نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مدیریت ورزشی و رسانه، دانشکده تندرستی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی

2 دانشگاه قم

3 tehran-Iran

چکیده

تحقیق حاضر با عنوان «مطالعه کجروی ­های فرهنگی در محیط ورزش» و با هدف شناسایی علل بروز و راهکارهای حل این کجروی ها انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر راهبرد کیفی و از نظر اجراء از نوع تحلیل مضمون است. مشارکت ­کنندگان در تحقیق، مدیران و مسئولان ورزشگاه­ها، تیم­ها و ادارات ورزشی، لیدرها، ورزشکاران و مربیان، تیم داوری، پلیس ورزشگاه­ها، پیشکسوتان ورزشی، اساتید دانشگاه و صاحب نظران و متخصصین فرهنگ و ورزش، خبرنگاران، گزارشگران، عکاسان، روزنامه نگاران و کارکنان محیط­ های ورزشی بودند. روش نمونه‌گیری به ­صورت گلوله برفی تعیین و با ۲۵ نفر، مصاحبه نیمه­ساختاریافته انجام شد. در نهایت برای کدگذاری و تحلیل داده ­ها، از روش تحلیل مضمون استفاده شد. تحلیل کدها نشان داد کجروی­ ها در دو طبقه بالقوه و بالفعل قرار می­گیرند. علل کجروی­ ها نیز در سه مقوله ساختاری، زمینه ­ای و رفتاری طبقه­ بندی شدند و در نهایت راهکارهای پیشگیری و بهبود کجروی­ های فرهنگی در محیط ­های ورزشی در سه مقوله بازسازی شناختی، انطباق و سازگاری و در نهایت اثربخشی اقدامات فرهنگی طبقه ­بندی گردیدند.  
با توجه به نتایج پژوهش، برای کنترل و پیشگیری از کجروی­ های فرهنگی چندین راهکار از جمله آموزش رفتارهای صحیح اخلاقی به هواداران، تعلیم و تربیت کودکان از طریق  انتقال ارزش­های اسلامی، اخلاقی و فرهنگی و همچنین ارزش­های مبتنی بر المپیک و پارالمپیک مانند دوستی، احترام و برابری، استفاده از ورزشکاران شاخص و الگوسازی فرهنگی در زمینه رفتارهای صحیح در محیط­ های ورزشی و نیز استفاده از ظرفیت ورزش برای توسعه رفتار هواداری و تشویق به بازی جوانمردانه و ورزش پاک پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Study the Cultural Deviance in Sports Environments via Content Analysis Method

نویسندگان [English]

  • Mohammad Pourkiani 1
  • Safoura Sabaghian Rad 2
  • Ali Afrouzeh 3

1 Shahid Beheshti University

2 Qom university

3 تهران - ایران

چکیده [English]

This research is to determine the causes of cultural deviations in sports and how to address them. It employs the thematic analysis method in terms of practical goals, qualitative strategy and performance. The participants were selected among managers, referees, teams, sports institutions, leaders, athletes, coaches, stadium security guards, veterans, professors, experts in sports and culture, reporters, photographers, journalists, and stadium staff. Twenty-five samples were selected using the snowball sampling technique and through semi-structured interviews. The thematic analysis method was used to code and analyze the data. The data analysis indicated that these deviations fall into two categories: potential and actual, with the causes categorized into three types: structural, contextual, and behavioral. Finally, strategies to prevent and improve these deviations are categorized into cognitive restructuring, adaptation, compatibility, and the efficacy of cultural measures.
According to the research findings, several solutions can be implemented to control and prevent cultural deviations. These include teaching appropriate moral behavior to fans, educating children through Islamic, moral, and cultural values, as well as values based on the Olympics and Paralympics. Additionally, promoting friendship, respect, and equality, utilizing prominent athletes for cultural modeling of appropriate behaviors in sports environments, and leveraging the potential of sports to develop fan behavior and encourage fair play and clean sports are recommended.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cultural Deviances
  • Ethics and Clean Sport

مطالعه کجروی‌های فرهنگی در محیط‌های ورزشی به روش تحلیل مضمون

محمد پورکیانی[1]

صفورا صباغیان­راد[2]

 علی افروزه[3]

10.22034/ssys.2022.2297.2651

تاریخ دریافت مقاله: 27/1/1401

                                                                                 تاریخ پذیرش مقاله:25/5/1401

 

مقدمه

به­طور کلی ورزش چه به صورت فردی و چه به صورت جمعی و نیز چه به صورت آماتور و حرفه‌‎ای، در سالیان دراز و در سرزمین‌های متعدد با منافع و مزایای مختلفی وجود داشته که از سلامتی افراد مشغول به ورزش همگانی در سطح آماتور و عمومی گرفته تا میلیاردها دلار ثروتی که نصیب باشگاه‌های ورزشی حرفه‌ای فوتبال و بسکتبال و غیره در کشورهای اروپایی و آمریکایی می‌شود را در بر می‌گیرد؛ اما آنچه همواره در فضاها و اماکن ورزشی در کل جهان دیده می‌شود، نمودهایی از فرهنگ استفاده از این اماکن و تماشای این ورزش‌ها و پرداختن بدان­هاست. این نمودها در اخلاق صحیح تشویق ورزشکاران توسط تماشاگران، حفظ پاکیزگی اماکن ورزشی، حرفه ­ای­ گری ورزشکاران و داوران و مسئولان برگزاری در پرداختن صرف به حرفه تخصصی خود، مدیریت ظریف پلیس و نیروهای امنیتی در حفظ امنیت و جان حاضران به­طور همزمان و مواردی از این قبیل است (رحمتی، 1381). آنچه مشخص است، همواره این گونه نبوده و حتی در کشورهای پیشرفته، نمونه­ هایی از نژادپرستی و کجروی­های فرهنگی در محیط‌های ورزشی دیده می­شود. این معضل در کشورهایی مثل ایران که بعد از کشورهای توسعه­یافته کنونی اقدام به حرفه­ای کردن ورزش خود کرده­اند، بیشتر و عمیق­تر دیده می‌شود. در واقع، ایران به عنوان یک کشور در حال­توسعه و گذار از مرحله سنتی به مدرنیسم و با تغییرات و دگرگونی­های سریع در ساختارهای خود به خصوص ساختارهای اجتماعی و فرهنگی، به صورت عمده با این موارد مواجه است (حیدری و میلانی، ۱۳۹۹). در همین راستا، مطالعات نشان می­دهد خشونت­ها و اغتشاشات در راستای حرفه­ای شدن ورزش کشور، درحال رشد است (سلطان حسینی و همکاران، ۲۰۱۰). البته باید به این موضوع اشاره کرد که این موارد در گذشته نیز وجود داشته است؛‌ بازی­های بومی و محلی بدون هیچ قانون خاصی برگزار می­شده که حتی منجر به مرگ شرکت­کنندگان آن می­شده است (جعفروندو و همکاران، ۱۴۰۰).   فحاشی، آسیب به اموال ورزشگاه‌ها، خشونت، پرتاب ترقه و نارنجک در زمین، پرتاب اشیا به سمت ورزشکاران، فحاشی و هتاکی به دوران و بازیکنان، درگیری با هواداران تیم رقیب و مواردی از این قبیل که به کرات در ورزشگاه‌های کشور ما دیده می‌شود، نمونه‌های برجسته و شناخته­شده و آشنای کجروی فرهنگی در محیط‌های ورزشی هستند ( طالب­پور، ۱۳۹۹). این موارد، علاوه بر اینکه جرم محسوب می­شود، مخالف با هنجارهای خاص ورزش نیز هستند (مفاخر و همکاران، ۱۴۰۰). منظور از کجروی فرهنگی، رفتارهایی هستند که با هنجارهای فرهنگی سنتی و رسمی غالب در کشور ما مغایر هستند (سراج زاده و بابایی، ۱۳۸۹).  انقلاب در فناوری ارتباطات و رسانه­ها، جهان را بیش از پیش کوچک ساخته و نوعی فشردگی در زمان و مکان ایجاد کرده است و فرایند جهانی شدن را سرعت بخشیده است. به موازات این امر، شواهدی حاکی از کاهش پایبندی اقشار مختلف جامعه به خصوص گروه­های جوانان به هنجارهای فرهنگی، سنتی و مذهبی کشور قابل مشاهده است (قاسمی، ۱۳۸۳).

این موارد در ورزش بسیار متنوع است؛ خرابکاری که به همه رفتارهای بزهکارانه‌ای که به­منظور تخریب آگاهانه اموال، اشیا و متعلقات عمومی و نیز تخریب و نابودی آثار هنری و دشمنی با علم، صنعت و آثار تمدن صورت می‌گیرد، گفته می‌شود (وان و جیمز[4]، 2019).  خرابکاری یا وندالیسم، یکی از نابهنجاری­هایی است که معلول رابطه فرد و جامعه می­باشد و به عنوان نوعی بیماری جهانی در قرن حاضر و به مثابه پیده­ای جهانی تز آن نام برده می­شود (نیازی‌ و همکاران، ۱۳۹۹). خشونت به معنی قصد صدمه جسمی، کلامی یا روانی به شخصی است که برای جلوگیری از چنین رفتاری برانگیخته شده است و یا به از بین بردن اموال در هنگام ایجاد انگیزه عصبانیت می پردازد (وان و وادیل[5]، 2014). البته که در ورزش، می­توان به انواع خشونت کلامی، بدنی و روحی نام برد که افروزه و همکاران (۱۳۹۷) در تحقیق خود شناسایی کردند. اوباشگری نیز اغتشاشاتی است که هواداران فوتبال به راه می‌اندازند. معمولا این تعریف شامل فعالیت‌های جنایی است و در بیشتر موارد قبل یا بعد از مسابقه رخ می‌دهد (پیرسون[6]،2006). مطالعات اخیر نیز نشان داده است، در سال­های اخیر رفتار نابهنجار روی سکوها روز به روز فضای ورزشگاه­ها را آلوده­تر کرده است تا جایی که امروزه ورزشگاه­ها محلی برای تبادل زشتی­ها، توهین­ها و زیر سوال بردن هویت و فرهنگ ایرانی شده است (طالب­پور، ۱۳۹۹). علاوه بر پرخاشگری، خرابکاری و خشونت، مصادیق دیگر کجروی­های فرهنگی نیز در ورزش جهان و ایران قابل بررسی است که اخیرا توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است.  یکی از جدیدترین مواردی که در سال ۱۳۹۸ رخ داد، باز شدن پرچم کشور ژاپن در جایگاه هواداران تیم فوتبال تراکتورسازی در مقابل پرسپولیس بود که علاوه بر ابعاد فرهنگی، اجتماعی و امنیتی، هر دو طرف، به پرتاپ سنگ و اشیا و همچنین فحاشی به یکدیگر پرداختند.در همان سال، درگیری تماشاگران مسابقه فوتبال بین تیم­های پرسپولیس و سپاهان باعث مصدومیت ۲۹۵ نفر و یک کشته شد و بیش از ۲۰۰ میلیون تومان به صندلی­های ورزشگاه، تاسیسات و سرویس­های بهداشتی خسارت وارد شد.  همچنین در سال­های اخیر، روند رو به رشدی به­صورت پنهان و گاهی رسانه­ای درباره رواج خرافات در ورزش شروع شده است که متاسفانه اقدامات جدی برای کنترل آن صورت نگرفته است (افروزه و هادی­پور، ۱۳۹۹). با توجه به ماهیت ورزش، به نظر می­رسد مصرف مکمل­های ورزشی و مواد نیروزا در بین ورزشکاران نیز افزایش یافته است. نصرت پور و مازندرانی (۱۳۹۵) در پژوهش خود نشان دادند بیش از  ۹۵ درصد ورزشکاران اعتقاد دارند برای دستیابی به موفقیت حتما باید از مکمل­های ورزشی استفاده کنند. استفاده از مواد نیروزا نیز در برخی از ورزشکاران مشاهده می­شود. از جدیدترین موارد می­توان به مثبت اعلام شدن آزمایش دوپینگ ورزشکار ایرانی در بازی­های المپیک زمستانی پکن ۲۰۲۲ نام برد.  از دیگر انحرافاتی که همیشه به صورت پنهان از آن نام برده می­شود، تبانی است (طاهرخانی و شفیعی،‌۱۴۰۰).

با توجه به موارد یاد شده، مطالعـه ویژگـی‌هـای رفتـاری در ورزش بـه دلایـل متعددی اهمیت دارد. فرایندهای جهانی­شدن در ورزش، توسعه لیگ­های ورزشی و اقبال سازمان­های مختلف به تشکیل و حمایت تیم­ها و باشگاه­های ورزشی و جلب نظر اقشار مختلف مردم و تشدید تعلق­خاطر طرفداران منجر به بروز رخدادهای نابهنجاری در ورزش شده است. محققان علوم اجتماعی نیز غالباً چنین استدلال می کنند که ورزش بازتابی از جامعه در کلیت خویش است. از این رو گفته می­شود ورزش، جهانی کوچک از جامعه‌ای بزرگتر است. متاسفانه رفتارهای خشن بازیکنان و تماشاگران در رویدادهای ورزشی زیاد شده و امروزه به یکی از موضوع­هـای اصـلی در جوامع تبدیل گردیده اسـت (راسل[7]، 2008).

جامعه ایران به­عنوان جامعه­ای که از پدیده ورزش حرفه‌ای بعد از جوامع غربی و به تبعیت از آنها استفاده می‌کند، در این زمینه نیز همچون سایر پدیده‌های وارداتی با مشکل فاصله  فرهنگی مواجه بوده و فرهنگ مربوط به بکارگیری و استفاده از این پدیده هنوز به صورت کامل و جامع وارد کشور نشده و به همین دلیل مشکلات بسیاری از نظر فرهنگی برای ورزش حرفه­ای در ایران به وجود آمده است. لذا باید پژوهشی علمی و دقیق در این زمینه انجام گیرد تا ابتدا نشان دهد که چه انواعی از کجروی‌های فرهنگی در محیط‌های ورزشی کشور وجود دارد، دلیل وجود این کجروی‌ها چیست و در نهایت چگونه می‌توان از این کجروی‌ها پیشگیری و یا آنها را کنترل کرد. در این حوزه، پژوهش­های پراکنده و متفاوتی صورت گرفته است. برای مثال، در مورد پیشگیری و کنترل انحرافات در ورزش، محمدزاده و همکاران (1400) نشان دادند پنج عامل فردی، ورزشی، زیستی، ذهنی و محیطی می­توانند سبب بهبود اخلاق ورزشکاران فوتبال حرفه‌ای ایران ‌گردند. نیک­بخش (1400) نیز نشان داد باورهای دینی مانند تعلق به اصول و فروع دین سبب کاهش میزان تمایل به استفاده از مواد نیروزا توسط ورزشکاران حرفه‌ای می‌شود. هوشیاری و همکاران (۱۴۰۱) نیز پیشنهاد دادند برای مقابله با پدیده وندالیسم، نیاز به تشکیل یک شورای آموزش با سازمان های بالادستی برای ارائه آموزش به افراد جامعه در مورد اموال عمومی ضروری است. پژوهش­های مختلفی نیز به شناسایی دلایل بروز پرخاشگری و کجروی­های فرهنگی پرداخته­اند. مفاخر و همکاران (۱۴۰۰)، مهمترین دلایل ایجاد خشنوت را رفتار ورزشکاران و رفتار تماشاگران بیان کردند. همچنین شرایط برگزاری مسابقه، تجهیزات و امکانات و سیستم جو امنیتی از دیگر مواردی بودند که در پژوهش خود به آن اشاره کردند.  لیک[8] (۲۰۲۰) ماهیت ورزش، سرخوردگی، بازی­های ویدیویی خشن، ازدحام بیش از حد در اماکن ورزشی و تقویت اقدامات پرخاشگرانه توسط بازیکنان، مربیان، والدین و رسانه را از عوامل بروز پرخاشگری و خشونت در ورزش شناسایی کرد. آزادی و همکاران(۱۴۰۱) نیز عوامل مختلفی از جمله تدابیر امنیتی، مدیریت ارتباطات و روابط عمومی، مدیریت فرهنگی ورزشی و مدیریت فرهنگی هواداران را شناسایی کردند که درصورت عدم مدیریت صحیح می­توانند منجر به پدیده وندالیسم در ورزشگاه­ها شود. هنسی و شوارتز[9] (۲۰۱۲) تاثیر مشکلات روزانه بر واکنش‌های خشونت­آمیز هواداران بیسبال را بررسی نمودند و دریافتند که تجربیات ناخوشایند زندگی در پیش‌بینی‌ رفتار هوادار بسیار مهم است. به طور خاص، والدین با سطح بیشتری از مشکلات روزانه احتمال بیشتری دارد که نسبت به فرزند خود، داوران و سایر تماشاگران خشونت کلامی نشان دهند. ریحان و همکاران[10] (2019) در پژوهشی به این نتیجه دست یافتند که نحوه قضاوت داوران بر بروز پرخاشگری و خشونت تماشاگران مؤثر است. یوسف و همکاران[11] (2020) در پژوهش خود نشان دادند که حضور زیاد هواداران فوتبال در یک مکان، احتمال بروز تهدیدات بسیاری مانند حملات تروریستی، فاجعه­های ساختمانی، بلایای طبیعی همچون آتش سوزی و نزاع و درگیری هواداران را افزایش می­دهد.  فتحی (۱۳۹۸) به بررسی عوامل موثر بر رفتار آنومیک در میان هواداران پرداخت. او نشان داد عملکرد لیدرها، میزان خدمات رفاهی ورشگاه، رفتار غیراخلاقی بازیکنان و مربیان، نحوه قضاوت داوران و انتظار از نتیجه بر بروز رفتار آنومی تاثیرگذار است.  بیرامی و همکاران (1394) نیز نشان دادند زیرمؤلفه فرهنگ­سازی پیش­بینی­کننده قوی­تری نسبت به زیر مولفه‌های مشارکت اجتماعی، آموزشی و اطلاع رسانی در رفتار شهروندی می‌باشد. همچنین رسانه‌های ورزشی نقش مهمی در شکل­گیری رفتار شهروندی هواداران ایجاد می‌کند. در مورد شناسایی موارد کجروی­های فرهنگی نیز تحقیقات پراکنده­ای صورت گرفته است. آجالا و فالولا[12] (۲۰۲۲) نشان دادند با توجه به ماهیت ورزش،‌ تقلب به­صورت گسترده­ای در ورزش رواج یافته است. زارعیان و همکاران (۱۳۹۸) رواج دروغ، تقلب، تبانی، تبعیض قومیتی و بی­اخلاقی را مخالف با روح پهلوانی در ورزش بیان کردند. فتحی (۱۳۹۸) نیز مواردی از قبلی پرخاشگری، اوباشگری،‌خشنوت و وندالیسم را به عنوان رفتار انومیک در ورزش در نظر گرفتند.

بدین ترتیب، در کشور ما تحقیقات و مقالات بسیاری در زمینه وندالیسم، فحاشی، اغتشاش و آشوب در رشته ­های تخصصی ورزشی و معمولا فوتبال انجام شده است، اما این تحقیقات معمولا محدودیت‌هایی چون در حصار یک رشته ورزشی خاص بودن و یا در محدوده یک رفتار ضدفرهنگی خاص بودن قرار داشته و یا تنها یک جامعه آماری خاص در نظر گرفته  شده و نتوانسته‌اند نگرشی وسیع و عمیق درباره انواع کجروی‌های فرهنگی در محیط‌های ورزشی به دست دهند تا بتوان نسخه‌ای کارساز و درمانگر برای ایجاد محیط ورزشی امن و آرام و مناسب از نظر فرهنگی ارائه داد. تحقیق حاضر با مطالعات تئوریک وسیع و عمیق و با مصاحبه‌های عمیق با انواع اصناف مرتبط با محیط‌های ورزشی کشور قصد دارد خلاءهای موجود در تحقیقات، مقالات و کتب قبلی را پر کند و نمایی همه جانبه، عمیق و موشکافانه از فهرست، علل و راه­های کنترل کجروی‌های فرهنگی ارائه نماید. مسلما، نتایج این تحقیق می‌تواند راهگشای مسئولان ورزشی کشور برای مدیریت محیط‌های ورزشی با حداقل صرف منابع مالی و انسانی و نیز ایجاد­کننده اماکنی مناسب برای ورزشکاران و تماشاگران باشد تا در زمانی بسیار زودتر از آنچه که در حالت طبیعی به فرهنگ مورد نیاز استفاده از محیط‌های ورزشی بدان خواهیم رسید، دست یابیم. 

روش­شناسی پژوهش

این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر راهبرد کیفی و از نظر اجرا از نوع تحلیل مضمون است. جامعه پژوهش، مدیران و مسئولان ورزشگاه­ها و تیم ها و ادارات ورزشی، لیدرها، ورزشکاران و مربیان، تیم داوری، پلیس ورزشگاه­ها، پیشکسوتان ورزشی، اساتید دانشگاه و صاحب نظران و متخصصان فرهنگ و ورزش، خبرنگاران، گزارشگران، عکاسان، روزنامه نگاران، کارکنان محیط­های ورزشی بودند. مشارکت­کنندگان به روش نمونه‌گیری گلوله برفی[13] انتخاب شدند و جمع‌آوری اطلاعات تا اشباع نظری داده‌ها ادامه یافت. در این مطالعـه بـا 25 نفر مصاحبه انجام شد که از مصاحبه بیست و یکم به بعـد، محققان به اشباع نظری رسـیدند و برای اطمینان تا مصاحبه بیست و پنجم ادامه داند. در این فرایند، سعی بر آن بود که بیشترین همگونی در درون طبقات و بیشترین ناهمگونی بین طبقات وجود داشته باشد. ویژگی­های جمعیت شناختی افراد حاضر در تحقیق در جدول  1 ارائه شده است:  

جدول 1: ویژگی­های جمعیت­شناختی مشارکت­کنندگان در تحقیق

ردیف

جنسیت

سن

تحصیلات

حوزه فعالیت

P1

مرد

55

دکتری تخصصی تربیت بدنی، گرایش رفتار حرکتی

عضو هیئت علمی دانشگاه

P2

زن

۵۴

دکتری تخصصی تربیت بدنی، گرایش فیزیولوژی ورزش،

عضو هیئت علمی دانشگاه،  سرمربی تیم ملی کاراته، نایب رییس فدراسیون کاراته

 

P3

مرد

52

کارشناس ارشد مدیریت سازمان­های ورزشی

کارشناس مجری رادیو ورزش

 

P4

مرد

۳۹

کارشناسى

کارشناس رسانه

(رادیو و تلویزیون)

P5

مرد

60

کارشناسى ارشد ارتباطات  اجتماعى

رسانه

P6

زن

66

فوق لیسانس

معاون وزیر ورزش در امور ورزش بانوان

P7

مرد

68

دکتری تخصصی تربیت بدنی و ورزش- برنامه ریزی راهبردی  در ورزش

رئیس اسبق اداره کل ورزش استان

P8

مرد

۵۵

دکتری تخصصی  مدیریت ورزشی

معاون فرهنگی دانشگاه فرهنگیان

 

P9

مرد

۵۵

دکتری تخصصی تربیت بدنی، گرایش رفتار حرکتی

سرمربی تیم ملی و باشگاهی بسکتبال

P10

مرد

۵۷

لیسانس تربیت بدنی

دبیر تربیت بدنی، سرمربی سابق تیم ملی فوتسال

 

P11

مرد

52

دکتری  امور فرهنگی و اجتماعی

مدیرکل فرهنگی وزارت ورزش و جوانان

P12

مرد

59

فوق لیسانس تربیت بدنی

مدیرکل امور فدراسیون‌ها و باشگاه‌های ورزشی

 

P13

مرد

56

فوق لیسانس

داوربین­المللی فوتبال

P14

زن

19

دانشجوی کارشناسی

خانم گل فوتبال ایران

P15

مرد

۴۸

فوق لیسانس

آسیب­های اجتماعی و فرهنگی، مدیریت اماکن و فضاهای ورزشی

P16

مرد

۴3

فوق لیسانس  اقتصاد

سرمربی تیم فوتبال دانشجویان

P17

زن

20

دانشجوی کارشناسی

بازیکن تیم فوتبال شهرداری بم

P18

مرد

62

دکتری

فرهنگی و هنری

P19

مرد

48

فوق لیسانس جامعه شناسی

 

فرهنگی، اجتماعی

P20

مرد

43

فوق لیسانس

پلیس امنیت

P21

مرد

59

فوق لیسانس

مدیرعامل باشگاه و عضو هیئت رئیسه فوتبال

P22

مرد

52

فوق لیسانس

بازیکن ملی واترپلو، رئیس فدراسیون شنا، شیرجه و واترپلو

P23

مرد

۵۶

لیسانس

انتظامات اماکن ورزشی

P24

مرد

۵۱

دکتری تربیت بدنی،

گرایش مدیریت ورزشی

رسانه

P25

مرد

55

فوق لیسانس حقوق

رئیس کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال

برای جمع­آوری داده­ها از مصاحبه­های نیمه­ساختاریافته استفاده شد. هر کدام از مصاحه­ها بین ۳۰ تا ۴۵ دقیقه به طول انجامید و با کسب اجازه از مشارکت­کنندگان، موارد به­طور کامل ضبط گردید. برای کدگذاری و تحلیل داده­ها، از روش تحلیل مضمون استفاده شد. تحلیل مضمون، شیوه­ای در روش پژوهش کیفی است که بر شناسایی، تحلیل و تفسیر الگوی معانی داده‌های کیفی تمرکز دارد. گفتنی است در این تحقیق کدگذاری بر اساس مفاهیم و معانی مورد نظر و عملیاتی نمودن متغیرها در سه مرحله با استفاده از نرم‌افزار تحلیل کیفی مکس کیودا[14] انجام شد. گوبا و لینکن[15] (1994) چهار معیار (مقبولیت[16]، انتقال‌پذیری[17]، تاییدپذیری[18] و قابلیت اطمینان) برای پژوهش کیفی برشمرده‌اند و معیارهایشان را با چهار معیار متعارف در پژوهش کمی (روایی درونی و بیرونی، پایایی و عینیت) جفت کرده و پیوند داده‌اند. در این تحقیق نیز این موارد مورد بررسی و تایید قرار گرفت. همچنین در جدول 2، پایایی بازآزمون نیز مصاحبه شد.

جدول 2: مصاحبه پایایی بازآزمون

ردیف

عنوان مصاحبه

تعداد کدها

تعداد توافقات

تعداد عدم توافقات

پایایی بازآزمون

(درصد)

۱

مصاحبه اول

۵۵

۲۲

۶

۷۶ درصد

۲

مصاحبه سیزدهم

۳۵

۱۳

۵

۷۴ درصد

۳

مصاحزه بیست یکم

۴۵

۱۸

۹

۸۰ درصد

 

کل

۱۳۵

۵۳

۲۰

۷۸ درصد

مطابق با جدول فوق، پایایی بازآزمون کدگذاری­های تحقیق،  ۷۸ درصد مصاحبه شد. با توجه به اینکه این میزان بیشتر از شصت درصد است، می­توان گفت پایایی کدگذاری­های این تحقیق تایید می­شود.

 یافته های پژوهش

جهت تحلیل داده­ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. با استناد به کدبندی مرحله اول که به شناخت مفاهیم معروف است، از طریق بازبینی مصاحبه­های انجام گرفته با صاحب­نظران در ابتدا 353 مفهوم اولیه شناسایی شد که پس از ترکیب و حذف موارد تکراری به 210 مفهوم کاهش پیدا کرد. حال که کلیه داده­ها کدبندی و کدها یا مفاهیم اولیه متعددی ساخته شدند، مرحله دوم کدبندی داده­ها با نام «شناخت مضامین فرعی» آغاز می­شود. در این مرحله، مفاهیم به­صورت یک شبکه با هم در ارتباط قرار می­گیرند. همانگونه که ملاحظه می­شود در ضمن انجام تجزیه و تحلیل، پژوهش­گر به مفاهیم اولیه متعددی دست یافته است. نکته مهم این است که این کدها باید مبنایی باشند؛ یعنی باید پدیده­های مشابه با همد­یگر طبقه­بندی شوند- در غیراین صورت بین تعدادی زیادی مفاهیم گرفتار می­شویم که نمی­دانیم با آن­ها چه کنیم. با استناد به نتایج روابط بین مفاهیم شناسایی­شده 29 مضمون فرعی تشکیل گردید. گفتنی است این مضامین مبتنی بر قرابت معنایی و موضوعی بین مفاهیم تشکیل شده­اند و در انتخاب نام برای این مضامین مبانی تحقیق مدنظر قرار گرفت. در مرحله آخر براساس چینش مضامین فرعی در کنار هم، مضامین اصلی ساخته می­شود.  این مرحله انتزاعی­ترین سطح کدگذاری است که از طریق آن روابط بین مضامین فرعی ایجاد شده تشریح می­گردد. برای رسیدن به یکپارچگی مورد نظر در این مرحله لازم است محقق پدیده اصلی را تنظیم و خود را به آن متعهد کند.

جدول 3: ایجاد مضامین اصلی بر مبنای مضامین فرعی تشکیل­شده

P1, P3, P15, P7, P9, P21, P19, P10, P8, P11, P10, P16, P9, P17

توهین به داور، توهین تماشاگران به بازیکنان و مربیان، توهین مربیان به بازیکنان و مربیان تیم مقابل، شعارهای هنجارشکن و قومیتی، توهین و هتاکی و الفاظ رکیک، تهدید، فحاشی در ورزشگاه­ها، کنایه­های سخیف، توهین بازیکنان به هم در زمین

کجروی کلامی

کجروی بالفعل

P1, P3, P15, P21, P8, P15, P7, P9, P11, P18

درگیری بازیکنان خارج از زمین بازی، زد و خورد بازیکنان داخل زمین بازی، برخورد فیزیکی تماشاگران با داوران، برخورد نامناسب انتظامات با تماشاگران، برخورد فیزیکی تماشاگران با بازیکنان، درگیری بازیکنان با داور، درگیری بین طرفداران

کجروی فیزیکی

P2, P17, P20, P21, P22, P19,

P17, P17, P11, P10, P18, P20,

P23, P24, P25

حضور در میهمانی­های شبانه و نامتعارف، لابی‌گری، دروغ، استعمال دخانیات، عدم صداقت، ورود دلالان به ورزش، قراردادهای نامتعارف و باز با ورزشکاران، مصرف مواد نیروزا توسط ورزشکاران، فساد اخلاقی، مصرف مواد مخدر، فساد مالی، اتهام زدن، زد و بندهای غیر اخلاقی یا تبانی، بازی ناجوانمردانه

کجروی آگاهانه

P16, P15, P8, P10, P12, P21, P20, P15

پرتاب اشیا، شکستن صندلی، تخریب اموال عمومی، پرتاب مواد مترقه و سنگ به طرف زمین

کجروی وندالی

P21, P3, P1, P16, P6, P25, P15, P2

تحریک هواداران تیم رقیب از سوی هواداران، اعتراض به داوری، اعتراض بازیکن به مربی، احترام قائل نشدن برای تیم مقابل از سوی تماشاگران، تتو و خالکوبی در بدن، جدل و بحث بازیکنان با داور، عدم رعایت قوانین و مقررات از سوی ورزشکاران

کجروی طبیعی

کجروی بالقوه

P25, P19, P8, P20, P2, P25

انجام رفتارهای خلاف شرع و عرف، احترام نگذاشتن به ارزش­ها، خارج شدن از چارچوب مسائل اخلاقی، رفتارهای منفعت طلبانه، عدم­حمایت از تولید کالاهای داخل، ترجیح منافع فردی بر منافع ملی

کجروی ناآگاهانه

P12, P19, P13, P17, P7, P16,

P3, P8, P21

کمرنگ شدن مسائل اخلاقی در جامعه، کاهش فرهنگ مردم داری و جوانمردی، دادن درصدی از قرارداد ورزشکاران به مربیان و مدیران، بی عدالتی، روابط نادرست در انتخاب و قراردادهای بازیکنان و مربیان، عدم برخورد قاطع قانونی، تهمت به داوران،

خویشتندار نبودن، احترام قائل نشدن برای همدیگر

کجروی پنهان

P16, P19, P9, P13, P10, P6, P7, P5, P22

نقص فرهنگی در محیط خانواده، مشکلات مالی، تحصیلات فردی، تحصیلات خانواده،

پایگاه اجتماعی- اقتصادی

عوامل زمینه­ای

P25, P8, P2, P10, P5, P20, P21

عدم­رعایت حقوق و مسئولیت­های شهروندی توسط اهالی ورزش، ملاک شدن نتیجه­گرایی در ورزش، رسیدن به هدف از هر طریقی، ضعف اخلاق حرفه­ای، اخلاق مدار نبودن متولیان فرهنگی، بی­اخلاقی اصحاب رسانه

تنزل اخلاق­مداری

P14, P1, P3, P23, P17,  P6, P7, P19, P13, P4

عادی­انگاری کجروی فرهنگی در جامعه، سطحی عمل کردن در موضوعات فرهنگی، اولویت نبودن ارزش­های فرهنگی در کشور، عدم­توجه به موضوعات فرهنگی از سوی ورزشکاران، عدم اعتقاد به برنامه­های فرهنگی در بین متولیان، سطحی­نگری نسبت به مسائل فرهنگی

تنزل جایگاه و نقش فرهنگ

P23, P8, P5, P16, P7, P6, P21, P24, P20, P19,P2

نهادینه­شدن تخریب فرهنگی در جامعه، بهداشت روانی نامناسب اعضای جامعه، سیاست­ها و برنامه­های نابسامان فرهنگی کشور، فساد مالی، فقر آموزش و پرورش، فقر اقتصادی، فقر فرهنگی،

شرایط نابسامان

P11, P17, P8, P23, P7, P1, P5

نبود سازوکارهای مناسب قانونی، عدم پوشش بسیاری از تخلفات توسط قانون، نبود قوانین بازدارنده، ضعف آیین­نامه­های داخلی باشگاه­ها

ضعف قانون

P16, P8, P1, P5, P17, P3, P21

عدم استفاده درست از فضای مجازی، افزایش شبکه­های مجازی غیرحقیقی، تفرقه پراکنی سایت­های هواداری، نقش تخربی فضای مجازی، حاشیه‌سازی‌های منبعث از کارکرد رسانه­ها، تخریب ناشی از فضای مجازی، تهییج رسانه­ها

اقدامات رسانه­ای

عوامل رفتاری

P21, P19, P5, P17

نبود برنامه های عملیاتی منسجم و سازمان­یافته، نبود برنامه­های راهبردی هدفمند در حوزه فرهنگ، نبود سیاست­ها و برنامه­های فرهنگی در ورزش، نبود برنامه مدون

ضعف برنامه­ریزی

P25, P10, P11, P19,P23

 

تبعیض در توزیع امکانات ورزشی، حاکمیت مردسالاری در ورزش، تبعیض نهادینه شده در جامعه، تبعیض در نظام پرداخت

تبعیض

P17, P11, P19, P1, P6, P20

ضعف باشگاه‌ها در کنترل ورزشکاران و هوادارانشان، عملکرد نامناسب دستگاه‌های نظارتی، عدم کنترل لازم بر کجروی­ها، برخورد ضعیف نهادهای نظارتی، تنبیه نشدن افراد خاطی، عدم نظارت صحیح بر اجرای قوانین ورزشی

ضعف نظارت و کنترل

P6, P4, P2, P10, P7, P8, P22, P5, P1, P12, P23, P16, P6, P17, P19, P25, P10, P9, P13, P18

بهره برداری سیاسی از ورزش، بی مسئولیتی مدیران، اهمال و سهل انگاری افراد مسئول حوزه­های فرهنگی، ضعف مدیریت فرهنگی، ضعف نگاه علمی در مدیریت فرهنگی، نداشتن راهبرد در ارتباط با موضوعات فرهنگی، دغدغه مند نبود مدیران نسبت به مسائل فرهنگی، عدم ثبات مدیریت، شعار محور بودن رویه مدیران، وعده های غیرعملی و تحقق ناپذیر توسط مدیران ورزشی، عدم تفویض اختیار، جانب داری مدیران از کجروی ورزشکاران، عمل گرا نبودن در موضوعات فرهنگی، تصمیم­گیری غلط مدیران

ضعف مدیریتی

P1, P2, P16, P7, P5, P19

اشاعه فرهنگ غلط، عجین شدن آموزش­ها با پرورش­های قبلی، تغییر رفتار خانواده­ها در تربیت فرزندان، تغییر ساختار اجتماعی، گذر از سنت به مدرنیته، عدم­انتقال تمدن فرهنگ­ساز از نسل گذشته به آینده

تغییر پارادایمی

عوامل ساختاری

P6, P25, P17, P2, P1, P19, P23, P3, P20, P12

استفاده از افراد کم تجربه در موضوعات فرهنگی، عدم­استفاده از ورزشکاران خوشنام در موضوعات فرهنگی، حضور نداشتن افراد مجرب در حوزه فرهنگ، گماردن افراد بدون صلاحیت و اهلیت، عدم رعایت شایسته­گزینی در ورزش، حاکمیت رابطه­مندی در انتصابات، تخصصی نبودن مدیران ورزشی

نبود شایسته سالاری

P22, P15, P1, P17, P15, P20,

P19, P23

عدم درک صحیح از فرهنگ و اهمیت آن، تفسیر نادرست و سلیقه­ای افراد، قرائت خشن از آموزه­های دینی، عدم تبیین موازین اخلاقی در بین جامعه ورزشی، تفسیرها و قرائت­های واپسگرایانه نسبت به حضور زنان، بیگانه بودن مربیان با اصول و اهداف ورزشی، بدبینی متولیان فرهنگی، برداشت متفاوت متولیان فرهنگی از شاخص­های فرهنگی

ناهمسویی شناختی

P6, P13, P5, P22, P1, P9, P20, P23, P19, P17

تعصبات قومی، چندگانگی فرهنگی، اختلاف موجود در ارکان نظام، تک ساحتی دیدن در تحلیل­های اجتماعی، اختلاف بین متولیان فرهنگی جامعه، تقابل متولیان فرهنگی کشور با همدیگر، عدم همسویی متولیان فرهنگی کشور، دخالت سلایق شخصی از سوی متولیان فرهنگی، سلیقه­ای عمل کردن در اجرای قوانین

ناهمسویی نهادی

P5, P6, P20, P19, P6, P13,

P11, P9, P12, P23, P25

پیش­بینی مسئولیت فرهنگی در فدراسیون­های ورزشی، تأسیس رشته دانشگاهی مدیریت فرهنگی کشور، فرهنگ­سازی از درون خانواده، فرهنگ­سازی از درون مدرسه، بازتعریف کردن سرمایه­های فرهنگی، بازتعریف موضوعات فرهنگی در کشور، بازسازی گفتمان فرهنگ پهلوانی، احیای فرهنگ غنی ایرانی اسلامی در بین آحاد جامعه، الگوسازی

بازتعریف و احیاء فرهنگی

بازسازی شناختی

P19, P17, P5, P25, P8, P6, P2, P5, P12

تنظیم قوانین و آیین­نامه­های بازدارنده، تدوین قوانین الزام­آور، تدوین آیین­نامه­های مشخص و مدون،بازنگری و اصلاح آیین­نامه­ها و مقررات، تدوین منظور اخلاقی و مرام­نامه ورزش، به روز رسانی آیین­نامه­ها و مقررات

بازنگری و تدوین قانون

P2, P12, P1, P18, P11, P21, P25, P19,

انتصاب آدم­های شایسته و شاخص در ورزش، انتصاب افراد دغدغه مند در حوزه ورزش، استقرار نیروهای ارزشی و کیفی در راس ورزش، انتصاب مدیران معتقد به برنامه­های کلان و راهبردی، انتصاب مدیران شهره به پاکدستی، اخلاق و ساده­زیستی، انتصاب مدیران تعامل­نگر، انتصاب افراد متخصص در جهت توسعه فرهنگی

شایسته­گماری

انطباق و سازگاری

P6, P17,  P19,P15, P11, P5,P1, P4, P5, P12, P10, P14, P22,

سیاست­گذاری در حوزه فرهنگ، توجه به رشد و تعالی فرهنگی، بالا بردن قدرت تحمل، نوع دوستی، لحاظ کردن نگاه فرهنگی در قراردادهای ورزشی، رعایت اصول فرهنگی از سوی باشگاه­داران، رعایت اصول فرهنگی از سوی مدیران، رعایت اصول فرهنگی از سوی مربیان، توجه به مسائل فرهنگی در تمامی سطوح، خودداری و خویشتن داری در هنگام شکست،رعایت حقوق دیگران، اصلاح اندیشه­ها

حاکمیت نگاه ارزش­مدارانه

P12, P8, P19

هم­اندیشی و هم­افزایی در حوزه­های مرتبط، کنار گذاشتن سلایق شخصی و سیاسی، حذف نهادهای موازی فرهنگی در جامعه

همسویی راهبردی

P14, P22, P7, P16, P6, P2, P1, P8, P9, P10, P15, P19, P24, P25, P20, P4,P3

تربیت از سنین پایین، آموزش، تربیت مدیران، تربیت ورزشکاران از لحاظ موضوعات فرهنگی، تربیت داوران از نظر فرهنگی

تربیت و آموزش

اثربخشی اقدامات فرهنگی

P25, P5,P6, P4,P5, P12, P17, P23, P19, P8, P24, P17, P9, P11, P3, P1

پیشگیری از حضور غیرمتخصصان و نابلدان ورزش در مسئولیت­های ورزشی، طرح اصول آرمانی، حرکت به سوی قواعد عملی، شعار ندادن و عمل کردن، تدوین سیاست­ها و برنامه­های مناسب، مشخص کردن انتظارات فرهنگی و اخلاقی،بررسی وضع موجود و شناسایی موارد اولویت‌دار در بحث‌های فرهنگی، برنامه­ریزی فرهنگی، فراهم سازی مقدمات حضور بانوان در محیط­های ورزشی، آسیب­شناسی

مدیریت فرهنگی

P1, P3, P17, P19, P12, P22, P7, P11, P18, P25, P20, P13, P9, P15, P8, P19, P25, P2

وجود قوه قهریه، کنترل، تبعیت محض از برنامه­های مدون به اجماع رسیده، نظارت و ارزشیابی، عدم برخورد منفعلانه در ارتباط با فضای مجازی، کنترل فرهنگی جوانان و فرزندان خانواده، قاطعانه برخورد کردن در ارتباط با مسائل فرهنگی، کنترل فضای مجازی و بهره­گیری از آن، برخورد قاطع و سریع با متخلفین، اعمال تنبیهات سفت و سخت

کنترل و نظارت اجتماعی

 

مدل نهایی تحقیق

سرانجام براساس قرار گرفتن لایه­ها در کنار هم، شبکه مضامین اصلی مطالعه کجروی­های فرهنگی در محیط­های ورزشی ارائه شد.

 

شکل 1: مدل کجروی­های فرهنگی در محیط ورزش

بحث و نتیجه­گیری

در این پژوهش تلاش شد با استفاده از روش تحلیل مضمون، مدل کجروی­های فرهنگی در محیط ورزش طراحی و تدوین شود. یافته­های این تحقیق نشان داد مضامین اصلی انواع کجروی شامل مضامین فرعی کجروی بالفعل (کجروی کلامی، فیزیکی، آگاهانه و وندالی) و کجروی بالقوه (کجروی طبیعی، ناآگاهانه و پنهان)، مضامین اصلی علل کجروی شامل مضامین فرعی عوامل زمینه­ای (پایگاه اجتماعی- اقتصادی، تنزل اخلاق­مداری، تنزل جایگاه و نقش فرهنگ، شرایط نابسامان و ضعف قانون)، عوامل رفتاری (اقدامات رسانه­ای، ضعف برنامه­ریزی، تبعیض، ضعف نظارت و کنترل و ضعف مدیریتی)، عوامل ساختاری (تغییر پارادایمی، نبود شایسته­سالاری، ناهمسویی شناختی و ناهمسویی نهادی)، مضامین اصلی راهکارهای کجروی شامل مضامین فرعی بازسازی شناختی (بازتعریف و احیای فرهنگی، بازنگری و تدوین قانون)، انطباق و سازگاری (شایسته­گماری، حاکمیت نگاه ارزش­مدارانه و همسویی راهبردی)، اثربخشی اقدامات فرهنگی (تربیت و آموزش، مدیریت فرهنگی و کنترل و نظارت اجتماعی) بودند.

 

کجروی کلامی دربرگیرنده مفاهیم توهین به داور، توهین تماشاگران به بازیکنان و مربیان، توهین مربیان به بازیکنان و مربیان تیم مقابل، شعارهای هنجارشکن و قومیتی، توهین و هتاکی و الفاظ رکیک، تهدید، فحاشی در ورزشگاه­ها، کنایه­های سخیف، توهین بازیکنان به هم در زمین بود. بروز بی اخلاقی در ورزش سبب گردیده است تا امروزه پدیده­های از جمله دوپینگ، خشونت، بی اخلاقی و توهین به ارکان مسابقات ورزشی در ورزش حرفه­ای شایع شود (کاوسانو، 2019). آقایی و ملانوروزی (1397) نشان دادند خشونت در بُعد کلامی بیشتر است و عواملی نظیر ناکامی برای حضور در ورزشگاه، شکست تیم محبوب، قضاوت نامناسب داور و بازی نامناسب تیم محبوب در بروز خشونت تماشاگران فوتبال، موثر است. یکی از مصاحبه­شوندگان در این زمینه بیان نمود:

 «ما در ورزشگاه­های ایران انواع الفاظ رکیک را که در هیچ کجا نمی­شنویم شاهد هستیم».

 پاسخگویان این تحقیق از این کجروی بسیار اظهار ناراحتی و شرم کردند و آن را متواترترین و مبتلابه­ترین کجروی فرهنگی موجود در محیط­های ورزش ایران گزارش نمودند. مورد بعدی اشاره شده در زمینه کجروی­های فرهنگی در محیط­های ورزشی، استفاده از مواد نیروزا بوده است. یکی از پاسخگویان گفت:

«اکنون بسیاری از باشگاه­های بدنسازی ما پر شده است از مواد نیروزایی که خواه ناخواه به­صورت گسترده از آنها استفاده می شود و سلامت ورزشکاران را مورد هدف قرار داده است».

 توهین و بی احترامی به بازیکنان و داوران و مربیان و هواداران تیم مقابل از موارد مشهودی است که هر ورزشکاری با آن روبه­رو شده است. این نوع از کجروی، نوع دیگری از کجروی­های فرهنگی است که در محیط­های ورزش کشور ما دیده می­شود. ورزش­هایی چون فوتبال، بسکتبال، والیبال و فوتسال با این مسئله دست به گریبان بوده اند و همیشه هتاکی و بی حرمتی بازیکنان به یکدیگر و هواداران به آنها دیده شده است. این کجروی به قدری در کشور ما برجسته و فراوان است که اگر از مردم کوچه و بازار هم بپرسیم که چه رفتارهای ناشایستی در ورزشگاه­ها دیده اید یا سراغ دارید، بلافاصله فحاشی و توهین و بی حرمتی هواداران را متذکر خواهند شد. این میزان از بی­حرمتی به یکدیگر در ورزشگاه­های ایران که در اکثر مسابقات دیده می­شود به پای ثابت تمام بازی­ها تبدیل شده است و گویی بدون آن نمی شود هیچ رقابتی را برگزار کرد. استفاده از الفاظی که شنیدن آن برای کودکان و زنان و دختران باعث شرمساری عمیق است و فضا را برای خانواده­ها نیز نا­امن می­کند.

کجروی فیزیکی شامل مفاهیم درگیری بازیکنان خارج از زمین بازی، زد و خورد بازیکنان داخل زمین بازی، برخورد فیزیکی تماشاگران با داوران، برخورد نامناسب انتظامات با تماشاگران، برخورد فیزیکی تماشاگران با بازیکنان، درگیری بازیکنان با داور و درگیری بین طرفداران بود. این مورد از پرتکرارترین انواع کجروی فرهنگی اشاره­شده در مصاحبه­ها بود. یکی از مصاحبه­شوندگان بیان نمود:

«بسیار دیده­ایم که تماشاگران در ورزشگاه­ها با هم درگیر می شوند و به هم آسیب می زنند».

 در همین راستا، یکی دیگر از شرکت­کنندگان گفت:

«من شاهد دعوای شدید بازیکنان یک تیم با بازیکنان تیم مقابل بوده­ام».

 باید توجه کرد که این نوع از کجروی فرهنگی (درگیری و پرخاشگری هواداران و ورزشکاران) بی­تناسب با نوع اول یعنی هتاکی و فحاشی به یکدیگر نیست. در بسیاری از بازی­های ورزشی، ورزشکاران یا هواداران با هم درگیر می­شوند و به زد و خورد با هم می­پردازند و علاوه بر آسیب رساندن به هم، تصویر بسیار زشتی از ورزش به نمایش می­گذارند. این صحنه­ها توسط کودکان و نوجوانان در ورزشگاه و پشت تلویزیون مشاهده می­شود و ذهن آنها را درباره ورزش و رفتار فرهنگی در محیط ورزش تغییر می­دهد. مطالعات بر روی هواداران ورزش نشان می­دهد کسانی که به یک هنجار گروهی معتقد هستند به احتمال بیشتری در فعالیت‌های خشونت­آمیز دخیل می­شوند (آمیتو همکاران[19]، ۲۰۱۴).

در دسته­بندی مضامین اصلی علل کجروی های فرهنگی در محیط ورزش عوامل زمینه­ای قرار داشت. یکی از عوامل زمینه­ای، پایگاه اجتماعی- اقتصادی شامل مضمون­های نقص فرهنگی در محیط خانواده، مشکلات مالی، تحصیلات فردی و تحصیلات خانواده می­باشند. شرایط محیطی موجود در پیرامون افراد سبب گردیده است تا بر شکل­گیری و یا عدم­شکل­گیری مسائل اخلاقی نیز تأثیرگذار باشد. همچنین پژوهش محمدزاده و همکاران (1399) نشان داد در کنار عوامل زیستی، عوامل فردی و عوامل ذهنی از جمله برخی ویژگی­های فکری، نگرشی و ذهنی ورزشکاران در بهبود اخلاق آنان تأثیرگذار است. ایروان، (2014) در مقاله­ای با عنوان «خشونت ورزشی در داخل و خارج از زمین» آورده است که اگرچه خشونت ورزشی در بیشتر کشورها در اوایل وجود داشته است، اما نگاه به خشونت ورزشی و افرادی که مرتکب آن می‌شوند امروزه متفاوت است. ما بخش اعظم اینها را از طریق والدین و الگوهای نقش بزرگسال مشاهده می‌کنیم. در حقیقت، تأکید بیش از حد ورزش که در سنین پایین و زودتر آغاز شده، یک فاجعه است که اغلب در قلب‌های شکسته و  رویاهای شکسته به وجود می‌آید.

عوامل ساختاری دسته­بندی آخر از عوامل موثر بر کجروی­های فرهنگی در محیط ورزش با مضمون­های فرعی تغییر پارادایمی، نبود شایسته­سالاری، ناهمسویی شناختی، ناهمسویی نهادی می­باشند. تغییر پارادایمی شامل مفاهیم اشاعه فرهنگ غلط، عجین شدن آموزش­ها با پرورش­های قبلی، تغییر رفتار خانواده­ها در تربیت فرزندان، تغییر ساختار اجتماعی، گذر از سنت به مدرنیته، عدم­انتقال تمدن فرهنگ ساز از نسل گذشته به آینده بود. رید (2020) بیان داشت امروزه ویژگی­های شخصیتی به عنوان یکی از ابعاد مهم و کلیدی در روند شکل­گیری مسائل اخلاقی مشخص گردیده است. به عبارتی، عوامل فردی در روند بهبود وضعیت اخلاقی نقش مهم و تأثیرگذاری دار؛ به­صورتی که امروزه در برنامه­های بهبود وضعیت اخلاقی باید به تفاوت­های فردی توجه لازم را داشت. براساس نتایج بیگلری و همکاران (1400) عوامل فرهنگی-اجتماعی مهمترین عامل اثرگذار بر بحران هواداری است و می­توان گفت که نادیده­گرفتن حقوق دیگران، مسئولیت اجتماعی ضعیف هواداران، تبدیل­شدن ورزشگاه به محلی برای انتقال آشوب­های شهری، خشونت و نارضایتی از جامعه، ناهنجاری­های اجتماعی، نادیده­گرفتن ارزش­های فردی، نابرابری و بی­عدالتی اجتماعی، یادگیری پرخاشگری و همنوایی اجتماعی و اِسناد بیرونی وقایع و شکست­ها توسط هواداران موجب تشدید درگیری و تنش آنها می­شود و با ادامه یافتن رفتارهای نابهنجار و ضعف فعالیت باشگاه­ها در حوزه فرهنگ هواداری این تنش­ها می­تواند به ایجاد بحران هواداری منجر شود.

مضامین اصلی راهکارهای رفع کجروی­های فرهنگی در محیط ورزش شامل مضامین فرعی بازسازی شناختی (بازتعریف و احیای فرهنگی، بازنگری و تدوین قانون)، انطباق و سازگاری (شایسته­گماری، حاکمیت نگاه ارزش­مدارانه و همسویی راهبردی)، اثربخشی اقدامات فرهنگی (تربیت و آموزش، مدیریت فرهنگی و کنترل و نظارت اجتماعی) بودند. طبق نتایج پژوهش خسروی زاده و همکاران (1398) 34 شاخص بر روی 8 عامل توکل به خدا، ورزش جوانمردانه، میهن­دوستی، صداقت، قانون‌پذیری و سلامت کار، انسجام و همدلی، امانتداری و شجاعت، شفافیت مالی و روابط سالم به عنوان عامل‌های منشور اخلاقی مربیان شناسایی و تایید شدند. آنچه از یافته­های این تحقیق به­دست آمد نشان داد که از نظر مصاحبه­شوندگان که از قشرها و اصناف مختلف درگیر در ورزش و فرهنگ بودند انواع کجروی­های فرهنگی چند دهگانه چون فحاشی، دروغگویی، درگیری، رفتارهای غیرعرفی، فساد مالی و مدیریتی، نبود برنامه و قانون و مواردی از این قبیل در ورزش کشور ما دیده می­شود که در وضعیت بحران به سر برده و با گذشت زمان در حال افزایش هستند. بیشتر افراد اعتقاد داشتند که وضعیت ما در این زمینه نسبت به کشورهای دیگر بد است و باید بیشتر کار کرد تا این فاصله جبران شود. اولویت­های آنها برای حل و فصل سریع این کجروی­ها، فساد مالی و مدیریتی و فحاشی و پرخاشگری بود و اکثرا حضور زنان را در کاهش این کجروی­های فرهنگی در اماکن ورزشی موثر تلقی کرده­اند. آنها نقش­آفرینی فضای مجازی را برجسته و در اغلب موارد متاسفانه منفی و بد ارزیابی کردند که با سوء مدیریت رها شده است.

به نظر می­رسد نهادهای دخیل در فرهنگ و ورزش در تشدید و یا کنترل این کجروی­ها سهیم باشند و اعمال نشدن فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی در بستر ورزش یکی از عوامل بروز کجروی است. در زمینه دلایل ایجاد کجروی­های فرهنگی نیز بسیاری از این شرکت­کنندگان معتقد بودند که ضعف مدیریتی و فساد در آن، فقدان برنامه­ریزی و قانون لازم الاجرا، نبود آموزش و تربیت و فرهنگ­سازی، نبود دغدغه فرهنگی، نبود امکانات ساختاری و مواردی از این قبیل، منجر به افزایش کجروی­های فرهنگی در محیط ورزش شده است.

در نهایت با توجه به نتایج پژوهش می­توان در چندین بخش پیشنهاداتی را برای کنترل و پیشگیری از کجروی­های فرهنگی ارایه کرد:

 آموزش رفتارهای صحیح اخلاقی به هواداران، ورزشکاران، مربیان، داورانو لیدرها از طریق تشکیل شورای مشترک در وزارت ورزش و جوانان، وزارت آموزش و پرورش و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران؛ تعلیم و تربیت صحیح کودکان از طریق انتقال ارزش­های اخلاقی و فرهنگی و همچنین ارزش­های مبتنی بر المپیک و پارالمپیک مانند دوستی، احترام و برابری، استفاده از ورزشکاران شاخص و الگوسازی فرهنگی در زمینه رفتارهای صحیح در محیط ورزش برای هواداران و ورزشکاران؛ارتقای فرهنگ هواداری، استفاده از تجربیات، نفوذ و پذیرش اجتماعی پیشکسوتان به منظور ارتقای فرهنگ پهلوانی؛ استفاده از ظرفیت ورزش برای توسعه رفتار هواداری و تشویق به بازی جوانمردانه و ورزش پاک و توسعه مسئولیت­پذیری اجتماعی ورزشکاران و باشگاه­ها در توسعه منش پهلوانی مواردی است که می­توان در مقوله مدیریت فرهنگی، احیای فرهنگی و تربیت و آموزش نام برد.  

تدوین قوانین و آیین­نامه­های لازم الاجرا برای کنترل کجروی­های فرهنگی، نظارت بر رسانه­های رسمی و همچنین شبکه­های اجتماعی و تولید محتوای غنی و پربار و مفید، تعقیب و پیگیری خاطیان اخلاقی و فرهنگی در محیط­های ورزش در هر جایگاه و مقامی، بسترسازی حضور زنان و خانواده­ها در محیط­های ورزش، شناسایی و ردیابی و دستگیری جادوگران و رمالان نفوذ یافته در تیم­ها  و باشگاه­ها، نظارت بیشتر و دقیق­تر از طریق دوربین­های ورزشگاه­ها بر رفتار هواداران و ورزشکاران، گسترش زیرساخت­ها و توسعه امکانات رفاهی مناسب در ورزشگاه­ها، عدالت در پرداخت­ها و توجه به بانوان، معلولان، پیشکسوتان، شهرستان­ها و سایر رشته­های ورزشی، گزینش و انتخاب مدیران سالم، متخصص، با وجدان و با تجربه و اجرای شایسته­سالاری در مقولات بازنگری و اصلاح قانون، شایسته­گماری و کنترل و نظارت پیشنهاد می­شود.

  • منابع

    • آزادی، محمد؛ حامی، محمدو شجاعی، وحید. (۱۴۰۱). «شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر مدیریت اثربخش رفتارهای وندالیسمی هوادارن فوتبال مبتنی بر جغرافیای فرهنگی». رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی. ۳۶ (۱۰).
    • افروزه، محمد صادق، ؛ ارعیان حسین، کاظمی کرانی بهلول. (1398). «شناسایی و تحلیل ابعاد خشونت علیه کودکان در حوزه ورزش (رهیافت مبتنی بر تئوری داده بنیاد)». پژوهش در ورزش تربیتی، 7(16)، صص 213-234.
    • افروزه، محمد صادق و هادی پور، مریم. (1399). «شناسایی و تحلیل ابعاد گرایش به خرافات در حوزه ورزش: رهیافت مبتنی بر نظریه داده‌بنیاد». مطالعات مدیریت ورزشی. 12(62، صص: 65-86.
    • آقایی، مجید و ملانوروزی، کیوان. (1397). «تحلیل جرم­شناختی تئوری ناکامی پرخاشگری در خشونت تماشاگران فوتبال». مطالعات روان شناسی ورزشی. 7(26)، صص 151-166.
    • بیرامی ایگدر، جمال الدین؛ حاتمی، سعید و رحیمی، سوسن. (1394). «نقش رسانه‌های ورزشی در شکل‌گیری رفتار شهروندی هواداران شهرآورد».مطالعات مدیریت ورزشی. 7(34، صص 37-50.
    • بیگلری، نسرین؛ حسینی نیا، سید رضا؛ باقری، هادی، وکومبس، ویلیام تیموتی. (1400). «شناسایی و اولویت‌بندی عوامل مؤثر بر بحران هواداری در لیگ برتر فوتبال ایران براساس مدل سه‌شاخگی». نشریه مدیریت ورزشی. 13(4)، صص 1235-1261.
    • جعفروندنو، فرشاد؛ نوابخش، مهرداد و آفرینش خاکی، اکبر. (1400). «علل خشونت و انحرافات ورزشی ایران با رویکرد آینده پژوهی (مورد مطالعه: رشته فوتبال) ». مطالعات توسعه اجتماعی ایران. 14(1)، صص 17-36.
    • حیدری، رضا و میلانی، علیرضا. (۱۳۹۹). «تحلیلی بر رویکردهای نظریه­ای پدیده وندالیسم در فوتبال (چالش­ها و راهکارهای کیفری) ». مطالعات فرهنگی اجتماعی المپیک. 1(4)، صص 127-161.‎
    • خسروی زاده، اسفندیار؛ خلجی، حسن و مندعلی زاده، زینب. (1398). «تدوین منشور اخلاقی مربیان هیئت‌های ورزشی استان مرکزی». مدیریت منابع انسانی در ورزش. 6(2، صص 357-374.
    • زارعیان، حسین؛ افروزه، محمد صادق؛ قربانی، محمد حسین و فاضل بخششی، محمود.(۱۳۹۹). «طراحی الگوی توسعه پهلوان‌پروری در ورزش ایران». پژوهش در مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی. ۱۰ (۲۰) ، صص80-106.
    • سراج زاده، سید حسین و بابایی، مینا. (۱۳۸۹). «جهانی شدن، فرهنگ جهانی و کجروی فرهنگی». فصلنامه علوم اجتماعی. 17(48)، صص 43-73.
    • طالب پور اکبر. (1399). «رفتارهای نابهنجار در میان تماشاگران فوتبال در شهر تهران». بررسی مسائل اجتماعی ایران. 11(2، صص 289-316.
    • طاهرخانی، سجاد و شفیعی، شهرام. (1400). «بررسی عوامل موثر بر بروز تبانی در فوتبال ایران». مدیریت و توسعه ورزش. 10(3)، صص 71-80.
    • فتحی، سروش. (۱۳۹۸). «بررسی عوامل موثر بر رفتار انومیک در میان هواداران فوتبال». مطالعات فرهنگی اجتماعی المپیک. 1(1، صص: 73-103.‎
    • قاسمی، وحید. (۱۳۸۳). «سنخ­شناسی دانشجویان بر مبنای پدیده روابط دوستانه دختر و پسر». فصلنامه مطالعات جوانان.، شماره ۷.
    • محمدزاده افخمی، یونس؛ نجف زاده، محمدرحیم؛ برقی­مقدم، جعفر و جنانی، حمید. (1399). «مطالعه عوامل مؤثر بر بهبود اخلاق ورزشکاران فوتبال حرفه‌ای ایران».مطالعات روانشناسی ورزشی. 9(34)، صص 45-60.
    • مفاخر، لیلا؛ خطیبی، امین؛ هژبرنیا، زهرا و ندری، امیر. (۱۴۰۰). «شناسایی عوامل موثر بر خشونت و پرخاشگری». مجله علوم پزشکی رازی. ۲۸ (۹، صص92-103.
    • نیازی محسن، آقابزرگی زاده شیوا، حسینی زاده سعید، سخایی ایوب. (1399). «فراتحلیل عوامل مؤثر بر وندالیسم در ایران». فصلنامه علمی مطالعات امنیت اجتماعی. 11(61)، صص 75-107.
    • نصرت پور، آزاد و مازندرانی، محمدرضا. (۱۳۹۵). «بررسی میزان مصرف مکمل های مجاز و غیرمجاز در بین ورزشکاران رشته های بدنسازی و کشتی شهر گرگان». دومین همایش ملی علوم ورزشی و تربیت­بدنی ایران، تهران.
    • نیک­بخش، رضا. (1400). «بررسی نقش باورهای دینی بر تمایل به استفاده از مواد نیروزا در ورزشکاران حرفه‌ای».مطالعات روانشناسی ورزشی. 10(37، صص 207-222.
    • هوشیاری، داریوش؛ اسماعیلی، مهدی وکلانتری، کیومرث. (1401). «تحلیلی بر کنترل کیفری درمقابله با وندالیسم». پژوهش­نامه حقوق کیفری. 13(1): 289-314. doi: 10.22124/jol.2021.19258.2106

     

    • AJALA, A. O., & FALOLA, K. O. (2022). “CHEATING IN SPORT COMPETITIONS; A MONSTROUS VICE FAST TURNING TO A GLOBAL CULTURE”. Global Journal of Health-Related Researches, 4(1).
    • Amiot, C. E., Sansfacon, S., & Louis, W. R. (2014). “How normative and social identification processes predict self-determination to engage in derogatory behaviours against outgroup hockey fans”. European Journal of Social Psychology, 44, 216–230.
    • Guba, E. G. & Lincoln, Y. S. (1994). “Competing Paradigms in Qualitative Research”, Handbook of Qualitative Research. London: Sage.
    • Hennessy, D. A., & Schwartz, S. (2012). “The influence of instrumental motives and daily hassles on spectator aggression at little league baseball games”. In B. M. O’Connor (Ed.), Social and psychological issues in sports (pp. 95-114).
    • Kavussanu, M. (2019). “Toward an understanding of transgressive behavior in sport: Progress and prospects”. Psychology of Sport and Exercise, 42, 33-39.
    • LAKE, Y. A. (2020). Political Causes of Sport Related Violence and Aggression: A Systematic Review”.
    • Pearson, Geoff (2006). “Hooliganism, Football Industry Group”, University of Liverpool, pp: 1-4.
    • Reid, H. (2020). “Athletic virtue and aesthetic values in Aristotle’s ethics”. Journal of the Philosophy of Sport, 47(1), 63-74.
    • (2019). “Football in Turkey from 1960 to Present Day: Unpreventable Violence”. Journal of Education and Training Studies,7(9):32-8.
    • Roberts, V., Sojo, V., & Grant, F. (2019). “Organizational factors and non-accidental violence in sport: A systematic review”. Sport Management Review. 23(1): 8-27.
    • Russell, G. W (2008). “Aggression in the Sports World: A Social Psychological Perspective”, 1st Edition, ‎Oxford University Press
    • Wann, D. L., & Waddill, P. J. (2014). “Predicting sport fans’ willingness to consider anonymous acts of aggression: Importance of team identification and fan dysfunction”. In C. Mohiyeddini (Ed.), Contemporary topics and trends in the psychology of sports (pp. 139–151). Hauppauge, NY: Nova.
    • Wann, Daniel L., James, Jeffrey D. (2019). “Sport fans: the psychology and social impact of fandom”, Second edition. New York: Routledge