نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه مدیریت ورزشی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران.

2 استادیار مدیریت ورزشی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

3 استادیار مدیریت ورزشی پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی، تهران، ایران

4 استادیار گروه مدیریت ورزشی پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی، تهران، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر، بررسی تأثیر عوامل مدیریت جهادی بر التزام رفتاری مدیران ورزشی کشور بر پایه رهنمودهای رهبر انقلاب در ورزش کشور بود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و جامعه آماری آن شامل کلیه مدیران ارشد کشور (900 =N) بود که با استفاده از روش تصادفی ساده و بر اساس جدول کوکران نمونه آماری پژوهش تعیین شد (300 =n). ابزار جمع­ آوری داده­ ها، پرسش­نامه محقق ­ساخته بود که در بخش عوامل مدیریت جهادی، 23 سؤال در 3 خرده مقیاس (بعد ساختاری، بعد زمینه ­ای و بعد اخلاق­گرایی) و در بخش التزام رفتاری، 12سؤال تنظیم و تدوین شد. روایی پرسش­نامه با استفاده از روایی محتوایی و روایی سازه و پایایی با بهره­گیری از ضریب پایایی آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ­ها از نرم­افزار SPSS و AMOS استفاده شد. نتایج ماتریس همبستگی نشان داد که بیشترین همبستگی بین متغیر بعد اخلاق ­گرایی و التزام رفتاری (587/0) و کمترین همبستگی بین متغیر­ التزام رفتاری و بعد زمینه ­ای (342/0) بود. همچنین بیشترین تأثیر مستقیم مربوط به مسیر مدیریت جهادی– التزام رفتاری و کمترین تأثیر مستقیم مربوط به مسیر بعد ساختاری– مدیریت جهادی و مدل ارائه ­شده دارای برازش مناسبی بود. بنابراین مدیریت جهادی در سازمان به معنی سازمانی بومی مبتنی بر فرهنگ ایرانی- اسلامی است که به واسطه داشتن ویژگی­ها و شاخص­ های خاصی زمینه ظهور تلاش معنوی را مهیا می­کند و با افزایش انگیزه مدیران و کارکنان، زمینه مشارکت و تلاش بی وقفه را در آن­ها در راستای اهداف سازمان فراهم می ­آورد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of Jihadi Management Factors on Sports Managerial Behavioral Commitment Based on the Guidelines of the Leader of the Revolution in Sport of the Islamic Republic of Iran

نویسندگان [English]

  • Jalal Azizi 1
  • Shahab Bahrami 2
  • Nazanin Rasekh 3
  • Mohsen Esmaeli 4

1 Ph. Student of Sport Management, Islamic Azad University, Kermanshah Branch, Kermanshah, Iran

2 Assistant Professor of Sport Management, Islamic Azad University, Kermanshah Branch, Kermanshah, Iran

3 Assistant Professor, Department of Sport Management, Physical Education Research Institute, Tehran, Iran

4 Assistant Professor, Department of Sport Management, Physical Education Research Institute, Tehran, Iran

چکیده [English]

The study is to investigate the effect of jihadist management factors on the behavioral commitment of sport managers in Iran based on the guidelines of the revolutionary leader in sport. The research was applied in terms of purpose and statistical population was including all senior managers of the country (n = 900) which was determined by simple random method and based on Cochran table statistical sample (n=300). The data collection tool was a researcher-made questionnaire with 23 questions in 3 subscales in the section of jihadi management factors (structural dimension, contextual dimension and ethics dimension) and in the behavioral commitment section with 12 questions. The validity of the questionnaire was assessed using content validity and construct validity and reliability of Cronbach's alpha coefficient. SPSS and AMOS softwares were used for data analysis.
The correlation matrix showed the highest correlation between ethical dimension and behavioral commitment (0/587) and the least correlation between behavioral commitment and contextual dimension (0/342). Also, the most direct impact is related to the Jihadist-behavioral management pathway and the least direct impact is to the structural-Jihadist management pathway and the proposed model was of a good fit. Therefore, jihadist management in the organization means an indigenous organization based on Iranian Islamic culture that, by having certain characteristics and characteristics, provides the ground for the emergence of spiritual endeavor and, by increasing the motivation of managers and staff, contributes to the continuous participation and effort in them provides the goals of the organization.

کلیدواژه‌ها [English]

  • jihadi management
  • behavioral commitment
  • structural dimension
  • sport

تأثیر عوامل مدیریت جهادی برالتزام رفتاری مدیران­ ورزشی بر پایه رهنمودهای رهبر انقلاب در ورزش جمهوری اسلامی ایران

جلال عزیزی[1]

 شهاب بهرامی[2]

 نازنین راسخ[3]

 محسن اسمعیلی[4]

10.22034/ssys.2022.1280.1886

 

تاریخ دریافت مقاله: 16/1/1399

                                                                                 تاریخ پذیرش مقاله:1/12/1400

 

مقدمه

اهمیت سازمان­ها که بیشترین دوران زندگی انسان در آنها سپری می­شود، روز به­روز آشکارتر و نقش آنها در تحقق هدف­های انسانی روشن­تر می­شود. سازمان­های ورزشی نیز از این قانون مستثنی نیستند و با توجه به اهمیت تربیت بدنی و ورزش در ایجاد تندرستی و سلامت جسمانی در تمامی ابعاد وجودی بشر، توسعه کمی و کیفی ورزش در کشورمان نیازمند سازمان­های ورزشی اثربخش و مدیران ورزشی لایق، کارآمد و شایسته است (عیدی و همکاران، 1390: 17)؛ چنان­که وزارت ورزش و جوانان نیز به منظور پرورش نیروی جسمانی و تقویت روحیه سالم در بین افراد جامعه و توسعه و تعمیم ورزش و هماهنگ ساختن فعالیت­های تربیت بدنی و تفریحات سالم در کشور و همچنین ایجاد و اداره مراکز ورزشی تأسیس شده است. حال با توجه به پیشرفت علم ورزش و توسعه در تمام جوامع ورزشی و بشری، نقش فدراسیون­های ورزشی در تعمیم و گسترش رشته­های ورزشی در سطح کشور­ها از طریق به­کارگیری مربیان، کشف، جذب و پرورش استعدادها بیش از پیش احساس می­شود (نوربخش و همکاران، 1389: 25). سازمان­ها در فضای رقابتی کنونی جهت تعیین و تشخیص موقعیت فعلی خود و حفظ بقا و همچنین پیشرفت باید به­طور مستمر از روش­ها و الگوهای مؤثر ارزیابی و بهبود مستمر عملکرد در فعالیت­های جاری سازمان خود بهره گیرند (فراولی[5] و همکاران، 2018: 125). سازمان­های ورزشی در سطح جهان به اشاعه ورزش در سطوح و افراد مختلف می­پردازند. در کشور کانادا، این سازمان­ها اهمیت ویژه­ای را دارا می­باشند و برنامه ­های مدونی جهت توسعه و رشد این سازمان­ها تدوین شده است. در کشورهای اروپایی این سازمان­ها اهمیت بی­شماری دارند و سعی در بهبود عملکرد این سازمان­ها به ­واسطه گسترش و توسعه کارکنان می­باشد (نوربخش و همکاران، 1389: 25). یکی از مسائل مهم در مسیر بهبود عملکرد در سازمان­های ورزشی، مدیریت این سازمان­هاست. نحوه مدیریت و فعالیت در سازمان­های ورزشی نقش مهمی در شکل­ گیری اهداف و اجرای آن در سازمان دارد. از طرفی، تغییرات شکل­ گرفته در جوامع و نیاز سازمان­ها به همسویی با این تغییرات سبب گردیده است تا نیاز به وجود تفکرات جدید و متنوع در سازمان­ها باشد (کرال و کازکلی[6]، 2018: 240). کارکنان ملتزم، سرمایه ­های سازمان هستند و نقش بسیار مهمی در کسب مزیت­های رقابتی دارند. سازمان­ها باید بر التزام کارکنان به عنوان یک راهبرد نوید­بخش متمرکز شوند تا بدین­وسیله بهره وری سازمان را افزایش دهند(ماسن[7]، 2008: 59). زنوف[8](2014) در یک گزارش جهانی، کارکنان ملتزم را کارکنانی معرفی می‌کند:

  1. برای ماندن در سازمان برنامه دارند و می­دانند به­ دنبال به­دست­آوردن چه چیز هستند؛ 2. همواره به اهداف و مقاصد سازمانی توجه دارند؛ 3 . از تمام استعدادها و ظرفیت­های خود برای راهنمایی دیگران در جهت موفقیت سازمان استفاده می ­نمایند(زنوف، 2014: 5). نیمان[9](2016) التزام را مجموعه حالت­های روان­شناختی (شناختی، عاطفی، و رفتاری) تعریف کرد. به عبارتی دیگر، التزام نشانگر قصد عملی است با ویژگی­های انگیزش ­گون که آن را از سازه­هایی مانند رضایت شغلی و تعهد سازمانی جدا می‏کند. در این تعریف، منظور از التزام شناختی، شدت انرژی ذهنی است که فرد را برای رسیدن به نتایج مثبت سازمانی سوق می­دهد. التزام عاطفی عبارت است از: تمایل به استفاده از سرمایه عاطفی(هوش هیجانی) برای رسیدن به نتایج مطلوب در سطح سازمان. در محموع، التزام رفتاری حالت روحی و روانی فرد است که باعث بروز رفتاری می­شود که بیشترین تأثیر را بر عملکرد و نتایج مثبت سازمانی دارند (نیمان، 2016: 3). سونی[10](2012) التزام را یک پدیده ذهنی جذاب می­داند که در محیط کار باعث می­شود فرد نقش مثبت شغل را در محیط کار تجربه کند. پژوهش­های قابل توجهی در مورد شناسایی متغیرهای تأثیرگذار در التزام کارکنان صورت گرفته­اند. از دیدگاه رویل و همکاران[11](2009) عوامل مؤثر در التزام کارکنان عبارت­اند از: همترازی راهبرد، طبیعت زندگی حرفه­ای، امنیت شغلی، اعتماد به رهبر ارشد، طبیعت شغل، ارتباط کاری با مدیر ارشد، فرهنگ همکاری، پرداخت منصفانه، فرصت­های توسعه، و به رسمیت شناختن کارکنان. پژوهش میر و آلن[12] (1997) نشانگر تأثیرگذاری تعهد سازمانی بر التزام کارکنان است. همچنین یکی از مسائل مهم در جهت بهبود وضعیت سازمان­ها در تمامی حوزه­ها با توجه به شرایط کشور ما، مدیریت جهادی می­باشد. از پیدایش مدیریت جهادی در کشور ما نزدیک به سه دهه می­گذرد. این شجره طیبه که در 27 خرداد ماه سال 1358 توسط رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) در ایران اسلامی کاشته شد، میوه­ها و ثمرات پرباری برای کشور داشت و مردم ایران در طول این مدت از ثمرات و میوه­های این شجره طیبه استفاده کرده­اند (الماسی، 1386). مدیریت جهادی، سبکی از مدیریت است که بر ارزش­های اسلامی استوار می­باشد. هدف در این سبک از مدیریت، ایجاد بستری مناسب برای رشد کارکنان و در نتیجه رسیدن به قرب الهی است. مدیریت جهادی در واقع سبکی برخاسته از تفکر بومی و متناسب با مقتضیات فرهنگی و اجتماعی ماست. از ویژگی­های این مدیریت، خدمت با نیت الهی، خستگی ناپذیری، استقامت در کار، انعطاف­پذیری، سرعت عمل، ابتکار و خلاقیت، مدیرپروری، شجاعت مسئولیت­پذیری همراه با اخلاص و فروتنی است(آقایی و همکاران، 1394: 33). مدیریت می­تواند در عرصه­های مختلف تأثیرگذار باشد، اما زمانی می­تواند دستاوردهای بزرگ مورد انتظار را تحقق بخشد که با مؤلفه­های جهادی همراه باشد. در صورتی که مدیر با رویکرد جهادی به هدایت سازمان بپردازد، می­تواند علاوه بر اهداف مالی به اهداف غیرمالی و متعالی سازمانی نیز نائل گردد (مظفری و محمدی، 1395: 35).

اقتضائات دهه چهارم انقلاب اسلامی- دهه پیشرفت و عدالت- مدیریت کلان نظام را در موقعیت اتخاذ تصمیم­های راهبردی به منظور شتاب­بخشی به تحقق اهداف سند چشم­انداز ملی قرار داده است. تأکید مقام معظم رهبری بر نگاه واقع­بینانه به شرایط و موقعیت انقلاب اسلامی و پیشرفت­های شگرف و حیرت­انگیز ملت بزرگ ایران علی­رغم فشارها، تحریم، تهدیدها و دشمنی­های جبهه استکبار، ضرورت توسعه از درون را با توجه به ظرفیت­ها، استعدادها و توانایی­های داخلی در کانون توجه و عمل مسئولان قرار داده است. انتخاب الگوی اقتصاد مقاومتی و ابلاغ سیاست­های کلان آن توسط مقام معظم رهبری و نام­گذاری سال 1393 به عنوان اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی گام اساسی درجهت عملیاتی­کردن اقتصاد مقاومتی می­باشد(خزائی و همکاران، 1393: 55). رستم زاد و همکاران (1397) در تحقیق خود که با هدف تبیین الگوی مدیریت جهادی در افق چشم­انداز 1404 انجام گرفت، پس از بررسی­های خود پی بردند که مؤلفه­هایی چون: ارزش­گرایی، روحیه جهادی، خلاقیت و نوآوری، آرمان­گرایی، نقش سنت­های الهی  از جمله مسائل مهم در مدیریت جهادی در افق چشم انداز 1404 می­باشد. سیدالنگی و همکاران (1397) در تحقیق خود که با هدف شناخت ارتباط بین هوش معنوی و مدیریت جهادی در بین مدیران سازمان­های دولتی شهرستان گرگان انجام گرفت، دریافتند که ارتباط معنادار بین هوش معنوی و مدیریت جهادی در بین مدیران سازمان­های دولتی شهرستان گرگان وجود دارد. عسگری و همکاران (1397) در تحقیقی با عنوان «رابطه ویژگی­های رهبری در مدیریت جهادی با عملکرد سازمانی با تاکید بر معنویت در سازمان (مطالعه موردی: سازمان تامین اجتماعی استان ایلام)، دریافتند که رهبری جهادی با عملکرد سازمانی با تاکید بر متغیر معنویت در سازمان رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین تمامی فرضیه­ها در این مطالعه نیز تایید شدند. افتخاری و همکاران (1397) در پژوهشی با عنوان  «مؤلفه‌های مدیریت جهادی در بیانات امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی)» نتیجه گرفتند که مفهوم مدیریت جهادی با سه زیرمؤلفه؛ الزامات مدیریت جهادی با ده زیر مؤلفه؛ ویژگی­های مدیریت جهادی با شش زیر مؤلفه و دستاوردهای مدیریت جهادی با سیزده زیرمؤلفه وجود دارند. عبدی و توکلی (1395) در تحقیق خود که با هدف مفهوم­پردازی مدیریت جهادی در پرتو آموزه­های نهج­البلاغه انجام گرفت، پی بردند که قرب الهی، توکل، آینده­نگری و دور­اندیشی، واقع­گرایی، عقلانیت و خرد ورزی، اشاعه وحدت، مدیریت راهبردی سرمایه انسانی، مدیریت راهبردی علم و فناوری، خود­ارزیابی و بهبود مستمر و در نظر گرفتن مدیریت به عنوان «آزمایش» ازجمله مهم­ترین موارد قابل توجه در زمینه مدیریت جهادی هستند. یک عامل مهم در موفقیت و یا عدم موفقیت هر کشوری نحوه مدیریت آن کشور است. چنانچه ویژگی‌های مدیریت در جوامع با ساختار فرهنگی و ارزشی جامعه هماهنگ باشد، می‌تواند موجب اثربخشی در سازمان‌ها شود. مدیریت جهادی به‌ عنوان الگوی مدیریتی برآمده از بطن انقلاب اسلامی که مبتنی بر ارزش‌های ایرانی- اسلامی و در پیوند با علم و دانش روز می‌باشد، همواره مدنظر مقام معظم رهبری بوده است. یکی از مسائل مهم در جهت بهبود عملکرد سازمان­های ورزشی، مدیریت مناسب و استاندارد در این سازمان­ها می­باشد. پیاده­سازی مدیریت نوین در سازمان­ها سبب می­گردد تا سازمان­ها بتوانند در فضای رقابتی امروزی، عملکرد مناسبی داشته باشند. به نظر می­رسد مدیریت جهادی با توجه به انطباق با شرایط محیطی، فرهنگی و سیاسی کشور ایران می­تواند به عنوان نوعی مدیریت تأثیر گسترده­ای بر ابعاد مختلف ورزش داشته باشد. از این رو، مدیریت جهادی به واسطه نفوذ و گسترش بر ابعاد مدیریتی و همچنین عملکرد ورزش و زیرمجموعه­های خود سبب می­گردد تا بهبود ابعاد مختلف ورزش فراهم آید. از این رو تحقیق حاضر با هدف ارائه مدل بهبود مدیریت جهادی در ورزش ایران سعی در پاسخ به این سؤال دارد:

آیا عوامل مدیریت جهادی بر التزام رفتاری مدیران ورزشی کشور اثر گذار هستند؟

.

H3

H2

H1

بعد ساختاری

بعد زمینه­ای

مدیریت جهادی

التزام رفتاری

‌‌H4

بعد اخلاق­گرایی

 

 

 

 

شکل 1: مدل مفهومی پژوهش

روش­شناسی پژوهش

این تحقیق از لحاظ هدف، یک پژوهش کاربردی و از بعد جمع­آوری اطلاعات، مطالعه­ای، توصیفی و همبستگی از نوع پیمایشی است جامعه آماری این تحقیق کلیه کارمندان وزارت ورزش و جوانان و مدیران و معاونتن اداره کل های ورزش و جوانان استان­های کشور شامل 747 نفر (747n=) و رئیس، نائب رئیس و دبیر فدراسیون­های ورزشی بودند که تعداد آنان با توجه به تعداد 51 فدراسیون فعال در کشور، 153 نفر بودند(N=900). تعداد نموه اماری بر اساس حجم نمونه کوکران  269 نفر به­دست آمد که به منظور پیشگیری از افت تعداد نمونه آماری برابر با  300 نفر در نظر گرفته شد. محقق پس از اخذ مجوز از حراست وزارت ورزش و جوانان با استفاده از روش تصادفی ساده پرسش­نامه را توزیع و جمع­آوری کرد. برای گردآوری داده­ها از پرسش­نامه محقق­ساخته مبتنی بر مبانی نظری و پیشینه تحقیق استفاده شد که در  بخش اول، مشخصات فردی (سن، وضعیت تاهل، درآمد و....) و در بخش دوم پرسش­نامه عوامل مدیریت جهادی آمده بود. سؤالات این قسمت از 23 سؤال تشکیل شده بود و در 3 خرده مقیاس بعد ساختاری، بعد زمینه­ای و بعد اخلاق­گرایی به وسیله تحلیل عامل اکتشافی دسته­بندی گردید. در بخش سوم، التزام رفتاری مدیران در 12 سؤال مورد سنجش قرار گرفت. این پرسش­نامه بر اساس مقیاس 5 ارزشی لیکرت تنظیم گردیده و شامل 5 طیف (خیلی کم، کم، متوسط، زیاد، خیلی زیاد) بود. برای اطمینان از روایی صوری و محتوایی سؤالات، از نظرات 9 نفر از اساتید مدیریت ورزشی که در این زمینه تخصص داشتند، استفاده شد. همچنین به منظور پی بردن به کفایت نمونه­برداری در تحلیل عاملی از آزمون کیزر- می یر- الکین[13] استفاده شد که این  شاخص برای مدیریت جهادی 871/0 و برای التزام رفتاری732/0  به­دست آمد. با توجه به اینکه هر اندازه مقدار این شاخص نزدیک به یک باشد، نشان­دهنده مقدار بالای مناسب بودن نمونه­گیری است، نتیجه گرفته می­شود که داده­های مورد نظر برای تحلیل عاملی مناسب است. به منظور پی بردن به همبستگی گویه­های مورد مطالعه از آزمون بارتلت استفاده شد. این آزمون نشان می­دهد که داده­ها توان تشکیل عامل را دارند. در پژوهش حاضر، نتیجه این آزمون در سطح معنا­داری (01/0P<) معنی­دار است. بنابراین انجام تحلیل عاملی برای داده­های این تحقیق مناسب می­باشد. جدول 2 ، عوامل و گویه­های تحقیق به همراه بار عاملی آنها را نشان می­دهد. پایایی پرسش­نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ متغیرها نیز در جدول 2 آمده است. به منظور سازمان دادن، طبقه­بندی و خلاصه نمودن داده­های خام از آمار توصیفی و در بخش آمار استنباطی از آزمون مدل معادلات ساختاری برای بررسی برازش مدل تحقیق استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم­افزارهای آماری  Spss و Amos  نسخه 23  انجام پذیرفت.

جدول1: نتایج آزمون­های کفایت حجم نمونه­گیری

التزام رفتاری

مدیریت جهادی

شاخص KMO                                   732/0

شاخص KMO                                       871/0

آزمون بار تلت

سطح معناداری=001/0

آزمون بارتلت

سطح معناداری=001/0

تقریبی از آماره کای دو= 213/194

درجه آزادی= 289

تقریبی از آماره کای دو= 345/576

درجه آزادی=289

           

 

جدول2: ضرایب مربوط به پایایی درونی متغیرها

مولفه­ها

سوالات

بارهای عاملی

AVE

CR

آلفای کرونباخ

بعد اخلاق­گرایی

 

سوال 1

81/0

701/0

876/0

747/0

سوال 2

78/0

سوال 3

73/0

سوال 4

67/0

سوال 5

83/0

سوال 6

84/0

سوال 7

74/0

سوال 8

73/0

سوال 9

68/0

بعد زمینه­ای

 

سوال 10

87/0

698/0

711/0

784/0

سوال 11

76/0

سوال 12

81/0

سوال 13

85/0

سوال 14

83/0

سوال 15

75/0

سوال 16

78/0

سوال 17

76/0

بعد ساختاری

سوال 18

69/0

743/0

836/0

746/0

سوال 19

85/0

سوال 20

84/0

سوال 21

73/0

سوال 22

77/0

سوال 23

79/0

التزام رفتاری

سوال 1

65/0

701/0

821/0

732/0

سوال 2

73/0

سوال 3

81/0

سوال 4

78/0

سوال 5

77/0

سوال 6

78/0

 

 

 

سوال 7

81/0

سوال 8

84/0

سوال 9

79/0

سوال 10

87/0

سوال 11

86/0

سوال 12

83/0

                 

یافته­های پژوهش

ویژگی­های جمعیت­شناختی نمونه­های پژوهش در جدول3 آمده است:

جدول 3: ویژگی­های جمعیت­شناختی نمونه­های پژوهش

متغیر

جنسیت

تحصیلات

سن

مرد

زن

کارشناسی

کارشناسی ارشد

دکتری

30سال به پایین­نر

31-40

41-50

50 به بالاتر-

 

فراوانی

209

91

105

136

59

25

56

162

57

 

درصد

6/69

4/30

1/35

3/45

6/19

3/8

6/18

0/54

1/19

 

بر اساس جدول 3، بیشترین فراوانی(6/69) بر اساس متغیر جنسیت، مرد و بیشترین فراوانی(3/45) بر اساس مقطع تحصیلی مربوط به گروه کارشناسی­ارشد و در متغیر سن بیشترین فراوانی(0/54) مربوط به رده سنی 41-50 سال می­باشد.

همبستگی بین متغیرهای تحقیق در جدول 4 ارائه شده است. با توجه به این جدول، بیشترین همبستگی بین متغیر بعد اخلاق­گرایی و التزام رفتاری (587/0) و کمترین همبستگی بین متغیر­التزام رفتاری و بعد زمینه­ای (342/0) می­باشد :

جدول4: ضرایب همبستگی بین متغیر­های تحقیق

التزام رفتاری

بعد ساختاری

بعد زمینه­ای

بعد اخلاق­گرایی

مدیریت جهادی

متغیر

 

 

 

 

1

مدیریت جهادی

 

 

 

1

0/501

بعد اخلاق­گرایی

 

 

1

0/543

0/532

بعد زمینه­ای

 

1

0/432

0/543

0/489

بعد ساختاری

1

521/0

342/0

587/0

564/0

التزام رفتاری

 

 

شکل 2: مدل پژوهش:05/0 * P ≤،01/0 * P ≤*

جدول5: شاخص‌های برازش مدل

X2

DF

X2/DF

GFI

AGFI

NFI

CFI

RMSEA

TLI

88/4

2

44/2

990/0

932/0

986/0

990/.

062/0

951/0

نتایج جدول 5 گویای آن است که شاخص­های نسبت خی دو به درجه آزادی مناسب می­باشد(کمتر از 3) و شاخص­های TLI, GFI, AGFI,NFI، و CFI بیشتر از 90/0 و شاخص RMSEA کمتر از 08/0 در حد مطلوبی قرار دارند؛ بدین معنی که مدل تحقیق حاضر دارای برازش مطلوبی است و ساختار عاملی در نظر گرفته­شده برای آن قابل قبول است- به عبارتی داده­های حاصل از تحقیق، مدل نظری تحقیق را حمایت و تأیید می­کنند.

جدول 6: ضرایب رگرسیونی مسیرهای مدل تحقیق

متغییرها

وزن رگرسیون

تخمین

S.E.

C.R

سطح معناداری

بعد ساختاری

<---

مدیریت جهادی

360/0**

0/306

0/047

480/6

***

بعد زمینه­ای

<---

مدیریت جهادی

0/381**

0/281

0/043

587/6

***

بعد اخلاق­گرایی

<---

التزام رفتاری

0/480**

0/605

0/031

308/11

***

مدیریت جهادی

<---

التزام رفتاری

0/690**

0/356

0/087

947/6

***

05/0 * P ≤،01/0 * P ≤*

تأثیر مستقیم، غیر مستقیم، اثرات کل مسیر­های تحقیق، در جدول 7 بیان شده است. با توجه به اطلاعات این جدول، بیشترین تأثیر مستقیم مربوط به مسیر مدیریت جهادی– التزام رفتاری و کمترین تأثیر مستقیم مربوط به مسیر بعد ساختاری– مدیریت جهادی است.

جدول 7: تأثیر مستقیم، غیرمستقیم واثرات کل متغیر­های تحقیق

متغییر

اثرات متغییرها

اثرات غیر مستقیم

اثرات مستقیم

اثر کلی

بعد ساختاری

<---

مدیریت جهادی

000/0

360/0**

360/0**

بعد زمینه­ای

<---

مدیریت جهادی

000/0

0/381**

0/381**

بعد اخلاق­گرایی

<---

التزام رفتاری

000/0

0/480**

0/480**

مدیریت جهادی

<---

التزام رفتاری

000/0

0/690**

0/690**

بعد زمینه­ای

<---

التزام رفتاری

170/0*

000/0

205/0

بعد ساختاری

<---

التزام رفتاری

185/0*

000/0

185/0

05/0 * P ≤،01/0 * P ≤*

بحث و نتیجه­گیری

یکی از مسائل مهم در مسیر بهبود عملکرد در سازمان­های ورزشی، مدیریت این سازمان­ها می باشد. نحوه مدیریت و فعالیت در سازمان های ورزشی نقش مهمی در شکل­گیری اهداف و اجرای آن در سازمان دارد. از طرفی تغییرات شکل­گرفته در جوامع و نیاز سازمان­ها به همسویی با این تغییرات سبب گردیده است تا نیاز به وجود تفکرات جدید و متنوع در سازمان­ها باشد (کرال و کازکلی[14]، 2018: 238). هدف این تحقیق بررسی تأثیر عوامل مدیریت جهادی بر  التزام رفتاری مدیران ورزشی کشور بود که با توجه به یافته­های تحقیق، مدیریت جهادی بر التزام رفتاری مدیران تأثیر مستقیم(690/0) دارد.

از آنجا که مدیریت جهادی در سازمان به معنی سازمانی بومی مبتنی بر فرهنگ ایرانی- اسلامی است که به واسطه داشتن ویژگی­ها و شاخص­های خاصی زمینه ظهور تلاش معنوی را مهیا می­کنذ و با افزایش انگیزه مدیران و کارکنان، زمینه مشارکت و تلاش بی­وقفه را در آنها در راستای اهداف سازمان فراهم می­آورد. همچنین در طیف مکانیکی- ارگانیکی طراحی سازمان، سازمان جهادی، سازمانی متمایل به طراحی ارگانیکی سازمان می­باشد. بنابراین در یک تعریف کلی می­توان سازمان جهادی را یک سازمان ارگانیک مبتنی بر معنویت دانست. رضا (2015) هم در تحقیق خود پی برد که انگیزه درونی و امنیت از عوامل مهم و اثر­گذار بر التزام رفتاری می­باشد. بیکر[15](2008) نیز بیان داشت که تعصب مذهبی از عوامل تأثیر گذار بر التزام رفتاری است.  همچنین فیلیک (2010) التزام شغلی را یک منبع انرژی دانست که باعث انگیزش بیشتر و احساس قدرت بالاتر در انجام کار می­شود و تسلط فرد را بر کار افزایش می­دهد. سیگونلی[16](2012) هم التزام را یک پدیده ذهنی جذاب در محل کار معرفی کرد که باعث می­شود فرد با همکارانش ارزش­های مشترک و اجتماعی ناشی از نقش مثبت شغلی را در محیط کار به طور مؤثری تجربه کند.

همچنین در این تحقیق بعد ساختاری تأثیر غیرمستقیمی بر التزام رفتاری مدیران داشت. این بعد شامل مولفه­های پیچیدگی سازمان جهادی، رسمیت سازمان جهادی، تمرکز سازمان جهادی، فناوری سازمان جهادی، اندازه سازمان جهادی و قدرت کنترل سازمان جهادی می­باشد. بنابراین با یافته­های تحقیق کوبولا[17](2008)، تاپ (2015)، لی[18] (2018)، جانسیلیو[19](2013)و آبروسی[20](2003) همخوانی دارد. این پژوهشگران پی بردند که عوامل ساختار سازمانی می­تواند از عوامل اثر  التزام رفتاری کارکنان و مدیران باشد.

یافته­های این تحقیق نشان داد که  بعد زمینه­ای  هم تأثیر غیرمستقیمی بر التزام رفتاری مدیران داشت. بعد زمینه­ای سازمان جهادی مشخص می­کند که سازمان جهادی در تعامل با محیط پیرامونی خود با چه عواملی مواجه می­باشد. با تحلیل شاخص­های معرفی­کننده زمینه فعالیت یک سازمان جهادی مشخص شد که یک سازمان جهادی با هفت عامل زمینه­ای درگیر می­باشد. این عوامل یا عنوان مولفه­های سازمان جهادی عبارت­اند از: مشارکت مردمی، توانمندسازی مردمی، حمایت مردمی، پویایی محیطی، تعامل بین­سازمانی، حفاظت از محیط­زیست و پایش محیطی که با یافته­های بین[21](2015)، اگیروال[22](2014) و هیلسن[23](2010) همخوان می­باشد. این تحقیقات پی بردند که از عوامل تأثیرگذار بر التزام رفتاری، مشارکت، حمایت، پویایی، تعامل و توانمندسازی هستند.

یافته های این تحقیق نشان داد که  بعد  اخلاق­گرایی  هم تأثیر مستقیمی بر التزام رفتاری مدیران داشت. این بعد شامل مولفه یادگیری سازمان جهادی، تاب­آوری جهادی، ارزش محوری جهادی، معنویت جهادی، مربی­گرایی جهادی، مشارکت تیمی جهادی، رهبری جهادی، خدمت­گرایی جهادی و چابکی سازمانی جهادی می ­اشد که با یافته های پژوهش بارامو[24](20016)، رضا (2015) و فیلیک (2010) همخوان است.  توجه به نیازهای محیط و جامعه به عنوان یکی از مشخصه­های سازمان فضلیت­گرا باعث حرکت به سمت یکی دیگر از چهره­های نوظهور سازمانی یعنی سازمان مسئولیت­پذیر اجتماعی و اخلاق­گرا می­شود. یک سازمان جهادی باید در مقابل اجتماع خود مسئولیت­پذیر باشد و به عبارت بهتر یک سازمان مسئولیت­پذیر اجتماعی باشد. سازمان­ها از طریق مسئولیت­پذیری در مقابل اجتماع خودشان، پذیرش اجتماعی و مشروعیت محیطی کسب می­کنند و این عوامل زمینه­ساز موفقیت سازمان­ها می­شوند. سازمان مسئولیت­پذیر اجتماعی، سازمانی است که تعامل خود با جامعه و محیط را مورد ملاحظه قرار می­دهد، انتظارات و ملاحظات جامعه و محیط را در تصمیم­گیری­های خود دخالت می­دهد، در برابر انتظارات و ملاحظات اجتماعی و محیطی پاسخگوست و به چیزی بیش از سود مالی که همانا رضایت ذینفعان اجتماعی است، فکر می­کند.

بدین ترتیب، باید به علوم انسانی به­خصوص مدیریت و سازمان نگاهی نو داشت. باید با نگاهی نو در بستر اندیشه و فرهنگ بومی ایرانی- اسلامی، زمینه تولد مدل­ها و رویه­های جدید فراهم شود تا فاصله روش کار با بستر اجرای کار به حداقل برسد و در نتیجه بالاترین سطح ممکن بهره­وری فراهم شود. مدل سازمان جهادی، مدلی برگرفته از تعالیم اسلامی و تفکرات و سیره ائمه اطهار (ع) و فعالیت­های عملی سازمان­هایی مانند نهاد «جهاد سازندگی» در اوایل انقلاب اسلامی می­باشد که هر چند ریشه در بافت بومی ایران اسلامی دارد و کارکردهای موفقی به لحاظ عملی و کاربردی در سال­های اولیه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی داشته است، ولی به لحاظ نظری و پژوهشی توجه اندکی برای مدل­سازی و الگو­سازی آن صورت گرفته است. در همین راستا، دغدغه و مسئله اصلی پژوهشگر در جهت پرکردن خلاء پژوهشی موجود، شناسایی عوامل و متغیرهای اثرگذار بر سازمان جهادی با رویکرد التزام رفتاری می­باشد.

مدیریت جهادی ورزش، امری گریز­ناپذیر است که با توجه بـه نیازمنـدی­هـای نظـام مقدس جمهوری اسلامی و مقاصد عالیه آن باید با عنایت ویژه­ای پیگیـری شـود. مـدیریت جهادی ورزش راه حل منطقی و مناسبی برای کاستی­هـا و کژکارکرد­هـای نظـام اداری حـاکم بـر ورزش کشور است و هزینه­های ناشی از سستی موجود در اداره را کاهش می­دهد. تحلیل نتایج حاصل از پژوهش پیش رو نشان می­دهد که پایبندی به نظم اجتماعی و اخـلاق و نیز حفظ وحدت و انسـجام فضـای اداری ورزش، مهـم­تـر­ین ابعـاد مدیریت جهادی در راستای تحقق مفهوم التزام رفتاری در مدیران ورزشی کشور به شـمار مـی­رود. بنـابراین، به نظر می رسد نظم و همبستگی اخلاق­مدار نیاز اساسی مدیران ورزشی است. بـا بررسـی این ابعاد، این نتیجه مهم به­دست می­آید که جهادی­بـودن درگـرو  یـک زیسـت جمعـی اسـت. از طرف دیگر، با توجه به نتایج حاصل از تأثیر مؤلفه­های مدیریت جهادی در امور فردی نظیر بعد ساختاری و زمینه­ای می­توان نتیجه گرفت که مدیریت جهادی و التزام رفتاری در نظام سازمانی ورزش کشور با توجـه هـم­زمـان بـه مسائل فردی توسط خود مدیران اداری و مسائل فردی آنان در ارتباط با خود و دیگران قابل تحقق است. به نظر می­رسد مدیریت جهادی با توجه به انطباق با شرایط محیطی، فرهنگی و سیاسی کشور ایران می­تواند به عنوان نوعی مدیریت، تاثیر گسترده ­ای بر ابعاد مختلف ورزش داشته باشد. از این رو، مدیریت جهادی به ­واسطه نفوذ و گسترش بر ابعاد مدیریتی و همچنین عملکرد ورزش و زیر مجموعه­ های خود سبب می­گردد تا به بهبود ابعاد مختلف ورزش منجر شود. بنابراین می­توان گفت سـازمان­هـای  ورزشی بـرای ایجـاد بهبـود و تحـول و افـزایش روحیـه و فرهنگ و مدیریت جهادی  در سازمان­های خود ناگزیر به توجه بیشتر به پیروان و زمینه و ساختار و متن خود سازمان هستند. در واقع، سازمان­های ورزشی باید با تشویق کارکنان خود به کار و تلاش فراوان و مشارکت هرچه بیشتر در امور و تصمیم ­گیری­ها و نیز توجه هرچه بیشتر به زمینه و متن سـازمان و تبیین اهداف و مأموریت­هایی که رنگ و بوی الهی و معنوی داشته باشند و ایجاد نـوعی فرهنـگ مبتنی بر اعتماد در بین کارکنان، روحیه جهادی را در سازمان به ­وجود آورند و بتوانند مدیریتی که موفقیت بـارز آن را در نهادهـای انقلابـی جهـادگر شاهد بودیم، اجرا کنند.

  • منابع

    • آقایی، علی اکبر؛ نصیری، غلامرضا و شکیبافر، مهدی. (۱۳۹۴). «مدیریت جهادی؛ چیستی، چرایی وچگونگی». همایش سراسری مباحث کلیدی در علوم مدیریت و حسابداری. گرگان، گروه آموزش و پژوهش شرکت مهندسی عمران بنای تدبیر، مرکز آموزش علمی و کاربردی هلال احمر استان گلستان.
    • استقامت، اورنگ. (1393). «نقش مدیریت جهادی در تحقق اقتصاد مقاومتی با تاکید بر توسعه کشاورزی پایدار».کنفرانس بین­المللی توسعه و تعالی کسب و کار. تهران، موسسه مدیران ایده­پرداز پایتخت ویرا.
    • افتخاری، اصغر؛ زرگرزاده، محمدعلی و شمشیری، مهدی. (1397). «مؤلفه‌های مدیریت جهادی در بیانات امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی)». فصلنامه مدیریت انتظامی. 18(70)، صص 53-87.
    • پورصادق، ناصر و ذاکری، زهرا. (1394). «بررسی تأثیر مدیریت جهادی بر اثربخشی سازمان در سه بعد رهبر، پیرو و زمینه». پژوهش­های مدیریت منابع انسانی. 7(4)، صص 95-116.
    • خزائی, علی­اکبر؛ مهرعطا، رضا و قاسمی، زهرا. (۱۳۹۳). مدیریت جهادی (مفهوم­شناسی، مؤلفه­ها و الزامات تحقق آن)».همایش بین­المللی مدیریت. تهران، موسسه سفیران فرهنگی مبین.
    • رستم زاد منصور، مرجان؛ رضایی سکه روانی، داود و چهارمحالی، حسن. (۱۳۹۷). «تبیین الگوی مدیریت جهادی در افق چشم انداز 1404».چهارمین سمپوزیوم بین­المللی علوم مدیریت. تهران، وسسه آموزشی عالی مهر اروند و مرکز راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار.
    • سیدالنگی، سیده ام کلثوم؛ قلی نژاد زوارم، نجمه و قلی نژاد زوارم، محسن. (۱۳۹۷). «شناخت ارتباط بین هوش معنوی و مدیریت جهادی در بین مدیران سازمان­های دولتی شهرستان گرگان».پنجمین کنفرانس ملی پژوهش­های کاربردی در مدیریت و حسابداری. تهران، انجمن مدیریت ایران.
    • عبدی، بهنام و توکلی، میثم. (1395). «مفهوم­پردازی مدیریت جهادی در پرتو آموزه­های نهج­البلاغه». پژوهش­های مدیریت انتظامی. 11(2)، صص 191-205.
    • عسگری، حشمت اله؛ عباس­پور، جعفر؛ سرابی، امید و بهروز، عارف. (۱۳۹۷). «رابطه ویژگی­های رهبری در مدیریت جهادی با عملکرد سازمانی با تاکید بر معنویت در سازمان (مطالعه موردی: سازمان تامین اجتماعی استان ایلام)».دوازدهمین کنگره ملی پیشگامان پیشرفت، تهران.
    • عیدی، ح.؛ رمضانی­نژاد، ر.؛ یوسفی، ب.؛ سجادی، ن. و ملک­خلاق، ا. (1390). «طرّاحی مدل اثربخشی سازمانی فدراسیون‌های ورزشی جمهوری اسلامی‌ ایران بر اساس رویکرد ارزش‌های رقابتی». پژوهش­نامه مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی، سال 7، شماره14، صص 15-30.
    • الماسی, محسن. (1386). «آسیب­شناسی و ارزیابی فرهنگ و مدیریت جهادی».اولین همایش ملی فرهنگ و مدیریت جهادی. تهران، وزارت جهاد کشاورزی.
    • مظفری، محمدمهدی و محمدی، بهنام. (۱۳۹۵). «مؤلفه­های مدیریت جهادی در سازمان جهادی».دومین همایش ملی پژوهش­های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران. قم، مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی سروش حکمت مرتضوی.
    • میرمرادی، عیسی و آذرشب، معصومه. (۱۳۹۳). «مدیریت جهادی از منظر مدیریت اسلامی و ضرورت بررسی آن».سومین همایش ملی سالیانه علوم مدیریت نوین، گرگان، انجمن علمی و حرفه ای مدیران وحسابداران گلستان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علی آباد کتول.
    • نوربخش، م. ؛ شجاعی، م.؛ محمدزاده، ف. و محمودی، س. (1389). «بررسی عملکرد رؤسای هیئت­های ورزشی بانوان استان تهران و رابطه آن با اثربخشی از دیدگاه کارکنان، مربیان، داوران و ورزشکاران». فصلنامه علوم ورزش. 2(3)، صص 23-24.
    • Agarwal, U. (2014). “Linking Justice, Trust and Innovative Work Behavior to Work Engagement”. Personnel Review, 43(1), 41-73.
    • Ambrose, M. L., & Schminke, M. (2003). “Organization Structure as a Moderator of the Relationship between Procedural Justice”. Interactional Justice Perceived Organizational Support, and Supervisory Trust. Journal of Applied Psychology, 88(2), 295-305.
    • Bakker, A. B., & Demerouti, E. (2007). “The Job Demands-Resources Model: State of the Art”. Journal of Managerial Psychology, 22(3), 309-328.
    • Bakker, A. B., & Demerouti, E. (2008). “Towards a Model of Work Engagement”. Career Development International, 13(3), 209-223.
    • Bakker, A. B., Schaufeli, W. B., Leiter, M. P., & Taris, T. W. (2008). “Work Engagement: An Emerging Concept in Occupational Health Psychology”. Work & Stress, 22(3),
    • Barmola, K. C. (2016). “Spirituality and Motivation of College Students”. The International Journal of Indian Psychology, 3(2), 84-88.
    • Benn, S., Teo, S. T., & Martin, A. (2015). “Employee Participation and Engagement in Working for the Environment”. Personnel Review, 44(4), 492-510
    • Fahlén, J., & Stenling, C. (2019). “(Re) conceptualizing institutional change in sport management contexts: the unintended consequences of sport organizations’ everyday organizational life”.European Sport Management Quarterly, 19(2), 265-285.
    • Frawley, S., Favaloro, D., & Schulenkorf, N. (2018). “Experience-based leadership development and professional sport organizations”.Journal of Sport Management, 32(2), 123-134.
    • Heslin, P. A. (2010). “Mindsets and Employee Engagement: Theoretical Linkages and Practical Interventions”. Handbook of Employee Engagement: Perspectives, issues, Research and Practice, 218.
    • Janićijević, N. (2013). “The Mutual Impact of Organizational Culture and Structure”. Economic Annals, 58(198), 35-60.
    • Král, P., & Cuskelly, G. (2018). “A model of transparency: determinants and implications of transparency for national sport organizations”. European Sport Management Quarterly, 18(2), 237-262.
    • Kuoppala, J., Lamminpää, A., Liira, J., & Vainio, H. (2008). “Leadership, Job WellBeing, and Health Effects—A Systematic Review and a Meta-Analysis”. Journal of Occupational Environmental Medicine, 50(8), 904-915.
    • Lee, C., Kang, H.-g., & Seok, W. (2018). “How Does Organizational Structure Affect Executive Compensation?” Applied Economics Letters, 25(6), 405-408.
    • Masson, R. C., Royal, M. A., Agnew, T. G., & Fine, S. (2008). “Leveraging Employee Engagement: The Practical Implications”. Industrial and Organizational Psychology, 1(1), 56-59.
    • Meyer, J., & Allen, N. (1997). Commitment in the Workplace Thousand Oaks. Sage Publications
    • Millar, P., & Doherty, A. (2016). “Capacity building in nonprofit sport organizations: Development of a process model”. Sport management review, 19(4), 365-377.
    • Nimon, K., Shuck, B., & Zigarmi, D. (2016). “Construct Overlap between Employee Engagement and Job Satisfaction: A Function of Semantic Equivalence?” Journal of Happiness Studies, 17(3), 1149-1171.
    • Nite, C., & Nauright, J. (2019). “Examining institutional work that perpetuates abuse in sport organizations”.Sport Management Review.
    • Raza, M. Y., Akhtar, M. W., Husnain, M., & Akhtar, M. S. (2015). “The Impact of Intrinsic Motivation on Employee’s Job Satisfaction”. Management and Organizational Studies, 2(3), 80-88.
    • Ruyle, K., Eichinger, R., & DeMeuse, K. (2009). “FYI for Talent Engagement: Drivers of Best Practice for Managers and Business Leaders”. Minneapolis, MN: Korn/Ferry International.
    • Soane, E., Truss, C., Alfes, K., Shantz, A., Rees, C., & Gatenby, M. (2012). “Development and Application of a New Measure of Employee Engagement: The ISA Engagement Scale”. Human Resource Development International, 15(5), 529-547.
    • Spagnoli, P., & Caetano, A. (2012). “Personality and Organisational Commitment: The Mediating Role of Job Satisfaction during Socialization”. Career Development International, 17(3), 255-275.
    • Zenoff, D. B. (2014). The Soul of the Organization: How to Ignite Employee Engagement and Productivity at Every Level.