نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دکترای جامعه شناسی، گروه مطالعات فرهنگی، دانشکده غیر انتفاعی رفاه، تهران، ایران (نویسنده مسئول)
2 دانشجوی کارشناسی ارشد، مطالعات فرهنگی، دانشکده غیرانتفاعی رفاه، تهران، ایران
چکیده
شبکههای اجتماعی، گروهی از مهمترین ابزارهای فرهنگساز در دنیای معاصر محسوب می شوند که نقش و تاثیر مهمی در تشکیل باورها، نگرشها، انگیزهها و رفتارهای افراد دارند. این شبکهها برای حفظ روابط اجتماعی موجود، پیدا کردن دوستان جدید، زمینه عضویت، فعالیت و مشارکت هدفمند کاربران را فراهم می آورند. زبان پنهان، یکی از گونههای اجتماعی زبان است که دارای سابقهای با ویژگیهای خاص خود است. زبان پنهان، از مجموعه لغاتی تشکیل شده که صرفاً ابداعی هستند و هیچ پیشینه طبقاتی، نژادی، دینی و .... ندارند و به شدت تحت تاثیر شبکههای اجتماعی تولید میشوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مصرف شبکههای اجتماعی مجازی و ترویج زبان پنهان در بین جوانان صورت گرفته است. دانشجویان دانشکده رفاه، جامعه آماری مطالعه حاضر بودهاند که محقق مصاحبههایی را با 16 نفر از آنان انجام داده است. نتایج به دست آمده از مصاحبه عمیق با این دانشجویان حاکی از این است که بیشترین تغییرات زبانی در سطح واژگان (مانند کوتاهسازی یا حذف و ...) اتفاق افتاده است. سایر نتایج به دست آمده شامل حیطههای آگاهی به زبان پنهان، کاربری استفاده از شبکههای اجتماعی، مصرف شبکههای اجتماعی، نوع ارتباط مخاطبان در شبکههای اجتماعی، احساس مخاطب نسبت به واژه جدید، زبان تصویری، نوع نوشتار، محل کاربری شبکههای اجتماعی، کاربرد واژه و نحوه واژهسازی می باشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Using Virtual Social Networks to Promote the Hidden Language among Youth (Case Study: Refah University Students)
نویسندگان [English]
- Tahereh Jafari 1
- zahra taleb lo 2
1 Ph.D. in Sociology, Cultural Studies Department, Refah University, Tehran, Iran
2 Mastertehran,iran
چکیده [English]
"Virtual Social Networks" are one of the many services currently provided in the world of information technology. Social networks are one of the most significant culture creation tools in the contemporary world and have an important role in shaping of beliefs, attitudes, motivations and behaviours. These networks aid the users in maintenance of social relationships and finding new friends, and bring about the groundworks for membership, activity, and targeted participation. Secret language is a type of social language which has a record with particular characteristics. Secret language is made up of a set of words which do not have a background in social class, race, religion, etc. and their advent is heavily influenced by the social media.
The research presented here has been conducted with the aim of assessing the place of virtual social networks in promoting secret language in the Refah University students. The population comprised of Refah University students, 16 of whom were interviewed by the researcher. The main questions of the study including: how and how often students utilise social networks, and the prevalence of secret language within the female social network users, were addressed by conducting in-depth interviews with these students. The primary findings suggest the most significant lingual changes have occurred on the word level (e.g. shortening, removal, etc.). Other results include: usage of social network, types of interaction between the users in social networks, the user’s feeling towards new words, visual language, style of writing, the locations where social networks are accessed, application of words, and methods of creating words.
کلیدواژهها [English]
- Key words: Virtual Social Networks
- Youth
- Secret Language and Refah University
رابطه مصرف شبکههای اجتماعی مجازی و ترویج زبان پنهاندر بین جوانان
(مورد مطالعه: دانشجویان دانشکده رفاه)
طاهره جعفری[1]
زهرا طالب لو[2]
تاریخ دریافت مقاله: 26/7/1396
تاریخ پذیرش مقاله:20/10/1396
مقدمه
به دنبال پیدایش و گسترش وسایل ارتباط جمعی که مرهون توسعه سریع فناوری است، رسانههای اجتماعی به بطن جوامع انسانی نفوذ کردهاند؛ به گونهای که انسانها بخش قابل توجهی از اوقاتشان را با وسایل ارتباط جمعی پر میکنند. در عصر ارتباطات، کمتر مکانی را در روی زمین می توان یافت که وسایل ارتباط جمعی به آنجا راه نیفتاده باشد. همین امر سبب شده که نه تنها اهمیت وسایل ارتباط جمعی پررنگ شود، بلکه ایجاد و شکل گیری روابط جدید را در جوامع پدید آورد که تغییرات اساسی آن در زندگی انسان ها از جمله تغییرات زبانی را به وجود می آورد. زبان، یک رفتار اجتماعی تثبیت یافته و مدون است که هنجارها، قواعد و نشانههای موضوعه خاص خود را دارد؛ ضوابطی که گویشگران عضو یک جامعه زبانی، ملزم به رعایت و به کار بستن آن اند. گروههای اجتماعی هر جامعه نیز تابع آن جامعه هستند، اما چون هنجارهای گروهی خاص خود را نیز دارند در زبان جامعه تغییراتی متناسب با هنجارهای گروهی خود میدهند و از این طریق موجب پدید آمدن گونههای زبانی می گردند. (حسینی ،1390، 63)
"زبان پنهان"(Argot) اصطلاح وسوسهکنندهای است؛ زبانی پر رمز و راز که غیرخودیها نباید از آن سر در بیاورند. این اصطلاح را نخستین بار مهدی سمایی، زبانشناس و عضو گروه واژهگزینی فرهنگستان در چاپ کتاب "فرهنگ لغات زبان پنهان" به کار برد. این کتاب اگرچه تنها مدت کوتاهی منتشر شد، اما زبان پنهان همچنان در لایههای گوناگون جامعه رواج دارد و اصطلاح آن میان پژوهشگران این عرصه به خوبی پذیرفته شده است. زبان پنهان، در اصل یک زبان مستقل نیست و یکی از شکل ها و گونه های زبان معیار است. زبان پنهان، عمدتا در حوزه واژگان و تا حدی اصطلاحات و عبارتهای فعلی ابداع و زایده هر زبان می شود. بخشی از این واژهها به سبب کثرت استعمال به زبان مردم کوچه و بازار راه پیدا می کند و جزئی از زبان معیار می شود. در برخی شرایط، ارتباط کلامی در جامعه، تحت تاثیر ناهنجاریهای اجتماعی مقوله جدیدی به نام زبان پنهان را به وجود می آورد. بررسی این لغات، حوزه های معنایی کاربران را مشخص می سازد. (سمائی،1384، 24)
این گونههای زبانی که با تبدیل جوامع ساده ابتدایی به جامعههای پیچیده و مدرن امروزی افزونی نیز یافته است، ناشی از تفاوتهایی است که در بافتها و لایههای جامعه زبانی از نظر مخاطب، موضوع، رسانه و نیز موقعیت وجود دارد. با این همه درباره این مسئله که از یک دیدگاه "نوعی آسیب اجتماعی است که در بستر زبان نمود یافته" و نیز علل و عوامل پیدایش، شیوع و پیامدهای زبانی، فرهنگی و اجتماعی آن کار علمی خاصی صورت نگرفته است. از سوی دیگر، برخی از نویسندگان رسانه بدون در نظر گرفتن تبعات خاص بکارگیری این گونهزبانی، منفعلانه و نا آگاه به مصرف کنندگان صرف این گونه زبانی تبدیل شده و به تبلیغ و اشاعه آن پرداخته اند. (سارلی، 1389، 64-65)
نتایج نظرسنجی ژانویه سال 2004 شبکه بی بی سی بیانگر این مطلب بود که شبکههای اجتماعی تاثیرات وسیعی را در سبک زندگی افراد داشتهاند. این شبکه در آن سال یک موضوع را برای بحث در تارنمای خود انتشار داد. عنوان بحث این بود که فناوریهای جدید چگونه سبب تغییر سبک زندگی شما شده است؟ بیشتر شرکت کنندگان در بحث، داستان زندگی خود را با توجه به عصر دیجیتال مطرح کرده و به این موضوع پرداختند که اینترنت چگونه موجب تغییر زندگی آنها شده است؟ 200 زن و 200 مرد به طور تصادفی از میان کسانی که به این پرسش پاسخ داده بودند، انتخاب شدند تا نظرات آنها تحلیل محتوا شود. یافتهها نشانگر این بود که بیشتر افراد معتقد بودند اینترنت در مسیر زندگی آنها نقش مهمی دارد و از لحاظ دوستیابی و مسائل استخدامی و شغلی می توانند به آن تکیه کنند. همین امر سبب ایجاد تغییراتی در شیوه و سبک زندگی آنها شده است. (هیلبرمن،2009، 23)
همچنین نتایج نظر سنجی مشهور به " نظرسنجی 2000" که توسط انجمن ملی جغرافیا انجام شد و از سپتامبر تا نوامبر 1998 برای اعضای سایت اینترنتی این انجمن که خود نوعی شبکه اجتماعی را تشکیل می دادند، قابل دسترسی بود نشان داد افرادی که مدت طولانیتری در شبکههای اجتماعی عضویت داشتهاند، به انواع بیشتری از فعالیتهای اینترنتی پرداخته و رفته رفته میزان حضور ایشان در فضای وب بیشتر شده و فعالیتهای آنها در اجتماع غیرمجازی کمتر گردیده است. در حقیقت شبکههای اجتماعی به موضوعی محوری در ساخت و بازسازی سبک زندگی و اجتماع کاربران تبدیل می شود. (ولمن و کوان هاس، 1385، 69).
از آنجا که جامعه کنونی ما جامعه جوانی است، بخش وسیعی از برنامههای رسانه نیز به این نوع خاص مخاطب اختصاص یافته است. شناخت درست مخاطب، نیازها و مسائل خاص زبانی وی، جدا از اینکه باعث تولید برنامه های موثر تر می گردد، جذب و جلب مخاطبان بیشتر را نیز به همراه دارد. از سوی دیگر، دستیابی به شناخت واقعی نیازها و مسائل زبانی این گروه از مخاطبان به مدیران و سیاستگذاران رسانه این امکان را می دهد تا پس از رایزنی با صاحبنظران به طور غیر مستقیم به برنامهریزی زبانی اقدام ورزند. (حسینی،1390، 47) در واقع، مسئله اصلی در این مقاله بررسی جایگاه مصرف شبکههای اجتماعی مجازی در ترویج زبان پنهان در بین دانشجویان دانشکده رفاه میباشد.
اهداف پژوهش
هدف اصلی
بررسی جایگاه مصرف شبکههای اجتماعی مجازی در ترویج زبان پنهان در بین دانشجویان دانشکده رفاه است.
اهداف فرعی
- میزان و نحوه استفاده دانشجویان از شبکههای اجتماعی؛
- بررسی میزان رواج زبان پنهان در میان دانشجویان دختر شبکههای اجتماعی مجازی دانشجویان دانشکده رفاه؛
- شناسایی بیشترین تغییرات زبان پنهان در سطح واژگان (مانند کوتاهسازی یا حذف و ...) در شبکههای اجتماعی از نظر دانشجویان دختر دانشگاه رفاه.
- دختران دانشجو تا چه حد و چگونه از فضای مجازی استفاده می کنند؟
- زبان پنهان تا چه میزانی در میان دانشجویان دختر شبکههای اجتماعی رواج دارد؟
- مهمترین تغییرات انجام شده در سطح واژگان زبان در شبکههای اجتماعی چیست؟
سوالات پژوهش
تعریف مفاهیم
شبکههای اجتماعی
به طور کلی در تعریف شبکههای اجتماعی مجازی میتوان گفت، سایتهایی هستند که از یک سایت ساده مانند موتور جستجوگر با اضافه شدن امکاناتی مانند چت، ایمیل و امکانات دیگر خاصیت اشتراک گذاری را به کاربران خود ارائه میدهند. شبکههای اجتماعی، محل گردهمایی صدها میلیون کاربر اینترنت است که بدون توجه به مرز، زبان، جنس و فرهنگ، به تعامل و تبادل اطلاعات می پردازند. (سلطانیفر، 1389، 53)
شبکههای اجتماعی به مثابه یک رسانه جدید، بستر مناسبی برای ظهور و تجلی هر یک از آنهاست. افراد میتوانند از طریق شبکههای اجتماعی به گفتگو و تعامل پیرامون مسائل و موضوعات مورد علاقه خود بپردازند و از این طریق افکار عمومی به عنوان صدای مردم شکل بگیرد و هر یک می توانند در مخالفت با یک مسئله و موضوعی اجتماعی و سیاسی دست به کنش بزنند (مهدی زاده، 1383، 121).
زبان پنهان
زبان پنهان یکی از گونههای اجتماعی زبان است که دارای سابقهای با ویژگیهای خاص خود است. نخستین مدارکی که از این گونه زبان به دست آمده، مربوط به سارقان و راهزنها بوده و از زندان رواج یافته است. این جماعت که خلاف قانون رفتار میکردهاند، برای ارتباط با یکدیگر، به زبانی نیاز داشتند که اسرارشان را پوشیده نگه دارد. این گونه زبان احتمالاً همیشه در کنار زبان معیار بسیاری از جوامع، جهت پنهان کردن اسرار و پوشاندن افکار وجود داشته است. برخی از تعاریفی که از زبان پنهان وجود دارد عبارت اند از:
الف) زبانی که فقط طبقه خاصی، به خصوص دزدان به آن تکلم می کنند و آن را می فهمند (CF.Longman,1981).
ب) مجموعه لغات و عباراتی که گروهی خاص آن را به کار می برند و فهمش برای دیگران مشکل است.(CF.oxford advanced learners dictionary,1996)
ج) واژگان خاص برخی گروه های اجتماعی یا صاحبان حرف. (CF.petit Larousse illustre,1986)
در این مقاله، مقصود ما از زبان پنهان با تعریف دوم همخوانی دارد. در این معنا، زبان پنهان از مجموعه لغاتی تشکیل شده که یا صرفاً ابداعی هستند و هیچ پیشینه طبقاتی، نژادی، دینی و .... ندارند- که این حالت مبدع این لغات گمنام بوده و برای کاربران هیچ اهمیتی ندارد- یا لغت مزبور، در جریان مراودات فرهنگی با افراد جوامع دیگر، طبقات مختلف اجتماعی در یک جامعه و ... از نظر کاربران و طی استفادههای مکرر افراد و به مرور زمان از بار معنایی اولیه خود تهی گشته و معنا یا معانی جدیدی یافته است. نکته حائز اهمیت آن که علیرغم پنهان بودن بار معنایی لغات مزبور برای عموم، لزوماً این لغات دارای بار معنایی منفی نمی باشند و حتی در مواقعی دارای مترادفات معمول یا ارزشمند در زبان معیار نیز هستند. به عنوان مثال، "نوربالازدن" به معنای بسیار مذهبی بود و رعایت مستحبات است که موجب نورانی شدن فرد می شود یا "تسبیح دستتم" به معنای اظهار ارادت مخلصانه است. در برخی مواقع نیز لغات ابداعی در زبان پنهان بیانگر تحولات ایجاد شده در حوزه اقتصادی، سیاست، فرهنگ و مسائل اجتماعی است. به عنوان مثال، نقل قول "پژو حسرتی" که به ماشین آردی گفته می شود، برخاسته از تحولات صنعتی چندان مناسب در حوزه خودرو سازی و گرایش مردم به تفاخر و ... است که تمایل دارند ماشین پیکانی را که ظاهری شبیه پژو دارد، بخرند. (اکرامی، 1384، 303)
زبان معیار[3]
هر زبان به مقتضای شرایطی چون تعلق اهل آن به منطقه جغرافیایی و طبقه اجتماعی معین و جنسیت و قومیت و سن و تحصیلات سخنگویان دارای گونههای متعدّد است که از میان آنها یک - و احیانًا چند- گونه از اعتبار بیشتری برخوردارند و به عنوان زبان مشترک پذیرفته شده اند. کسانی که این گونههای خـاص را بـه کـار مـی برند، از مـنزلت ممتازی برخوردار میگردند. از این رو، سخنگویان سایر گونهها به تقلید از زبـان آنـها گرایش پیدا میکنند. این گونه خاص زبان معیار نامیده می شود. تعریف زبان معیار هـمچون تـعریف زبـان و جـامعه شناسی زبـان دارای پـیچیدگیها و دشواریهای خاصّ خود است. (والی رضایی،1394، 20)
زبان محاورهای[4]
زبان معیار در فارسی دو گونه نوشتاری و گفتاری دارد. مرز میان گونه نوشتاری و زبان محاوره نمایانتر است. زبان گفتاری با زبان محاوره یکی است و این دو اصطلاح، مفهوم واحد دارند. اما زبـان عامیانه، هرچند گفتاری و محاورهای است، مفهوم متفاوتی دارد. زبان عامیانه گـونهای است که در میان قشرهای بیسواد و کمسواد و دارای مشاغل کم اعتبار رواج دارد. مثلاً تلفظ واژههای "عُذْر، نسخه و عکس" به صورت "عُرذ، نُخسه و عسک" و یا تلفظ کلمات "گَردْ، سبد، کلید" به صورت گَرتْ ، َسَبت و کلیت از ویژگیهای گونه عامیانه است. (والی رضایی،1394، 27).
روش شناسی پژوهش
در این مقاله از روش کیفی، با تکنیک مصاحبه عمیق و با تکیه بر روش تحلیل مضمونی، استفاده شده است. مصاحبه عمیق، گفتگوی هدفدار دو جانبهای بین یک مصاحبه کننده آموزش یافته مجرب و یک مصاحبه شونده با هدف استنباط عمیق جزئیات غنی و مواد مهمی است که بتوان از آنها در تجزیه و تحلیل استفاده کرد. در انجام مصاحبهها سعی بر آن بود تا سوالها صریح و شفاف بیان گردد و ساده و روشن باشد تا مشارکت کننده در محیطی راحت و آزاد بتواند پاسخگوی سوالات باشد. جامعه آماری پژوهش را 16 نفر از دانشجویان دانشکده رفاه پوشش دادهاند. روش نمونهگیری پژوهش، استفاده از مصاحبه عمیق بود و چون دادههای دریافتی از سوی دانشجویان به حد اشباع رسیده، دیگر نیاز به مصاحبه با تمامی دانشجویان نبوده استو همچنین، روش جمعآوری دادهها، از طریق مصاحبه و ابزار آن ضبط صوت می باشد. در طول مصاحبه هیچ دخل و تصرفی از سوی مصاحبه کننده انجام نشد تا مشارکت کننده بتواند به صورت آسوده خط فکری خود را بازگو کند. همچنین، از روش مثلثسازی برای تعیین سنجش اعتبار و روایی پژوهش استفاده شده است. اطلاعاتی که از مصاحبه شوندگان کسب شده، پس از پیادهسازی با آنان مطرح شده تا نظرشان را نسبت به صحت و سقم برداشتهای پژوهشگر ارائه دهند. در این فرآیند اعتبار و روایی یافتههای پژوهش از آنجایی که دسترسی به دانشجویان راحت بود، مطرح و مورد موافقت 16 نفر از مصاحبهشوندگان قرار گرفت و به تایید نهایی رسید.
بررسی مباحث نظری
آسیبهای فناوری اینترنتی در لایههای زبانی
آسیبهای ناشی از فناوریهای اینترنتی در لایههای مختلف زبانی می تواند زبان فارسی را تهدید کند. با اینکه بعضی از این موارد فرآیندهای زبانی تلقی می شوند، سرعت زیاد این فرآیندها در بستر اینترنت نگران کننده است. در زیر به مواردی از این آسیب ها در سطح واژگان می پردازیم.
الف. املا
- پدیده فینگلیش و تغییر در خط؛ مثال: 2a، .mer30
- تغییر املای کلمات فارسی(غلط نویسی تعمدی)؛ مثال : عاره(آره) ، عایا (آیا)
ب. ساخت واژه
- استفاده مفرط از کلمات بیگانه؛ مثال: لایک، دانلود، آپلود، میس، مسیج.
- ساخت واژههای جدید بدون قواعد ساخت واژی زبان فارسی؛ مثال: خنگول، غرنومتر.
پ. کاردبرد شناسی
انتقال شیوه نگارش نیمهرسمی به فضای رسمی زبان فارسی؛ در بیشتر فناوریهای اینترنتی در نوشتار از زبان محاورهای استفاده می شود. کثرت استفاده از این شیوه میتواند در نگارشهای غیراینترنتی مانند مجلات، روزنامهها و کتابها نیز عمومیت پیدا کند. این پدیده ذاتاً آسیب نمی باشد، اما گسترش آن موجب آسیب به تنوع شیوههای نگارش خواهد شد. (علیرضا قلی فامیان، 1392، 190-192)
سید مهدی سمائی 1388در کتاب "زبان و رسانه" در بخش زبان پنهان و کاربرد آن در رسانه نوشته توضیح داده است که زبان، رفتاری اجتماعی است و افراد هر جامعه ملزم به رعایت قواعد این رفتارند. گروههای اجتماعی هر جامعه نیز تابع قواعد کلی زبان آن جامعهاند، اما چون هنجارهای گروهی خاص خود را دارند، در زبان خود تغییراتی متناسب با هنجارهای گروهیاشان می دهند. این یکی از علل به وجود آمدن گونه های اجتماعی زبان است. در دوران معاصر، مبدعان و به کار برندگان زبان پنهان دو گروهاند:
- قانون گریزان
- کسانی که برخلاف هنجارهای جامعه رفتار می کنند.
زبان عامیانه بیشترین شباهت را به زبان پنهان دارد. کاربرد الفاظ و اصطلاحات زبان پنهان در رسانه باعث قوت ارتباط با مخاطب میشود. شرط لازم برای کاربرد الفاظ زبان پنهان در رسانه آن است که این الفاظ جزو تابوها نباشد و به زبان عامیانه راه یافته باشد. (سمائی، 1388، 42)
گونه های زبانی
گونه به آن شکل از زبان اطلاق میشود که افراد یک جامعه زبانی بر حسب عوامل مختلفی چون: سن، جنس،گروههای نژادی و قومی، بافت و طبقه اجتماعی، شغل و بافت موقعیت (مخاطبان هدف و موضوع گفتگو و غیره) از آن استفاده میکنند.
ناصر قلی سارلی (1389) در کتاب "نحوه به کارگیری گونههای مختلف زبان در برنامههای صداوسیما" به انواع گونههای زبانی پرداخته است که تنوعات زبانی درون جامعه زبانی را میتوان از دیدگاههای مختلف نگریست. گروهی با تفکیک عامل اجتماعی و جغرافیایی، سه نوع تنوع و گونه زبانی را بر می شمارند:
-گونههای اجتماعی
- گونههای منطقه ای یا گویش های محلی
- گونه های کارکردی یا کاربردی (سارلی، 1389، 16)
افزایش گستره کاربرد، زبان را در صورت و ساخت و نیز نقش و کارکرد دستخوش تغییراتی کرده است. با کاربرد زبان در رسانههای جدیدی چون رادیو، تلویزیون، روزنامهها، تلفن و اخیراً اینترنت، تغییرات ساختاری شگرفی در زبان پدید آمده است و زبان، واجد جنبههایی شده که قبلاً فاقد آن بوده است. رسانههای جدید زبان، هر یک ویژگیهایی دارند که تغییرات و تنوعاتی در زبان به وجود میآوردند. زبان برخی رسانههای دیداری و شنیداری، به سبب موقعیت کاربرد و ساختارهای زبانی جدیدی که از این رهگذر می یابند، در میانه گفتار و نوشتار قرار میگیرد. برخی ویژگیهای گفتار و بعضی خصوصیت نوشتار را دارد. از این رو، برخی آن را گونه خاصی از زبان میشمارند. برای مثال، بخشهای خبری رادیو و تلویزیون شامل متون خبری، "نوشتاری" است که برای مخاطبان خوانده میشود و از این رو برای آنان " گفتاری" به حساب می آید. (سارلی، 1389، 47-48)
زبان پنهان
در هر گونه زبانی، واژهها و اصطلاحات خاصی شکل میگیرند و جوانان نیز که قشر مهم جامعه را تشکیل می دهند، از واژهها و زبان گفتار خاصی در درون گروههای خود استفاده می کنند تا افکار و مقاصد خود را از دیگران پنهان نمایند. این زبان گفتار خاص را "زبان پنهان" نامیدهاند که در اصل یک زبان مستقل نیست، بلکه یکی از شکلها و گونههای زبان معیار است و میتوان آن را نظام واژگانی دانست که همراه هر زبان معیار وجود دارد. این زبان، خاص همه جوامع پیشرفته است و به مرور زمان، بخشی از واژههای آن به سبب کثرت استعمال به زبان کوچه و بازار راه پیدا می کنند و جزئی از زبان معیار می شوند و این می تواند یکی از راههای افزایش واژگان هر زبان باشد. (آل صاحب فصول،1391، 14)
اهمیت زبان پنهان
از آنجا که وظیفه اصلی زبان، انتقال معنا و پیام می باشد، قطعاً زبان پنهان حامل و محمل پیامهای پنهان و سری استفادهکنندگان از آن زبان است. از این رو:
الف) شناسایی زبان پنهان به معنای شناسایی حوزههای پنهان و مورد استفاده و مهم افراد استفاده کننده از آن زبان است.
ب) چون بسیاری از این واژگان بیانگر تجربیات و حاصل و محصول زندگی جمعی و مشترک اعضای گروه استفاده کننده است، شناخت این زبان عملاً به معنای شناخت تجربیات تلخ و شیرین و پیدا و پنهان کاربران آن است.
ج) ازآنجا که زبان پنهان مفاهیم و احساسات مشترک گروه را منتقل می کند، استفاده از آن باعث تقویت انسجام گروهی می شود و بررسی و شناخت آن به معنای شناخت میزان و نوع همبستگی گروهی است. ضمن این که بیانگر این نکته نیز می باشد که گروه در چه حوزههایی احساس دارد. (اعتضادی، علمدار، 1387، 15 )
زبان و جنسیت
بر مبنای پژوهشهای زبان شناسی، گفتار زنان و مردان در بسیاری از جوامع متفاوت است. در برخی از موارد، این تفاوت ها کاملاً مختصر و جزئی است و معمولاً کسی متوجه آنها نمی گردد، نظیر اشارات و حرکات مختلف صورت که توجهی بدانها نمیشود. به عنوان مثال، در یک زبان سرخپوستی، زنان و مردان واژه نان را به دو گونه متفاوت بیان می کنند. (اعتضادی، علمدار ، 1387، 16)
به طور کلی می توان این تفکیک جنسیتی در حوزه گفتار را در زمینه اجتماعی گستردهتری مورد توجه قرار دادر. در این راستا، جامعه شناسی جنسیت به بررسی نقشها، روابط و هویتهای اجتماعی مردان و زنان می پردازد که با تاکید فمینیسم بر روی زنان، تا اندازهای متفاوت است. در این معنا، جامعه شناسی جنسیت، عامل جنسیت را تنها به عنوان یکی از متغیرهای موجود در روابط و ساختارهای اجتماعی در نظر می گیرد. با این همه برخی از جامعهشناسانی که کارشان را از دیدگاه جامعهشناسی جنسیت آغاز کردهاند، آثاری از خود به جا گذاشتهاند که برای نظریه فمینیستی اهمیت بسیار دارد(ریتزر، 1382، 469).
زنان و زبان پنهان
بر مبنای نتایج پژوهشهای انجام شده، مراکز یا کانونهای اشاعه اصطلاحات و واژگان زبان پنهان معمولاً مراکز شبانه روزی و خانوارهای جمعی می باشد. مراکزی عمومی نظیر زندان، پادگان، خوابگاههای دانشجویی و ... که محمل حضور مداوم افراد با زمینههای فرهنگی، اجتماعی، قومیتی، دینی و .... متفاوت در یک مکان خاص می باشند، عامل موثری در شکلگیری زبان پنهان هستند. از طرف دیگر، از آنجایی که زنان و دختران در چنین مراکزی حضوری کمرنگتر دارند، میتوان نتیجه گرفت که اغلب، جنس مذکر مبدع واژگان این زبان بوده و جنس مونث کاربر آن می باشد. نتیجه دیگری که از مطلب فوق اخذ می شود این است که ابداع این مفاهیم توسط مردان به خودی خود به لغات مذبور بار معنایی مردانه می دهد و در نتیجه استفاده از اغلب این لغات توسط زنان و دختران به لحاظ اجتماعی و فرهنگی قابل قبول نبوده و صورت زیبایی ندارد. به عنوان مثال، در فیلمهای تلویزیون یا سینما استفاده از چنین لغاتی توسط هر قشری از مردان، به خصوص مردان جوان، اعم از افراد مذهبی یا غیر مذهبی و تحصیل کرده یا غیر تحصیل کرده و ... معمول بوده و حتی پسندیده است، در حالی که در اغلب فیلمها زنان قشر پایین اجتماع که به جهت درگیری در انواع مشکلات و ناملایمات زندگی و حضور در عرصههای مردانه، شیوه گفتار متین و موقر زنانه خود را از دست دادهاند کاربران زبان پنهان معرفی می شوند و از سوی دیگر، کاربرد چنین زبانی توسط شخصیت زن طبقه بالای جامعه، مورد سوال، نهی و پرسش قرار می گیرد. در هر حال بدیهی است انکار مطلق وجود لغات پنهان زنانه نیز خالی از اشکال نمی باشد، هرچند شرایط ابداع و استعمال این لغات توسط آنها متفاوتتر از مردان بوده و نوع لغات ابداعی و مورد استفاده آنها نیز با معیارهای مطرح شده در رابطه با گفتار زنان متناسب است. کاربران دختر زبان پنهان، بیشتر از مفاهیم تابوی ناقص یا تابوی ناقص خاص بهره می برند. در استفاده از لغات تابوی ناقص خاص، معمولاً حفظ ادب یا احترام مدنظر است. همانطور که گفته شد، زنان به دلیل آگاهی بیشتر به مقام و منزلت اجتماعی خویش به نسبت مردان و همچنین حفظ وجهه اجتماعی خود، از کاربرد برخی مفاهیم یا لغاتی که تداعی کننده سطح پایین فرهنگی باشد اجتناب می ورزند. نکته دیگر اینکه لغات ابداعی توسط دختران و زنان نسبت به لغات مردانه از خشنی و سختی کمتری برخوردار بوده و اغلب در قالب طنز مطرح می شود، زیرا حفظ ارتباط برای زنان بسیار مهم می باشد. (اعتضادی، علمدار ، 1387، 19-20)
چهارچوب مفهومی پژوهش
دیدگاه استفاده و رضایتمندی یا همان دیدگاه استفاده و خشنودی یکی از مهمترین نظریههایی است که تصور وجود مخاطبان رسانهای منفعل را به چالش کشیده است. این نظریه میگوید که مخاطبان از محتوای رسانهای استفاده می کنند تا رضایتمندی خاصی را که به آن نیاز دارند، به دست بیاورند. برای تامین این نیاز، رسانههای مختلف به رقابت با یکدیگر می پردازند. بنابراین، به عنوان مثال، اگر در زمانی خاص مخاطبان به اطلاعات نیاز داشته باشند، بیشتر برنامههای خبری را مشاهده می کنند- در حالی که ممکن است فرد دیگری سریال تلویزیونی خود را از نوعی انتخاب کند که خشن باشد زیرا با نیاز او به قدرتمند بودن سازگار است. نیازها نه فقط به انتخاب انواع رسانه و محتوایی خاص منجر می شود، بلکه به تفسیر محتوای رسانهای نیز شکل و رنگ می بخشند. (نوربخش، مولایی،طالبیان،1392، 2). نظریه استفاده و رضایتمندی از نظر روش شناسی بر پایه فردگرایی[5] تاکید می کند که پیوند نزدیکی با روانشناسیگرایی[6] دارد. روانشناسیگرایی در روششناسی علم عبارت است از اینکه "انسان جامعه را به منزله یک موجود بزرگ یا فردی بزرگ تلقی می کند، یعنی جامعه را به منزله یک انسان تصور می کند؛ منتها انسانی که غرایز او بزرگ و فربه شده و به صورت جامعه در آمده است- یعنی در مقام شناخت جامعه چنین تصور شود که قواعد روانشناسی برای جامعه شناسی تحلیل می شود". البته این به معنای تحلیل از بین برنده جامعهشناسی نیست، بلکه این نگاه در روششناسی نزدیک به نوع شناسی می شود. به عبارت دیگر، در نوع آرمانی ماکس وبر[7] نیز یک نظام اجتماعی را به منزله فرد فربه گرفته است و احتمالاً به همین معنا نظریه استفاده و رضایتمندی در تلاش برای ناشناسی دلایل مخاطبان در استفاده از رسانههاست. (سپاسگرشهری، 1390، 28 ) مک کوئیل[8] دانشمند برجسته حوزه ارتباطات، به تنوع سنخشناسی دلایل استفاده از تلویزیون توسط مردم اشاره میکند. از این رو، نظریه مزبور را به عبارت دقیقتر باید نظریه فهم دلایل استفاده مخاطبان از رسانه دانست. همچنین این نظریه بر این فرض بنیادین استوار است که هر گونه استفاده مخاطبان از رسانه موید جلب رضایت و برقراری رابطهای سود انگارانه برای طرفین مخاطب- رسانه است. در همین رابطه سون و یندال، فرض اصلی الگوی استفاده و رضایتمندی را این گونه تعریف کردهاند: "افراد مخاطب کم و بیش به صورت فعال به دنبال محتوایی هستند که بیشترین خشنودی را برایشان فراهم کند. درجه این خشنودی به نیازها و علایق فرد بستگی دارد. افراد هر قدر بیشتر احساس کنند که محتوایی نیاز آنان را برآورده کند، احتمال اینکه آن محتوا را انتخاب کنند بیشتر است» همچنین بلامر و کاتز (1974) مطلب یاد شده را به صورت نمودار زیر ارائه کرده اند: (سپاسگرشهری، 1390، 32 )
ریشههای اجتماعی و روانشناختی باعث |
نیازهایی می شود که نتیجه آنها |
انتظارات از رسانههای جمعی یا سایر منابع است که سبب |
پیامدهای دیگر نیز دارد (که اغلب ناخواسته بودهاند) |
برآورده شدن نیازها می انجامد |
گونهگونی الگوهای عرضه رسانه می شود و به |
رویکرد استفاده و رضایتمندی، مخاطبان را فعال فرض می کند. آنها به شکلی ساده مصرف کننده هر چیزی نیستند که در اختیارشان قرار میگیرد. آنها از میان محتوایی دست به انتخاب می زنند که از سوی سازمانهای رسانهای پیشنهاد می شود. آنها از میان همه برنامهها، روزنامهها و موسیقیها، چیزهایی را انتخاب می کنند که متناسب با نیازهای آنها باشد. به همین دلیل است که نقش فعالی در ساختن معنای متون نیز دارند و تصمیم می گیرند که کدام پیام ممکن است چه تفسیری داشته باشد. این نظریه بیشتر به دنبال این موضوع است که مردم با رسانهها چه می کنند، در حالی که نسلهای قبل تر نظریههای رسانه به دنبال پاسخ به این پرسش بود که رسانهها با مردم چه می کنند؟ علاوه بر تصور مخاطب فعال، یکی دیگر از رئوس کلیدی نظریه استفاده و رضایتمندی، فرض رقابت میان رسانهها به منظور تامین نیازها و اهداف مخاطبان است. (نوربخش، مولایی،طالبیان،1392، 2).
مک کوئیل (1387) فرضیههای اساسی رویکرد استفاده و رضایتمندی را چنین جمع بندی کرده است:
- انتخاب رسانه و محتوا عمدتاً فعالیتی عقلانی و معطوف به اهداف و رضایتمندیهای خاص است. پس مخاطبان فعال هستند و شکلگیری آنها را می توان منطقاً تبیین کرد؛
- یکایک مخاطبان نسبت به نیازهای رسانهای که از شرایط فردی و اجتماعی ریشه می گیرند، آگاهی دارند و می توانند این نیازها را در قالب انگیزشهای مختلف بیان کنند؛
- کاربری شخصی رسانهها، به بیان کلی، بیشتر از اصول زیبایی شناختی یا فرهنگی در شکلگیری مخاطبان نقش و اهمیت دارد؛
- تمام یا اغلب عوامل تاثیرگذار بر شکلگیری مخاطبان (انگیزهها، رضایت مورد انتظار و به دست آمده، گزینشهای رسانهای متغیرهای پس زمینهای) را میتوان به لحاظ نظری تعیین کرد. (نوربخش، مولایی،طالبیان،1392، 227)
براساس این رویکرد نظری، فعال بودن ِمخاطب قبل از هر چیز، به انگیزه روشن و مصرانه او در انتخاب محتوا و برنامههای مورد نظر بستگی دارد. هرچند این انتخاب می تواند تحت تاثیر موضوعات دیگری چون بازتاب آگاهانه شخص از تجربیاتی باشد که در مورد رسانهها حاصل می کند و هم چنین فوایدی باشد که او از رسانهها به دست می آورد و برای اهداف دیگری در زندگی مورد استفاده قرار می دهد. فرضیه کلیدی این رویکرد آن است که مخاطب، انتخابی را که از میان رسانهها و محتواهای مختلف به عمل می آورد، آگاهانه و براساس انگیزه است. در واقع، دیدگاه استفاده و خشنودی، فعالیت مخاطب را مسلم فرض می کند و معتقد است مخاطبان از آن چه که انجام می دهند و این که چرا انجام می دهند، آگاه هستند و لذا می توانند گزارشهای قابل اعتباری از خشنودیهای رسانهای خود ارائه کند.
یافتههای پژوهش
پس از پیاده کردن مصاحبه ها، به تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از آنها پرداخته شد. در مرحله بعد، اقدام به استخراج حیطهها، مضامین و مقولهها گردید. ابتدا به ارائه تعریفی از مضامین، جدولها و نمودارهای کیفی منتج از دادهها پرداخته و سپس بخشی از صحبتهای مشارکتکنندگان به عنوان مصداق در پایان جداول به تفکیک بیان شد. این روش فرایندی است که ورودی آن مقولههای منتج شده از مصاحبههای مشارکتکنندگان و خروجی آن حیطهها می باشد- در واقع، از جزء به کل میرسیم. در جدول زیر فهرست تمامی مشارکتکنندهها با مشخصات بیان شده است.
جدول 1: مشخصات مشارکتکنندهها
مشارکت کنندهها |
مقطع تحصیلی |
رشته تحصیلی |
سن |
مشارکت کننده1 |
کارشناسی |
روانشناسی |
21 |
مشارکت کننده2 |
کارشناسی |
روانشناسی |
21 |
مشارکت کننده3 |
کارشناسی |
روانشناسی |
18 |
مشارکت کننده4 |
کارشناسی |
روانشناسی |
25 |
مشارکت کننده5 |
کارشناسی |
مهندسی کامپیوتر |
18 |
مشارکت کننده6 |
کارشناسی |
فقه و حقوق |
20 |
مشارکت کننده7 |
کارشناسی ارشد |
مشاوره خانواده |
22 |
مشارکت کننده8 |
کارشناسی |
مهندسی کامپیوتر |
18 |
مشارکت کننده9 |
کارشناسی |
فقه و حقوق |
22 |
مشارکت کننده10 |
کارشناسی |
فقه و حقوق |
21 |
مشارکت کننده11 |
کارشناسی |
روانشناسی |
27 |
مشارکت کننده12 |
کارشناسی |
مدیریت فرهنگی |
32 |
مشارکت کننده13 |
کارشناسی |
روانشناسی |
30 |
مشارکت کننده14 |
کارشناسی |
فقه و حقوق |
27 |
مشارکت کننده15 |
کارشناسی ارشد |
مطالعات فرهنگی |
32 |
مشارکت کننده16 |
کارشناسی |
فقه و حقوق |
19 |
حیطهها، مضامین و مقولههای منتج از مصاحبهها
در ابتدا به شرح جداول و نمودارها و توضیحات مشارکتکنندگان پرداخته شده که نام آنها در بالای جداول مشخص گردیده است:
حیطه آگاهی به زبان پنهان
یکی از مهمترین حیطههای استخراج شده از مصاحبه با مشارکتکنندگان حیطه تعریف، شناخت و آگاهی مشارکتکنندهها از زبان پنهان بوده است که دارای دو مضمون است: تعریف علمی یا آگاهی مشارکتکنندهها از زبان پنهان و تعریف عامیانه یا نا آگاهی از زبان پنهان که هر کدام از این مضامین دارای مقولههای متفاوتی هستند.
جدول 2: جدول آگاهی به زبان پنهان
حیطه |
مضمون |
مقوله |
|
تعریف علمی |
تغییرات کلمهای |
|
یا |
زبان کلامی |
|
آگاهی |
زبان بدن |
|
|
زبان محاورهای |
|
|
زبان ثانویه |
|
|
واژهسازی جدید |
آگاهی به زبان پنهان |
|
زبان رمزگان |
|
تعریف عامیانه |
کلمات روزمره |
|
یا |
کلمات نامشخص |
|
ناآگاهی |
انگلیسی در فارسی |
|
|
زبان عامیانه |
|
|
زبان گروههای خاص |
|
|
زبان ایما و اشاره |
|
|
زبان پر رمز و راز |
|
|
زبان شاد و خندهدار |
1) آگاهی داشتن
این دسته از مشارکتکنندگان نسبت به زبان پنهان کاملاً آشنایی داشتند و توانستند حداقل یک تعریف علمی از آن ارائه بدهند که از مقولههای منتج شده از آن میتوان به تغییرات کلمهای، زبان کلامی، زبان بدن، زبان محاورهای، زبان ثانویه، واژهسازی جدید و زبان رمزگان اشاره کرد.
- مشارکت کننده: "زبان پنهان به مجموعه از تغییرات کلمهای که الان زیاد استفاده میکنم میگن. مثل به جای حل کردن، میگم حلیدم، زنگ بزنم، میگم زنگیدم. از این جور کلمهها که به اون میگیم زبان پنهان و نسلهای قبلی براشون این حرفها عجیبه".
- مشارکت کننده : "بستگی داره. به نظرم زبان پنهان دو حالت داره:حالت اول اگه بخواهیم از لحاظ بدنی بگیم (غیرکلامی) میشه بادی لنگویج که با حرکات بدن و چشم میتونیم منظورمون به طرف مقابل برسونیم؛ حالت دوم اگه بخواهیم از لحاظ کلامی بگیم مثل رمزی صحبت کردن که همه افراد متوجه اون حرف ما نشوند. این به نظر من میشه زبان پنهان".
2) ناآگاهی
این دسته از مشارکتکنندگان نسبت به زبان پنهان کاملاً ناآگاه هستند و نتوانستند تعریف علمی از زبان پنهان داشته باشند که از مقولههای منتج شده از آن میتوان به کلمات روزمره، کلمات نامشخص، بودن زبان انگلیسی در زبان فارسی، زبان عامیانه، زبان گروههای خاص ، زبان ایما و اشاره، زبان پر رمز و راز و زبان شاد و خندهدار اشاره کرد.
- مشارکت کننده : "به نظر من، زبان پنهان همون کلماتی هست که ما هم تو زبان فارسی ازش استفاده می کنیم هم انگلیسی. در واقع همون زبان انگلیسی که توی فارسی ازشون استفاده میکنیم، مثل: چت، حس ، شوت".
- مشارکت کننده : "زبانی پنهان یعنی زبان ایما و اشاره".
حیطه کارکرد استفاده از شبکههای اجتماعی
یکی از مهمترین حیطههای استخراج شده از مصاحبه با مشارکتکنندگان حیطه کارکرد استفاده مشارکتکنندهها از شبکههای اجتماعی میباشد که دارای چهار مضمون است: اقتصادی، آموزشی، اطلاع رسانی و رفاهی- اجتماعی. هر کدام از این مضامین دارای مقولههای متفاوتی هستند که شرح آن در جدول زیر آمده است.
جدول 3:کارکرد استفاده از شبکههای اجتماعی
حیطه |
مضمون |
مقوله |
|
|
جابهجایی پول و تراکنشهای مالی |
|
|
ارائه گزارش |
|
اقتصادی |
کاهش هزینه ها |
|
|
برنامه ریزی |
|
|
علمی |
کارکرد |
آموزشی |
هنری |
|
|
فرهنگی |
|
|
پیگیری اخبار |
|
اطلاع رسانی |
تبادل اطلاعات و ارتباطات |
|
|
دسترسی آسان و سرعت بالا |
|
|
تفریح و بازی |
|
|
اشتراک گذاری عکس و فیلم |
|
رفاهی اجتماعی |
مدگرایی |
|
|
دانلود فیلم و عکس |
|
|
درد و دل کردن |
1) اقتصادی
مضمون اقتصادی، یکی از مضامین کارکرد استفاده از شبکههای اجتماعی میباشد که مشارکتکنندگان در گفتگوهای خود به این مضمون اشاره کردهاند و دارای مقولههایی از قبیل ارائه گزارش، تراکنشهای مالی و جابهجایی پول، کاهش هزینهها و برنامهریزی می باشد.
- مشارکت کننده: "کاربرد داره، الان خیلیها فقط از این طریق خرید میکنن".
- مشارکت کننده: "بله خیلی زیاده، تقریباً همه چی، مثلا توی محل کار به جای گرفتن داخلی از کانال ها و گروههای تلگرام استفاده میکنیم، برای اشتراکگذاری عکسها، استفاده از ایمیل، خرید اینترنتی، جابه جایی پول و ....".
2) آموزشی
مضمون آموزشی، یکی از مضامین کارکرد استفاده از شبکههای اجتماعی می باشد که مشارکتکنندگان در گفتگوهای خود به این مضمون اشاره کردند و دارای مقولههایی از قبیل علمی، هنری و فرهنگی میباشد.
- مشارکت کننده: "کاربرد که زیاد داره. مثلاً برای یادگیری خیلی خوبه، مثل جملات آموزنده برای کسب مهارت ها و تجارب".
- مشارکت کننده: "به نظر من شبکههای اجتماعی میتونه کاربرد داشته باشه، چون ما واقعاً تفریح دیگهای نداریم جز شبکههای مجازیو خیلی زیاد کاربرد داره. من خودم وقتی تو تلگرام هستم، سعی میکنم از کانال های مفید و آموزندهاش استفاده کنم".
3) اطلاع رسانی
مضمون اطلاع رسانی، یکی از مضامین کارکرد استفاده از شبکههای اجتماعی می باشد که مشارکتکنندگان در گفتگوهای خود به این مضمون اشاره کردند و دارای مقولههایی از قبیل پیگیری اخبار، تبادل ارتباطات و اطلاعات و دسترسی آسان و سرعت بالا میباشد.
- مشارکت کننده: "خیلی کم برام کاربرد داره، اخبارش شاید".
- مشارکت کننده: "کاربرد که زیاد داره. سرعت ارتباطات با شبکه های اجتماعی خیلی سریعتر است".
4) رفاهی- اجتماعی
مضمون رفاهی- اجتماعی، یکی از مضامین کارکرد استفاده از شبکههای اجتماعی می باشد که مشارکتکنندگان در گفتگوهای خود به آن اشاره کردند و دارای مقولههایی از قبیل تفریح و بازی، اشتراک گذاری عکس و فیلم، درد و دل کردن، مدگرایی و دانلود فیلم و عکس می باشد.
- مشارکت کننده: "به نظر من، شبکههای اجتماعی میتونه کاربرد داشته باشه، چون ما واقعاً تفریح دیگهای نداریم جز شبکه های مجازی".
- مشارکت کننده: "خیلی، تمامی ارتباطات کاری و فامیلیم در این راستا انجام میشه و ....".
حیطه مصرف شبکههای اجتماعی
یکی از مهمترین حیطههای استخراج شده از مصاحبه با مشارکتکنندگان حیطه مصرف شبکههای اجتماعی میباشد که استفاده مشارکتکنندهها از شبکههای اجتماعی به دو مضمون کم مصرف و پر مصرف تقسیم بندی شده است. از انواع شبکههای اجتماعی موجود میتوان به تلگرام (موبوگرام، پلاس)، اینستاگرام، وایبر، ویچت، واتساپ، تانگو، توئیتر، لاین، فیس بوک، لینکداین، پینترست، گوگل پلاس، یوتیوب، اسنپ چت، کلوب و ... اشاره کرد.
جدول 4: جدول مصرف شبکههای اجتماعی
حیطه |
مضمون |
مقوله |
||
|
|
اینستاگرام |
||
|
پر مصرف |
تلگرام |
||
مصرف شبکههای اجتماعی |
|
|
||
|
|
|
||
|
کم مصرف |
وات ساپ |
1) پرمصرف
مشارکتکنندهها از بین انواع شبکههای اجتماعی موجود به ترتیب پرطرفدارترین و محبوبترین شبکههای اجتماعی را اینستاگرام و تلگرام معرفی کردند.
- مشارکت کننده: "من تو شبکههای اجتماعی بیشتر از تلگرام استفاده میکنم".
- مشارکت کننده: "من تو شبکههای مجازی بیشتر با اینستاگرام کار میکنم و شبکه اجتماعی محبوبم اینستاگرام هست".
2) مضمون کم مصرف
مشارکتکنندهها از بین انواع شبکههای اجتماعی موجود به ترتیب کم مصرفترین شبکههای اجتماعی را وایبر و وات ساپ معرفی کردند. دلیل عدم استفاده و کمتر استفاده شدن از این نوع شبکههای اجتماعی، قدیمی شدن آنها می باشد.
- مشارکت کننده: "پیشتر وایبر بود، ولی الان از بین شبکههای اجتماعی بیشتر از تلگرام استفاده میکنم".
- مشارکت کننده: "من بیشتر از وات ساپ استفاده میکنم، ولی تلگرام و اینستاگرام هم دارم".
حیطهی زبان تصویری
یکی از مهمترین حیطههای استخراج شده از مصاحبه با مشارکتکنندگان، حیطه زبان تصویری (کاربرد استیکر) به جای متن بیان شده است که حیطه کاربرد استیکر و زبان تصویری به سه مضمون: کاربرد به تنهایی، کاربرد با واژه و عدم کاربرد استیکر تقسیمبندی کردهایم که هر کدام از این مضامین مقولههایی را در بردارند.
جدول 5: جدول زبان تصویری
حیطه |
مضمون |
مقوله |
|
|
حس بهتر |
|
کاربرد به تنهایی |
عدم نوشتن راحت تره خنده دارتره بیان حالت چهره |
زبان تصویری |
کاربرد با واژه |
با صفات شخصی |
|
|
با بیان حس با کلمه مخفف |
|
|
ابهام |
|
عدم کاربرد |
سوء برداشت |
|
|
سیمبل به جای استیکر نا مطمئن |
1) کاربرد به تنهایی
یکی از مضامینی که در حیطه زبان تصویری بروز کرد، "کاربرد به تنهایی" بود که خود را در چند مقوله نشان داد. مقولههای استخراج شده در این مضمون از قبیل حس بهتر، عدم نوشتن، راحتتره، خندهدار تره و بیان حالت چهره می باشد. نوع استفاده از استیکر برای اشخاص متفاوت است. عدهای به جای نوشتن و چت کردن ترجیح میدهند فقط از استیکر برای بیان حرف و احساسشان استفاده کنند و این نوع استفاده را راحت تر، آسودهتر می باشد.
- مشارکت کننده: "خیلی من عاشق استیکرها هستم و معمولاً هیچی نمینویسم و منظورم و با استیکر به طرفم میرسونم".
- مشارکت کننده: "بیشتر اوقات از استیکر استفاده می کنم، چون احساسم رو راحتتر با استیکر بیان میکنم تا متن".
2) کاربرد با واژه
یکی از مضامینی که در حیطه زبان تصویری بروز کرد، "کاربرد با واژه" بود که خود را در چند مقوله نشان داد. مقولههای استخراج شده در این مضمون از قبیل با صفات شخصی، با بیان حس و با کلمه مخفف میباشد. اشخاص نوع استفاده از استیکر برایشان متفاوت است. عدهای ترجیح میدهند فقط از استیکر آنهم با داشتن متن برای بیان حرف و احساسشان استفاده کنند و این به دلیل تنوع زیاد دنیای استیکرها می تواند باشد. از انواع استیکر با واژه میتوان از شبکههای مجازی که استیکر با نام اشخاص میسازد و یا استفاده از بازیگرهای انواع سریالها و فیلمهای محبوب و کارتنهای امروزی اشاره کرد و ..... .
- مشارکت کننده : "به نظر من، کاربرد استیکر خیلی میتونه لازم و حیاتی باشه، چون آدم احساسش رو هم توی لحظه می تونه بیان کنه البته با متن که سوءتفاهم پیش نیاد".
- مشارکت کننده: "به صورت صد در صد نه، ولی پنجاه پنجاه از استیکر با متن استفاده میکنم".
3) عدم کاربرد
یکی از مضامینی که در حیطه زبان تصویری بروز کرد، "عدم کاربرد استیکر" بود که خود را در چند مقوله نشان داد. مقولههای استخراج شده در این مضمون از قبیل ایهام، سوءبرداشت، سیمبل به جای استیکر و نامطمئن میباشد.
- مشارکت کننده : "نه، معمولاً چون روابطم دوستانه نیست، در این فضاها از استیکر استفاده نمیکنم؛ چون فکر میکنم طرف مقابلم دچار ایهام یا سوء برداشت می شود".
- مشارکت کننده: "استفاده نمیکنم از استیکر، ولی بعضیها رو میبینم سریع تا یه استیکر میاد، اون و دانلود میکنن. اکثر مفهوم حرفهایم را می نویسیم و به ندرت از استیکرها استفاده میکنم".
حیطه مکان کاربری
یکی از مهمترین حیطههای استخراج شده از مصاحبه با مشارکتکنندگان، حیطه مکان استفاده کابران از شبکههای اجتماعی است که دارای دو مضمون رسمی و غیر رسمی می باشد که هر کدام مقولههای مختلفی را در بر دارند که میتوان به منزل، منزل آشنایان و یا دوستان، کافی شاپ، وسایل نقلیه عمومی (مترو،BRT، مینی بوس، تاکسی)، اماکن تفریحی، اماکن عمومی، دانشگاه و محلکار اشاره کرد.
جدول6: محل کاربری شبکههای اجتماعی
حیطه |
مضمون |
مقوله |
|
رسمی |
محل کار |
مکان کاربری |
|
دانشگاه اماکن عمومی |
|
|
منزل |
|
|
منزل آشنایان یا دوستان |
|
غیررسمی |
رستوران و کافی شاپ |
|
|
وسیله نقلیه |
|
|
اماکن تفریحی |
1) رسمی
در این جدول، نوع حیطه مکان کاربری استفاده مشارکتکنندهها از شبکههای اجتماعی آمده که به دو مضمون رسمی و غیر رسمی طبقهبندی شده است. در مضمون رسمی، منظور از فضاهای مکان کاربری دانشجویان، فضاهایی است که به صورت رسمی مثل دانشگاه، محل کار و اماکن عمومی می باشد. برخی اشخاص اشاره کرده اند که بنا به ضرورت، برای استفاده از شبکههای اجتماعی محیط خاصی مد نظر نیست و همه در همه جا میتوانند از شبکههای اجتماعی استفاده کنند.
- مشارکت کننده: "فضای استفاده غیر رسمی، محل کارمه".
- مشارکت کننده: "هم رسمی و هم غیر رسمی. فضای استفاده من همه جا هست و نمیتونم بگم جای ثابتی استفاده میکنم؛ خونه و بیرون، کار، دانشگاه ".
2) غیر رسمی
در مضمون غیر رسمی منظور از فضاهای مکان کاربری دانشجویان، فضاهایی است که به صورت غیر رسمی میباشد؛ مثل منزل، منزل آشنایان و دوستان، اماکن تفریحی، کافی شاپ و رستوران.
- مشارکت کننده : "هم رسمی و هم غیر رسمی، در همه جا، ولی بیشتر در خونه".
- مشارکت کننده: "فقط داخل خونه (یه بار بیرون گوشیم دستم بود، دزد زد. دیگه جرات نمیکنم بیرون از خونه در بیارم گوشیمو)".
- مشارکت کننده: "الان چون اینترنت همه جا در در دسترسه هم تو خونه و توی تاکسی، توی مسیر استفاده میکنم".
حیطهی نحوه واژهسازی
یکی از مهمترین حیطههای استخراج شده از مصاحبه با مشارکتکنندگان، حیطه واژهسازی میباشد که به مضامین مختلفی از قبیل ترکیب واژه، شکست واژه، تغییر واژه و نو واژه تقسیم میشود که هر کدام دارای مقولههای متفاوتی منتج از مصاحبه مشارکتکنندگان است.
جدول7: واژهسازی
حیطه |
مضمون |
مقوله |
|
ترکیب واژه |
واژههای معنا دار |
|
|
واژههای بیمعنا |
|
شکت واژه |
واژهی کامل |
واژه سازی |
|
واژهی ناقص |
|
تغییر واژه |
واژهی معنا دار |
|
|
واژه بیمعنا |
|
نوواژه |
واژه با معنا |
|
|
واژه بیمعنا |
1) ترکیب واژه
مضمون ترکیب واژه، یکی از مضامین نحوه واژهسازی می باشد که مشارکتکنندگان در گفتگوهای خود به این مضمون اشاره کردند و دارای مقولههایی از قبیل ترکیب واژه های معنادار و ترکیب واژههای بیمعنی میباشد. از هر یک از مشارکتکنندگان پرسیده شده که نحوه واژهسازی در شبکههای اجتماعی به چه صورت بوده است؟ مشارکتکنندگان نحوه ترکیب واژه را با چسباندن دو کلمه جدا از هم که هرکدام معنی خاصی دارد و یا ترکیب یک واژه معنیدار با یک حرف اضافه یا حتی واژه بیمعنی دیگری، یا حتی ترکیب دو واژه حرف اضافه و دو واژه بیمعنی را بیان کردهاند. در زیر بخشی از صحبتهای مشارکتکنندگان در این مضمون بیان شده و در انتهای توضیح تک تک مضامین به صورت جدول کلی آمده است.
- مشارکت کننده: "از کلمات طنز مهران مدیری زیاد استفاده میکنم، مثلاً میگم نازنین من، سنبل من و ... و یا کلمه گلم، کلمه خاصه منه. در واقع همون گل من مشهور هست که با دوستام زیاد ازش استفاده میکنم".
- مشارکت کننده: "از کلماتی مثل بزنگم، بچت، خ خخخخخخ".
2) شکست واژه
مضمون شکست واژه یکی از مضامین نحوه واژهسازی میباشد که مشارکتکنندگان در گفتگوهای خود به این مضمون اشاره کردند و دارای مقولههایی از قبیل شکست واژهای کامل و شکست واژههای ناقص میباشد. از هر یک از مشارکتکنندگان پرسیده شده که نحوه واژه سازی در شبکههای اجتماعی به چه صورت بوده است؟ مشارکتکنندگان نحوه شکست واژه را با شکستن یک کلمه به صورت جدا از هم که هرکدام معنی خاصی دارد و یا ندارد بیان کردهاند و یا از شکست واژه مخفف و خلاصه کردن کلمات استفاده شده است. به عنوان مثال، بجای نوشتن سلام فقط سین نوشته می شود که هم در کلمات فارسی مشاهده می شود و هم انگلیسی مثل دعا کردن2a می شود.
- مشارکت کننده: "موقع صحبت کردنم ممکنه واژهها رو تغییر بدم، ولی همیشگی نیست. مثلا به جای سلام فقط س می نویسم تا واژهی کامل رو".
- مشارکت کننده: "من تو قسمت شکسته شدن واژهها میتونم بگم زبان شکسته، چون وقت کمتر میبره. مثل کلمه سلام میشه س، خوبی میشه خ، چطوری میشه چ در کل مینویسم س خ چ یا ب ب که میشه بریم بیرون، دیگه الان همه میفهمن".
3) تغییر واژه
مضمون تغییر واژه، یکی از مضامین نحوه واژهسازی میباشد که مشارکتکنندگان در گفتگوهای خود به این مضمون اشاره کردند و دارای مقولههایی از قبیل تغییر واژهای معنیدار و تغییر واژههای بیمعنی میباشد. از هر یک از مشارکتکنندگان پرسیده شده که نحوه واژه سازی در شبکههای اجتماعی به چه صورت بوده است؟ مشارکتکنندگان نحوه تغییر واژه را با تغییر دادن یک کلمه یا جمله به صورت جدا و یا ترکیبی از هم بیان کردهاند و از تغییر واژه به تغییر ساختاری کلمات و جملات اشاره شده است. به عنوان مثال، عزیزم امروز به صورت عامیانه عجیجم گفته میشود.
- مشارکت کننده: "از کلمات جدید میتونم بگم که به جای اینکه تو احوالپرسی بگم چطوری؟ میگم چطورمطوری؟ و از کلماتی مثل عایا استفاده میکنم".
- مشارکت کننده: "تو چت هامم به جای خنده، خ خ خخخخخ می نویسم، و یه عادتی هم که دارم تو هر کلمهای الف داشته باشه رو یکی نمیزنم 10 بار میزنم مثلاً کلمه بلاااااااااا به دور".
4) نو واژه
مضمون نو واژه، یکی از مضامین نحوه واژهسازی میباشد که مشارکتکنندگان در گفتگوهای خود به این مضمون اشاره کردند و دارای مقولههایی از قبیل نوواژهای معنیدار و نوواژههای بیمعنی میباشد. از هر یک از مشارکتکنندگان پرسیده شده که نحوه واژه سازی در شبکههای اجتماعی به چه صورت بوده است؟ مشارکتکنندگان نحوه ابداع و استفاده نو واژه را با تغییر دادن یک کلمه یا جمله به صورت جدا و یا ترکیبی از هم بیان کردهاند و یا اختراع واژه های غیرفارسی و یا واژههای اساساً بی معنی بیان کردهاند. به عنوان مثال به آدم فضول، "آنتن" می گویند.
- مشارکت کننده: "من معمولاً سعی میکنم از کلمات جدید استفاده کنم. کلمه "هانا" ( برای من این کلمه به معنی چیزیه که خیلی دوستش دارم)، کلمه "ت شده" ( یعنی چی شده)، کلمه "ت بمورم" ( یعنی چی بخورم)، کلمه "دونده" ( یعنی گنده) و کلمه جینگول ( یعنی خوشگل). من حتی توی اختراع کلمه هم فعال هستم و دائم از دایره واژگان خودم استفاده میکنم به حدی که خیلیها ازم میپرسن یعنی چی؟".
- مشارکت کننده: "مثلاً کلمه "خر زدن" واژه تغییر کرده "خرخونه" یا کلمه دیگه ای که زیاد استفاده میکنم، بیا بپیچونیم و یا هال و هول زیاد میگیم وقتی میخواییم بریم تفریح، "آنتن" معمولا کسی فوضولی کنه تو کارمون و چیزی رو لو بده، "افه اومدن" یا همون "فیس" اومدن، طرف "گیج بزنه" میگیم "تعطیله"، "خر زدن" طرف خیلی درس بخونه و یا کلمهی "آس" و ....".
- مشارکت کننده: "کلمه یا اصطلاح " ی دمن و فسن د مرسی فول "یعنی خیلی خیلی دوست دارم".
بحث و تفسیر
بدنبال پیدایش و گسترش وسایل ارتباط جمعی که مرهون توسعه سریع فناوری است، رسانههای اجتماعی به بطن جوامع انسانی نفوذ کردهاند؛ به گونهای که انسانها بخش قابل توجهی از اوقاتشان را با وسایل ارتباط جمعی پر میکنند. در عصر ارتباطات، کمتر مکانی را در روی زمین میتوان یافت که وسایل ارتباط جمعی بدانجا راه نیفتاده باشد. همین امر سبب شده که نه تنها اهمیت وسایل ارتباط جمعی پررنگ شود، بلکه شکلگیری روابط جدید را در جوامع پدید آورد. یکی از تاثیرگذارترین سرویسهای ارائه شده در دنیای فناوری امروز، شبکههای اجتماعی مجازی است. میتوان گفت شبکههای اجتماعی، گروهی از مهمترین ابزارهای فرهنگساز در دنیای معاصر محسوب میشوند که نقش و تاثیر مهمی در تشکیل باورها ،نگرش ها، انگیزهها و رفتارهای افراد دارند. مهمترین موضوعات در شبکههای اجتماعی، تفریحات، سرگرمیها، مسائل روز و پیغامهای دوستانه است. در این شبکهها کاربران تمایل زیادی به انتشار کلمات جدید دارند. برخی از این کلمات کاملاً غیر فارسی هستند و تعداد آن ها نیز زیاد است. بنابراین لازم است با توجه به ذائقه این دسته از کاربران از ظرفیتهای زبان فارسی در واژه سازی استفاده بیشتری شود.
در این جا، نتایج حاصل از مصاحبه با دانشجویان دختر با توجه به سوالات پژوهش جمع بندی می شود.
- · دختران دانشجو تا چه حد و چگونه از فضای مجازی استفاده می کنند؟
در پاسخ به این سوال، باید گفت شبکههای اجتماعی مجازی به عنوان یکی از جدیدترین فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی، ارائه دهندگان فضای جهانی در حوزههای متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی هستند که به کاربران برای حفظ روابط اجتماعی موجود، پیدا کردن دوستان جدید، تغییر و تکامل سایتها و سهیم شدن در تجربهها کمک میکنند و زمینه عضویت، فعالیت و مشارکت هدفمند کاربران را فراهم میآورند . این شبکههای اجتماعی مجازی با کارکردهای مختلف، سازماندهی خدمات و تلفیق ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطی فعل و انفعالهای غیر خطی را ترویج می دهند، کاربردها و محتوای وب را برای کاربران ساده می نمایند و با جذب میلیونها نفر از سراسر دنیا با انگیزههای متنوع، جامعه مجازی را پیش از پیش متصور می سازند. نتایج حاکی از این است که مشارکت کنندگان اغلب نیمی از وقتشان را در شبکههای اجتماعی به سر میبرند و معمولاً بیشترین زمان استفاده آنها شبها تعیین شده است. در مورد چگونگی استفاده آنها از فضای مجازی مشخص گردید که مشارکت کنندگان در فضاهای مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیازهایشان را برآورده می کنند.
- زبان پنهان تا چه میزانی در میان کاربران دختر شبکههای اجتماعی رواج دارد؟
در پاسخ به این سوال، نتایج حاکی از آن است که اغلب مشارکت کنندگان از زبان پنهان استفاده می کنند و نحوه استفاده آنها می تواند هم آگاهانه باشد هم ناآگاهانه؛ بدین صورت که زبان پنهان بخشی از زبان محاوره مشارکت کنندگان شده و حتی بخشی از مشارکتکنندگان که از زبان پنهان استفاده می کنند نمی دانند که این نوع صحبت کردن و ادبیات جزو زبان پنهان می باشد. در دنیای چت شبکههای اجتماعی، رواج این نوع زبان فقط در بین دختران نبوده، بلکه پسران هم از آن استفاده میکنند و جنسیت تاثیری بر رواج زبان پنهان نداشته است.
- · مهمترین تغییرات انجام شده در سطح واژگان زبان در شبکههای اجتماعی چیست؟
در پاسخ به این سوال، نتایج حاکی از آن است که تغییرات حاصل از واژگان خود به چند بخش مختلف تقسیمبندی می شود که تولید واژه و یا عبارت میکند:
- ترکیب واژه، یکی از این تغییرات است که هم می تواند ترکیب واژه بی معنی با واژه با معنی باشد و یا برعکس؛
- شکست واژه (فرآیند حذف) یکی دیگر از تغییرات است که با شکسته شدن واژه شروع می شود، خواه با معنی باشد یا بی معنی، خواه ناقص باشد یا کامل؛
- تغییر واژه یکی دیگر از تغییرات است. معمولاً واژهها دچار تغییر کامل واژه و یا تغییر بخشی از واژه می شوند؛
- نو واژه، یکی دیگر از تغییرات است که معمولاً خلق و ابداع می شود خواه با معنی باشد یا بی معنی.
نتیجه گیری
نتایج دادههای اصلی پژوهش
در تحلیل یافتههای پژوهش به دو بخش دادههای اصلی و دادههای فرعی می رسیم. از میان دادههای اصلی که از دل مصاحبهها بیرون آمد و بررسی شد، 10 حیطه مختلف به دست آمد:
- نتایج حاکی از آن این است که نیمی از مشارکت کنندهها نسبت به شناخت این حیطه آگاهی داشتند و توانستند تعریف علمی از آن ارائه دهند و نیمی دیگر نسبت به شناخت این حیطه ناآگاهی داشتند و نتوانستند تعریف علمی ارائه بدهند و تعاریفشان چیزی جز آن نبود که از ذهنشان می گذشت و زبان پنهان را برای خودشان آنگونه که نیست تعریف کرده بودند.
- نتایج حاکی از آن است که عمده کاربری بخشی از مشارکت کنندهها در شبکههای اجتماعی صرفاً اقتصادی بوده مثل جابجایی پول و ...، عمده کاربری بخشی دیگر از مشارکت کنندهها صرفاً آموزشی بوده مثل آموزشهای مختلف هنری، درسی و ...، عمده کاربری بخشی دیگر از مشارکت کنندهها صرفاً اطلاع رسانی بوده مثل تبادل اطلاعات و پیگیری اخبار و .... و عمده کاربری بخشی دیگر از مشارکت کنندهها صرفاً رفاهی- اجتماعی بوده مثل انواع اشتراک گذاری عکس و فیلم و دانلودها و بازی و ... .
- نتایج حاکی از آن است بخشی اندک از مشارکت کنندهها از شبکههای اجتماعی کم مصرف استفاده میکنند که امروزه کمتر کسی از این برنامهها استفاده میکند و بخش بیشتری از مشارکت کنندهها از شبکههای اجتماعی پرمصرف استفاده میکنند که اغلب آنها را در گوشی تلفن همراه خود دارند.
- نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مشارکت کنندهها با توجه به میزان صمیمیتشان با افرادی که در شبکههای اجتماعی با آنها در اراتباط هستند، نوع ارتباطشان متفاوت خواهد بود. این تغییر ارتباط می تواند رسمی باشد یا غیر رسمی .
- نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مشارکت کنندگان بنابر احساسشان نسبت به کلمه جدید حس خوب یا بد یا هیچ احساسی در درونشان ایجاد میشود.
- نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بخشی از مشارکت کنندهها به هیچ عنوان از استیکر و زبان تصویری در ارتباطاتشان استفاده نکرده اند و بخشی دیگر از مشارکت کنندهها خیلی هم علاقهمند و مشتاق، استفاده کننده زبان تصویری بودهاند و همیشه در ارتباطاتشان از استیکر و زبان تصویری استفاده کردهاند. افراد اخیر شامل دو دسته می شدند: 1) مشارکت کنندههایی که فقط از سیمبل و استیکرهای تصویری بدون متن استفاده میکردند؛ 2) مشارکت کنندههایی که از استیکرهای با نوشته و متن استفاده میکردند. حتی خیلی از مشارکت کنندهها در مصاحبههایشان مطرح کردند که تمایل داشتند که با عکس و اسم خودشان استیکر بسازند و در چتهایشان از آن استفاده کنند.
- نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مشارکت کنندهها در نوع نوشتن خود در چتهایشان به ابداع و خلق ایده و خلاقیت برای واژهها دست زده اند و یا بدون فکر، هر متنی را دیده کپی کرده اند که مقوله های متفاوتی از آن به دست آمده است.
- نتایج به دست آمده حاکی از آن است که محل یا مکان استفاده کاربران می تواند فضاهای مختلفی را در برگیرد که آنها را به دو فضای رسمی و غیر رسمی تقسیم بندی کردیم. هر کدام مقولههای مختلفی را در بر دارند که میتوان به منزل، منزل آشنایان و یا دوستان، کافی شاپ، وسایل نقلیه عمومی (مترو،BRT، مینی بوس، تاکسی)، اماکن تفریحی، اماکن عمومی، دانشگاه و محلکار اشاره کرد.
- نتایج به دست آمده حاکی از آن است که هر یک از این مضامین دارای مقولههای متفاوتی هستند. برای برخی از مشارکتکنندگان، نحوه کاربرد واژهها با اشخاص متفاوت است و برای برخی دیگر، نحوه کاربرد واژهها با اشخاص متفاوت نمی باشد- شایان ذکر است که در مواردی هم که نوع کاربرد واژهها تفاوتی ندارد، بیشتر در بین دوستان نزدیک و خویشاوندان درجه یک و همسر بوده است.
- نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در حیطه واژهسازی مضامین مختلفی از قبیل ترکیب واژه، شکست واژه، تغییر واژه و نو واژه مطرح می باشد. بخشی از مشارکت کنندهها، واژهها را با هم ادغام و ترکیب کرده و به خلق واژهی جدیدی رسیدهاند. برخی دیگر از مشارکتکنندهها واژهها را شکسته یا مخفف کرده اند و از گفتن کل واژه امتناع می ورزند. بعضی دیگر از مشارکتکنندهها واژهها را تغییر داده اند. برخی دیگر از مشارکتکنندهها واژههایی را خلق و یا ابداع کرده اند و از واژه جدید زیاد استفاده می کنند تا دهان به دهان بچرخد و از تکرار آن واژه عامی شود و در اذهان جا بیفتد.
نتایج دادههای فرعی پژوهش
در اینجا دادههای فرعی را که از دل مصاحبهها بیرون آمد مطرح و بررسی می گردد:
- تعداد کانال های تلگرام
از تک تک مشارکتکنندگان پرسیده شد که آیا تمایل به ایجاد کانال های ارتباطی دارند یا خیر و چه تعداد از این کانال ها غیررسمی و چه تعداد از این کانال ها رسمی میباشند؟ برای حیطه تعداد کانال های تلگرام دو مضمون کانال های رسمی و کانال های غیر رسمی انتخاب کردیم که نتایج در جدول زیر بیان شده است:
مشارکت کنندگان |
تعداد کانال های رسمی |
تعداد کانال های غیررسمی |
مجموع کانال ها |
مشارکت کننده1 |
2 |
7 |
9 |
مشارکت کننده2 |
1 |
1 |
2 |
مشارکت کننده3 |
0 |
5 |
5 |
مشارکت کننده4 |
0 |
10 |
10 |
مشارکت کننده5 |
7 |
7 |
14 |
مشارکت کننده6 |
0 |
50 |
50 |
مشارکت کننده7 |
12 |
13 |
25 |
مشارکت کننده8 |
|
|
30 |
مشارکت کننده9 |
5 |
10 |
15 |
مشارکت کننده10 |
0 |
5 |
5 |
مشارکت کننده11 |
4 |
4 |
8 |
مشارکت کننده12 |
0 |
0 |
0 |
مشارکت کننده14 |
0 |
4 |
4 |
مشارکت کننده15 |
6 |
12 |
18 |
مشارکت کننده16 |
3 |
9 |
12 |
- استفاده از واژههای جدید براساس جنسیت
در پاسخ به این سوال که آیا پسرها و یا دخترها بیشتر از کلمات و واژههای جدید در شبکههای اجتماعی استفاده می کنند؟ مشارکت کنندهها پاسخ دادهاند که اغلب دخترها استفاده میکنند و تعداد کمی تاکید داشتند فقط پسرها استفاده میکنند و تعداد محدودی هم عقیده داشتند که از سوی هر دو جنس استفاده می شود و مختص به جنسیت خاصی نیست.
- واژگان استفاده شده مشارکتکننندگان
در پاسخ به این سوال که آیا مشارکتکنندهها از این واژهها در صحبتهای محاورهای استفاده کردهاند؟ در جدول زیر خلاصه واژههای جدیدی که وارد ادبیات فارسی شده و مشارکت کننده ها از این کلمات در چتها و گفتگوهای کلامیاشان از آن استفاده کردهاند، آمده است:
واژه |
معنی |
واژه |
معنی |
آب شنگولی |
مشروبات الکی |
آبکی |
مشروبات الکی |
آدامس |
مزاحم |
آس |
بسیار عالی |
اسب |
نفهم، کودن |
اسکول کردن |
سرکار گذاشتن |
اشتب |
اشتباه |
افه اومدن |
پز دادن |
ایول |
ایوا ا... |
ایکی ثانیه |
فوری، سریع |
بزغاله |
گوسفند، اسب |
تابلو |
مشخصه |
تر زدن |
خراب کاری کردن |
تیریپ خفن |
نا مساعد |
تعطیل |
مرخص |
تلپ شدن |
مهمان ناخوانده شدن |
توپ |
عالی، خوب |
تخس |
آدم زرنگ |
تو کف ماندن |
تو خماری ماندن |
تیغ زدن |
از کسی پولی دزدیدن |
تیغیدن |
تیغ زدن |
جفتک |
چرت و پرت، پرت و پلا |
جیک ثانیه |
خیلی سریع |
جواد |
ساده، غیرمتمدن |
جمشید |
جواد |
چیپ |
کار بسیار ساده |
حال و هول |
حال کردن |
حلیدن |
حل شدن |
خاک انداز |
فضول |
خز |
زشت و بدترکیب |
خرخون |
کسی که زیاد مطالعه می کنه |
خرزدن |
زیاد درس خواندن |
خر کیف شدن |
لذت فراوان بردن |
به خر تی تاب دادن |
حال دادن |
خرمگس |
مزاحم |
خفن |
عالی، بی نقص |
خف کردن |
نرسیدن |
خفت کردن |
اخاذی کردن |
دونبش |
ساده، هالو |
زاغارت |
بدشکل |
سه شدن |
ضایع شدن |
سیم ثانیه |
بلافاصله،فوری |
شرو ور |
چرت و پرت |
شوت |
کودن،خنگ |
شلغم |
هالو |
شیمبل |
کسی که ش میزنه، بی ارزش |
ضدحال زدن |
حال گرفتن |
عبداله |
شوت |
فول |
پر، کامل |
فاز دادن |
حرکاتی برای جذب جنس مخالف |
فاز دادن |
نخ دادن |
فک زدن |
پرحرفی کردن |
کاردرس |
کاربیست |
کتلت |
بی ریخت |
کیلید |
پیله |
کلنگ |
دهاتی |
کنتاک داشتن |
درگیری داشتن |
کولاک |
شدید |
مخ کسی رابه کار گرفتن |
مخ زدن |
نخ دادن |
مراقب کسی بودن |
هلو |
دختر زیبا |
هفت سیلندر |
شدید |
هواردتا |
خیلی زیاد |
یالقوز |
تنها و بی کس و گوشه گیر |
یبس |
داراری خلق و خوی خشک |
یک |
بیست |
- انگیزه استفاده مشارکت کننندگان
در پاسخ به این سوال که انگیزه اصلی مشارکت کنندهها از استفاده از کلمات و واژههای ابداعی جدید که وارد زبان محاورهای شده است چیست؟ نتایج حاکی از این است که اغلب مشارکتکنندهها انگیزهی اصلی استفاده از واژههای جدید را هم سطح و هم طبقه شدن با افرادی دانستهاند که در گروهها و شبکههای اجتماعی با آنها در تعامل و ارتباط هستند.
- بیشترین زمان استفاده مشارکتکنندهها در طول شبانه روز
در پاسخ به این سوال که در چه ساعتی از شبانه روز بیشتر از شبکههای اجتماعی استفاده می کنند؟ نتایج حاکی از این است که بیشترین زمان استفاده اغلب مشارکت کنندهها از شبکههای اجتماعی در شبها قبل از خواب می باشد (میانگین زمانی بین ساعات 22- 24) و تعداد محدودی به اول صبح بعد از بیدار شدن هم اشاره کردهاند.
دادههای فرعی یاد شده از مداقه در متن مصاحبه ها و یافتههای پژوهش به دست آمد. گرچه بررسی این دادهها جزو اهداف اصلی این پژوهش نبوده است، ولی برای شناسایی هرچه بهتر مسئله راهگشا خواهد بود.
پیشنهادهای پژوهش
- بررسی زبان پنهان به تفکیک جنسیت، سن، تحصیلات، طبقه اجتماعی و شناسایی کارکردهای اجتماعی حاصل از تغییرات زبان پنهان؛
- برررسی آسیبهای اجتماعی حاصل از شبکههای اجتماعی.
پیشنهادهای پژوهش
- بررسی زبان پنهان به تفکیک جنسیت، سن، تحصیلات، طبقه اجتماعی و شناسایی کارکردهای اجتماعی حاصل از تغییرات زبان پنهان؛
- برررسی آسیبهای اجتماعی حاصل از شبکههای اجتماعی.