نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی مدیریت ورزشی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 دانشیار، مدیریت ورزشی، دانشگاه تربیت ‌مدرس، تهران، ایران (نویسنده مسئول)

3 استادیار، مدیریت ورزشی، دانشگاه تربیت ‌مدرس، تهران، ایران

4 دانشیار، حقوق جزا و جرم‌شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

سوءاستفاده در ورزش یک مشکل غیر­قابل انکار است و به روش­های مختلفی اتفاق می ­افتد، از همین رو شناسایی عوامل تاثیرگذار در وقوع این معضل اجتماعی از اهداف اساسی مسئولان ورزشی در دنیا است. هدف از این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر شکل ­گیری سوءاستفاده در ورزش است که با روش کیفی انجام شد. داده‌ها از طریق مصاحبه ­های نیمه ساختاریافته جمع‌آوری شدند. مشارکت‌کنندگان در این تحقیق 14 نفر بودند که شامل اساتید، متخصصین، کارشناسان و صاحب­ نظران در زمینه سوءاستفاده در ورزش بودند که بر اساس معیارهای تعیین شده انتخاب شدند. به‌منظور تحلیل داده‌ها از روش تحلیل مضمونی براون و کلارک(2006) استفاده شد. در کل 28 کد استخراج شد که میزان اتکاپذیری آن­ها بیش­تر از 70 درصد است که وثوق پذیری کُدگذاری را تأیید می­کند. نتایج تحقیق شش عامل را در شکل­ گیری سوءاستفاده موثر می­داند که عبارتند از: 1) اجبار و تعدی به حریم ورزشکار، 2) سوء استفاده از قدرت، 3) اعتماد پوچ به سایرین، 4) وقوع غیرمنتظره و ناخواسته، 5) گرفتن نقطه ضعف از ورزشکار و 6) انکار آزار و اذیت. بر­اساس نتایج این تحقیق آگاه بودن از عوامل موثر بر شکل ­گیری سوءاستفاده در ورزش باعث می­شود این مسئله راحت­تر درک شود و شناخت دقیقی از وقوع سوءاستفاده در دست باشد تا زمینه پیشگیری از این مسئله مهم ایجاد شود و مهم ­تر از همه ورزش را به یک محیط امن برای ورزشکاران تبدیل­کرد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Identifying factors affecting the formation of abuse in sports: a qualitative study

نویسندگان [English]

  • Fereshteh Mohebbi 1
  • Rasool Norouzi Seyed hossini 2
  • Marjan Saffari 3
  • Hossien Aghaeenia, 4

1 PhD student of Tarbiat Modares University

2 Associate Professor, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

3 Assistant professor at Tarbiat Modares university

4 Associate Professor, University of Tehran

چکیده [English]

Abuse in sports is an undeniable problem and it happens in different ways. Therefore identifying the factors influencing the occurrence of this social problem is one of the main goals of sports officials in the world.The research is to identify the factors affecting the formation of abuse in sports, which was done with a qualitative method. The data were collected through semi-structured interviews. The participants were 14 participants, specialists, experts in the field of abuse in sports, who were selected based on the established criteria.In order to analyze the data, the thematic analysis method of Brown and Clark (2006) was used. A total of 28 codes were extracted, whose dependability rate is more than 70%, which confirms the trustworthiness of coding. The research results identify six factors as effective in the formation of abuse, which are: 1) coercion and force on the athlete's privacy, 2) abuse of power, 3) absurd trust in others,4) unexpected and unwanted occurrence, 5) taking a point.Weakness from the athlete and 6) denial of harassment.
Based on the results, being aware of the factors affecting the formation of abuse in sports makes this issue easier to understand and to have an accurate understanding of the occurrence of abuse in order to create a ground for preventing this important issue and most importantly, sports it became a safe environment for athletes.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Abuse
  • harassment
  • social issues
  • formation
  • neglect

شناسایی عوامل موثر بر شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش: یک مطالعه کیفی

فرشته محبی[1]

 رسول نوروزی سیدحسینی[2]

مرجان صفاری[3]

حسین آقایی­ نیا[4]

10.22034/ssys.2023.2774.3015

تاریخ دریافت مقاله: 22/1/1402

                                                                                 تاریخ پذیرش مقاله:6/3/1402

 

مقدمه

مزایای بالقوه بسیار زیادی برای شرکت در ورزش وجود دارد که شامل اعتماد به نفس، پیشرفت تحصیلی و همچنین بهبود سلامت جسمی، اجتماعی و عاطفی است (ولا و همکاران[5]، 2014). با این حال، فوائد ورزش می‌تواند با پتانسیل آسیب همراه باشد(جوهانسون وهمکاران[6]،2020). با­توجه­به تعداد بالای جوانانی که در ورزش شرکت می­کنند، فرصت­های متعددی برای ایجاد سوء­استفاده در ورزش ارائه می­شود. نشانه­های متعددی نشان می­دهد که ورزشکاران جوان به خوبی در ورزش محافظت نمی­شوند(پرنت و دمرس[7]،2011). گزارش­های زیادی مبنی بر وجود سوءاستفاده‌هادر ورزش نظیر سوءاستفاده جسمی، جنسی­ و عاطفی و غفلت دریافت شده‌اند(کاواناک و همکاران[8]،2017). این مقوله تنها محدود به این سوء­استفاده­ها نیست، بلکه اشکال مختلفی دارد؛ از جمله: آزار­ و ­اذیت، دعوا، استثمار و خشونت(جکل و همکاران[9]،2018). سوءاستفاده عاطفی یکی از انواع سوءاستفاده است که در ورزش رخ می­دهد(گرویس و دان[10]،2004؛گراولی و کوچرن[11]،1995؛کر و استارلینک[12]،2012؛کربی و همکاران[13]،2000؛ماهون و همکاران[14]؛2012). باید خاطرنشان کرد که شواهد زیادی وجود دارد که سوءاستفاده روانی، هسته اصلی همه ‌سوءاستفاده­هاست، زیرا تصور هر نوع آزار و اذیت و ‌سوءاستفاده­هایی که زمینه‌های روانی نیز نداشته باشد غیرممکن است. به‌علاوه این نوع سوءاستفاده به نظر می­رسد که تأثیر منفی قابل‌توجهی بر سلامت ورزشکاران دارد(کاواناک و همکاران،2017). سوءاستفاده جسمی ممکن است در داخل و خارج از زمین ‌بازی انجام­شود. این شکل از سوءاستفاده اغلب توسط افراد در موقعیت‌های قدرت و اعتماد، مانند مربیان و اطرافیان ورزشی، و همچنین خانواده و دوستان، ورزشکاران همسال و طرفداران ورزش انجام می‌شود. شکل دیگری از سوءاستفاده وجود دارد که «غفلت» نامیده می‌شود. غفلت به معنی نادیده‌گرفتن دسترسی به مراقبت‌های پزشکی مناسب، و عدم اجرای تجهیزات و قوانین ایمنی در محیط‌های آموزشی و مسابقه، در ورزش است(مونتهوی و همکاران،2016). ماتیوز[15](2004) غفلت را با عنوان «صدمات جدی» یا «خطر صدمات جدی» می­خواند. شکل‌هایی از سوءاستفاده جنسی نیز در ورزش گزارش شده است (ترکلی وسوبان اغلو[16]،2018). سوء­استفاده جنسی یک پدیده

 

پیچیده است که شامل ابعاد شخصیتی و زمینه­ای متعددی است(برکنریچ و همکاران[17]،2008). چنین آزار‌هایی ممکن است

 

تأثیرات نامطلوب جدی بر شرایط جسمی و روحی آن‌ها داشته باشد(شینوهارا[18]،2022). مسئله سوءاستفاده در تمامی زمینه‌ها امری مذموم و بد تلقی می‌شود که باید با تمام قوا در جهت مقابله و پیشگیری از آن عمل  کرد(منتهوی و همکاران[19]،2016). تجربه سوءاستفاده در ورزش بر خانواده، دوستان، همکاران و همسالان در خانه، محل کار و مکان‌های تفریحی تأثیرات منفی‌ای می‌گذارد. این تأثیرات مدت‌ها پس‌ازاینکه ورزشکار نقش ورزشی خود را رها کرده است هم می‌تواند خشونت‌بار باشد. باید خاطرنشان کرد که آزار و اذیت به‌مثابه نقض حقوق بشر است و در بسیاری از مواقع یک جرم کیفری تلقی می‌شود. در ورزش، این رنج­ها برای ورزشکاران و دیگران ایجاد می­شود و مسئولیت­های قانونی، مالی و اخلاقی برای سازمان­های ورزشی به­وجود می­آید. هیچ ورزشی در برابر این مشکلات که در هر سطح عملکردی رخ می­دهد، مصون نیست. مسائل بعدی مربوط به بار مالی بر دوش برنامه­های ورزشی، دعاوی حقوقی احتمالی و از دست دادن شغل که می­تواند باعث ایجاد حوادث شود، به اهمیت موضوع افزوده است(کرا و همکاران [20]،2009). در ورزشکاران نخبه قربانیان سوءاستفاده جنسی و جسمی بیشتری دیده می‌شود. همین امر اهمیت مطالعات بیشتر در مورد سوءاستفاده، قربانیان سوءاستفاده و پیشگیری از سوءاستفاده را دوچندان می‌کند (تیمپکا،[21]2014). علاوه بر این، در ورزش جوانان اهمیت بررسی سوءاستفاده و انواع آن بسیار حائز اهمیت است. به‌طور خاص، تحقیقات برای بررسی شیوع سوءاستفاده در ورزش جوانان و تحقیقات برای درک چگونگی مدیریت بهتر این سازمان‌ها در این زمینه موردنیاز است(آتابکوا و سیمونوا،[22]2018)، چراکه ورزشکاران، مربیان و اعضای تیم، صرف نظر از سطح رقابت، شایسته شرکت در ورزش­هایی هستند که عاری از آزار عاطفی، فیزیکی و جنسی باشد(جوهانسون وهمکاران،2020).

در زمینه سوءاستفاده، تحقیقاتی به شکل غیرمستقیم به این موضوع پرداخته‌اند. به‌عنوان‌مثال، افشار و همکاران(2017) به بررسی ارتباط سوءاستفاده مربیان با اثربخشی و رضایت‌مندی کشتی­گیران نخبه استان البرز پرداختند. نتایج نشان داد بین سوءاستفاده مربی درمجموع دارای چهار زیر شاخص سوءاستفاده عاطفی، سوءاستفاده بدنی، سوءاستفاده جنسی و بی­توجهی مربی، با اثربخشی مربیگری و رضایت‌مندی ورزشکاران همبستگی منفی و معنا­داری وجود دارد. به­علاوه، مولایی و همکاران [23](2017) در مطالعه خود پیرامون شیوع آزار سالمندان به این نتیجه رسیدند که سوءاستفاده از افراد مسن مسئله اساسی در جوامع است که می­تواند اعتمادبه‌نفس را کاهش دهد، احساس ناامیدی و بی­علاقگی ایجاد کند و باعث ناتوانی روانی در افراد مسن شود. گیلانی و همکاران (۲۰۲۰) در مطالعه خود بیان می‌کنند که یکی از نگرانی‌های جدی بهداشتی تجاوز به عنف در نوجوانان است. این مطالعه مروری سیستماتیک از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ در پایگاه‌های اطلاعاتی مختلف است. یافته‌های تحقیق نشان داد که در بررسی مطالعات مداخله‌ای، شیوع آزار و اذیت جنسی و تجاوز جنسی به‌وسیله توانمندسازی نوجوانان و آموزش فنون دفاع شخصی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به‌طور معنی‌داری کمتر بود. در سایر مطالعات غیر مداخله­ای، ازنظر آماری رابطه معنی‌داری بین سطح بالای دانش و نگرش نوجوانان و کاهش عوامل خطر و حمله جنسی وجود دارد. همچنین ارتقای آگاهی و نگرش از طریق مداخلات مبتنی بر شواهد می­تواند از سوءاستفاده جنسی در نوجوانان جلوگیری کند. لی[24] (۲۰۲۰) مطالعه­ای برای بررسی تأثیر تجربه تجاوز جنسی بر دوران مشارکت ورزشی از نوجوانی تا بزرگ‌سالی انجام داد که نتایج نشان داد که حمله جنسی غیرجسمی و غیرمجاز به‌طور قابل‌توجهی بر میزان مشارکت ورزشی در بین شرکت‌کنندگان زن تأثیر گذاشته است. شینوهارا (2021) تحقیقی برای روشن کردن وظیفه نهادهای حاکم بر ورزش برای محافظت از ورزشکاران جوان در برابر سوءاستفاده‌ها انجام داد و درنهایت به این نتیجه دست یافت که نهادهای حاکم بر ورزش موظف‌اند از آن‌ها در برابر چنین سوءاستفاده‌هایی توسط مربیان خود محافظت کنند. درنهایت، تحقیقی که توسط گورونگ (2021) انجام شد نشان داد که دلیل اصلی خشونت علیه زنان، تبعیض جنسیتی است؛ یعنی  در جامعه مردسالار. ایده‌های برتری مرد و تسلط بر زن اغلب در جوامع منعکس‌شده و به‌عنوان یک امر خصوصی در نظر گرفته می‌شود. علل دیگر ممکن است ناشی از علل اجتماعی، علل اقتصادی، ساده‌لوحی، طبیعت بدخواهانه و غیره باشد. بررسی تحقیقاتی که پیرامون سوءاستفاده انجام شده‌اند نشان می‌دهد که سوءاستفاده در ورزش یک امر کاملاً فرهنگی است؛ به این معنی که سوءاستفاده در فرهنگ‌های مختلف می‌تواند به شکل‌های مختلف ایجاد و تفسیر شود.  علاوه­بر­این، مسئله سوءاستفاده در تمامی زمینه‌ها امری مذموم و بد تلقی می‌شود که باید با تمام قوا در جهت مقابله و پیشگیری از آن عمل کرد. از همین رو می‌توان گفت همه افراد ذینفع در ورزش مسئولیت شناسایی و جلوگیری از سوءاستفاده در ورزش و توسعه فرهنگ عزت، احترام و ایمنی در ورزش را دارند. به‌ویژه سازمان‌های ورزشی که مسئول در زمینه ایمنی هستند و باید در شناسایی و ریشه‌کن­کردن این روش‌ها عملکرد مؤثری را از خود نشان­ دهند. یک سیستم ورزشی سالم که به ورزشکاران قدرت می‌بخشد می‌تواند در جلوگیری از سوءاستفاده در ورزش کمک­ کند. از همین رو می‌توان گفت که ارتقای ورزش ایمن یک وظیفه مهم و بخشی از الزامات بین‌المللی گسترده برای حسن نیت در ورزش است (مونتهوی و همکاران،2016). عوامل متعددی وجود دارد که سبب شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش می­شود. به طور مثال، قربانیانی که سوءاستفاده را افشا نمی­کنند، در معرض خطر بیشتری برای پیامدهای منفی مانند تکرار سوءاستفاده، مشکلات بهداشت روان و اعتیاد قرار دارند(سندرسون و همکاران[25]،2019). در طی چند دهه اخیر، آزار و اذیت به طور فزاینده­ای به عنوان یک مشکل جدی در ورزش­های تفریحی، آماتور و حرفه­ای شناخته شده­ است. به همین دلیل بیانیه اجماع کمیته بین‌المللی المپیک شکل گرفته­است که توصیه می‌کند همه سازمان‌های ورزشی باید دستورالعمل­های عملکردی داشته­باشند که «معیار روشنی برای آنچه قابل قبول و غیرقابل قبول است تعیین کند». در کنار تحولات اجتماعی گسترده­تر در روابط جنسیتی و نگرش نسبت به سوءاستفاده، تحقیقات ورزشی در این زمینه مهم بوده ­است(ماری و همکاران[26]،2022). با توجه به پیشینه تحقیق مشخص­شد که مسئله سوءاستفاده امری خطیر می­باشد که باعث دور شدن ورزش از هدف خود می­شود. همچنین با توجه به تحقیقات اندک در این زمینه به خصوص در ایران نیاز اساسی است که در این زمینه مطالعاتی صورت­گیرد(مختاریان گیلانی و همکاران،2020). از آنجا که اطلاعات کمی در مورد نحوه درک و ارتباط افراد درگیر در ورزش با چنین مسائلی وجود­دارد، شکاف در تحقیقات فعلی در مورد سوءاستفاده در ورزش وجود­دارد(ماری و همکاران،2022). لذا ضروری است که برای برقراری امنیت در جامعه ورزشی، شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش شناسایی­شود که به دنبال آن بتوان زمینه آموزش، مدیریت­کردن و پیشگیری از سوءاستفاده را فراهم­کرد.

درواقع داشتن یک تحلیل از دید افرادی که نگاه تخصصی به این موضوع دارند نیاز است، این در حالی است که یکی از مهم‌ترین موضوعات در تحقیقات ورزشی دیدگاه متخصصان در این زمینه است، زیرا این درک می­تواند عوامل موثر بر شکل­گیری وقوع سوءاستفاده در ورزش را مشخص کند و مهم­تر از همه زمینه­ساز پیشگیری از این قبیل مسائل شود. این روند امری کاملاً فرهنگی و اجتماعی است. ازاین‌رو هرقدر مطالعات دقیق­تری از سوءاستفاده در دست باشد، به‌احتمال‌زیاد می­تواند شرایط را برای کنترل امور فراهم سازد. با توجه به موارد یاد ­شده، سوءاستفاده در تمام سطوح ورزش، در هر رده سنی و برای هر جنس اتفاق می­افتد. لذا در این تحقیق سعی شده­است که شکل­گیری وقوع سوءاستفاده در تمام این موارد در نظر گرفته­شود ، زیرا هر فردی ممکن است در ورزش فارغ از جنسیت، طبقه اجتماعی و حرفه و سطح خود از آزار رنج ببرد(یوسل و همکاران[27]،2014). شناخت عوامل موثر شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش می‌تواند اطلاعات ارزشمندی برای مدیران، متولیان ورزشی و دست‌اندرکارا.ن ورزش فراهم­کند. به­علاوه می­تواند عاملی مهمی در کاهش این پدیده در عرصه ورزش باشد. این تحقیق به دنبال کسب چنین شناختی است. با این اوصاف محقق می­کوشد عوامل موثر شکل­گیری از سوءاستفاده در ورزش را مشخص­کند تا شناختی در جهت مدیریت این پدیده حاصل­شود.

روش­شناسی پژوهش

ماهیت این تحقیق، اکتشافی و هدف از آن، بسط دانش و شناخت موجود در مورد شناخت عوامل موثر در شکل­گیری وقوع سوءاستفاده در ورزش است. در این تحقیق، از روش نمونه‌گیری هدفمند با تکنیک گلوله برفی استفاده شده است و مصاحبه‌ها تا جایی تداوم یافت­که پژوهش به اشباع نظری و کفایت رسید. معیار محقق جهت انتخاب شرکت‌کنندگان، تخصص آن­ها در زمینه سوءاستفاده می­باشد. محققیق سعی­کرده­اند با افرادی که در این زمینه پژوهشی داشته­اند، تجربه پرونده­های حقوقی در این زمینه داشتنه­اند، روانشناسان و پزشکانی که به درمان قربانی پرداخته­اند، متخصصان در حوزه جامعه‌شناسی و یا مربیان و مسئولان ورزشی که در دوران کاریشان با این موارد روبه­رو شده­اند مصاحبه کنند. در نهایت با 14 نفر مصاحبه شد. ویژگی جمعیت­شناختی مشارکت‌کنندگان در جدول 1 آمده است. طبق جدول زیر میانگین سابقه کار افراد مصاحبه‌شونده در حوزه ورزش و مربیگری و حقوق‌دانان در امر سوءاستفاده در ورزش برابر با 20 سال بود که نشان از تجربه بالای آنان و مناسب بودن ایشان به‌عنوان نمونه تحقیق دارد.

جدول 1: ویژگی‌های جمعیت­شناختی مصاحبه‌شوندگان

ردیف

کد

جنسیت

سابقه کار

تحصیلات

زمینه فعالیت کنونی

1

A1

مرد

30

دکتری حقوق جزا

وکیل- مدرس دانشگاه

2

A2

مرد

19

دکتری جامعه‌شناسی

مدرس دانشگاه

3

A3

مرد

6

دکتری مدیریت ورزشی

مدرس دانشگاه

4

A4

مرد

44

متخصص بیماری‌های اعصاب و روان

پزشک عمومی

5

A5

زن

28

دکتری مدیریت ورزشی

عضو شورای حفاظت از ورزشکاران در کمیته ملی المپیک

6

A6

مرد

29

دکتری فیزیولوژی ورزش

مدرس دانشگاه- عضو شورای حفاظت از ورزشکاران در کمیته ملی المپیک

7

A7

مرد

21

روانشناسی سلامت

مدرس دانشگاه

8

A8

زن

17

دکتری مشاوره خانواده

مدرس دانشگاه

9

A9

مرد

30

دکتری روان‌شناسی ورزشی

مدرس دانشگاه

10

A10

مرد

6

دکتری حقوق کیفری و جرم‌شناسی

وکیل – مدرس دانشگاه

11

A11

زن

10

دکتری جامعه‌شناسی

دبیر ورزش- مدرس دانشگاه - مربی

12

A12

زن

15

دکتری بیومکانیک ورزشی

دبیر ورزش- مدرس دانشگاه - مربی

13

A13

زن

20

دکتری مدیریت ورزشی

مدرس دانشگاه- مربی

14

A14

زن

5

دکتری مدیریت ورزشی

کارمند فدراسیون ورزش‌های همگانی

میانگین

20

-

-

ه‌منظور تحلیل داده‌های کیفی از روش تحلیل مضامین (براون و کلارک[28]،2006) استفاده شد. در این پژوهش از رویکرد استقرایی و فرایند تحلیل شش مرحله‌ای براون و کلارک (2006) استفاده شد. این مراحل شش‌گانه عبارت‌اند از: آشنایی با داده‌ها، ایجاد کدهای اولیه، جست‌وجوی تم‌ها، بازبینی تم‌ها، تعریف و نام‌گذاری تم‌ها و تهیه گزارش (براون و کلارک، ۲۰۰۶).  در این تحقیق به‌منظور بررسی موثق بودن اطلاعات تولیدشده از روش کنترل و بازبینی خبرگان و محققان برای اعتبارسنجی مقوله‌ها و دسته‌بندی آن‌ها استفاده شد. به‌عبارت‌دیگر، در این تحقیق به‌منظور افزایش اعتبار­پذیری، تمامی کدهای اولیه، پس از پایان کدگذاری هر مصاحبه و نیز رسیدن به تم‌های اصلی مورد بازبینی پژوهشگر قرار­گرفتند و کدهای استخراج‌شده برای بررسی و تأیید به افراد متخصص و آشنا با موضوع تحقیق داده شد. علاوه بر این به‌منظور افزایش تأییدپذیری، تم‌های فرعی و اصلی به‌دست‌آمده از 14مصاحبه به سه نفر از مشارکت‌کنندگان اولیه به‌منظور بازبینی و تأیید ارائه شد و نکات پیشنهادی آن‌ها اعمال شد. درنهایت از سه متخصص خواسته شد که نظرات تخصصی خود را پیرامون مضامین فرعی و اصلی ارائه کنند. از طریق این اقدامات، موثق بودن اطلاعات تولیدشده در این تحقیق تأیید شد. در کل 28 کد استخراج شد که میزان اتکاپذیری آن­ها بیش­تر از 70 درصد درصد است که قابلیت وثوق پذیری را تأیید می­کند.

یافته­های پژوهش

به‌منظور به‌کارگیری تحلیل مضمون و تجزیه‌وتحلیل محتوای مصاحبه‌ها، ابتدا متن هر مصاحبه از روی صدای ضبط‌شده از جلسه مصاحبه، پیاده‌سازی و با استفاده از یادداشت‌های برداشته‌شده طی جلسات مصاحبه تکمیل گردید. پس از مطالعه دقیق این متون، در ابتدا برای هر یک از مصاحبه‌های تهیه‌شده تمامی ایده‌های مستقل در قالب مفاهیم و کدهای اولیه شناسایی شدند. جدول 2 نمونه‌ای از کدهای اولیه ارائه‌شده است:

جدول 2. چند نمونه‌ از کدهای اولیه استخراج‌شده از مصاحبه‌ها

نمونه متن(گزاره‌های منطقی- مفهومی)

کد اولیه

گاهی فرد در شرایط سختی قرار می­گیرد و مجبور به اطاعت می­شود چرا که می­ترسد موقعیت و آبروی خود را از دست دهد.

راضی شد به اجبار

قدرت شخص مرتکب بدون نظارت و وجدان شخص مرتکب زمینه­ساز شکل­گیری می­باشد.

نا برابری قدرت

معممولا اعتماد غیر منطقی باعث ایجاد سوءاستفاده می­شود

اعتماد بی­جا

فراهم شدن بعضی شرایط یکجا کنارهم بدون برنامه­ریزی قبلی باعث وقوع این موارد می­شود.

وقوع ناگهانی

وجود ضعف ورزشکار عاملی مهمی در بروز سوءاستفاده است که مرتکب آن را شناسایی و از آن سوءاستفاده می­کند.

ضعف ورزشکار

نگفتن،کتمان و انکار فقط باعث تکرار این ماجرا می­شود و باعث می­گردد در آینده هم این موارد اتفاق بیفتد.

انکار

در ادامه مقوله‌ها و مؤلفه‌های اصلی حاصل از داده‌های کیفی در جدول 3 ارائه ‌شده ­است. گفتنی است که در دسته‌بندی این مقولات هم مشابهت ظاهری و هم مشابهت مفهومی مفاهیم مدنظر قرار­گرفتند. بر­اساس جدول 3 کدهای اولیه شناسایی‌شده­ا ست و در شش مضمون فرعی و یک مضمون اصلی که نشان‌دهنده عوامل موثر شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش است، دسته‌بندی شده­اند.

جدول 3: مضامین فرعی و اصلی مربوط به شکل­گیری سوءاستفاده

ردیف

کدهای اولیه

مقوله

مضمون فرعی

مضمون اصلی

فراوانی

 

استفاده از روش­های پرخاشگرانه و خشن برای مجبور کردن فرد برای انجام کاری که برخلاف رضایت فرد است.

رضایت به دلیل ناچاری/اصرار و زور/ناچار بودن/ تن دادن به دلیل پرخاشگری عامل

اجبار و تعدی به حریم ورزشکار

 

 

 

 

 

عوامل موثر بر شکل­گیری سوءاستفاده درورزش

12

 

فرد به اصرار و زور سوءاستفاده­کننده راضی به انجام کاری می­شود.

13

 

اجبار به انجام مسابقه برای ورزشکار آسیب­دیده

17

 

به زور راضی می­شوند

15

 

مجبور بودن به دلیل رسیدن به مقصود.

19

 

انجام به دلیل نداشتن چاره­ای دیگر

18

 

معمولا افراد بالادست از افراد زیردست سوءاستفاده می­کنند.

سوءاستفاده به دلیل داشتن قدرت/نابرابری قدرت/ سوء استفاده از قدرت جایگاه

سوء استفاده از قدرت

23

 

سوءاستفاده از فردی که در مقام پایینی- فروده است.

15

 

داشتن موقعیت بالاتر نسبت به بزه­دیده

26

 

شکل­گیری به دلیل نابرابری قدرت

27

 

سوءاستفاده از موقعیت

18

 

بیشتر از طرف فردی است که شخص آن را قبول یا اعتماد دارد.

وجود اعتماد بی­جا/ از خودی ضربه خوردن/ اعتماد بیش از حد

اعتماد پوچ به سایرین

12

 

معمولا از طرف کسی است که در زندگی فرد نقش دارند.

17

 

سوءاستفاده معمولا از افراد نزدیک می باشد

11

 

سوءاستفاده از اعتماد افراد

19

 

گاهی تصادفا اتفاق می­افتد.

تصادفی بودن سوءاستفاده/ناخواستگی/یکبارگی

وقوع غیرمنتظره و ناخواسته

13

 

گاهی ناخواسته اتفاق می­افتد برای ورزشکار

17

 

گاهی بدون برنامه­ریزی است

9

 

گاهی شرایط ناگهان ایجاب می­کند.

21

 

پیدا کردن نقطه ضعف مفعول توسط فاعل

وجود نقطه ضعف/ناتوانی برای مقابله/ منفعل بودن

 

گرفتن نقطه ضعف از ورزشکار

28

 

نداشتن توان مقابله در ورزشکار نقطه ای برای ایجاد سوءاستفاده

32

 

نقطه ضعف ورزشکار

29

 

نگفتن و انکار ورزشکاران

انکار­کردن/ کتمان واقعه/ ترس از دست دادن همه چیز/ترس از بی آبرویی

انکار آزار و اذیت

18

 

نگفتن دلیلی برای تکرار

37

 

کتمان مسئولان

33

 

نگفتن به دلیل بی آبرویی

38

 

انکار به دلیل ترس از دست دادن موقعیت

31

 

انکار باعث تقویت این امر می­شود.

39

به طور کلی یافته­های تحقیق شش عامل اساسی را به­عنوان  عوامل موثر بر شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش ایران شناسایی­کرد: 1) اجبار و تعدی به حریم ورزشکار، 2) سوء استفاده از قدرت، 3) اعتماد پوچ به سایرین، 4) وقوع غیرمنتظره و ناخواسته، 5) گرفتن نقطه ضعف از ورزشکار و 6) انکار آزار و اذیت.  همچنین در مرحله آخر نیز برای درک بهتر عوامل یافته­شده شکل مضامین ترسیم شد (شکل 1).

­­­­

شکل 1: شبکه مضامین عوامل مؤثر بر شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش

تشریح مضامین شناسایی شده به شرح زیر است:

الف) اجبار و تعدی به حریم ورزشکار

این مضمون به این امر اشاره­دارد که در مواقعی ورزشکار مجبور­است که سوءاستفاده را قبول­کند و تن به خواسته سوءاستفاده­گر بدهد. در واقع ورزشکار چاره­ای به­جز کنار­آمدن به­اجبار ندارد. این کار به­چند دلیل رخ می­دهد که می­تواند برای رسیدن به اهداف خود باشد، چرا که با قبول درخواست زمینه پیشرفت برای ورزشکار فراهم می­شود و یا اگر قبول نکند از پیشرفت ورزشکار جلوگیری می­شود. همچنین می­تواند برای رسیدن به موفقیت باشد، ترس از دست دادن موقعیت باشد و یا ترس از دست رفتن آبرو باشد. در حقیقت مرتکب راهی برای اعمال زور پیدا خواهد­کرد که ورزشکار را ایجاب­کند برای قبول سوءاستفاده و او را در موقعیتی بسیار سخت برای تصمیم­گیری در­این­باره قرار­می­دهد. در این راستا شرکت­کننده(P8) بیان داشت:

«ورزشکاری در حین مسابقه رسمی آسیب دید. مربی او ورزشکار را وادار به ادامه مسابقه کرد؛ برای دریافت مدالی بیشتر. ورزشکار اگر مسابقه را ادامه نمی­داد از تیم خارج می­شد و چاره­ای جز قبول درخواست نداشت».

به علاوه  شرکت­کننده (P13) در این باره بیان داشت:

«گاها ورزشکاران را مجبور به پرداخت پول­های غیرقانونی می­کنند و بیان می­کنند که اگر پول را پرداخت نکنند، وارد تیم نخواهند­شد. ورزشکار هم که برای رسیدن به موقعیتی بهتر سخت تلاش کرده­است، از ترس از دست دادن موقعیت بهتر مجبور می­شود که درخواست را قبول­کند».

ب) سوء استفاده از قدرت

سوء­استفاده از قدرت، یکی از مضامینی است که در زمینه شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش شناسایی شده ­است. داشتن قدرت در بین عوامل ورزشی عامل مهمی برای شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش است. در­واقع داشتن قدرت بدون نظارت کافی و یا داشتن قدرت توسط فردی نا­لایق عامل اساسی در رخ­دادن این حادثه ناگوار است. قدرت همواره باید با نظارت مناسب همراه­باشد، چرا که نبود نظارت جرقه­ای برای شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش می­باشد. قدرت اگر در مکانی درست و به فردی درست اعطا­شود باعث پیشرفت یک سازمان می­باشد، اما اگر به فردی که مستحق دریافت قدرت نباشد اعطا­شود استفاده نادرست خواهد­کرد . شرکت­کننده (P5) در این زمینه بیان داشت:

«افراد ناشایست با قرارگرفتن در پست­های قدرتمند از موقعیت خود به­نفع­خود سوءاستفاده می­کنند. این افراد به دلیل داشتن قدرت زیردستان خود را وادار به انجام خواسته های خود می­کنند».

علاوه بر این شرکت­کننده (P11) در این باره بیان داشت:

«ورزشکاران معمولا در برابر قدرت مسئولان ورزشی سر تعظیم فرود می­آورند، زیرا احساس می­کنند چون در مقام پایین­تر نسبت به مسئولان قرار­دارند باید تحت امر آنان باشند. عده­ای از قدرتمندان ورزشی به دلیل اینکه می­دانند ورزشکار سخت می­تواند ثابت­کند از موقعیت خود سوءاستفاده می­کنند و یا حتی تهدید می­کنند».

ج) اعتماد پوچ به سایرین

این مضمون به این امر اشاره دارد که گاهی ورزشکاران به مربی، دوستان خود و یا تمام عواملی که در ورزش دخیل­اند اعتماد بی­جا دارد. چنین اعتمادی سبب وقوع سوءاستفاده در ورزش می­شود. در حقیقت زمانی که ورزشکار بدون هیچ دلیل منطقی به شخصی در ورزش اعتماد می­کند آن شخص ورزشی می­تواند از این اعتماد به نفع خود استفاده کند به خصوص در زمینه سوءاستفاده مالی. این اعتماد می تواند در هر زمینه­ای باشد به طور مثال، اعتماد بی­جا به دانش مربی، مدیربرنامه، هم­تیمی­های خود، سرپرست و یا کادر فنی تیم. در این راستا شرکت­کننده(P2) بیان داشت:

«اگر اعتماد ورزشکار به سرپرست خود بی­جا و شدید باشد ممکن است که در زمان بستن قرارداد ورزشکار قرارداد را نخواند و امضا کند، و سوءاستفاده­گر که نیز از این اعتماد با­خبر است، قراداد را به نفع خود تنظیم کرده­باشد و در این زمان سوءاستفاده مالی اتفاق بیفتد».

همچنین شرکت­کننده دیگری(P7) در این باره بیان داشت:

«ورزشکار با اعتماد زیاد به مربی خود هر چه را که مربی بگوید را قبول می­کند. اگر مربی به آنها بگوید که حین فعالیت ورزشی آب ننوشید زیرا برای سلامتی شما مفید است، ورزشکار راحت قبول می­کند چرا که به دانش مربی خود کاملا اعتماد دارد».

د) وقوع غیرمنتظره و ناخواسته

یکی دیگر از مضامین شناسایی­شده، وقوع غیرمنتظره و ناخواسته سوءاستفاده در ورزش می­باشد. گاهی اوقات لازم نیست که مرتکب از قبل برای انجام سوءاستفاده برنامه­ریزی­ کرده­باشد؛ به­این­معنی­که این اتفاق ممکن­است در لحظه اتفاق بیفتد. در بعضی شرایط­ افراد دست به کاری می­زنند که در شرایط عادی آن کار را انجام نخواهند­داد. به عنوان مثال، این مورد ممکن است به دلایل عصبانیت زیاد بعد از یک شکست سنگین اتفاق بیفتد، مانند مربی­ای که ورزشکاران خود را بعد از شکست سنگین تنبیه سخت و نا­به­جایی می­کند. شرکت­کننده (P1) در این زمینه بیان داشت:

«زمانی که بازیکن در یک بازی مهم اشتباه غیرقابل­قبولی را مرتکب و باعث باخت تیم می­شود، زمینه عصبانیت هم­تیمیان و یا مربی خود را فراهم می­کند. در این لحظه ممکن است مربی توهین­های رکیکی­کند و یا حتی تنبیه جسمی انجام­دهد. این اتفاق ممکن­است در لحظه و با سرعت بالایی رخ­دهد».

همچنین شرکت­کننده دیگری(P4) در این باره بیان داشت:

«قبل از مسابقه داوران تمام وسایل را برای امنیت و ایمنی چک می­کنند. گاها ممکن است فراموش کنند که قسمتی را ارزیابی کنند و سبب وقوع حادثه­ای شوند. در واقع یک غفلت ناخواسته­ای را انجام دهند».

ه)گرفتن نقطه ضعف از ورزشکار:

مضمون دیگری که در شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش موثر است، گرفتن نقطه ضعف از ورزشکار» از سوی دیگران می­باشد. به عبارتی، کسی که بخواهد شخصی را آزار بدهد شرایط را کامل از قبل می­سنجد و یک راه مناسب برای اعمال آزار و اذیت را انتخاب می­کند. اغلب افراد نقاط ضعفی دارند که شناسایی آن­ها کار سختی نیست. مرتکبین با کمی توجه به راحتی پی به این نقاط خواهند برد و از آنها به نفع خود استفاده خواهند کرد. با توجه به نقطه ضعف شخص سوءاستفاده شکل می­گیرد. در همین جهت شرکت­کننده (P3) و (P10) بیان داشتند:

"ورزشکاری که به­دست آوردن مقام و مدال اولویت اصلی زندگیش است، حاضر به انجام هر کاری می­شود. به طور مثال، اگر به این ورزشکار بگویند مبلغ زیادی پول پرداخت­کن برای رسیدن به یک مقام، ورزشکار به احتمال زیادی قبول خواهد­کرد. شناختن این قبیل مسائل کار راحتی است. مرتکبین از این موراد به خوبی استفاده خواهند کرد».

علاوه بر این شرکت­کننده (P14) در این باره بیان داشت:

«ورزشکارانی که در خانواده کمبود­های عاطفی دارند و یا تحت حمایت خانواده نیستند برای سوءاستفاده جنسی موارد مناسب­تری هستند. چرا که این افراد راحت­تر تن به خواسته­های مرتکبین می­دهند».

و) انکار آزار و اذیت

مضمون بعدی شناسایی شده، «انکار آزار و اذیت» است. این مضمون به­این معنی است که انکار کردن توسط هر فردی در ورزش سبب شدت گرفتن سوءاستفاده می­شود. مسئولان ورزشی از ترس از دست دادن موقعیت شغلی، بدنامی فدراسیون خود، بدنامی ورزش در جامعه و یا کاهش اعتماد به فدراسیون خود این قبیل مسائل را انکار می­کنند. از طرفی ورزشکارن نیز هم برای حفظ موقعیت و یا حفظ آبروی خود سکوت اختیار می­کنند. این امر باعث تکرار و تشدید ماجرا می­شود. اگر سوءاستفاده­گر ببیند که با یک سوءاستفاده اتفاقی برای او نیفتاده و قربانی سکوت اختیار کرده است، این کار را ادامه خواهد. شرکت­کننده (P13) در این باره بیان می­کند:

«زمانی که ورزشکار سکوت می­کند و یا به طور کل این مسئله را انکار می­کند، عواقب جدی را برای خود و برای آیندگان فراهم خواهد­کرد، چرا که باعث خواهد شد این فرایند تکرار شود و سوءاستفاده­کننده با خیال راحت­تری به کار خود ادامه­دهد».

شرکت­کننده (P9) نیز در این باره بیان داشت:

«اگر مسئولان ورزش از ترس بد نامی این قبیل مسائل را انکار کنند، علاوه بر تکرار ماجرا و بیشتر شدن این مسائل باعث از بین رفتن حسن نیت ورزش هم خواهند شد».

بحث و نتیجه­گیری

هدف از انجام این تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش است. اجبار و تعدی به حریم ورزشکار، سوء استفاده از قدرت، اعتماد پوچ به سایرین، وقوع غیرمنتظره و ناخواسته، گرفتن نقطه ضعف از ورزشکار و انکار آزار و اذیت از نتایج این پژوهش می­باشد. از نتایج این پژوهش سوءاستفاده از قدرت فرد سوءاستفاده­کننده و گرفتن نقطه ضعف از ورزشکار می­باشند. این مضمون اشاره به این موضوع دارد که عواملی مانند ضعف اخلاقی و قدرت فرد سوءاستفاده­کننده در مقابل ضعف فردی که مورد سوءاستفاده قرار­گرفته­است می‌تواند تسهیل کننده شکل­گیری سوءاستفاده باشد. این نتیجه با نتیجه تحقیق گورونگ [29](2021) همسوست، چراکه نتایج تحقیق محقق نشان­داد که آگاهی نداشتن زنان عاملی برای ایجاد خشونت علیه آنان است. همچنین در تحقیقی دیگر انگلبرگ و همکارانش[30](2016) مشخص­کردند که عوامل فردی ازجمله جنسیت، ظاهر، نژاد، قومیت، ملیت، سن، ترجیحات جنسی، ناتوانی یا برخی خصوصیات دیگر می­تواند زمینه‌ساز شکل­گیری سوءاستفاده جنسی در ورزش باشد. نتایج این پژوهش با نتایج پژوهش بهاتی[31] (2020) نیز که شیوع آزار و اذیت جنسی در جامعه پاکستان را بررسی کرده­، همسوست؛ چراکه مشخص‌شده است قدرت و اختیار مربی مرد برای تهدید­کردن ورزشکار زن بی­تجربه (ضعف شخصیتی و ناآگاهی) به قبول درخواست مربی عاملی مهم در وقوع سوءاستفاده می­باشد. این موضوع با نظر مشارکت‌کنندگان این تحقیق، کاملاً تطابق دارد که بیان داشتند «پیدا کردن نقطه ضعف مفعول توسط فاعل». برخی معتقدند که این اختلاف قدرت بین مربی و ورزشکار به‌خودی‌خود یک عامل خطر است(فستینگ[32]،2018). به همین دلیل است که برین[33] (2019) تأکید بسیاری بر آگاه‌سازی مربیان از اختیارات و آنچه مجاز به انجام آن  هستند می­کند. او همچنین بیان می­کند که سازمان‌های ورزشی(دپارتمان دوومیدانی در تحقیق وی) باید آموزش روشنی از تفاوت‌های حمایت و یا آغوش‌هایی برای تبریک با لمس‌های ناخواسته بدهد. به این دلیل است که آگاه­سازی جامعه ورزشی تأثیر مثبتی بر کاهش این قبیل مسائل دارد و جامعه ورزش را تبدیل به یک محیط امن برای ورزشکاران و خانواده­ها می­کند. این نتایج با «نظریه کرنش عمومی» همسوست. طبق این نظریه، سوءاستفاده­های عاطفی به دلیل استرس، عصبانیت، ناامیدی و سایر احساسات منفی هستند که می­توانند به دلیل مشکلات خصوصی و خانوادگی و یا ضعف شخصیتی و ناآگاهی باشد(زاوالا[34]،2018). در واقع مرتکب ضعف­ها را شناسایی می­کند و با برنامه­ریزی و استفاده از قدرت خود سوءاستفاده را انجام می­دهد. قرار­گرفتن ضعف­های ورزشکاران در برابر قدرت دست­اندرکاران ورزشی عامل قدرتمندی برای وقوع انواع سوءاستفاده است. قدرت داشتن بدون نظارت، عامل مهمی برای انجام سوءاستفاده است(جانسون و لارسون[35]،2017،فستینگ و همکاران[36] 2018،مورتون[37]،2016، انگلبرگ و همکاران،2016). از دیگر نتایج این تحقیق اجبار و تعدی به حریم ورزشکار می­باشد. تحقیقات قبلی وجود زور و اجبار را برای مجبور کردن ورزشکار به قبول سوءاستفاده را تایید کرده­اند به عنوان مثال، در تحقیقات قبلی روشن شده ­است که سوءاستفاده جنسی عملی است که ماهیت جنسی دارد یا بدون تماس جسمی، بدون داشتن رضایت اتفاق می­افتد. این اقدامی است که شخص دیگری را از طریق سوءاستفاده از قدرت و یا استفاده از زور یا اجبار به همراه خواسته­های ضمنی یا صریح تسلیم خواسته خود می­کند(گاگنه و پرنت[38]،2016). همچنین آزار و اذیت به رفتارهای ناخواسته یا اجباری شخص گفته می­شود که از قدرت خود استفاده می­کند و احتمال آسیب رساندن به ورزشکار را هم دارد(احمد و همکاران،2018). علاوه بر این­ها، تجاوز در میان عموم مردم اغلب محدود به یک برخورد جنسی است که شامل زور و خشونت است و در آن قربانی از نظر جسمی مقاومت می­کند(سینگلتون و همکاران[39]،2019). در تحقیقات خارج از ورزش هم این مسئله صدق می­کند. کارمندان زن در محل کار هم گاها با زورگویی و اجبار مجبور به انجام خواسته فرد مرتکب می­شوند(تیلوروهاردین[40]،2017). به علاوه فستینگ و برکنریچ[41](2005) بیان می­کنند که انگیزه پشت آزار و اذیت و آزار جنسی اغلب قدرتی است که به موجب آن فرد آزاردهنده به­دنبال مطیع­کردن فرد دیگری است. سوء­استفاده‌کنندگان اغلب از تهدیدها (مانند حذف شدن از تیم) و پاداش‌ها یا امتیازات برای اعمال سوءاستفاده استفاده می‌کنند. نتیجه بعدی تحقیق اعتماد پوچ به سایرین می­باشد. ورزشکاران از جانب شخصی مورد سوءاستفاده قرار می­گیرند که به آن اعتماد دارند. داشتن اعتماد بی­جا به شخصی نا­درست سبب شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش می­شود. تحقیقات قبلی نیز با این نتیجه همسو ست. به­عنوان مثال، در تحقیق سندرسون و همکاران[42](2019) مشخص شد که سوءاستفاده جنسی می­تواند در مؤسسات معتمد جامعه اتفاق بیفتد، مانند لیگ­های ورزشی. همچنین منصورف و همکاران[43] (2007) که آزار و اذیت را در جامعه سالمندان بررسی کرده­اند دریافتند که دو سوم این آزارها توسط کسی که در موضع اعتماد است همچون شریک زندگی، خانواده، مراقبت­کننده، دوستان، همسایه ها،آشنایان یا غریبه­ها اعمال می­شوند. همچنین در تحقیق فستینگ و برکنریچ[44] (2005) مشخص شد که ورزشکاران نخبه به سوء­استفاده­کنندگان اعتماد دارند و آنها را دوست دارند به همین دلیل است که مورد سوءاستفاده قرار می­گیرند. انکار آزار و اذیت از نتایج دیگر این پژوهش می­باشد، نگفتن و انکار­کردن فقط باعث می­شود که سوءاستفاده تکرار­شود و ادامه پیدا­کند. انکار کمک­کننده قدرتمندی برای شکل­گیری سوءاستفاده در ورزش می­باشد. منتهوی و همکاران(2016) نیز در تحقیق خود اینگونه بیان می­کنند که ناآگاهی، انکار و مقاومت در بین رهبران ورزش - حتی خود ورزشکاران - اغلب یک چالش برای کاهش خطر و پیشگیری است. به طور واضح ، آنها ممکن است اکراه داشته باشند که اذیت و آزار در سازمان­های آنها رخ دهد. انکار اجازه می­دهد تا علل اصلی آزار و اذیت و سوءاستفاده ادامه­یابد. همچنین در تحقیق مجید[45] (2016) مشخص­شد که نگرش­های منفعلانه/عدم مداخله، انکار و یا سکوت توسط افراد دارای موقعیت قدرت در ورزش (به­ویژه تماشاگران) آسیب روانی آزار و اذیت جنسی را افزایش می­دهد. سوءاستفاده به روش­های مختلفی اتفاق می­افتد. از نتایج جدید این تحقیق این است که در مواقعی ممکن است که این سوءاستفاده­ها به­طور کاملا اتفاقی رخ بدهد. به طور مثال، سوءاستفاده­کننده ممکن است بدون برنامه­ریزی قبلی این کار را انجام دهد، گاهی اوقات سوءاستفاده­کننده در شرایطی قرار ­گیرد که به طور ناگهانی دست به چنین اقدامی ­بزند. یکی از عوامل مهم شکل­گیری وقوع غیرمنتظره و ناخواسته است. با­توجه­به این نتیجه می­توان گفت که شکل­گیری سوءاستفاده یک فرایند پیچیده است که به طور یکنواخت برای همه اتفاق نمی­افتد.

 در یک جمع‌بندی کلی و همچنین بر اساس مطالعات صورت گرفته، می‌توان بیان کرد که در ورزش ایران با مشکلاتی مانند سوءاستفاده روبه­رو هستیم. نپرداختن و کتمان این موضوع فقط راهی برای شدت­گرفتن این امر خطیر است. امروزه در تمام دنیا به این امر مهم رسیدگی می­شود. تا­کنون کشور­های بسیاری برنامه­هایی برای آموزش، شناسایی و پیشگیری از سوءاستفاده تدوین کرده­اند. لذا بسیار ضروری است که در کشور ما هم برنامه‌هایی برای شناسایی عوامل موثر بر شکل­گیری سوءاستفاده انجام شود که به دنبال آن بتوان راه­هایی برای جلوگیری از سوءاستفاده تدوین­کرد. هدف از شناساسی عوامل موثر بر شکل­گیری سوءاستفاده ایجاد راهی برای آموزش مربیان ورزشی، ورزشکاران، پزشکان ورزشی، کادر­فنی، مدیران و اعضای فدراسیون‌هاست. مطالعات در این زمینه شناخت، تصمیم­گیری، برنامه­ریزی و آماده‌سازی مناسب، همچنین امکان پیشگیری بهتر سوءاستفاده را فراهم می­کند. هرچقدر اطلاعات بیشتر باشد، جلوگیری بهتر خواهد بود و باعث اعتماد جامعه، خانواده­ها و ورزشکاران به ورزش می­شود. همچنین زمینه یک محیط امن برای ورزشکاران را فراهم می­کند.

  • منابع

    • Afshar, M., Mansour, Khodayari, Abbas, & Zarei. (2017). “The relationship between coaches' misbehavior and the effectiveness and satisfaction of elite wrestlers in Alborz province”. Sports Sciences Quarterly, 9(26), 63-85. (Persian).
    • Ahmed, M. D., van Niekerk, R. L., Ho, W. K. Y., Morris, T., Baker, T., Ali Khan, B., & Tetso, A. (2018). “Female student athletes’ perceptions of acceptability and the occurrence of sexual-related behaviour by their coaches in India”. International journal of comparative and applied criminal justice, 42(1), 33-53.
    • Atabekova A, & Simonova, (2018). M.SEXUAL ABUSE IN SPORTS: WHY DO YOUNGSTERS GET TRAPPED? (TWO CASES FROM RUSSIA ACROSS 20 Th AND 21 st CENTURIES).
    • Bhatti, S., Khan, S. U., & Bashir, M. (2020). “Prevalence of Molestation among Male Coaches towards Female Athletes in Different Sports at Public Sector Universities Sindh, Pakistan”. sjesr, 3(1), 139-145.
    • Brackenridge, C. H., Bishopp, D., Moussalli, S., & Tapp, J. (2008). “The characteristics of sexual abuse in sport: A multidimensional scaling analysis of events described in media reports”. International Journal of Sport and Exercise Psychology, 6(4), 385-406.
    • Braun V, & Clarke, V. (2006). “Using thematic analysis in psychology”. Qualitative research in psychology. 3.
    • Crow RB, & Macintosh, E. W. (2009). “Conceptualizing a meaningful definition of hazing in sport”. European Sport Management Quarterly. 9(4):433-51.

     

    • Engelberg T, and Stephen Moston. “Hiding in plain sight: Sexual harassment in sport”. Research handbook of employment relations in sport. (2016).
    • Fasting, K., & Brackenridge, C. H. (2005). “The grooming process in sport: Case studies of sexual harassment and abuse”. School of Sport and Education Research Papers.
    • Fasting, K., Sand, T. S., & Sisjord, M. K. (2018). “Coach–athlete sexual relationships: Coaches’ opinions”. International Journal of Sports Science & Coaching, 13(4), 463-470.
    • Gervis, M., & Dunn, N. (2004). “The emotional abuse of elite child athletes by their coaches”. Child Abuse Review, 13, 215–223. doi:10.1002/car.843.
    • Gilani, T. M., Simbar, M., Kariman, N., Gilani, T. M., Bazzazian, S., Ghiasvand, M., & Kazemi, S. (2020). “Methods for prevention of sexual abuse among adolescents: a systematic review”. Iranian journal of public health.
    • Gravely, A.R., & Cochran, T.R. (1995). “The use of perceptual data to assess intercollegiate athletics”. Paper presented at the 35th Annual Forum of the Association for Institutional Research, Boston, MA.
    • Gurung, C. (2021). “WOMEN VIOLENCE IN INTERNATIONAL SPORTS TOURNAMENT”. Doctoral dissertation, TRIBHUVAN UNIVERSITY.
    • Hossini, R. N. S., Ehsani, M., Kozechian, H., & Amiri, M. (2014). “Review of the concept of human capital in sports with an emphasis on capability approach”.American Journal of Social Sciences, 2(6), 145-151.
    • Jeckell, A. S., Copenhaver, E. A., & Diamond, A. B. (2018). “The spectrum of hazing and peer sexual abuse in sports: A current perspective”. Sports health, 10(6), 558-564.
    • Jimmy Sanderson & Melinda R. Weathers (2019). “Every time someone comes forward, it makes it easier for the next survivor to be heard: Sport as a triggering agent to break the silence of child sexual abuse”. Communication Quarterly. DOI:10.1080/01463373.2019.1596141.
    • Johansson, S., & Larsson, H. (2017). “This might be him; the guy I’m gonna marry’: Love and sexual relationships between female elite-athletes and male coaches”. International Review for the Sociology of Sport, 52(7), 819-838.
    • Johnson, N., Hanna, K., Novak, J., & Giardino, A. P. (2020). “Women in sport and physical activity”. journal, 28(1), 66-71.
    • Kavanagh E, Brown, L., & Jones, I. (2017). “Elite athletes' experience of coping with emotional abuse in the coach–athlete relationship”. Journal of Applied Sport Psychology. 29(4):402-17.
    • Kerr, G.A., & Stirling, A.E. (2012). “Parents’ reflections on their child’s experiences of emotionally abusive coaching practices”. Journal of Applied Sport Psychology, 24, 191–206. doi:10.1080/10413200.2011.608413.
    • Kirby, S., Greaves, L., & Hankivsky, O. (2000). The dome of silence: Sexual harassment and abuse in sport. Halifax, Canada: Fernwood
    • Lee CG, Kwon, J., Sung, H., Oh, I., Kim, O., Kang, J., & Park, J. W. (2020). “The effect of physically or non-physically forced sexual assault on trajectories of sport participation from adolescence through young adulthood”. Archives of Public Health. 78(1):1-10.
    • Majid, S. (2016). Rape stories in Pakistan the flaws in the TV coverage: reasons and solutions.
    • Manthorpe, J., Biggs, S., McCreadie, C., Tinker, A., Hills, A., O’Keefe, M, & Erens, B. (2007). “The UK national study of abuse and neglect among older people”. Nursing older people, 19(8).
    • Marie, S. G., Kari, S., & Åse, S. (2022). “An Eliasian analysis of students’ views on guidelines against sexual harassment and abuse in sport”. International Review for the Sociology of Sport, 57(7), 1078-1094.
    • Matthews, D. D.( 2004). ”Child abuse sourcebook”. Detroit: Omnigraphics, 3–39.
    • McMahon, J., Penney, D., & Dinan-Thompson, M. (2012). “Body practices– Exposure and effect of a sporting culture? Stories from three Australian swimmers”. Sport, Education and Society, 17(2), 181–206. doi:10.1080/13573322.2011.607949.
    • Molaei M, Etemad, K., & Taheri Tanjani, P. (2017). “Prevalence of elder abuse in Iran: A systematic review and Meta-analysis”. Iranian Journal of Ageing. 12(2), 242-53.
    • Morton, H. O. (2016). License to abuse: Confronting coach-inflicted sexual assault in American Olympic sports. Wm. & Mary J. Women & L., 23, 141.
    • Mountjoy M, Brackenridge, C., Arrington, M., Blauwet, C., Carska-Sheppard, A., Fasting, K., & Starr, K. (2016). “International Olympic Committee consensus statement: harassment and abuse (non-accidental violence) in sport”. British Journal of Sports Medicine, 2016. 50.
    • O'Brien, T. (2019). “Know how to respond to allegations of sexual misconduct involving coaches”. College Athletics and the Law, 15(11), 1-3.
    • Parent S, and Guylaine Demers. (2011). “Sexual abuse in sport: a model to prevent and protect athletes”. Child Abuse Review, 20(2):120-33.
    • Pépin-Gagné, J., & Parent, S. (2016). “Coaching, touching, and false allegations of sexual abuse in Canada”. Journal of sport and social issues, 40(2), 162-172.
    • Sanaei, M., Zardoshtian, S., & NORUZI, S. H. R. (2013). “The effect of physical activities on quality of life and hope life in older adults of Mazandaran province”.
    • Shinohara, T. (2022). “Physical and sexual abuse against young athletes in sport in light of article 8 of the European Convention on Human Rights (ECHR)”. The International Sports Law Journal, 22(1), 51-61.
    • Singleton, R., Winskell, K., McLeod, H., Gregg, A., Sabben, G., Obong’o, C., & Dia, F. (2019). “Young Africans’ social representations of sexual abuse of power in their HIV-related creative narratives, 2005–2014: cultural scripts and applied possibilities”. Culture, health & sexuality, 21(1), 63-78.
    • Taylor, E. A., & Hardin, R. (2017). “A gap in the sport management curriculum: An analysis of sexual harassment and sexual assault education in the United States”. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 20, 65-75.
    • Terekli MS, & Çobanoglu, H. O. (2018). “Sexual Harassment and Abuse in Sports: In the Context of Turkey Sample Determination of Risk Factors in Relationship of Coaches and Female Athletes”. Journal of Education and Training Studies. 6(10):169-76.
    • Timpka T, et al.(2014). “Lifetime sexual and physical abuse among elite athletic athletes: A cross-sectional study of prevalence and correlates with athletics injury”. British journal of sports medicine (2014):48(7):667.
    • Vella, S., Cliff, D., Magee, C., & Okely, A. (2014). “Associations between sports participation and psychological difficulties during childhood: A two-year follow up”. Journal of Science and Medicine in Sport, 18(3), 304–309. PubMed ID: 24908361 doi:10.1016/j.jsams.2014.05.006.
    • Yucel, A. S., Korkmaz, M., Karataş, Ö. Hergüner, G., Yaman, Ç. & Çatıkkaş, F. (2014). “Determination of sexual harassment and abuse women athletes' face in sports: A case study”.
    • Zardoshtian, S., Hossini, R. N. S., & Mohammadzade, Y. (2012). “The relationship between leadership styles of coaches with self-determination and burn-out of the Iranian elite female volleyball players”. International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, 2(1), 30-37.
    • Zavala, E., & Guadalupe-Diaz, X. (2018). “Assessing emotional abuse victimization and perpetration: A multi-theoretical examination”. Deviant Behavior, 39(11), 1515-1532.