نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری مدیریت ورزشی، واحد اصفهان( خوراسگان ) دانشگاه آزاد اسلامی ، اصفهان ، ایران

2 دانشیارمدیریت ورزشی، واحد اصفهان( خوراسگان ) دانشگاه آزاد اسلامی ، اصفهان ، ایران

3 استادیار مدیریت ورزشی، واحد اصفهان( خوراسگان ) دانشگاه آزاد اسلامی ، اصفهان ، ایران

چکیده

هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر توسعه تأمین مالی باشگاه های ورزشی با رویکرد اقتصاد مقاومتی در شرایط تحریم بود. پژوهش حاضر از نوع، پژوهش‌های کاربردی می‌باشد که به صورت میدانی انجام گردید. روش پژوهش حاضر از نظر روش گردآوری داده‌ها آمیخته بود که به صورت کیفی-کمی اجرایی گردید. در بخش کیفی از روش تحلیل تحلیل مضامین استفاده شد. جامعة آماری پژوهش حاضر در بخش کیفی شامل افراد آگاه به موضوع پژوهش بود. روایی سازه این پرسش‌نامه به وسیله روش تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. پایایی این پرسش‌نامه نیز با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ میزان 82/0 مشخص گردید. همچنین در بخش کیفی پژوهش جهت بررسی روایی از قابلیت باور -پذیری (اعتبار)، انتقال‌پذیری و تاییدپذیری استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش حاضر از کدگذاری به صورت کدگذاری باز، محوری و انتخابی در بخش کیفی با استفاده از روش تحلیل مضامین و همچنین از روش آماری معادلات ساختاری در بخش کمی استفاده گردید. تمامی روند تجزیه‌و‌تحلیل داده‌های کمی پژوهش در نرم‌افزارهای اس‌پی‌اس‌اس نسخه 20، پی‌ال‌اس نسخه 2 و مکس‌کیو‌دی‌ای 2018 انجام گرفت. نتایج بخش کیفی پژوهش هشت دسته عامل ساختارهای انسانی، ساختارهای فنی-مالی، عوامل مدیریتی، عوامل دانشی، عوامل سیاسی-حقوقی، عوامل انگیزشی، عوامل نظارتی و عوامل تجاری شناسایی شد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Investigating the effective factors on the development of financing of sports clubs with the approach of resistance economy in the conditions of sanctions

نویسندگان [English]

  • sareh kamyab 1
  • Mohammad Soltan Hosseini 2
  • ghasem rahimi sarshabaderani 3

1 PhD. Student of sport management,Dept.of...,Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University ,Isfahan , Iran

2 Associate Professor of Sport Management, Isfahan University, Isfahan Iran

3 Sports Management, Faculty of Sports Sciences, Isfahan Branch (Khorasgan), Islamic Azad University, Isfahan, Iran

چکیده [English]

The purpose of this study was to investigate the factors affecting the development of sports club financing with a resilient economy approach in the face of sanctions. The present study is an applied research that was conducted in the field.which included 40 specialists and 68 sports managers. Based on the whole number sampling method, all of these individuals were identified as the sample. The questions of this questionnaire were in the form of a 5-point Likert scale. The content validity of this questionnaire was examined using the opinions of 7 university professors. The construct validity of this questionnaire was examined by factor analysis. The reliability of this questionnaire was determined using Cronbach's alpha calculation of 0.82. Also, in the qualitative part of the research, credibility, validity, transferability and verifiability were used to check the validity. In order to analyze the data of the present study, coding in the form of open, axial and selective coding in the qualitative part using the method of content analysis and also the statistical method of structural equations in the quantitative part was used. The whole process of analyzing the quantitative research data was done in SPS software version 20, PiLAS version 2 and MaxQuids 2018. The results of the qualitative part of the research identified eight categories of human structure

کلیدواژه‌ها [English]

  • financing
  • sports clubs
  • resistance economy
  • sanctions conditions

بررسی عوامل موثر بر توسعه تأمین مالی باشگاه­های ورزشی حرفه­ای ایران با رویکرد اقتصاد مقاومتی در شرایط تحریم

ساره کامیاب[1]

 محمد سلطان­ حسینی[2]

قاسم رحیمی سرشبادرانی[3]

10.22034/SSYS.2022.2023.2438

تاریخ دریافت مقاله: 30/6/1400

                                                                                 تاریخ پذیرش مقاله:4/10/1400

 

مقدمه

تحریم­های بین ­المللی به عنوان یکی از پدیده ­های بشری نقش مهمی در روند توسعه برخی کشورها داشته است. تحریم­های بین ­المللی همواره در سطح جهان وجود داشته و کشورهای مختلفی از این مسئله دچار مشکلات اساسی شده اند. گردون (2016) در تحقیق خود که با هدف بررسی تحریم­های اقتصادی در کشور کوبا انجام گرفت، اشاره داشت که تحول مدیریتی و ایجاد نوآوری یکی از راهکارهای مهم در جهت دور زدن تحریم­هاست. سلکی (2020) اشاره داشت که تحریم­های کشور امریکا بر هفت کشور دنیا شامل ایران، روسیه، سوریه، ونزوئلا، کوبا، کره شمالی و چین مشهود می­باشد. وی اشاره داشت که این تحریم­ها مشکلات جدی برای کشور ونزوئلا ایجاد کرده است که راهکارهایی از جمله ایجاد منابع جایگزین و مدیریت منابع با توجه به اولویت­های مشخص ­شده توانسته است تا حدی تاثیرگذاری عظیم این راهکارها را کنترل نماید. تحریم­ های بین ­المللی در حوزه ورزش بر کشور روسیه به علت وجود مشکلات مربوط به دوپینگ در این کشور از جمله تحریم­های تخصصی ورزشی بود که به واسطه ایجاد تغییراتی از سوی کشور روسیه در زمینه اصلاح نظام ورزش سبب شد تا این تحریم­ها کنترل گردد (جیکینی، 2018).

اگر چه تحریم­های اقتصادی سابقه طولانی در حیات بشری دارند، اما در قرن معاصر ابعاد گسترده­تر و شمار آن افزایش یافته است. کشور ایران در دوره معاصر اولین بار در دهه 1330 به علت نهضت ملی­شدن صنعت نفت از سوی انگلستان تحریم شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز به دلیل تسخیر سفارت امریکا پیوسته از سوی امریکا مورد تحریم قرار گرفته است، اما دور جدید تحریم­های اقتصادی علیه ایران از نمیه دهه 1380 آغاز شده و در سال 1390 به بهانه­های هسته­ای و حقوق بشر ادامه یافته  است (سادات اخوی، 1396: 34). اقتصاد مقاومتی عبارت است از: اقتصادی راهبردی که محیط­سنج است و درون و برون را به خوبی می­بیند و برای شرایط که هرلحظه ممکن است تغییر کند، واکنش مناسبی دارد. اصول کلی حاکم بر اقتصاد مقاومتی و سیاست­های لازم برای اجرای این اصول، از منظر کمیسیون اقتصاد کلان، بازرگانی و نظام اداری بدین صورت بیان شده است: حفظ ماهیت و هویت اقتصاد، توانمند­سازی و افزایش کارایی مدیریت و نظم اداری، اصلاح زمینه فعالیت فعالان اقتصادی، تکریم محصولات ساخت داخل، تأکید بر فعالیت دانش­بنیان، سلامت اقتصادی، جلب مشارکت عموم مردم، تقویت توانمندی و بازدهی نیروی کار، استفاده از حداکثر ظرفیت­های تولیدی، جلوگیری از تعطیل شدن واحدهای تولیدی و کارخانه­های کشور، توجه به زندگی مردم جامعه، تقویت روحیه خودباوری و خوداتکایی، حداکثر کردن استفاده از امکانات و تجهیزات موجود در کشور و پایین آوردن درجه آسیب­پذیری کشور در جریان مبادلات با خارج و توسعه مالی  (جوانی، 1397: 568)    سیاست­های  مالی یکی از ابزارهای مهم و تأثیرگذار بـر رشـد و توسـعه اقتصـادی اسـت و پایداری سیاست مالی یکی از نگرانی­های عمده سیاست­گذاران اقتصادی کشورهای جهان اسـت، زیـرا سیاست مالی ناپایدار می­تواند حجم سرمایه­گذاری و در نتیجه، رشد اقتصادی پایدار را تهدید کند (هوانگ[4] و همکاران، 2018).

ورزش یکی از صنایع مهم در عرصه بین­المللی می­باشد که امروزه کمک­های فراوانی به اقتصاد جوامع مختلف کرده است. رشد ورزش در تمامی عرصه­ها و گسترش آن در تمامی گروه­ها سبب گردیده است تا ورزش به عنوان یک صنعت مهم در جهان شناخته گردد. گستردگی ورزش باعث شده تا امروز شاهد شکل­گیری ورزش به صورت گسترده باشیم (میر[5] و همکاران، 2018: 27).  ورزش یک صنعت پویا با رشد سریع و مبتنی بر یک فعالیت بدنی رقابتی یا بازی و یک فعالیت اجتماعی پیچیده است. رشد صنعت ورزش با توجه به شاخص­های پرمشغله آن، تأثیر مستقیمی بر اشتغال و تأثیری مثبت بر کیفیت زندگی و بهداشت عمومی دارد. برخی تخمین­ها نشان می‌دهد که بازار جهانی ورزش با نرخ رشد سالانه مرکب بیش از 5 درصد در حال رشد است و با وجود بحران جهانی همه­گیر 19Covid- ، تخمین زده می‌شود که تا سال 2025 به ارزش تقریبا 600 میلیارد دلار یا 826 برسد(لیویک[6]، 2021: 415). همچنین در جوامع امروزی سیاست مالی یکی از ابزارهای مهم و تأثیرگذار بـر رشـد وتوسـعه اقتصـادی اسـت و پایداری سیاست مالی یکی از نگرانی­های عمده سیاست­گذاران اقتصادی کشورهای جهان اسـت، زیـرا سیاست مالی ناپایدار می­تواند حجم سرمایه­گذاری و در نتیجه، رشد اقتصادی پایدار را تهدید کند (هوانگ[7] و همکاران، 2018: 25).  یکی از حوزه­های مهم در هر جامعه­ای ورزش می‌باشد که نقش مهم و اساسی را می­تواند در سازمان­ها ایفا نماید. اثرات مسـتقیم اقتصـادی ورزش، اثراتـی چـون تولید کالاها و خدمات ورزشـی، صـادرات و واردات، هزینه­های خانوار، ایجاد اماکن و تسهیلات، تبلیغـات، مشارکت در بازار بورس، پوشش رسـانه­ای، اشـتغال، جذب گردشگر و حامیان مـالی را شـامل مـی­شـود و اثرات اقتصادی غیر­مستقیم ورزش نیز در زمینـه­هـایی چون ارتقای سلامتی جامعه، کاهش هزینه­های درمـان و به تبع آن توسعه برنامه­هـای ملـی سـلامت، کـاهش بزهکاری­ها، کاهش غیبت کارکنان و افزایش عملکـرد و بهره وری آن­ها مدنظر قرار می­گیرد (یوئن[8] ، 2008: 30).

 ورزش در ابعاد مختلف خدماتی و محصولاتی مربوط به ورزش، فعالیت می‌نماید. ورزش همچنین در حوزه­های قهرمانی، همگانی و حرفه­ای فعالیت دارد و خدمات و محصولات خود را به علاقه مندان ورزش در تمامی ‌ابعاد ارائه می‌نماید. استفاده از ظرفیت­های ورزش می­تواند سبب رشد شاخص­های اقتصادی در کشورهای مختلف گردد. بررسی آمارهای موجود در زمینه ورزش نشان­گر این واقعیت است که هر ساله شاهد رشد روز افزون ورزش می­باشیم. حیطه­های مختلف ورزش امروزه شاهد پیشرفت­های گسترده­ای شده است. امروزه صنعت پزشکی ورزشی تنها در سال 2016 حدود 10 میلیارد دلار به واسطه 82697 کسب و کار درآمد ایجاد کرده است. درآمد ورزش در آمریکای شمالی از 5/60 میلیارد دلار در سال 2014 به 5/73 میلیارد دلار در سال 2019 رسیده است. گسترش رسانه­ها و فضاهای مجازی سبب گردیده است تا ورزش و رسانه نیز ارتباطات تنگاتنگی با یکدیگر داشته باشند. از طرفی رسانه­ها و فضای مجازی سبب بهبود و ارتقای درآمد ورزش شده است. همچنین ورزش سبب افزایش درآمدها در رسانه­ها گردیده است. پیش­بینی شده که درآمد رسانه­ها به واسطه ورزش از 6/14 میلیارد دلار در سال 2014 به 6/20 میلیارد دلار در سال 2019 برسد که این مسئله رشدی به میزان 2/7 درصد را شامل می‌شود و اهمیت رسانه و فضای مجازی در مسیر توسعه اقتصادی ورزش را نشان می‌دهد (ژانگ[9] و همکاران، 2018: 112).

 ورزش به عنوان یک صنعت پر رونق و پردرآمد، در عرصه مبادلات اقتصادی جامعه حضور مؤثر و فعال پیدا کرده است. ورزش یکی از بزرگ­ترین و سریع­ترین صنایع در حال رشد در دنیا می‌باشد که تبادلات مالی سالیانه این صنعت چند صد میلیارد دلار می­باشد؛ به­گونه­ای که در برخی از کشورها دو برابر صنعت خودروسازی و 7 برابر صنعت سینما در ورزش تبادلات مالی صورت می‌گیرد.

ورزش همواره مورد توجه محققان بوده است. رادیکونایانا[10] و همکاران (2015) در پژوهش خود به این نتیجه رسیدند که علاوه بر پارامترها و دستورالعمل­های مؤثر بر بازاریابی الکترونیکی، یازده عامل اصلی موفقیت باید هنگام توسعه و اجرای راهبرد بازاریابی الکترونیکی برای رویدادهای بزرگ در نظر گرفته شود. این پژوهش به طور موردی در جام جهانی جیمز آفریقای جنوبی انجام گرفت. یافته­های این تحقیق قابل استفاده برای میزبانی رویدادهای بزرگ ورزشی است. این 11 عامل در پنج مؤلفه برنامه­ریزی، عملیاتی، مالی، فناوری اطلاعات و ارتباطات قرار دارد (محمدی و همکاران، 1398: 70). پاک دلان(1400) در مجموع 27 راهکار منابع مالی ورزش دانش‌آموزی را شناسایی کرد که در قالب شش عامل اصلی دسته‌بندی شدند. چهار عامل شناسایی­شده (ظرفیت بودجه رسمی، ظرفیت‌های قانونی، مدیریت بودجه و توسعه منابع انسانی) مبتنی بر استفاده از فرصت‌های داخل آموزش و پرورش است و دو عامل دیگر (استفاده از خیرین و وجوهات شرعی، جذب حامی مالی و مشارکت بخش خصوصی) مبتنی بر استفاده از فرصت‌های موجود درخارج از آموزش و پرورش است. استفاده از ظرفیت‌های داخل آموزش و پرورش نیازمند آگاهی از راهکارهای توسعه منابع مالی، تلاش مدیران عملیاتی و حمایت مدیران عالی است. استفاده از فرصت‌های خارج از آموزش و پرورش نیز نیازمند فرهنگ‌سازی و تسهیل شرایط قانونی برای ورود بخش خصوصی است.

در پژوهش­هایی از جمله تحقیق پیداگو[11](2020)، کیا و ماستی[12](2019)، نیر و داس[13](2019) و وانگ و فانگ[14] (2019) اشاره شد که در ورزش ایجاد رویه­هایی جهت تامین مالی اهمیت بالایی دارد. استروم[15](2018)،  گارنر[16] و همکاران (2018) و برایمو[17] (2010) ضمن تاکید بر وجود بحران­های مالی در ورزش، اشاره داشتند که مقابله با این بحران­ها امری مهم و کلیدی می­باشد. با توجه به پژوهش­های انجام شده در این مورد و فقدان بررسی­ها در مورد عوامل مؤثر بر توسعه روش­های تامین مالی باشگاه­های ورزشی، امروزه گام­هایی در مسیر برنامه­ریزی و گسترش توسعه مالی ورزش برداشته شده است. فقدان پژوهش­های جامع در حوزه توسعه ورزش با روش­های تامین مالی باشگاه­های ورزشی سبب گردیده است تا امروزه برنامه­ریزی مناسبی جهت بهره­گیری و استفاده از روش­های تامین مالی باشگاه­های ورزشی در مسیر توسعه ورزش انجام نگردد. این مسئله موجب شده  تا امروزه ورزش در کشور ایران توفیق چندانی نداشته باشد و به عبارتی اقتصاد ایران نتوانسته است از ظرفیت­های ورزش در مسیر شکوفایی اقتصادی کشور بهره لازم را ببرد. شاخص­های توسعه مالی در پژوهش­های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. محمدی و همکاران (1398) این شاخص­ها را شامل توسعه نهادی، ساختار و مالکیت، توسعه رسانه­ای، توسعه علمی- پژوهشی، توسعه هواداران و درآمد حاصل از آن، توسعه نیروی انسانی، توسعه امکانات و زیرساخت ورزشی، توسعه حقوقی و قانونی، توسعه بنگاه­های صادرات تولیدات ورزشی و توسعه و گسترش شبکه­های اجتماعی دانسته­اند.

اوزکای و پلستکوت (2020) نیز مشخص نمودند که عدم­توجه به روش­های تامین مالی در باشگاه­های ورزشی می­تواند آسیب­های جدی در زمینه ایجاد منابع مالی ایجاد نماید و مشکلات اقتصادی را به­همراه داشته باشد. هوس (2020) مشخص نمود که روش­های تامین مالی جدیدی در عرصه­های اقتصادی امروزی ایجاد شده که باعث گردیده است تا منابع اقتصادی را در این زمینه به همراه داشته باشد. اگرچه پژوهش­های مختلفی به شناسایی روش­های تامین مالی باشگاه­های ورزشی پرداخته­اند، اما این مسئله در برخی محیط­ها از جمله باشگاه­های ورزشی کشور ایران و به خصوص در شرایط تحریم مورد توجه قرار نگرفته است؛ به صورتی که امروزه شواهدی درباره نحوه پاسخگویی و واکنش باشگاه­های ورزشی به مشکلات اقتصادی ایجاد شده در شرایط تحریم با توجه به رویکرد اقتصاد مقاومتی وجود نداشته باشد. عدم توجه به تامین مالی باشگاه­های ورزشی به خصوص در شرایط تحریم حاضر سبب گردیده است تا مشکلات مالی بسیاری در باشگاه­های ورزشی شکل گیرد. وجود مشکلات مالی موجود در باشگاه­های ورزشی به واسطه نبود روش­های تامین مالی مناسب در این باشگاه­ها مطابق با شرایط فعلی کشور می­باشد. وجود تحریم­های بین­المللی سبب گردیده است تا مشکلات اقتصادی در حوزه­های مختلفی از جمله ورزش نیز صورت گیرد. نبود پژوهش­های جامع در مسیر ایجاد شواهدی در مسیر روش­های تامین مالی باشگاه­های ورزشی با رویکرد اقتصاد مقاومتی در شرایط تحریم سبب شده تا باشگاه­های ورزشی کشور ایران امروزه وابستگی شدیدی به منابع دولتی و جذب منابع مالی از خیرین داشته باشند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف ارائه روش­های تامین مالی باشگاه­های ورزشی، سعی در پاسخ به این سؤال­ها را دارد:

عوامل مؤثر بر روش­های تامین مالی باشگاه­های ورزشی کدام­اند؟

مدل توسعه روش­های تامین مالی باشگاه­های ورزشی چگونه است؟

روش­شناسی پژوهش

پژوهش حاضر از نوع پژوهش­های کاربردی می­باشد که به صورت میدانی انجام گردید. روش پژوهش حاضر از نظر روش گردآوری داده­ها آمیخته بود که به صورت کیفی- کمی اجرایی گردید. در بخش کیفی از روش تحلیل مضامین استفاده شد. تحلیل مضمون، شیوه­ای در روش پژوهش کیفی است که بر شناسایی، تحلیل و تفسیر الگوی معانی داده‌های کیفی تمرکز دارد. مراحل انجام روش تحلیل مضامین در این پژوهش شامل آشنا شدن با داده­ها، ایجاد کدهای اولیه و کدگذاری، جست وجو و شناخت مضامین، ترسیم شبکه مضامین، تحلیل شبکه مضامین و تدوین گزارش بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در بخش کیفی شامل افراد آگاه به موضوع پژوهش بود. به منظور شناسایی این نمونه­ها، از روش نمونه­گیری هدفمند استفاده گردید. این نمونه­گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و در نهایت تعداد 15 نفر به عنوان نمونه در بخش کیفی مشخص گردیدند. جهت انتخاب نمونه­های بخش کیفی،  سابقه اجرایی و پژوهش افراد به عنوان ملاک انتخاب مدنظر قرار گرفت.  

همچنین جامعه آماری در بخش کمی پژوهش شامل متخصصان حوزه اقتصاد در ورزش و همچنین مدیرعامل و مدیران اقتصادی باشگاه­های فوتبال ایران در لیگ­های برتر و لیگ آزادگان بودند. با توجه به بررسی­های انجام­شده تعداد این افراد شامل  108 نفر(40 متخصص و 68 مدیر ورزشی) بود. بر اساس روش نمونه­گیری تمام شمار، تمامی این افراد به عنوان نمونه مشخص شدند که پس از توزیع و جمع­آوری پرسش­نامه­های پژوهش تعداد 83 نفر با پژوهش حاضر همکاری داشتند.

ابزار پژوهش شامل مصاحبه­های نیمه­ساختارمند و پرسش­نامه محقق­ساخته بود. مصاحبه­های پژوهش با هماهنگی با نمونه­های بخش کیفی انجام گردید. خروجی مصاحبه­های بخش کیفی منجر به طراحی پرسش­نامه شد. این پرسش­نامه خروجی بخش کیفی  و دارای 52 سوال بود که سوالات آن به بررسی عوامل موثر بر توسعه تأمین مالی باشگاه­های ورزشی با رویکرد اقتصاد مقاومتی در شرایط تحریم می­پرداخت. سؤالات این پرسش­نامه به صورت طیف 5 ارزشی لیکرت بود. روایی محتوایی این پرسش­نامه با استفاده از نظرات 7 تن از اساتید دانشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. روایی سازه این پرسش­نامه به وسیله روش تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. پایایی این پرسش­نامه نیز با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ میزان 82/0 مشخص گردید. همچنین در بخش کیفی پژوهش جهت بررسی روایی از قابلیت باور­پذیری (اعتبار)، انتقال­پذیری و تاییدپذیری استفاده گردید. بدین منظور محقق جهت بررسی قابلیت باورپذیری از تایید فرایند پژوهش توسط 8 متخصص و همچنین استفاده از دو کدگذار جهت کدگذاری چند نمونه مصاحبه برای کسب اطمینان از یکسانی دیدگاه کدگذاران استفاده گردید. همچنین جهت بررسی انتقال­پذیری از نظرات سه متخصص که در پژوهش مشارکت نداشتند در مورد یافته­های پژوهش مورد مشورت قرار گرفتند. همچنین جهت بررسی قابلیت تایید­پذیری از ثبت و ضبط تمامی مصاحبه­ها و بررسی آنان در زمان­های مورد نیاز استفاده گردید. در پژوهش حاضر جهت بررسی پایایی، از کمیته­های تخصصی استفاده گردید؛ بدین صورت که از اعضای این کمیته تخصصی جهت کدگذاری موازی برخی مصاحبه­ها و همچنین ارزیابی و برنامه­های مربوط به مصاحبه­ها استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده­های پژوهش حاضر از کدگذاری به صورت کدگذاری باز، محوری و انتخابی در بخش کیفی با استفاده از روش تحلیل مضامین و همچنین از روش آماری معادلات ساختاری در بخش کمی استفاده گردید. تمامی روند تجزیه­و­تحلیل داده­های کمی پژوهش در نرم­افزارهای  اس­پی­اس­اس[18] نسخه 20، پی­ال­اس[19] نسخه 2 و مکس­کیو­دی­ای[20]  2018 انجام گرفت.

یافته‌های پژوهش

نتایج توصیفی مربوط به بخش کیفی نشان داد که 7/66 درصد نمونه­ها مردان و 3/33 درصد نمونه­ها را زنان تشکیل دادند. نتایج توصیفی مربوط به بخش کمی نشان داد که 1/77 درصد نمونه­ها مردان و 9/22 درصد نمونه­ها را زنان تشکیل دادند. نتایج توصیفی بخش کمی نشان داد که افراد با سطح تحصیلی کارشناسی ارشد و بالاتر با 4/49 درصد بیشترین فراوانی را دارا بودند. به منظور شناسایی عوامل موثر بر توسعه تأمین مالی باشگاه­های ورزشی با رویکرد اقتصاد مقاومتی در شرایط تحریم از روش کیفی از نوع تحلیل مضامین و انجام مصاحبه استفاده گردید. پس از انجام کدگذاری­ها، ویژگی­های مستخرج از مصاحبه­ها مشخص و جمع­بندی گردید. جدول 1، کدگذاری­های محوری و فراوانی کدهای استخراج شده را به نمایش گذاشته است:

جدول 1: یافته­های کدگذاری­های محوری و فراوانی کدهای استخراج­شده

مضامین

کدها

فراوانی

ساختارهای انسانی

وجود متخصصان مالی در راس باشگاه­های ورزشی مشرف به شرایط تحریم

12

بهبود کنش­های مشارکتی در پاسخ به مشکلات مربوط به تحریم

13

ساماندهی خیرین در جهت جذب منابع مالی و مادی

15

استفاده از نیروهای انسانی رابط جهت ایجاد تعاملات بین­المللی در مسیر دور زدن تحریم­ها

10

ایجاد روحیه جهادی

8

بهبود وضعیت رده­های پایه باشگاه­های ورزشی

9

ارتقای جنبش­های عمومی در ورزش در پاسخ به تحریم­ها

10

بسیج پویا خبرگان اقتصادی کشور در حوزه ورزش در مسیر دور زدن تحریم­ها

8

ساختارهای فنی-مالی

انعطاف­پذیری تجاری جهت پاسخ شرایط تحریم

12

ایجاد ایده­های نو خارج از ورزش در مسیر دور زدن تحریم­ها

9

کسب وام­های بانکی به باشگاه­های آسیب­دیده

12

اصلاح نظام درآمدی باشگاه­های ورزشی در پاسخ به شرایط تحریم

9

تداوم­پذیری اقلام درآمدی

13

گسترش تسهیلات مالی صنعت ورزش حرفه­ای

10

بهبود وضعیت فناوری در باشگاه­های ورزشی

10

بهبود وضعیت پلتفروم­های اختصاصی در باشگاه­های ورزشی

8

ایجاد یارانه­های مالی و مادی به باشگاه­های ورزشی دارای مشکلات مالی

8

عوامل مدیریتی

نگاه بلند­مدت مدیران به مسئله اقتصاد در پاسخ به شرایط تحریم

9

جلوگیری از بروز بدهی­های بین­المللی

10

تعامل با فدراسیون­های بین­المللی جهت ایجاد حمایت­های مالی

11

ساماندهی نظام باشگاهی کشور در پاسخ به دور زدن تحریم­ها

8

ایجاد فعالیت­های تجاری غیرورزشی در جهت پاسخ به تحریم­ها

9

کسب میزبانی رویدادهای ورزشی بین­المللی

10

افزایش نفوذ و قدرت سازمان­های ورزشی کشور در سطح جهانی

11

ایجاد کمپ­های استعدادیابی در جهت پاسخ به تحریم­ها

10

پیاده­سازی بروکراسی اقتصادی جهت دور زدن تحریم­ها

8

ایجاد پیمان با باشگاه­های ورزشی مطرح دنیا

12

مدیریت مخاطرات اقتصادی جهت پاسخ به تحریم­ها

9

عوامل دانشی

اشراف کامل بر حوزه اقتصاد در زمان تحریم

12

ایجاد بانک اطلاعاتی از هواداران در جهت دور زدن تحریم­ها

9

تقویت دانش مالی مدیران باشگاه­های ورزشی در حوزه تحریم­ها

13

آمادگی فضای فکری در باشگاه­های ورزشی جهت توسعه حامیان مالی اجتماعی

10

ایجاد لابراتورهای خلاقیت در جهت دور زدن تحریم­ها

7

ایجاد رویدادهای ایده­پردازی

9

عوامل سیاسی- حقوقی

کاهش قوانین انحصارگرایانه در جهت تسهیل فعالیت­ها در شرایط تحریم­ها

9

 

گسترش حمایت­های قانونی از دست­اندر­کاران اقتصادی در  ورزش حرفه­ای

9

 

ارتقای سیاست­های عمومی دولت در باشگاه­های ورزشی در پاسخ به شرایط تحریم

8

 

بهبود ترکیب اقتدار و مشروعیت در ورزش

12

 

اعمال حاکمیت باشگاه­های ورزشی در عین حال کارآمد

10

 

عوامل انگیزشی

بسترسازی جهت جلب مشارکت­های مردمی

8

 

ایجاد مشوق­های مالیاتی شفاف جهت سرمایه­گذاری در ورزش

9

 

تقویت رقابت­پذیری اقتصاد در باشگاه­های ورزشی در شرایط تحریم

7

 

توجه باشگاه­های ورزشی به منافع جامعه

8

 

عوامل نظارتی

نظارت بر صرف هزینه­ها

9

 

شفاف­سازی هزینه-درآمد باشگاه­های ورزشی

9

 

استقلال نسبی در ورزش در پاسخ به شرایط تحریم

10

 

کاهش زمینه­های فسادزا در باشگاه­های ورزشی

11

 

به روزرسانی شیوه­های نظارتی در ورزش ایران

12

 

عوامل تجاری

برون­سپاری فعالیت­های اقتصادی باشگاه­های ورزشی به افراد و شرکت­های متخصص

13

 

ایجاد شبکه­های تخصصی در حوزه بازاریابی در ورزش

11

 

ایجاد شبکه­های تخصصی در حوزه کسب و کار جهت شناسایی ظرفیت­ها

10

 

ایجاد تورهای ورزش داخلی و خارجی

8

 

مطابق با نتایج بخش کیفی پژوهش، عوامل شناسایی­شده در قالب 8 دسته عامل ساختارهای انسانی، ساختارهای فنی-مالی، عوامل مدیریتی، عوامل دانشی، عوامل سیاسی- حقوقی، عوامل انگیزشی، عوامل نظارتی و عوامل تجاری دسته­بندی گردیدند. شکل 1 این عوامل را نشان می­دهد:

 

­­

شکل 1: عوامل شناسایی­شده

به منظور بررسی این عوامل از روش معادلات ساختاری استفاده گردید. جهت شناسایی توزیع داده­های پژوهش حاضر از محاسبه کشیدگی و چولگی استفاده شد. با توجه به نتایج این شاخص­ها مشخص گردید که داده­های پژوهش حاضر از توزیع غیرطبیعی برخوردار بودند. با توجه به غیرطبیعی بودن توزیع داده­های پژوهش جهت انجام روش معادلات ساختاری از نرم­افزارهای واریانس­محور استفاده گردید. شکل 2 و 3 مدل پژوهش در حالت بار عاملی و ضرایب تی را به نمایش گذاشته است.

 

شکل 2: مدل پژوهش در حالت بار عاملی

 

شکل 3: مدل پژوهش در حالت ضرایب تی

جدول 2 ، خلاصه مدل پژوهش را نشان می­دهد:

جدول 2:خلاصه مدل پژوهش

عوامل

تاثیر

t

سطح معناداری

ساختارهای انسانی

870/0

977/31

001/0

ساختارهای فنی- مالی

891/0

 484/37

001/0

عوامل مدیریتی

903/0

187/39

001/0

عوامل دانشی

885/0

430/36

001/0

عوامل سیاسی- حقوقی

914/0

289/50

001/0

عوامل انگیزشی

853/0

506/30

001/0

عوامل نظارتی

818/0

024/18

001/0

عوامل تجاری

860/0

639/22

001/0

مطابق با نتایج مدل پژوهش، مشخص گردید که میزان تی هر عامل بالاتر از 96/1 می­باشد که این مسئله نشان می­دهد تمامی عوامل به صورت معناداری در مدل پژوهش حضور داشتند. به منظور بررسی برازش مدل پژوهش از شاخص­های برازش منتخب استفاده گردید. جدول 3 نتایج مربوط به شاخص­های برازش مدل پژوهش را نشان می­دهد:

 

جدول 3: شاخص­های برازش

 

انسانی

فنی-مالی

مدیریتی

دانشی

سیاسی-حقوقی

انگیزشی

نظارتی

تجاری

معیار

وضعیت

آلفای کرونباخ

89/0

81/0

88/0

83/0

85/0

88/0

80/0

89/0

بالاتر از 7/0

مطلوب

پایایی ترکیبی

91/0

85/0

90/0

85/0

88/0

91/0

86/0

91/0

بالاتر از 7/0

مطلوب

میانگین واریانس استخراجی

45/0

42/0

47/0

43/0

41/0

43/0

48/0

45/0

بالاتر از 4/0

مطلوب

ضریب تعیین

75/0

79/0

81/0

78/0

83/0

72/0

67/0

73/0

19/0=ضعیف

33/0=متوسط

67/0=قوی

مطلوب

به منظور بررسی روایی واگرا از روش فورنل و لاکر[******] (1981) استفاده شد. جدول 4، نتایج روایی واگرا با استفاده از روش فورنل و لاکر را نشان می­دهد:

جدول 4: شاخص­های برازش

 

انسانی

فنی-مالی

مدیریتی

دانشی

سیاسی-حقوقی

انگیزشی

نظارتی

تجاری

ساختارهای انسانی

670/0

 

 

 

 

 

 

 

ساختارهای فنی-مالی

125/0

648/0

 

 

 

 

 

 

عوامل مدیریتی

217/0

221/0

685/0

 

 

 

 

 

عوامل دانشی

258/0

107/0

147/0

655/0

 

 

 

 

عوامل سیاسی-حقوقی

197/0

154/0

158/0

299/0

640/0

 

 

 

عوامل انگیزشی

254/0

217/0

109/0

138/0

247/0

655/0

 

 

عوامل نظارتی

247/0

110/0

128/0

136/0

189/0

158/0

692/0

 

عوامل تجاری

198/0

239/0

178/0

248/0

247/0

178/0

357/0

670/0

با توجه به نتایج جدول مشاهده می­گردد که ریشه دوم مقادیر میانگین واریانس استخراجی هر سازه بزرگتر از مقادیر همبستگی آن سازه با سازه­های دیگر می­باشد که این مسئله نشان­دهنده روایی واگرا در این پژوهش است. جدول 5 نتایج مربوط به شاخص برازش کلی مدل[††††††] را نشان می­دهد:

جدول 5: شاخص GOF

عوامل

مقادیر اشتراکی

R2

 

ساختارهای انسانی

45/0

75/0

58/0

ساختارهای فنی-مالی

42/0

79/0

57/0

عوامل مدیریتی

47/0

81/0

61/0

عوامل دانشی

43/0

78/0

57/0

عوامل سیاسی- حقوقی

41/0

83/0

58/0

عوامل انگیزشی

43/0

72/0

55/0

عوامل نظارتی

48/0

67/0

56/0

عوامل تجاری

45/0

73/0

57/0

با توجه به نتایج جدول فوق، میزان مطلوب شاخص GOF بالاتر از 36/0 می­باشد و از طرفی میزان به­دست آمده این شاخص در عوامل شناسایی­شده در وضعیت مطلوبی قرار دارد. با توجه به نتایج مربوط به شاخص برازش مدل، مشخص گردید که مدل پژوهش در تمامی شاخص­ها از برازش مناسبی برخوردار می­باشد.

بحث و نتیجه­گیری

تحریم­های اعمال­شده بر کشور ایران سبب تاثیرگذاری در تمامی حوزه­ها از جمله ورزش شده است. انتخاب درست روش یا روش­های تامین مالی در طرح­های سرمایه­گذاری یکی از ارکان اصلی و کلیدی موفقیت آن­ها به شمار می­رود. به ویژه در شرایطی که منابع ریسک مختلفی بر محیط تجاری طرح حاکم باشد، تصمیم­گیری با سختی عدیده­ای همراه خواهد بود. هر سازمان ورزشی برای پیشبرد برنامه­ها و طرح­های خودنیاز به حمایت مالی دارد. این حمایت­ها موجب می­شود تا سازمان ورزشی به آرمان­هایش برسد. در این مسیر نیاز بود تا عوامل موثر بر توسعه تأمین مالی باشگاه­های ورزشی با رویکرد اقتصاد مقاومتی در شرایط تحریم شناسایی و مشخص گردد.

نتایج تحقیق حاضر نشان داد که عوامل شناسایی­شده در قالب 8 دسته عامل ساختارهای انسانی، ساختارهای فنی-مالی، عوامل مدیریتی، عوامل دانشی، عوامل سیاسی- حقوقی، عوامل انگیزشی، عوامل نظارتی و عوامل تجاری قرار دارند. این مسئله نشان می­دهد که در پاسخ به تحریم­های شکل گرفته­شده و کنترل آثار آن در ورزش باید مجموعه­ای از عوامل را شناسایی و ایجاد نمود. سلکی (2020) مشخص نمود که در مسیر پاسخ به تحریم­ها باید انسجام میان تمامی ساختار ایجاد و به تمامی جنبه­های مختلف توجه نمود. از طرفی جیکینی (2018) نیز دریافت که در جهت مقابله با آثار تحریم­ها باید عوامل مختلفی را شناسایی و مدنظر قرار داد. به نظر می­رسد در جهت پاسخ مناسب و مطلوب به شرایط تحریم در کشور ایران به خصوص در ابعاد ورزش باید رویه­های موجود را به صورت عینی تغییر داد و فرایندهای جدیدی در این زمینه به­وجود آورد. به نظر می­رسد برخی از مشکلات موجود در باشگاه­های ورزشی به واسطه شکل­گیری تحریم، عدم توان و یا پایبندی باشگاه­های ورزشی به اصول اولیه در حوزه بازاریابی و اقتصاد در ورزش می­باشد که این مسئله بالطبع مشکلاتی چه با وجود تحریم و چه با رفع تحریم­ها در پی خواهد داشت. مشکلات ساختاری در ورزش کشور در حوزه اقتصادی سبب گردیده است تا آثار تحریم­ها به صورت عینی­تری مشخص و معین گردد. بنابراین در این حوزه عوامل مختلفی در جهت توسعه تأمین مالی باشگاه­های ورزشی حرفه­ای ایران با رویکرد اقتصاد مقاومتی در شرایط تحریم مشخص و شناسایی شد.

نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در میان عوامل شناسایی­شده، عامل سیاسی- حقوقی به عنوان مهمترین عامل در جهت توسعه تأمین مالی باشگاه­های ورزشی با رویکرد اقتصاد مقاومتی در شرایط تحریم مشهود است. جیکینی (2018) نیز مشخص نمود که مسائل سیاسی نقش مهمی در جهت کاهش آثار منفی تحریم­ها دارد. برلین (2009) نیز دریافت که انعطاف­پذیری در حوزه حقوق می­تواند زمینه کاهش آثار تحریم­ها را فراهم نماید. پس می­توان چنین گفت که نتایج تحقیق حاضر با نتایج تحقیقات جیکینی (2018) و گردون (2016) همسو می­باشد. به نظر می­رسد توجه به عوامل سیاسی- حقوقی در ورزش به واسطه کاهش قوانین انحصارگرایانه، ارتقای سیاست­های عمومی دولت در باشگاه­های ورزش و همچنین ارتقای سیاست­های عمومی دولت در باشگاه­های ورزشی می­تواند به قدرتمند شدن جنبه­های داخلی و خارجی ورزش کمک نماید و باشگاه­های ورزشی را در مسیر کاهش آثار نامطلوب یاری نماید. بدون شک عوامل سیاسی- حقوقی سبب می­گردد تا انعطاف­پذیری در حوزه قوانین و مقررات ایجاد گردد و حمایت سیاسی از ورزش شکل گیرد و آثار منفی تحریم­ها کاهش یابد.

نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در میان عوامل شناسایی­شده، عامل مدیریتی به عنوان عاملی مهم در جهت توسعه تأمین مالی باشگاه­های ورزشی با رویکرد اقتصاد مقاومتی در شرایط تحریم مشخص می­باشد. گردون (2016) در تحقیق خود که با هدف بررسی تحریم­های اقتصادی در کشور کوبا انجام گرفت، اشاره داشت که تحول مدیریتی و ایجاد نوآوری یکی از راهکارهای مهم در جهت دور زدن تحریم­ها می­باشد. کروس (2005) نیز مشخص نمود که جنبه­های مدیریتی می­تواند آثار منفی تحریم­ها را به صورت مناسبی کاهش دهد. به نظر می­رسد عوامل مدیریتی از جمله نگاه بلند­مدت مدیران به مسئله اقتصاد، جلوگیری از بروز بدهی­های بین­المللی، تعامل با فدراسیون­های بین­المللی جهت ایجاد حمایت­های مالی، ساماندهی نظام باشگاهی کشور، ایجاد فعالیت­های تجاری غیرورزشی و کسب میزبانی رویدادهای ورزشی بین­المللی می­تواند زمینه جدی در جهت ایجاد راهکارهایی درباره مقابله با تحریم­های بین­المللی در حوزه ورزش را فراهم نماید. عوامل مدیریتی می­تواند زمینه جدی جهت تقویت زیرساخت­های بازاریابی باشگاه­های ورزشی را فراهم نماید تا آنها در جهت مقابله با تحریم­های بین­المللی از توانایی بالاتری برخوردار باشند.

احمدی(1399) در تحقیقی با عنوان «الگوی راهبرد دیپلماسی تجاری ج.ا.ایران با توجه به جنگ اقتصادی(تحریم اقتصادی)، سیاست­های کلی اقتصاد مقاومتی و تجارت» به این نتیجه رسید که انتشار سند دیپلماسی تجاری، مشارکت بخش خصوصی، اصلاح ساختار نهادی، حذف خود تحریمی، تربیت دیپلمات­های تجاری، مدیریت بخش واردات، حمایت از کسب و کارهای داخلی، اولویت­دهی به کشورهای همسایه، اتصال به زنجیره ارزش جهانی، پرهیز از خام فروشی به عنوان 10 راهبرد کلی هستند. در تفسیر این مسئله گفتنی است که اگرچه مسائل اقتصادی همواره دارای اهمیت بالایی هستند، اما توجه به جنبه­های مختلف لازم است تا بتوان روند دستیابی به جنبه­های اقتصادی را تسهیل نمود. به عبارتی، روش­های تامین مالی باشگاه­های ورزشی در کشور ایران نشان­دهنده این مهم می­باشد که روند تامین مالی یک روند پیچیده و دارای مسیرهای مختلف است که دستیابی به آن نیازمند توجه به مناسب­ترین روش می­باشد. استفاده از فعالیت­های تجاری خارج از ورزش به عنوان یک مسئله مهم و کلیدی می­تواند نقش مهمی در مسیر ایجاد جریان­های مالی جدید در باشگاه­های ورزشی داشته باشد. به عبارتی، استفاده از فعالیت­های تجاری خارج از ورزش منابع جدیدی را برای باشگاه­های ورزشی ایجاد می­نماید که این مسئله نقش مهمی در شکل­گیری منابع مالی پایدار در حوزه ورزش دارد. پس در مسیر پایداری اقتصادی باشگاه­های ورزشی باید ضمن کاهش اکتفا به منابع دولتی، شرایط جهت بهره­گیری از خلاقیت­ها و نوآوری­های موجود برای ایجاد منابع جدید در باشگاه­ها را فراهم نمود. از این رو، استفاده از فعالیت­های تجاری خارج از ورزش می­تواند ضمن توسعه خلاقیت و نوآوری در محیط­های ورزشی، شرایطی جهت ایجاد منابع مالی جدیدی را برای باشگاه­های ورزشی مهیا می­سازد. به صورت کلی، در حال حاضر روش­های تأمین مالی متعددی در باشگاه­های ورزشی در سرتاسر دنیا در حال استفاده است، البته هر کشور بسته به شرایط اقتصادی و وضعیت باشگاه خود از بهینه­ترین آنها بهره گرفته است.

با توجه به نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می­گردد تا گسترش حمایت­های قانونی از دست­اندر­کاران اقتصادی در  ورزش حرفه­ای و انعطاف­پذیری قانونی در جهت مقابله با آثار تحریم­ها تقویت شود. همچنین پیشنهاد می­گردد تا با ارتقای سیاست­های عمومی دولت در باشگاه­های ورزشی در پاسخ به شرایط تحریم به بهبود دانش کافی در مورد این مسئله در ورزش حرفه­ای ایران کمک شود. با توجه به نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می­گردد تا با تعامل با فدراسیون­های بین­المللی جهت ایجاد حمایت­های مالی، شرایطی جهت حمایت­های بین­المللی در مسیر کاهش آثار تحریم­ها به­وجود آورده شود. همچنین پیشنهاد می­گردد تا با ساماندهی نظام باشگاهی کشور در پاسخ به دور زدن تحریم­ها به ارتقای کیفی و کمی استانداردهای موجود در این مورد کمک شود. با توجه به نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می­گردد تا با کسب میزبانی رویدادهای ورزشی بین­المللی، شرایطی جهت بهبود و گسترش فعالیت­های مقابله­ ای در جهت دور زدن تحریم­ها فراهم گردد.

 

  • منابع

    • پاکدلان، سعید، خطیبی، امین، مهدی پور، عبدالرحمن. (1400). «راهکارهای توسعه منابع مالی ورزش دانش ­آموزی». پژوهش در ورزش تربیتی.، شماره 22، دوره 9، صص 163-186.
    • جوانی، وجیهه. (1397). «تبیین ارکان پیاده‌سازی اقتصاد مقاومتی در صنعت ورزش».نشریه مدیریت ورزشی. شماره 21، دوره 3، صص 567-580.
    • سادات اخوی، سید محمد و حسینی، سید شمس الدین. (1396). «ارزیابی تاثیر تحریم‌های اقتصادی بر تورم اقتصاد ایران». اقتصاد کاربردی. شماره 21، صص 33-50.
    • سلطانی، مصطفی؛ کارگر، غلامعلی؛ کشکر، سارا و غفوری، فرزاد. (1397). «طراحی الگوی درآمدزایی باشگاه‌های حرفه‌ای فوتبال ایران». مدیریت و توسعه ورزش. شماره 7، دوره 4، صص 42-54.
    • محمدی، فروغ؛ کلاته، معصومه؛ رضوی، محمدحسین و فارسیجانی، محمد. (1398). «طراحی مدل کیفی توسعه اقتصادی صنعت ورزش ایران با رویکرد تولید درکلاس جهانی». پژوهش‌های کاربردی در مدیریت ورزشی. سال 8، شماره 1، پیاپی 29، صص 69-84.
    • محمدی عسکرآبادی، مسعود؛ عیدی، حسین و عباسی، همایون. (1399). «تحلیل تماتیک عوامل موثر بر توسعه اقتصاد ورزش ایران». مدیریت و توسعه ورزش. شماره 9، دوره 4، صص 20-35.
    • Berlin, A. H. (2009). “Recognition as sanction: Using international recognition of new states to deter, punish, and contain bad actors”. U. Pa. J. Int'l L., 31, 531.
    • Buraimo Babatunde, Simmons,Bob & et al. (2010). “English Football”. Journal of Sports Economics, 7(1), 29-46.
    • Deloitte analysis (2017) “Planet football, Football money league, Sport Business Group” .www.deloitte.com/drt/Press – release.
    • Dousti, A., Saboonchi, R., Shariati Feizabadi, M. (2019) “Sport behind Public Diplomacy; Functional Components of Sport Diplomacy in Iran”. World Sociopolitical Studies, 3(2), 379-407.‏
    • Garnerab, J., Humphreyab,Ph. (2018) “The business of sport and the sport of business: A review of the compensation literature in finance and sports”. International Review of Financial Analysis, 2(47), 179-204
    • Gbarowski, M. (2013). “Ambush Marketing in Poland before the 2012 European Football Championship”. Journal of Entrepreneurship management and Innovation (JEMI), 9(1), 157-172.
    • Gordon, J. (2016). “Economic sanctions as ‘negative development’: The case of Cuba”. Journal of International Development, 28(4), 473-484.
    • Huang, J., Roberts, H., & Tan, E. K. (2018). “The impact of Media Sentiment on Firm Risk, Corporate Investment and Financial Policies”.Corporate Investment and Financial Policies.‏
    • James, J., Pyun, Y. (2010) “Attitude toward advertising through sport: A theoretical framework”. Sport management review, 14, 33-41.
    • Kaya, O., Masetti, O. (2019) “Small‐and Medium‐Sized Enterprise Financing and Securitization: Firm‐Level Evidence from the Euro Area”. Economic inquiry, 57(1), 391-409.‏
    • Kruse, A. (2005). “Financial and economic sanctions‐from a perspective of international law and human rights”. Journal of Financial Crime, 12 (3), 217-220.
    • Ljumović, I., Nešić, B., & Lečojski-Milojkić, I. (2021) “Financing Sports Projects: the Role of Crowdfunding”. In International Scientific Conference Strategic Management and Decision Support Systems in Strategic Management, 415-421.
    • Jilkine, V. A. (2018). “Information Wars and Sanctions of the International Olympic Committee as Means of Political Pressure on the Russian Sport and Public Opinion”. Russian Journal of Legal Studies (Moscow), 5(3), 22-28.
    • Meier, M., Tan, K. H., Lim, M. K., & Chung, L. (2018) “Unlocking innovation in the sport industry through additive manufacturing”. Business Process Management Journal.‏
    • Nair T, Das K. (2019) “Financing the Micro and Small Enterprises in India Antecedents and Emerging Challenges”. Economic & Political Weekly. 3, 37-43.
    • Pedauga, L. E., Pardo-Fanjul, A., Redondo, J. C., & Izquierdo, J. M. (2020) “Assessing the economic contribution of sports tourism events: A regional social accounting matrix analysis approach”. Tourism Economics.
    • Seelke, C. R. (2020). “Venezuela: Overview of US sanctions”. Current Politics and Economics of South and Central America, 13(1), 21-27.
    • Straume, Solveig, Kari Bachmann, Guri K. Skrove, Sunniva Nerbøvik, and Kristin, Røvik. (2018). “Prevention of economic exclusion in Norwegian football”.
    • Yuen, B. (2008). “Sport and urban development in Singapore”. Cities, 25(1), 29-36.
    • Wang, Y., Fang, W. (2019) “Innovation and development strategy of china's sports industry under the new economic ecology”. In In2nd International Conference on Social Science, Public Health and Education.
    • Zhang, J. J., Kim, E., Mastromartino, B., Qian, T. Y., & Nauright, J. (2018) “The sport industry in growing economies: critical issues and challenges”. International Journal of Sports Marketing and Sponsorship.