج جامعه دانست که اصلاح این خرده‌فرهنگ‌ها با انتقال تدریجی از پارادایم سنتی به پارادایم جدید و با آموزش‌های صحیح در آینده میسر می­شود. گیدنز ( 1387) معتقد است که خشونت، بخشی از یک فرهنگ است که دربردارنده جنگ‌ها، قتل‌ها و جنایت‌های خشونت باری است که میزان آنها در مقایسه با سایر جوامع بیشتر است. علاوه براین، تابوی آموزش و مهمتر از آن، آشکارکردن و افشای خشونت‌ها به‌ویژه تجاوزهای جنسی علیه کودکان معمولاً به بستری برای توسعه آن بدل شده است؛ همان‌طورکه داوس و همکاران[22] (2٠٠6) نیز پنهانکاری این نوع خشونت‌ها را تأیید کرده­اند. باید گفت که رسانه­ها به‌مثابه صدای جامعه گاهی از مسیر خود خارج می­شوند و به جای پراختن به تحلیل خشونت‌های جنسی در جامعه، پیشفرض ضعف اخلاقی را مرتب تکرار کرده­اند (دارتنال و همکاران[23]، 2٠13: 6). استانداردهایی که در ورزش بریتانیا برای مبارزه با خشونت علیه ورزشکاران در ورزش تدوین شده­اند، بر موارد فیزیکی باشگاه به‌صورت مستقیم تأکید کرده است؛ از آن جمله: نظارت بر باشگاه‌ها برای مرحله‌بندی رسیدگی به شکایت‌های مرتبط با خشونت که جزو استاندارهای چندگانه است. همچنین، یکی از مهمترین عوامل در ساختار باشگاه تأیید صلاحیت مربیان پایه، داوطلبان و هر کسی است که با کودکان و ورزشکاران در ارتباط است؛ خواه در حوزه نظافت، خواه در حوزه حمل و نقل و خواه در حوزه آموزش که در ایران کمتر بر آن تأکید می­شود. این درصورتی است که در بریتانیا بررسی‌نداشتن سوءپیشینه براى کار در رده پایه، اساسی­ترین و مهمترین بخش کار در چنین رده­اى است. با بررسى همه‌جانبه تمامى زوایاى زندگى شخصی مربى موردنظر و درصورت نداشتن هیچگونه سوابق کیفرى، اجازه کار در چنین رده­اى براى او صادر می­شود. دوره­هاى موردنظر و نیز نداشتن سوءپیشینه هر سه سال یکبار تمدید می­شود و مربیان نه تنها باید یکبار دیگر در چنین دوره­هایى شرکت کنند، بلکه به نداشتن سوءپیشینه جدید نیز نیاز دارند (تقوی، 1396: 143). علاوه براین، شریفی و همکاران (1396) رابطه ویژگی‌های جمعیت‌شناختی با آزارهای جنسی را معنادار دانستند که خود می­تواند منبع الهامی برای مدیران باشگاه برای مدیریت خشونت علیه ورزشکاران در ورزش باشد. علاوه براین، آموزش مدیران و اقدام‌های پیشگیرانه مانند نصب دوربین‌های مداربسته، تأیید صلاحیت‌ها، برگزاری دوره­های آموزشی برای مربیان و عوامل باشگاه و والدین توسط باشگاه، ایجاد قوانین سختگیرانه و دوری از پنهان‌کاری می­توانند به کاهش مجراهای بروز خشونت کمک کنند.

نتایج حاصل از این پژوهش در زمینه راهبردهای مدل 1 مقوله اصلی، 4 مقوله فرعی و 40  مفهوم یا کد باز را نشان داد که شامل سیاست­ها و خط مشی­ها، اعتمادسازی، روابط عمومی و رسانه و قانون می‌باشد. راهبردهای عمل/ تعامل، کنش­هایی هستند که از پدیده محوری ناشی می­شوند، در بستر شرایط زمینه­ای رخ می­دهند و از عوامل مداخله‌گر تاثیر می‌پذیرند. آگاهی از این راهبردها، نقشه راه روشنی را برای پیاده­سازی مدل مطلوب حفاظت ورزشکاران نخبه در برابر آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش ایران پیش روی مدیران سازمان‌های ورزشی قرار می­دهد. سیاست سازمانی به سیاستی اطلاق می­شود که در تمام طول سال وجود دارد. ممکن است برای محافظت از تمام ورزشکارانی که با سازمان شما در ارتباط هستند، خواه مستقیم باشد (به عنوان مثال، نمایندگانNOC) و خواه غیرمستقیم (مانند ورزشکاران تحت فدراسیون شما). یک سیاست سازمانی شامل همکاری با ذینفعان، از جمله اعضای سازمان شما و سازمان­های ملی است. سیاست‌های حمایتی از ورزشکاران سازمانی، به سازمان­ها کمک می­کند تا گزارشات آزار و اذیت و سوء­استفاده را که در محدوده این سیاست قرار دارند، به‌طور مؤثر دریافت و مدیریت کنند. بسیاری از سیاست‌های محافظت از ورزشکاران سازمانی، وظایف گزارشگری اجباری را توضیح می‌دهند که گسترده‌تر از تعهدات قانونی یک کشور / ایالت / منطقه است. با این حال، قانون قابل اجرا همیشه باید مورد توجه قرار گیرد. سازمان شما "ممکن است شما را ملزم به گزارش رفتارهای موردپسند کند؛ مانند بزرگسالانی که به یک ورزشکار هدیه ویژه می­دهند یا وقت خود را با یک ورزشکار در خارج از تمرین سپری کنید که طبق قانون ممکن است گزارش نشود". بنابراین باید در نظر بگیرید که آیا مقررات گزارش‌دهی اجباری گسترده‌تری را در خطمشی خود لحاظ خواهید کرد - با توجه به نیازهای ملی/منطقه‌ای که ممکن است اعمال شود. اگر چنین است، اهمیت دارد که به‌طور واضح در سیاست خود در مورد اینکه چه کسی در سازمان شما پیرامون چگونگی آزار و اذیت و سوء استفاده گزارش می­دهد، نظارت داشته باشید. این سیاست همچنین باید مشخص کند که چه کسی موظف نیست، اما ترغیب می­شود که آزار و اذیت و سوءاستفاده مشکوک در سازمان خود را گزارش دهد. مولفه دیگری که به آن پرداخته شد، مبحث روابط عمومی بود. مهم است که سیاست­های حفظ ورزشکاران به‌طور رسمی توسط کارمندان در بالاترین سطح سازمان شما تأیید شوند. همچنین مهم است که سیاست شما به‌طور مؤثر به همه گروه‌های ذینفع ابلاغ شود. ورزشکاران و سایر ذینفعان باید بدانند که سیاست­هایی در دست است که در آن می­توان اطلاعات و پشتیبانی بیشتری پیدا کرد و گزارش­ها به شکلی مناسب بررسی می­شود. مراحل اساسی مربوط به ارتباطات سیاست در سه حوزه اصلی می­باشد: ارتباطات داخلی، ارتباطات رقابت سیاست حفاظت از ورزشکاران و ارتباطات سیاست­های سازمانی. افرادی در سازمان شما هستند که نقش مستقیمی در اجرای سیاست­ها ندارند. مهم این است که در مورد اهمیت حفاظت از ورزشکار در کل سازمان شما، تفاهم و اتفاق نظر وجود داشته باشد و همه از سیاست‌ها و رویه­های محافظت از ورزشکاران آگاه باشند حتی اگر آنها به‌طور مستقیم بر تمام اعضای سازمان شما تأثیر نگذارند. ارتباطات داخلی در مورد سیاست­ها و رویه­های شما ممکن است از طریق ایمیل، خبرنامه یا دیگر بسترهای ارتباطی داخلی مورد استفاده سازمان‌تان انجام شود. به عنوان مثال، مقالاتی که در بستر ارتباطات داخلی کمیته بین­المللی المپیک، پیش از بازی‌های المپیک ریو 2016، منتشر شد به کلیه اعضای اداری این نهاد درباره سیاستی که در طول بازی‌های المپیک عملی می­شود، آگاهی داد. همچنین سایر ابتکارات تحت برنامه پیشگیری از آزار و اذیت و سوءاستفاده در ورزش کمیته بین­المللی المپیک توسعه داده می­شود.

 نتایج حاصل از این پژوهش در زمینه پیامدهای مدل آزار و اذیت ورزشکاران 1 مقوله اصلی،  2 مقوله فرعی و 21 مفهوم یا کد باز را نشان داد که پیامدهای شناسایی‌شده حاصل از راهبردها شامل توسعه منابع و توسعه منابع مالی سازمان­های ورزشی می­شود که تا حدود زیادی منطبق با راهبردها نیز هستند که شامل توسعه منابع و حمایت از ورزشکار می‌باشد. توسعه منابع سازمان یکی از مهم­ترین مولفه­های سازمان­های ورزشی و شامل منابع انسانی، منابع مالی، منابع زیرساختی و منابع مشهود و نامشهود است. به طور کلی، رسانه­ها می­توانند بر تمامی منابع سازمان تاثیر مستقیم بگذارند. کمیته ملی المپیک هلند و فدراسیون‌های ورزشی هلند مانند چتری حمایتی برای ورزش سازمان‌یافته در هلند هستند. این مجموعه حمایتی همه ورزش­ها- از ورزش‌های نخبه رشته‌های المپیک و پارالمپیک گرفته تا ورزش­های ریشه­ای و پایه- را شامل می­شود. 75 فدراسیون ورزشی وابسته به کمیته ملی المپیک وجود دارد و حدود 25000 باشگاه ورزشی وابسته به این 75 فدراسیون هستند. آمار و ارقام نشان می‌دهد که این باشگاه‌های ورزشی بیش از 5 میلیون عضو دارند. کمیته ملی المپیک و فدراسیون­های ورزشی هلند توسعه سیاست پیشگیری از سوءاستفاده را برای همه ورزش‌های سازمان‌یافته آغاز کرده­اند. سیاست این دو سازمان ورزشی  برای جلوگیری و مقابله با ارعاب جنسی در ورزش در سال 1996 در مجمع عمومی به تصویب رسید. طیف وسیعی از منابع برای کمک به فدراسیون‌ها در ایجاد هر دو اقدام پیشگیری برای کاهش احتمال سوء‌استفاده و اقدامات سرکوب‌گر (پاسخگو) ایجاد شده است- بنابراین آنها می‌توانند در صورت اقدام مناسب پاسخ مناسب دهند. دوم، برای اطمینان از استفاده مؤثر سیاست، اقداماتی راهبردی با برقراری ارتباط مستقیم با کلوپ‌های ورزشی محلی انجام شد و ابزارهایی که در ابتدا برای فدراسیون­های ورزشی ابداع شده بود، بازنویسی گردید تا آنها را برای باشگاه‌های ورزشی محلی قابل دسترس­تر کند. ممکن است حوادث آزار و اذیت و سوءاستفاده در سطح باشگاه یا فدراسیون ورزشی در هلند اتفاق بیفتد که مستقیماً از طریق یک خط‌مشی اختصاصی- که اکنون «ورزش نقطه اطمینان» نامیده می‌شود- به طور مستقیم به کمیته ملی المپیک و فدراسیون­های ورزشی هلند گزارش می‌شود. سپس کمیته ملی المپیک و فدراسیون­های ورزشی هلند از طریق مشاوران محرمانه آموزش‌دیده ویژه که مشاوره و پشتیبانی قربانیان زا هم بر عهده دارند، به این گزارش­ها پاسخ می­دهند.

  • منابع

    • افروزه؛ زارعیان و کاظمی کرانی، بهلول. (1398). «شناسایی و تحلیل ابعاد خشونت علیه کودکان در حوزه ورزش (رهیافت مبتنی بر تئوری داده‌بنیاد). پژوهش در ورزش تربیتی. 7(16)، صص 213-

    ·         تقوی رفسنجانی، احسان  و پوررنجبر،  محمد. (1396). «بررسی رابطه بین تاکتیک‌های اعمال قدرت مربیان و سلامت سازمانی تیم‌های فوتبال استان کرمان». اولین کنفرانس ملی مطالعات نوین مدیریت در ایران. ص143.

    ·          شریفی، نیلوفر؛ مرادیان، علیرضا؛ مرادیان، پژمان و باقری، نگار. (1396). «بررسی عوامل خانوادگی مرتبط با کودک‌آزاری در میان والدین کودک آزار». اولین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی.

    ·         شکاری نمین، رشید و حاجیانی، ابراهیم. (1393). «بررسی تاثیر شبکه‌های اجتماعی مجازی (فیس بوک) بر سبک زندگی جوانان». نشریه مدیریت فرهنگی. دوره 8، شماره 26، صص 79-63.

    ·         ظهیری، مسعود و آقاپور، سیدمهدی. (1393). «اجتماعی‌شدن از طریق ورزش؛ ورزشی‌شدن از طریق جامعه«. همایش علمی انجمن تربیت‌بدنی و علوم ورزشی ایران. ص 98.

    • محسنی، ر. (1388). «تحلیل رفتار پرخاشگری و خشونت ورزشی با تاکید بر رهیافت روان‌شناختی اجتماعی». مطالعات جامعه شناسی. 1(3)، صص 51-72.
    • Brackenridge, C., Bringer, J., & Bishopp, D. (2005). “Managing cases of abuse in sport”. Child Abuse Review, 14, 259–274.
    • Dartnall, , Post-Grad Dip: Counselling., Rachel, Jewkes. (2013). “Sexual violence against women: The scope of the problem”. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, 27(1): 3-13.
    • Dawes, A., Long, W., Alexander, L. & Ward, C. (2006). “A situation analysis of children affected by maltreatment and violence in the Western Cape”. (Commissioned by the Research Directorate, Department of Social Services & Poverty Alleviation: Provincial Government of the Western Cape, Cape Town, South Africa, May). http://hdl.handle.net/20.500.11910/6594.
    • Emilie Thienot., Ben Jackson., Jean F. Fournier. (2014). Development and preliminary validation of the mindfulness inventory for sport. Psychology of Sport and Exercise,15(1): 72-80.
    • Fasting, k. (2014). “Sexual harassment and abuse in Sport: prevalence and prevention. SCIENTIFIC REPORT SERIES”. women and sports, issue 1. 4
    • Fasting, K., Brackenridge, C., & Knorre, N. (2010). “Performance level and sexual harassment prevalence among female athletes in the Czech Republic”. Women in Sport and Physical Activity Journal, 19(1), 26–32.
    • Hillis, Susan D., James A. Mercy & Janet R. Saul. (2017). “The enduring impact of violence against children”. Psychology, Health & Medicine. 22(4): 393-405.
    • Jackson, S. J. (2015). “Assessing the sociology of sport: On media, advertising and the commodification of culture”. International Review for the Sociology of Sport, 50(4–5), 490–495.
    • Jeannine OhlertCorinna SeidlerThea RauBettina RulofsMarc Allroggen. (2018). “Sexual violence in organized sport in Germany”. German Journal of Exercise and Sport Research, Vol.48:59–68.
    • Kavussanu, M., Stanger, N. (2017). “Moral behavior in sport”. Current Opinion in Psychology, 16, 185-192.
    • Marks, S., Mountjoy, M., Marcus, M. (2011). “Sexual harassment and abuse in sport: the role of the team doctor”. British Journal of Sports Medicine, 46(13) pp. 905–908.
    • Mountjoy M, Brackenridge, C., Arrington, M., Blauwet, C., Carska-Sheppard, A., Fasting, K., Starr, K. (2016). “International Olympic Committee consensus statement: harassment and abuse (non-accidental violence) in sport”. British Journal of Sports Medicine;50.
    • Mountjoy, M., Brackenridge, C., Arrington, M., Blauwet, C., Carska-Sheppard, A., Fasting, K., Budgett, R. (2016). “International Olympic Committee consensus statement: harassment and abuse (non-accidental violence) in sport”. British Journal of Sports Medicine, 50(17), 1019-1029.‏
    • Parent, S. (2011). “Disclosure of sexual abuse in sport organizations: A case study”. Journal of Child Sexual Abuse, 20(3), 322-337.
    • Romijn, D., van Kalmthout, J., Breedveld, K., Lucassen, J. (2013). “VSK-monitor 2013”. Voortgangsrapportage Actieplan Naar een veiliger sportklimaat. Utrecht.
    • Stirling, A. E., Kerr, G. A. (2012). “Defining and categorizing emotional abuse in sport”. European Journal of Sport Science, 8(4), 173-181.
    • Terekli MS, Çobanoglu, H. O. (2018). “Sexual Harassment and Abuse in Sports: In the Context of Turkey Sample Determination of Risk Factors in Relationship of Coaches and Female Athletes”. Journal of Education and Training Studies,6(10):169-76.
    • Vertommen, T., Schipper-van Veldhoven, N., Wouters, K., Kampen, J., Brackenridge, C. H., Rhind, D. J. A., Eede, F. A. D. (2016). “Interpersonal violence against children in sport in the Netherlands and Belgium”. Child Abuse و Neglect, 51, 223-236.